Skocz do zawartości

Gitara Elektryczna

411 replies to this topic

#261 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 27 września 2010 - 18:16

Danelectro reel echo juz w domu. Powiem tyle- efet ma ogromne mozliwosci kreowania brzmienia. Zwolennicy czystego cyfrowego delalay beda zawiedzieni, raczej nie znajdziecie tego tutaj.
Efekt ma 3 potencjometry- mix, feedbac i lo-fi (ktore im bardziej jest podkrecone, zajezdza ultra ciemnym analogiem:D). Nieco nizej dwa przelaczniki- jeden miedzy rodzajem echa i tutaj mamy zwykly oraz tube. Ten drugi zdecydowanie fajniej brzmi na partiach rytmicznych, naklada taka jaby kompresje na opoznienie i brzmi to cudownie. Drugi przelacznik, Warble, dodaje symulacje echa tasmowego, czyli delikatne nierownosci w opoznieniu dajace w ostatecznosci przyjemny chorus.

Dlugosc echa ustawia sie za pomoca specjalnego suwaka, mozna ustawic az do 1,5 sekundy.
Zakochalem sie w tej zabawce, juhuuuuuuuu :D

#262 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 27 września 2010 - 18:38

Wrzuć coś z maksymalnym echem.
Szukam czegoś od dawna i jak na razie nic :<
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#263 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 27 września 2010 - 20:08

Ok nagralem 4 minuty roznych brzmien, w tym ten maksymalny delay, jak chciales.
Zapomnialem dodac, ze efekt posiada rowniez looper, co prawda tylko 1,5 sekundy ale ostatnia minuta nagrania pokazuje ze i na tym mozna zdzialac fajne rzeczy, koncowke dogralem na basie ;)

ogolnie to bylo nagrywane na szybko, pierwsze i jedyne podejscie. no ale chodzi o brzmienie :P

http://www.youtube.c...h?v=jvI0a_Lgx9w

#264 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 27 września 2010 - 20:17

1:25-1:37

To mi się podoba :P
I ten pseudo suwak-mixer :P
Trzeba się będzie zakręcić wookół Danelectro.

Znasz może jakiegoś dobrego flangera?
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#265 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 27 września 2010 - 20:23

Z drozszych, bierz Electric Mistress EHX (jeden ze slynniejszych efetow D.Gilmoura) ale on uzywany siedzi obecnie na allegro za 380 zl...

Najfajniejsza opcja jest polowac wlasnie na allegro na Bossa Bf-2, ale nie BF-3 (nowszy shit:P). Ten pierwszy to rarytas, produkowany w latach 80 i 90 w Japonii i Tajwanie. Super analog i jest naprawde roznorodny. Co lepsze, jest stosunkowo tani. Prawie zawsze jest w sieci dostepny, zwykle okolo 150-200 zl. Obecnie z tego co wiem jest jeden egzemplarz za 179 zl.

#266 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 27 września 2010 - 20:28

Sam mam 2 starsze modele Bossa i są nieporównywalnie lepsze od nowych KUP które mają koledzy B)

Kiedyś w sklepie Hołdysa widziałem ciekawe rzeczy. Nawet Whammiego Toma Morello :rolleyes:
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#267 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 27 września 2010 - 20:31

No dlatego ja kupuje glownie na allegro i raczej celuje w uzywki. To wlasnie tam znalazlem jeden z ulubionych efektow The Edge'a (boss od-2 [np. until the end of the world]) za jedyne 100 zl. nie produkowany juz od okolo 15 lat.

Nie wiem, zastanawiam sie jeszcze na jakimis efektami, mam w zasilaczu miejsca jeszcze na 2 stompboxy wiec jeden na pewno bedzie behringer rv600 a ten drugi to wciaz nie wiem...moze vibratrem marshalla, moze filtr digitecha, moze wlasni bf-2 bossa, kto wie..

No jak juz to wszystko zdobede, to kupuje pedalboard i tam pakuje kostki. Juz poza zestawem marzy mi sie Arbiter fuzz face, ale on bedzie obok podlogi i zasilany z baterii :)

#268 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 27 września 2010 - 20:46

Skrzynka z Castoramy najlepsza :>
Warto czekać na rarytasiki . Ja czekam na fajnego Big Muffa :)

Pozdrawiam Mrówa ! ;)
Skompletowania podłogi życzę
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#269 anton

anton

.

• Members
  • 1 310 Postów

Napisano 28 września 2010 - 15:58

Trochę mi przykro i żal w ogóle zadawac takie pytanie ale... :P

Za ile mógłbym opchnąc mojego fendera roc pro 1000 z wymienionym głośnikiem na celestiona 12'?
aha, rocznik 96.
Właśnie takie myśli mi przechodzą przez głowę, żeby sobie go wymienic na jakieś cyfrowe gówno typu wypasiony pod + kolumny, jako że i tak gram sobie sam dla siebie, znowu. :D
a Pod xt live kusi mnie już od dobrych kilku lat.

#270 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 28 września 2010 - 16:49

Ech................. :P

ale to juz lepiej x3 niz xt bo ma wiecej presetow uzytownika

#271 anton

anton

.

• Members
  • 1 310 Postów

Napisano 28 września 2010 - 17:07

Generalnie z tematu gitary elektrycznej wypadłem ponad 2 lata temu, więc teraz trochę lame jestem.. :D

Jaka orientacyjnie może byc cena tego pieca?

a presety, no nie wiem, 128 chyba powinno styknąc jak na moje potrzeby.. :P

#272 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 28 września 2010 - 17:08

Generalnie z tematu gitary elektrycznej wypadłem ponad 2 lata temu, więc teraz trochę lame jestem.. :D

Jaka orientacyjnie może byc cena tego pieca?

a presety, no nie wiem, 128 chyba powinno styknąc jak na moje potrzeby.. :P

128 z czego wieszosc fabrycznych... :P

a co do ceny to nie mam pojecia w sumie

#273 OneLazyBastard

OneLazyBastard

Użytkownik

• Members
  • 2 874 Postów

Napisano 30 września 2010 - 00:17

Ech................. :P

ale to juz lepiej x3 niz xt bo ma wiecej presetow uzytownika

... x3 bym brał z innego powodu - możliwość zrobienia dwóch niezależnych od siebie łańcuchów efektów, dla dwóch osobnych gitar (dwa wejścia), lub dla jednej - wtedy uzyskasz m.in. efekt, który uzyskuje Edż, poprzez puszczenie gitary przez dwa oddzielne delaye z różnymi ustawieniami czasu opóźnienia, jak choćby w Ajstil...
+ do tego masa nowych modeli efektów, wzmacniaczy, mikrofonów...
+ możliwość podłączenia mikrofonu, dla którego też są jakieś modele brzmieniowe
+ możliwość podłączenia basu, do którego oryginalnie są zainstalowane modele (do XT trzeba było je dokupić, albo kupić po prostu wersję xt dla bassu)

Jest jeden backdraft. Mianowicie - jest tam problem z nagrywaniem. Tzn. nie wiem jak jest teraz, może coś się zmieniło, coś rozwiązali w upgradzie firmware'u, ale wcześniej był taki bug, że po 10-15 minutach nagrywania POD x3 live się przegrzewał do tego stopnia, że się po prostu awaryjnie wyłączał.

Mimo wszystko, jeśli masz kasę, to bierz PODa x3 live. Jeśli nie, to.. uzbieraj ;). Dokup tylko później shimmer jakiś w kostce, i będzie git (x3 chyba go nie ma, na pewno nie ma go xt).
I do tego aktywne odsłuchy alessis i jaaaaaaaazzzzzzzda!!!!!!!!!!!!

Generalnie, x3 live to kombajn, dzięki któremu nagrasz po prostu wszystko - gdybyś przypadkiem chciał przy okazji pośpiewać, to nie ma problemu - puszczasz wszystko po USB prosto do kompa, gitarę i wokal.

128 z czego wieszosc fabrycznych... :P

... które można nadpisać własnymi, lub ściągniętymi z internetu od innych użytkowników...

#274 olekcj111

olekcj111

Użytkownik

• Members
  • 644 Postów

Napisano 11 października 2010 - 20:25

A ja się muszę pochwalić że kupiłem swoją pierwszą gitarkę a jest to epiphone les paul standard w kolorze Transparrent Amber (jak się patrzy pod kątem to cały goldtop edge'a :D) Chcę kupić teraz piec i ma to być VOX AC30 z tym że nie wiem jaki model. Także proszę o rady - piszcie śmiało. Ja zaczynam przygodę z gitarą wieć wskazówki na temat efektów też się przydadzą :D

pozdro

#275 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 11 października 2010 - 20:52

Na początek dobry kabel , pasek , strapy i tuner się przyda :>
A efekty na końcu
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#276 kkingstoun

kkingstoun

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 11 października 2010 - 21:00

Mam nadzieję, że jesteś świadomy, że jeśli chesz vox'a to musisz być przygotowany na koszt w granicach 2000 zł lub i więcej|? Najtańszy taki to: http://allegro.pl/vo...1249661144.html ...

#277 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 11 października 2010 - 21:36

Dodam, ze to, co kolega wyzej zapodal to raczej hybryda jest. W tej samej cenie lepiej zapolowac na VOX AC15, ale w pelni lampowe :-)

#278 olekcj111

olekcj111

Użytkownik

• Members
  • 644 Postów

Napisano 11 października 2010 - 21:54

Dodam, ze to, co kolega wyzej zapodal to raczej hybryda jest. W tej samej cenie lepiej zapolowac na VOX AC15, ale w pelni lampowe :-)

Zamierzam kupić AC30 C2 lub C2X i nie wiem ktore wybrać bo cena jest 2 razy większa a różnią się głośniki w tych c2x sa ALnico blue

#279 olekcj111

olekcj111

Użytkownik

• Members
  • 644 Postów

Napisano 13 listopada 2010 - 14:51

Zdecydowałem się jednak na ten droższy piec w pełni lampowy i z głośnikami Alnico Blue AC30 C2X :) kupiłem też używanego Boss OD-2 bo wcześniej czy później mi się przyda a ciężko gdziekolwiek go teraz znaleźć :D

#280 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 13 listopada 2010 - 15:09

2x big up

turbo overdrive jest swietny, sam mam ten model. Jesli chcesz ustawienie do Untila, to wszystkie trzy pokretla na godzine 1 i turbo wlaczone :)

ps. to jest ustawienie pod glowny riff, oprocz tego jest tam jeszcze jakis delay. do zwrotki uzywam przesteru z sd-1 (level na godzinie 1, tone na 10-11, drive na 9)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych