Skocz do zawartości

Gitara Elektryczna

411 replies to this topic

#241 deedrz1990

deedrz1990

Użytkownik

• Members
  • 90 Postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 19:19

Nie wiedziałem gdzie dodać zapytanie więc robię to tu ;) Czy wie ktoś jakich strun używa Edge w swoim stracie? Wiem, że w explorerze używa Ernie Balli 10tek, ale w stracie chyba innych.. Nie wiem czy nie 9tek ale chcę się upewnić :D
Dołączona grafika

#242 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 07 lipca 2010 - 11:09

ja osobiście posiadam fendera squaiera Stratocastera standard spisuję się naprawdę nieźle kupiłem go za 1200 zł. dobre są też epiphony na licencji gibsona piękne szczególnie modele les paul standard i gibson sg(ten na którym Edge wykonuje Elevation) przepiękne jest jescze gretsch(City of bilinding lights,magnificent)ale drogi
Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#243 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 08 lipca 2010 - 17:54

Co do strun Edzia ,to jest wierny Ernie Ball-om i jak czytałem z nim kiedyś wywiad chyba w ,,Guitarist" to preferuje 10-tki ;)
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#244 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 09 lipca 2010 - 22:09

Fender srender - dziś to już nie jest ta sama firma co kiedyś niestety, ale stare roczniki brzmią po prostu przepięknie

a struny EB są bardzo dobre - nie zmieniają soundu gitary, są żywotne i jak na razie są to moje ulubione struny (a testowalem juz ok 10 kompletów różnych firm).

#245 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 10 lipca 2010 - 15:15

Ja kiedys kupilem Elixiry za sporo kasy.Moje uczucie jak pekla przy graniu....
A EB sa dobre jakosciowo i tanie.
Polecam tez Dean Marleye -Blue Steel :)
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#246 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 10 lipca 2010 - 15:30

Elixiry sa przereklamowane, drogie i wlasnie bardzo szybko sie zrywaja :<
rowniez jestem wierny EB juz od 2 lat i nie mam ochoty zmieniac tej firmy na zadna inna, 9-42 super slinky to najlepsza rzecz pod sloncem \m/

#247 OneLazyBastard

OneLazyBastard

Użytkownik

• Members
  • 2 874 Postów

Napisano 11 lipca 2010 - 22:29

Bo Elixiry to się kupuje do akustyków :P.
Ja ze swojej strony polecam struny Yamaha. Mam je w moim Washburnie od 3 lat, są całe pordzewiałe, a brzmią po prostu zajebiście ;D.

#248 olekcj111

olekcj111

Użytkownik

• Members
  • 644 Postów

Napisano 03 września 2010 - 19:42

Dokładnie. Powiem więcej, gdyby zagrał ten kawałek na gitarze za 1000zł to tez mało kto by sie kapnął :)

Może to nie gitara za 1000zł ale Epiphone - wg mnie dźwięk najbardziej zbliżony do prawdziwego untila ze wszystkich coverów.http://www.youtube.com/watch?v=iFbi1UziJl8

#249 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 04 września 2010 - 07:01

Super wideo, musze zobaczyc czy nie masz tego wiecej na swoim kanale
Grasz to na turbo overdrive od-2 czy jest to jakies multi?

Tak patrze teraz, jest tego troche:D masz jakies fotki swojego sprzetu (pedalboard, rack etc)?

#250 olekcj111

olekcj111

Użytkownik

• Members
  • 644 Postów

Napisano 17 września 2010 - 12:58

Super wideo, musze zobaczyc czy nie masz tego wiecej na swoim kanale
Grasz to na turbo overdrive od-2 czy jest to jakies multi?

Tak patrze teraz, jest tego troche:D masz jakies fotki swojego sprzetu (pedalboard, rack etc)?

To nie mój cover, ale podałem przykład - tych jego filmów jest więcej i szkoda że nie nagrywa pełnych coverów.

#251 lookass

lookass

Użytkownik

• Members
  • 1 423 Postów

Napisano 21 września 2010 - 09:38

Mam takie zapytanko do forumowych gitarzystów. Od niedawna jestem posiadaczem Fendera Stratocastera. Próbowałem znaleźć odpowiedź na pytanie dotyczące strojenia gitary, niestety nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chodzi mianowicie o to czy częsta zmiana stroju gitary powiedzmy z E -> Eb -> E, ma jakiś negatywny wpływ ogólnie rzecz mówiąc na sprzęt. Czy przestrajając gitarę istnieje ryzyko, że po jakimś czasie przestanie trzymać strój? Czy nie struny nie zerwą się łatwiej itp.? Jestem laikiem jeśli chodzi o gitarę ale ta kwestia nurtuje mnie od paru dni :P

#252 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 21 września 2010 - 09:55

Pewnie nie ale jak obniżasz strój to struny mają mniejszy naciąg a co za tym idzie są luźniejsze i wypadałoby wtedy zmienić je na bardziej sztywne/grubsze. Ale ja jestem tylko bejsmentem i gram w normalnym stroju EADG :P

EDIT: Gratuluje Strata !! ;) Mejd in juesej czy mexico/japan ? :D

#253 Elessar

Elessar

Użytkownik

• Members
  • 778 Postów

Napisano 21 września 2010 - 13:23

A to ja się w sumie pochwalę, a co. ;)

Nabyłem ostatnio Fendera, nie jest to jednak klasyczny Strat. Takich gitar podobno powstało tylko 400 sztuk w Korei, bo nie ma tam ponoć żadnej linii produkcyjnej klasycznej. W każdym razie gitarka brzmi cudownie!

Do tego Line6 M13, które po prostu wciąga na długie godziny. Wzmacniacza jeszcze nie kupiłem, bo chwilowo funduszy nie starczyło, więc mam tylko wpiętego ampluga AC30 w M13 i gram sobie na słuchawkach. Frajda niesamowita. ;)

#254 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 21 września 2010 - 13:32

Elessar, a probowales juz efektu shimmer? :D

#255 lookass

lookass

Użytkownik

• Members
  • 1 423 Postów

Napisano 21 września 2010 - 13:34

Pewnie nie ale jak obniżasz strój to struny mają mniejszy naciąg a co za tym idzie są luźniejsze i wypadałoby wtedy zmienić je na bardziej sztywne/grubsze. Ale ja jestem tylko bejsmentem i gram w normalnym stroju EADG :P

EDIT: Gratuluje Strata !! ;) Mejd in juesej czy mexico/japan ? :D

Meksykaniec. Będę miał jakieś foty to się pochwalę ;)

#256 kkingstoun

kkingstoun

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 22 września 2010 - 08:00

Ja właśnie nie dawno kupiłem behringera rv 600 i ten shrimmer jest niesamowity bardzo polubiłem ten efekt i bardzo fajnie to brzmi:) heheh Dodam ze faktycznie ta kostka jest lepiej wykonana, bo mam jeszcze tuner behringera a właśnie shrimmer jest dużo solidniejszy, jakby z lepszego plastiku;) ehhe Polecam:)

#257 Elessar

Elessar

Użytkownik

• Members
  • 778 Postów

Napisano 22 września 2010 - 08:09

Shimmer w M13 oczywiście wypróbowany! Na początku miałem podejście "no niby to jest ten shimmer", ale potem się zakochałem :D

#258 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 22 września 2010 - 15:44

Ja właśnie nie dawno kupiłem behringera rv 600 i ten shrimmer jest niesamowity bardzo polubiłem ten efekt i bardzo fajnie to brzmi:) heheh Dodam ze faktycznie ta kostka jest lepiej wykonana, bo mam jeszcze tuner behringera a właśnie shrimmer jest dużo solidniejszy, jakby z lepszego plastiku;) ehhe Polecam:)

Moglbys wrzucic jakis filmik z roznymi opcjami dlugosci/brzmienia/zaniku etc. tego shimmera?

A ja sie musze pochwalic, wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem tego cacka :D

http://allegro.pl/sh...item=1241494579

#259 kkingstoun

kkingstoun

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 22 września 2010 - 17:04

Mrówa, jak mi głowa przestanie napie*** (pochorował sie włąsnie...) to coś się wykąbinuje:P Echo fajnie wyglada ciekawe jak gada:)
;0

#260 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 22 września 2010 - 17:26

Kombinuj, kombinuj i zdrowiej!

Ja po tym efekcie jeszcze bede dalej kompletowal pedalboard, jak wszystko bedzie skonczone to zaprezentuje jakies wideo na forum :) mysle, ze do lutego-marca bedzie wsio, a planuje jeszcze Big Muffa, RV600 i opcjonalnie cos z grupy digitech synth wah/EHX small stone/mxr phase 90/EHX electric mistress

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych