Jump to content

Photo

You're welcome to Poland, U2!

786 replies to this topic

#541 Olenka

Olenka

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 2 648 posts

Posted 24 marca 2009 - 22:56

Trochę nie rozumiem czemu się pieklicie tak bardzo. W końcu tamto forum nie jest częścią naszego. Odrębnie prowadzili swoją dyskusję... Pieklicie się co najmniej tak jakby właśnie ktoś TUTAJ napisał, że robimy akcję "Flaga Irlandii".

no chyba jest strach przed tym że nagle powstanie na stadionie 10 flag:P no właśnie o zjednoczenie chodzi więć trzeba się zaprzyjaźnić z innymi forami:DD

#542 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Posted 24 marca 2009 - 22:56

mam swUj siwiat i swoje kredki!

#543 Guest_Panna Anna_*

Guest_Panna Anna_*
  • Guests

Posted 24 marca 2009 - 22:57

Flagi, czapeczki, baloniki i parasolki z jamniczkami!!!!!!

#544 Guest_madredeus_*

Guest_madredeus_*
  • Guests

Posted 24 marca 2009 - 23:07

Zbych zadecydował za wszystkich pewnie dlatego, bo nie było czasu na dyskusje, gdy wezwano go do stawienia się w TVN ;)

Poza tym, może użytkownicy jednego i drugiego forum załapią, że gramy do tej samej bramki?

Moim skromnym zdaniem pomysł powinien być prosty do wykonania. I niemożliwy do spieprzenia. Flaga Irlandii na sektorach za 140 zł będzie kiepsko wyglądać, bo jeśli dobrze rozumiem, to najniższy pas sektorów będzie wolny. A to oznacza, że flaga powstanie na wyższych sektorach. Biorąc pod uwagę jeszcze to, że na pewno nie wszyscy wezmą udział w jej tworzeniu, to może to naprawdę fatalnie wyjść.

Pomysły typu kilka akcji w zależności od utworu jak dla mnie odpadają. Jadę na koncert przede wszystkim po to, by posłuchać muzyki, nacieszyć się U2 i naprawdę zajebiście się bawić. Nie chcę przez cały koncert myśleć, co mam zrobić na następnej piosence, zwrotce czy bisie. Czy wyciągnąć szmatę czerwoną, zieloną czy poświecić latarką. Chcę się delektować chwilą :)

Osobną sprawą jest ewentualna akcja dla Edga.

#545 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 posts

Posted 24 marca 2009 - 23:09

Dodatkowo mogli byśmy krzyczeć :" ADAM, LARRY, EDGE, BONO!!!"

Co Wy na to, a może macie inne pomysły??

Dopiero to zauważyłem ;D

#546 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 posts

Posted 24 marca 2009 - 23:10

A na barierkę na sektorach można przewiesić jakiś transparent? Wiem, że to oklepane; czy zespół by to widział, czy za daleko?

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#547 olive

olive

Zooming in, zooming out

• Members
  • 3 377 posts

Posted 24 marca 2009 - 23:19

A na barierkę na sektorach można przewiesić jakiś transparent? Wiem, że to oklepane; czy zespół by to widział, czy za daleko?

czasem widać, głównie na zdjęciach robionych z przeciwnej strony sceny ;)
im chyba za bardzo świeci w oczy, żeby to zauważyć... poza tym to rzeczywiście musi być super-przekaz - krótki i orginalny żeby zwracał uwagę. ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jakieś wiadomości tym sposobem próbować przekazać...
czasami się udaje, jak z 'please dance with my girlfriend' czy 'why not in poland' ale to zazwyczaj są napisy blisko sceny...
tak czy siak, to tak jakby im sms-a wysłać.

#548 derka

derka

• Moderatorzy
  • 5 611 posts

Posted 24 marca 2009 - 23:20

Bo ja mam sektor 32 i rząd 23 to zobaczyłam, że to zaraz przy barierkach w połowie trybun. Czyli ewentualnie bym mogła coś tam... ;-)

#549 Guest_madredeus_*

Guest_madredeus_*
  • Guests

Posted 24 marca 2009 - 23:24

To może już bardziej widoczne by było na barierkach pod sceną. Tylko nie wiem jak tam się "ochrona" kręci i czy nie zasłania.

#550 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 24 marca 2009 - 23:31

!!!

OK proszę Państwa.

Postanowione i dogadane, robimy POLSKĄ FLAGĘ. Wszystko wyjaśnione w TYM WĄTKU (polecam sprawdzenie i przeczytanie ze zrozumieniem), tak więc wszelkie inne pomysły na równie wielkie akcje już sobie darujmy. Ten wątek na razie, jeszcze dziś, może jutro, zostawiamy otwarty. Zastanowimy się jeszcze co konkretnie z nim zrobić. Teraz jeszcze widać wolę, żeby chwile został.

Powtarzam, nie ma już innej opcji. Robimy polską flagę.

Jedyne co możemy naprawdę dodać, to jakąś mniejszą akcję forumową, którą byłoby w stanie wykonać powiedzmy 100+ kumatych użytkowników tego forum. Co do tego, po wielu rozmowach jakie przeprowadziłem, myślę że również panuje zgoda.
I tym się możemy jeszcze zająć dodatkowo. Tylko i wyłącznie. Musimy się trzymać prostych pomysłów, planu, porządku, niezależnie od tego, z którego forum jesteśmy, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie, a wszystkim nam zależy, żeby akcja się udała.

W imieniu obsługi forum.

Pozdro.

!!!

Edited by acr, 24 marca 2009 - 23:34 .

#551 Locutusss

Locutusss

Użytkownik

• Members
  • 100 posts

Posted 24 marca 2009 - 23:41

Ja wszystkimi czterema kończynami podpisuję się pod flagą.
Ale mam pomysł na modyfikację. Niech przez trybuny idzie napis "LN sucks" :)

#552 derka

derka

• Moderatorzy
  • 5 611 posts

Posted 24 marca 2009 - 23:48

Dobra, mogę taki napis rozwiesić xD

#553 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 posts

Posted 25 marca 2009 - 00:15

Jeśli nie flaga Irlandii, to może Maroko? W końcu jak powiedział Bono, tam jest duchowe centrum świata. Można ją prosto zrobić - trybuny czerwone, a na płycie poustawiamy ludzi tak, żeby wyszła gwiazdka. Moglibyśmy ją zrobić podczas Fez - Being Born.
Fotka
A tak poważnie, to niech zostanie flaga Polski. Skoro U2 chce ją zobaczyć kolejny raz, to dlaczego mamy im odmawiać? A i pomysł sprawdzony i możliwy

chrapcio7 no co ty? A skąd weźmiemy zielone gołębie?? No nie pomyślałeś o tym :(

Zróbmy w ogóle kuźwa atlas świata

:lol: :lol: A wiesz, że to nie taki głupi pomysł.... :rolleyes:
No to może 2 kolory już mamy, a zielony i pod Irlandię i pod Liban!!! Na Cedrach tak damy!!
Posted Image

:lol:

Sorki, ale ten post mnie rozwalił:

Użytkownik: Maslo
A co Wy na to, zeby zrobic taka jakby "animacje"? Mianowicie pomysl mam taki, zeby np. podczas "Sunday Bloody Sunday" albo innego kawałka każdy miał przy sobie dwie koszulki, kartki, chusty, cos czym moglby ruszac w gorze (zupelnie tak jak z flaga). I teraz tak plyta czerwone, trybuny biale to mamy flage PL i jest super,a pozniej po refrenie w drugiej zwrotce lewa strona (plyta i trybuny) cos zielonego do gory, srodek na bialo, a prawa na pomaranczowo. Wtedy byla by taka zmiana. Fajniej oczywiscie by bylo, gdybysmy to zmieniali szybciej, myslalem, ze np. tak co 5-10 sekund, ale pozniej doszedlem do wniosku ze nikt nie bedzie liczyl, a kiedy sie zaczyna kolejna zwrotka kazdy wiec.
Co Wy na to?

Ewentualnie pomysl drugi. Przod flaga jak ostatnim razem, po refrenie na druga zwrotke kolory Irlandii, a sektory za 140zł odwrotnie. Najpierw Irlandia (np. dol i balkony od 3 do 7 zielone, 8 do 12 biale i 13 do 17 pomarancz), a pozneij od drugiej zwrotki gdy przod zmieni na kolory Irlandii to 140stki na flage Polski (balkony biel a dol czerwony).

Ja widze to oczami wyobrazni i jest bombowo :)

Korea Północna się chowa!! :lol: :P Sorki, tu też już cuda się pojawiały, zrobiło się nawet zabawnie, ale oby się nie rozdwoić. Zbych na szczęście ma chyba największe chody w mediach i to jego głównie wysłuchają. :)

#554 wariath

wariath

Użytkownik

• Members
  • 4 posts

Posted 25 marca 2009 - 11:58

Skoro temat ma być niedługo zamknięty to dorzucę jeszcze jeden głos.

Tylko nie bijcie mnie za to.

Doszedłem to takich wniosków:

- Flaga Polski na NYD musi być (to nie będzie żaden kotlet, to jest po prostu symbol i coś co na pewno za każdym razem bez względu na rozmiary flagi sprawia, że w naszych sercach się robi cieplej).
Zresztą jest już podjęta decyzja w tej sprawie i super.

- Różnego rodzaju akcje cało stadionowe z innymi kolorami raczej odpadają z olbrzymiej ilości względów.
- Zdecydowanie nie ma sensu wszystkich na siłę angażować w jakieś akcje z wstążkami, dzwonkami, światełkami itp.

Skoro Zbych napisał: "możemy pomyśleć o jakiejś dodatkowej akcji, ale bardziej w ramach forum i NIE NAGŁAŚNIAĆ SPECJALNIE poza nim.."

to:

- Uważam, że miło by było jednak coś zrobić, jakiś gest w stronę grupy (miło to nie znaczy, że trzeba ale można).
- I uważam, że jeżeli coś takiego miało by się wydarzyć to tylko przy pomocy nas - forumowiczów wszystkich polskich forów U2 i fanów, którzy chcieli by się zaangażować.

- Dzwoniłem dziś do osób odpowiedzialnych za sprawy techniczne na Stadionie Śląskim żeby dowiedzieć się ile wchodzi osób na trybunę wschodnią górną, (czyli sektory 3-17 balkony górne i dolne) jest to około 8300 miejsc [mam nadzieję że te liczby odpowiadają mniej więcej stanowi faktycznemu], z tego co wiem sam ticketpro miał ok 4300 biletów za 140zł.

- Jeżeli wziąć pod uwagę że media nagłośnią akcję, że podczas NYD płyta będzie czerwona a trybuny białe [I NIE PODLEGA DYSKUSJI ŻEBY MEDIA TYLKO O TYM MÓWIŁY] to na trybunie wschodniej (zaokrąglijmy jej pojemność do 9000 miejsc) pozostanie tylko 6000 osób (w sektorach 3-7 i 13-17) które można by już na miejscu wyposażyć w zielone i pomarańczowe "szmatki" czy "kartki".

- Nic nie trzeba wtedy nagłaśniać (A NAWET NIE POWINNIŚMY ŻEBY NIE BYŁO ZAMIESZANIA), martwić się o niezrozumienie, tylko zebrać chętnych forumowiczów i fanów z sektorów za 140zł (mamy na to przecież aż 4 miesiące) zrzucić się na forach na jednakowe "gadżety do machania" podzielić się na sektory za które się będzie odpowiedzialnym i po prostu przed koncertem przejść się, porozdawać i powiedzieć że jak U2 zagrają NYD i będzie powstawać Polska flaga to my tworzymy mniejszą flagę Irlandii.

- Byłby to taki akcent solidarności naszych Narodów.
- Nie uważam, że flaga była by za mała, na pewno została by dostrzeżona (w 2005 roku zespół dostrzegał pojedyncze flagi Irlandii).

Mam nadzieję, że jeżeli nie spodoba wam się to co napisałem to w miarę delikatnie mi to napiszecie :)

A i jeszcze jedno, Zbych to wszystko wymyślił i rozpoczął jeżeli chcemy cokolwiek zrobić to musi to być za jego aprobatą (tak uważam).

#555 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 25 marca 2009 - 15:15

Tak jak planowaliśmy, założę dziś wieczorem wątek o mniejszym bonusie do flagi (a może ktoś założy? tylko tak sensownie, ja muszę teraz wyjśc na jakiś czas), o którym również myśleliśmy i tam przedyskutujemy sprawę. Jak napisałem już na forum.u2.com.pl jesteśmy otwarci na konkretną współpracę, bo to nasza wspólna w końcu sprawa.

A to trzeba w końcu zamknąć.

Pozdrawiam.

Edited by acr, 25 marca 2009 - 15:15 .

#556 charcerzyk

charcerzyk

Użytkownik

• Members
  • 30 posts

Posted 25 marca 2009 - 17:22

a moze tak:

podczas New Years Day wszyscy podnosimy barwy biało-czerwone w góre - plyta czerwona, trybuny białe.

http://www.google.co...laga_polska.gif

podczas Sunday Bloody Sunday (lub pierwszego bisu) CI KTÓRZY MAJĄ NA TO OCHOTĘ podnoszą, przez siebie przygotowane flagi Irlandii, każdy indywidualnie podnosi jedną pełną flagę Irlandii

http://tbn2.google.c...ndia-flaga2.gif

myślę, ze rzeczywiście cały stadion w barwach Irlandii mógłby nie wypalić z uwagi na to, ąe informacja do nich nie dotrze lub im się poprostu nie będzie chciało bawić, więc np użytkownicy OBU FORÓW ORAZ CHĘTNI przygotowują sobie dodatkowo po fladze irlandzkiej

prosiłby Zbycha o komentarz, lub wyrażenie tutaj swojego zdania.
Dołączona grafika

#557 Guest_madredeus_*

Guest_madredeus_*
  • Guests

Posted 25 marca 2009 - 19:09

podczas Sunday Bloody Sunday (lub pierwszego bisu) CI KTÓRZY MAJĄ NA TO OCHOTĘ podnoszą, przez siebie przygotowane flagi Irlandii, każdy indywidualnie podnosi jedną pełną flagę Irlandii

I to uważam za rozsądne rozwiązanie. Bez stresu, czy wyjdzie, czy nie. Jeśli wśród publiczności pojawi się tylko kilka flag to nic się nie stanie. Jeśli flagami irlandzkimi zaleje się cała płyta i trybuny to będzie efekt. Najważniejsze - nie wymaga to żadnej koordynacji, podziału na sektory, rzędy i miejsca.

#558 BlueVox

BlueVox

Użytkownik

• Members
  • 6 posts

Posted 26 marca 2009 - 09:25

Wiadomość z ONET.PL

-------------------

Biało-czerwona flaga na koncercie U2

6 sierpnia grupa U2 ponownie wystąpi w Polsce, z tej okazji fani Irlandczyków ponownie szykują wielką polską flagę. Zasady masowego happeningu są bardzo proste: trybuny mają być białe, płyta czerwona.

- Każdy, kto posiada bilet na trybuny zabiera ze sobą coś białego (chusty, kartki papieru,ręczniki etc.), każdy kto będzie na płycie stadionu - coś czerwonego - wyjaśniają pomysłodawcy akcji. - Akcja rozpocznie się z pierwszym taktem - "New Year's Day" - utworu poświęconego Solidarności i Lechowi Wałęsie - chusty, koszulki, kartki i inne białe i czerwone akcesoria wzniesione nad głowami fanów sprawią, że Stadion Śląski znów stanie się olbrzymią flagą. Konfiguracja okrągłej 360° sceny oraz sektorów dla publiczności sprawiają, że flaga przybierze pełnostadionowy wymiar. Każda osoba, niezależnie od zajmowanego miejsca - czy to na płycie - czy na trybunie, będzie mogła podziwiać efekt wizualny w całej jego okazałości.

Amatorski filmik prezentujący dzieje utworu "New Year?s Day" i jego polskich korzeni od dedykacji dla Solidarności na koncercie w Chicago 1987 r. przez koncert U2 w Warszawie 1997 r., aż po kulminację w Chorzowie 2005 r. można obejrzeć pod tym adresem.

Członkowie U2 wielokrotnie wspominali "polską flagę" nazywając ją najwspanialszym momentem trasy "Vertigo" jednocześnie wyraźnie sugerując, że chcieliby ponownie ją zobaczyć.

Bono w oficjalnej biografii "U2 by U2" autorstwa N.McCornicka (s.340), która jeszcze przed sierpniowym koncertem ukaże się w Polsce napisał: "Polska byłanajwspanialszym momentem całej trasy (?) gdy się obróciłem cały stadion 80 000 ludzi był biało-czerwony, ledwie mogłem mówić o śpiewaniu nie wspominając. To był niezwykle emocjonalny moment dla wszystkich którzy to widzieli".

Kwartet na żywo promować będzie album "No Line On The Horizon", który w Polsce gości od 27 lutego.

Źródło: Onet.pl

-------------------
I z INTERIA.PL

Polska flaga dla U2

6 sierpnia grupa U2 wystąpi w Polsce. Z tej okazji fani Irlandczyków ponownie szykują wielką biało-czerwoną flagę.

Zasady tego masowego happeningu są bardzo proste: trybuny Stadionu Śląskiego w Chorzowie, gdzie odbędzie się koncert, mają być białe. Płyta natomiast będzie czerwona.

"Każdy, kto posiada bilet na trybuny, zabiera ze sobą coś białego (chusty, kartki papieru, ręczniki). Każdy kto będzie na płycie stadionu - coś czerwonego" - tłumaczy Zbyszko Zalewski, organizator happeningu.

Akcja rozpocznie się z pierwszym taktem kompozycji "New Year's Day", utworu poświęconego Solidarności i Lechowi Wałęsie - chusty, koszulki, kartki i inne białe i czerwone akcesoria wzniesione nad głowami fanów sprawią, że Stadion Śląski znów stanie się olbrzymią flagą.

Przypomnijmy, że 5 lipca 2005 roku podczas koncertu U2 w Chorzowie, w pierwszych taktach piosenki "New Year's Day", Stadion Śląski zamienił się w gigantyczną biało-czerwoną flagę. W trakcie utworu Bono dwukrotnie pokłonił się polskiej publiczności w podziękowaniu, jednocześnie zakładając kurtkę na czerwoną stronę, solidaryzując się z publicznością i stając się częścią tej akcji.

Wyrazy uznania dla polskiej publiczności były wielokrotnie wyrażane przez członków U2 oraz ekipę zespołu. Odpowiedzialny za produkcję koncertów U2 Willie Williams po koncercie w Chorzowie na oficjalnej stronie zespołu nie krył zachwytu nad happeningiem polskiej publiczności: "Nigdy wcześniej nie widziałem, by publiczność zrobiła coś takiego, kto to zorganizował? Publiczność tym razem zrobiła show dla nas, niesamowici ludzie i niezwykła atmosfera".

Bono w oficjalnej biografii "U2 by U2" autorstwa Neila Mccormicka, która przed sierpniowym koncertem ukaże się w Polsce, posunął się jeszcze dalej: "Polska była najwspanialszym momentem całej trasy (?) gdy się obróciłem cały stadion, 80 000 ludzi, był biało-czerwony. Ledwie mogłem mówić, o śpiewaniu nie wspominając. To był niezwykle emocjonalny moment dla wszystkich, którzy to widzieli".

Wokalista U2 również w rozmowie z pomysłodawcą akcji w trakcie spotkania pod studiem nagraniowym nie krył zachwytu: "Jak powiedzieć dziękuje po polsku? To był jeden z najwspanialszych dni mojego życia".

To nie wszystko. Perkusista Larry Mullen w wywiadzie dla BBC w 2009 roku, zapytany o jego ulubiony moment z historii U2, powiedział : "Na ostatniej trasie koncertowej w Polsce cała widownia stworzyła wielką biało-czerwoną flagę. Wspaniała chwila".

W trakcie Vertigo Tour, a już po koncercie w Chorzowie, Bono wielokrotnie dawał wyraz sympatii dla Polski właśnie w trackie utworu "New Year's Day", pozdrawiając fanów w Berlinie ("We Got friends from Poland"), ponadto biorąc na scenę polskie flagi także w Amsterdamie, Nicei, Mediolanie, Paryżu i Las Vegas.

Źródło: Interia.pl

Zaczęło się. I bardzo dobrze. Będzie lepiej niż 05.07.05 :D

#559 wariath

wariath

Użytkownik

• Members
  • 4 posts

Posted 26 marca 2009 - 09:57

podczas Sunday Bloody Sunday (lub pierwszego bisu) CI KTÓRZY MAJĄ NA TO OCHOTĘ podnoszą, przez siebie przygotowane flagi Irlandii, każdy indywidualnie podnosi jedną pełną flagę Irlandii.

I to uważam za rozsądne rozwiązanie. Bez stresu, czy wyjdzie, czy nie. Jeśli wśród publiczności pojawi się tylko kilka flag to nic się nie stanie. Jeśli flagami irlandzkimi zaleje się cała płyta i trybuny to będzie efekt. Najważniejsze - nie wymaga to żadnej koordynacji, podziału na sektory, rzędy i miejsca.

Doszedłem do wniosku, że to będzie najlepsze rozwiązanie, już rozmawiałem z żoną żeby kupić materiał i uszyć flagę Irlandii (czteroosobową bo taka grupka nas jedzie ;) )

#560 derka

derka

• Moderatorzy
  • 5 611 posts

Posted 26 marca 2009 - 14:51

Hej, a ja mam pytanko, czy mam przygotować jakiś transparencik na barierki na trybunach ? Tzn. co mogłabym tam napisać... ?

Reply to this topic

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users