Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bilety: opinie

2596 replies to this topic

#621 arrrow

arrrow

Użytkownik

• Members
  • 87 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 01:08

Są jakieś wieżowce nieopodal stadionu? Wbijmy na dach albo komuś na balkon i będą niezapomniane przeżycia.

Człowieku, miejscówki na balkonach juz dawno wyprzedane:P

#622 gosia_08

gosia_08

Użytkownik

• Members
  • 33 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 06:19

a ja potrzebuję szczerej opinii na temat miejscówek za 140 zł, czy 4 lata temu ktoś z was siedział w tamtej okolicy i faktycznie nic nie było widac i słychac?

#623 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 06:46

a ja potrzebuję szczerej opinii na temat miejscówek za 140 zł, czy 4 lata temu ktoś z was siedział w tamtej okolicy i faktycznie nic nie było widac i słychac?

Niestety jak tam było się nie dowiesz, bo z racji na ustawienie sceny (tył sceny był na wprost miejsc, które kosztują 140zł) nie było na tych trybunach żywej duszy.

Dołączona grafika

#624 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 06:57

Max - z całym szacunkiem, ale kto tu nas okrada?

brawo!!!

Max ma podejrzenie, ze ktos go okrada mimo, ze sam za to placi z własnej woli... :)

Corso - czemu aż tak dosłownie interpretujesz słowo "kraść"??? Zapłata z własnej woli nie ma tutaj nic do znaczenia. Chodzi mi o to, że LN wyciska ile się da czego przykładem są ceny na Szwecję, Holandię czy Dublin (info od manany69). Nie podobają mi się czysto monopolistyczne zabiegi LN, chciałbym żeby kiedyś dostali po dupie.

#625 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 07:12

Aha - patrząc teraz na to wrzucone przeze mnie zdjęcie, stwierdzam (podobnie jak wczoraj), że miejscówki w środkowych sektorach za 140zł, w tej niższej części mogą być w miarę dobrą alternatywą dla 450zł. Stwierdzenia, że siedzący tam ludzie będą oglądali dach sceny uważam za mocno przesadzone. I nie chodzi mi o tą najniższą, bo jak wywnioskowałem i jak wczoraj rozmawialiśmy będzie wyłączona.

#626 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 07:49

Zastanawiam się czy ceny na Chorzów nie są oznaką tego, że polski Live Nation nie jest zainteresowany po prostu drugim koncertem w Chorzowie. Przy obecnych cenach na 100 % i tak zapełnią trubuny, będzie to po prostu trwało dłużej, być może do samego koncertu. Przy organizacji dwóch koncertów, nawet przy niższych cenach, zapełnienia dwukrotnie Stadionu Śląskiego nie byłoby takie pewne. Poza tym przy 2 koncertach ceny na trybuny powinny być tańsze niż przy zakładanym jednym koncercie (cena 300 zł wydaje się tu odpowiednia).

I taka mała symulacja z dużym uproszczeniem, z pominięciem innych miejsc niż większość trybun.

Zakładając, że miejsc na trybunach jest 40.000 (tych na które bilety kosztują obecnie 450 zł).

1 koncert w Chorzowie - 40.000 X 450 zł = 18.000.0000 zł
2 koncerty w Chorzowie - 2 X 40.000 X 300 zł = 24.000.000 zł

Jako, że Live Nation to firma która musi uwzględniać ryzyko ekonomiczne:
2 koncerty w Chorzowie (przy założeniu że na 2 koncert sprzeda się jedynie 75 % miejsc na trybunach):

1 X 40.000 X 300 + 0,75 X 1 X 40.000 X 300 = 21.000.0000 zł

Przy założeniu, że 1 koncert sprzeda się w całości a 2 jedynie w 50 % wpływu z jednego koncertu gdzie bilety są za 450 zł będą takie same jak z 2 koncertów przy biletach za 300 zł.

Decydując się na 2 koncerty Live Nation musiałby podjąć pewne ryzyko. Zauważcie, że wiele osób pisze tutaj, że wydanie przez znajomych 450 zł na koncert to za dużo. Tak samo przy wyjeździe rodzinnym. Zakładając 2 koncerty trzeba przyjąć, że ludzie wybierający się na trybuny będą skłonni zapłacić po 600 zł (+koszty noclegu i wyżywienia w Chorzowie). Zapewne w tej sytuacji część osób wybierze się tylko na 1 koncert. Wtedy może być problem z dwukrotnym zapełnieniem stadionu. Ponadto przy dwóch koncertach Live Nation musi sprostać innym wymogom organizacyjnym - zakwaterować ekipię U2. Zapewne pojawi się problem zakwaterowania, wyżywienia i bezpieczeństwa uczestników koncertu w ciągu 2 dni spędzonych w Chorzowie. Nie jest to oczywiście problem LN, ale jeżeli w tym zakresie pojawią się jakieś komplikacje to będzie również to wpływać na ocenę organizatora - media zadawać będą pytanie: jak można organizować 2 koncerty gdy ma się świadomość że Chorzów ma takie braki organizacyjne?

Oczywiście może zdarzyć się cud i pierwszy koncert sprzeda się w całości przy obecnych cenach i "góra" podjemie decyzję o drugim koncercie. Wyzwania organizacyjne LN zrekomensują wtedy wpływy ze sprzedaży biletów o wyższych cenach.

Edycja:

Tak sobie też wymyśliłem idąc do pracy, że może wpływ na wysokość ceny biletu u nas ma specyficzny koszt jaki zapewne się pojawił w związku z organizacją koncertu u nas. Mamy koncert pomimo tego, że od 1 lipca b.r. stadion ma być już przekazany wykonawcy modernizacji stadionu. Być może ze zgodę firmy przeprowadzającej modernizację stadionu trzeba było zapłacić. Niestety nie sądzę, aby jakakolwiek firma w tej sytuacji bezpłatnie wyraziłaby zgodę na jakąkolwiek zmianę organizacyjną. Nawet gdyby koncert nie miał żadnego znaczenia dla terminarza prac to i tak jest to świetna karta przetargowa. Pamietajmy, że polski LN był pod ścianą - żadnej alternatywy dla Chorzowa nie ma.
Dołączona grafika

#627 Mars_2000

Mars_2000

Użytkownik

• Members
  • 804 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 08:44

A ja mam pytanie z trochę innej beczki...
Jako że 4 lata temu byłem na trybunach w sektorze 31 praktycznie na wprost sceny, a w tym roku chciałbym spróbować "zaatakować" płytę ale bez tzw. szaleństwa i walki o pierwszy rząd przy barierkach, to czy ktoś stał tak mniej więcej w odległości 2/3 płyty lub bliżej końca i miał dobry widok ?

Jak tam było z tłokiem ? Dało się poruszyć chociaż ręką, czy też był ścisk na maksa ?

Po prostu: czy warto ?

#628 raskol

raskol

Użytkownik

• Members
  • 94 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 08:48

wiesz jakie byloby to forum gdyby ceny biletow byly na tym poziomie co piszesz :) ?

2 koncert, to obnizenie kosztow o nie wiecej niz 20/30% i uwaga... takie LN musi zakaldac, ze oba sie sprzedadza na 100%..
Dochodza koszty zakwaterowania masy ludzi od montazu sceny, dochodza kwoty za wyzywienie, hotele, stadion trzeba znowu oplacic (wynajecie miejsca na imprezie targowej to kilka tysiecy zl za 3 dni - to ile wezmie Stadion Narodowy za ok. 2/3 dni, ktore trzeba liczyc na montaz, demontazm sprzatanie itp...), dochodzi wasnie kasa za kolejne sprzatanie i wiele, wiele innych kosztow)

Stadion Narodowy jest w Warszawie (w budowie), w Chorzowie jest stadion śląski i swój narodowy stracił na rzecz Warszawy !
Poza tym 2 koncertu nie będzie bo w okolicy Chorzowa, Katowic nie ma porządnych hoteli o czym nawet UEFA na rzecz ME dokonała przeglądu, najbliższe hotele -> KRAKÓW !!

kiedy chcesz isc na koncert artysty, kotrego sie lubi czy szanuje - to cena bedzie ostatnim argumentem....
waznym .. ale ostatnim...

Pierwszym argumentem jest cena, czy jak by rzucili cenę 10 tyś zł to też byś poszedł? W końcu to dla ciebie ostatni argument HAHAHA

Szanuje U2 i slucham ich juz prawie 20lat....

Zdecyduj się raz piszesz 15 lat raz 20 lat
Jesteś mało wiarygodny !

Użytkownik bee edytował ten post 17 marca 2009 - 10:22

#629 Melon

Melon

Użytkownik

• Members
  • 715 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 09:08

Ludzie, ceny jakie są takie są. Nikt z nas ich nie zmieni tym, ze tutaj sobie poużywamy, wyplujemy z siebie jakieś morze "krwawych" słów.
Możemy oczywiście pluć na U2 czy LN. Ale na siebie? Rozumiem, że jesteście(my) zdenerwowani cenami, ale każdy ma prawo do własnej oceny i chyba nie powinniśmy skakać sobie do gardeł (skoczmy organizatorom, zespołowi, rowerzystom, zielonym, czerwonym i czarnym).
Od ukazania się singla, mam wrażenie, większość czasu poświęcamy na kłótnie i udowadnianie kto ma rację.
Boję się, że potem na koncercie czy zlocie zamiast razem cieszyć się naszą ukochaną muzyką będziemy się kłócić i wyzywać.
Bądźmy różni, niech każdy ma swoje zdanie, ale bądźmy tolerancyjni.
Coraz rzadziej chce mi się czytać Wasze posty bo się boję, że jad wyleje mi się z ekranu.
A nie wnoszą one (w większości) nic do dyskusji.
Ufff w życiu chyba tyle nie napisałem.
Ps. też uważam, że 450 zł to jest dużo na trybunę, ale nie mam zamiaru opluć kogoś kto ma inne zdanie.
"Życie należy przeżyć tak aby nie wstydzić się lat przeżytych bez celu!"

#630 //The Fly//

//The Fly//

Użytkownik

• Members
  • 1 013 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 09:15

Ludzie, ceny jakie są takie są. Nikt z nas ich nie zmieni tym, ze tutaj sobie poużywamy, wyplujemy z siebie jakieś morze "krwawych" słów.
Możemy oczywiście pluć na U2 czy LN. Ale na siebie? Rozumiem, że jesteście(my) zdenerwowani cenami, ale każdy ma prawo do własnej oceny i chyba nie powinniśmy skakać sobie do gardeł (skoczmy organizatorom, zespołowi, rowerzystom, zielonym, czerwonym i czarnym).
Od ukazania się singla, mam wrażenie, większość czasu poświęcamy na kłótnie i udowadnianie kto ma rację.
Boję się, że potem na koncercie czy zlocie zamiast razem cieszyć się naszą ukochaną muzyką będziemy się kłócić i wyzywać.
Bądźmy różni, niech każdy ma swoje zdanie, ale bądźmy tolerancyjni.
Coraz rzadziej chce mi się czytać Wasze posty bo się boję, że jad wyleje mi się z ekranu.
A nie wnoszą one (w większości) nic do dyskusji.
Ufff w życiu chyba tyle nie napisałem.
Ps. też uważam, że 450 zł to jest dużo na trybunę, ale nie mam zamiaru opluć kogoś kto ma inne zdanie.

Niech każdy przeczyta powyższy post i się do niego dostosuje.

Melon, ładnie to wszystko ująłeś.

#631 lucas007

lucas007

Użytkownik

• Members
  • 392 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 09:19

Niestety jak tam było się nie dowiesz, bo z racji na ustawienie sceny (tył sceny był na wprost miejsc, które kosztują 140zł) nie było na tych trybunach żywej duszy.

Dołączona grafika

patrząc na to zdjęcie, coraz większe mam przypuszczenia że miejsca za 140 zł mogą być lepsze niż te za 825 (hehe byłby to kolejny argument do teorii, że w polsce wszystko stoi na głowie).
wyobrazcie sobie brak bariery LED za sceną, osoby vis a vis sceny moga miec naprawde super widok i kontakt z zespołem jak z balkonu na koncercie w hali.

ps nie wiecie czy istnieje limit zakupu biletów na jednego usera ze strony livenation.pl ?

#632 Maggie

Maggie

Użytkownik

• Members
  • 49 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 09:34

- Ceny najtańszych biletów są niższe niż przed 4 laty, kiedy to kosztowały 150 i 200 zł. Utrzymanie cen na tym samym poziomie jest trudne. To, że udało nam się obniżyć je o 10 zł w stosunku do 2005 roku uważamy za duże osiągnięcie. Cena biletu jest kalkulacją wszystkich kosztów organizacji koncertu - mówi Marta Wnuczyńska z agencji koncertowej Live Nation.

źródło: http://miasta.gazeta...na_Slaskim.html

#633 A_U2_F

A_U2_F

Użytkownik

• Members
  • 611 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 09:34

Nie wiecie czy ten link nie jest jakąs podpuchą? Nie za wcześnie? :blink:
All that You can't - leave BEHIND...
So
Spoiler
what?!

#634 reic_diov

reic_diov

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 09:42

Wiesz to jest coś na jednej z dwóch zasad:

1. Wyślij pieniądze a ja znikne,
lub 2, zresztą bardziej prawdopodobne:
2. Wyślij pieniądze, a jak ja kupie bilety to ci wyśle, a jak nie to oddam kase, tylko, że zapłacisz sporo więcej i ja na tym zarobie kupe szmalu, więc nie polecam bo w rzeczywistości te firmy nie dają 100% gwarancji.

... :P

#635 A_U2_F

A_U2_F

Użytkownik

• Members
  • 611 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 09:47

Tak właśnie patrzę na walutę podaną w Ojro...
220 E za stojące...
wtf?! :blink:
All that You can't - leave BEHIND...
So
Spoiler
what?!

#636 olive

olive

Zooming in, zooming out

• Members
  • 3 377 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 09:56

Konik z zarejestrowana dzialalnoscia gospodarcza...
Sepy jakies, byc moze nastawione na zachodniego odbiorce...

#637 Look

Look

Użytkownik

• Members
  • 647 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 10:23

powtarzam - 4 lata czekalismy na to - zatem uwazam, iz odlozenie sobie kwoty 10zl miesiecznie na ukochane u2, nie jest wielkim poswieceniem.

pozdrawiam

Mam nadzieję, że odkładałeś po 20 PLN i kupisz sobie bilet VIP, a płytę zostawisz dla tych biadolących.

#638 Mars_2000

Mars_2000

Użytkownik

• Members
  • 804 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 10:40

Eventim.pl właśnie rozpoczął przedsprzedaż na Chorzów (oczywiście dla członków U2.COM z opłaconymi składkami rocznymi).

Wszystkie 4 kategorie biletów są dostępne, co nie dziwi.
Natomiast dziwi mnie pojawiająca się i potem znikająca mapa obiektu z możliwością wybierania miejsc w sektorach.

Tak z ciekawości sprawdziłem, które sektory z kategorii 450 PLN są dostępne i kiedy mogłem kliknąć na ręczne wybieranie miejsc z mapy, to do wyboru były sektory wyłącznie 33-36.
Teraz np. widzę, że miejsca przydzielane są z automatu, co wcale nie jest takie fajne.

Przykład:
Na początku kliknąłem bilety za 450 PLN to dostałem "z automatu" miejsca w sektorze 33 - rząd 31. Ale, jak przez moment była mapa dostępna, to mogłem sobie wybrać np. sektor 34 i rząd nawet pierwszy. A to już jest duża różnica w porównaniu do rzędu 31...Dobre kilkanaście metrów...

Ciekawe, czy ostatecznie dadzą wybór miejsc w sektorach, czy będzie to jedna wielka loteria i oprócz już tutaj wyrażanego niezadowolenia z cen biletów dojdzie jeszcze niezadowolenie wynikające z mało atrakcyjnych miejsc otrzymanych...

Kupa, kupa i jeszcze raz kupa z tym wszystkim :-(

#639 kika

kika

Użytkownik

• Members
  • 34 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 10:59

wyslalam maila do empiku kiedy bedzie mozna u nich kupic bilety.. odpowiedz brzmi: po 30 marca... dopiero.... ja chyba jednak probuje przez eventim i place rzez zwykly przelew..... mama nadzieje ze dotrze to do nich w ciagu 7 dni!! aa mam pytanko jako z enigdy nie kupowalam przez neta: czy mozna kupic normalnie 2 bilety??
"we'll shine like stars in the summer night...
we'll shine like stars in the winter light..."

#640 Bremo

Bremo

Kaka demona

• Members
  • 1 816 Postów

Napisano 17 marca 2009 - 11:14

wyslalam maila do empiku kiedy bedzie mozna u nich kupic bilety.. odpowiedz brzmi: po 30 marca... dopiero.... ja chyba jednak probuje przez eventim i place rzez zwykly przelew..... mama nadzieje ze dotrze to do nich w ciagu 7 dni!! aa mam pytanko jako z enigdy nie kupowalam przez neta: czy mozna kupic normalnie 2 bilety??

Możesz kupić do 8 biletów na jedno konto (koszyk).
To ja nie wiem co robić.. Mam horizona i chciałbym go dziś wykorzystać. To nie wiem czy kupić 4 na płyte, skoro ma być taki zmasowany atak na nią, czy lepiej rzędy sobie wybrać za 140.. Bo też chciałem zabrać rodzinkę na koncert, ale wątpię żeby chcieli płacić 450/bilet, kiedy jakimiś ogromnymi fanami nie są.. No ale cóż. Do tej pory była jedna wielka ekscytacja, głupie ceny musiały wszystko popsuć.
Ale też nie rozumiem, w tych wszystkich reportażach polskie LN chyba wszędzie mówiło, że stara się zorganizować 2 koncerty..
Poza tym, to mówienie że bilety na 2 koncerty, przy biletach za 250-350 zł na trybunach.. Nie ma szans żeby się nie wyprzedały w 100%.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych