Hip-hop
Napisano 02 maja 2010 - 19:59
a swoją drogą, 'plus i minus' to jedna z niewielu piosenek, przy której mam dreszcze na plecach. utwór który znam praktycznie od dzieciństwa, a zawsze robi na mnie fenomenalne wrażenie.
Napisano 02 maja 2010 - 20:05
ale przyznam tez, ze mi kinematografia ciezko weszla za pierwszym razem, tylko ze ja wtedy mialem jakies 9 lat pierwszy swiadomy odsluch wspominam bardzo dobrze i wlasnie wtedy moja uwage najbardziej przykul kawalek "powierzchnie tnace" w calosci wyprodukowany i zaspiewany przez kogo? kogo? A wlasnie- Fokusa
Napisano 02 maja 2010 - 20:16
w ogóle nie wiem, Wy też tak mieliście, że trudniej Wam się było przekonać do Kalibra niż do Paktofoniki? bo mnie się 'kinematografia' i 'archiwum kinematografii' spodobały już przy pierwszym odsłuchu, a na 'księgę tajemniczą. prolog' potrzebowałam jakoś więcej czasu (wydaje mi się, ze to też kwestia dykcji).
Kinematografia to - jakby nie patrzeć - płyta pełna przebojów a Księga... to dosyć mroczna muzyka i teksty, które pewnie potrafią zrozumieć tylko prawdziwie oddani wyznawcy Zakonu Marii.
Napisano 02 maja 2010 - 20:21
prawdziwie oddani wyznawcy Zakonu Marii.
lubi to!
Zaraz poleci z glosnikow w takim razie. Moze nie powiem niczego odkrywczego ale przepalone teksty to jest wspaniala sprawa, to jest cos jakby skladanie elementow pewnej ukladanki bo ciezko jest wszystko od razu zrozumiec, tym bardziej jesli kazda linijka jest o czyms innym
Napisano 02 maja 2010 - 20:27
Te tematy, tematy, tematy, tematy
Chce mi się śmiać, bo to chyba nie tak
Na głowie stawiam świat, jestem wolny jak ptak
Lubię baku, baku, chcesz to ze mną zakurz
Zaproszę dziewczyny, zaproszę chłopaków
Baku, baku to jest skład, jadę na Canabis Cup
W programie to co najlepsze w Amsterdamie
Nie czas na spanie, Amsterdam wciąga mnie
Ty robisz to co chcesz i ja robię to co chcę
"Przepraszam bardzo. Którędy do Baku-bakowa?
Tam gdzie ci chłopcy stoją? Dziękuję bardzo panu"
i ogólnie Baku Baku to jest skład! tzn. polecam także '3:44' (tam jest moje ulubione 'normalnie o tej porze' też);p
Napisano 10 maja 2010 - 18:04
http://www.youtube.c...h?v=oQohslhh4A8
Eldo, Włodi i Pele odpowiadają Ryśkowi i moim zdaniem go zjedli:
http://www.youtube.c...h?v=AoaB49_oLfE
Napisano 20 lipca 2010 - 20:21
1987-05-21 Run DMC - Live From Amsterdam (Netherlands)
http://www.sendspace...69da3bde5acce0e
Pzdr & EnjoY :-)
Never, ever, to be forgotten...
The best birthday in my life...
Napisano 09 września 2010 - 08:56
Z początkiem października ukaże się czwarta płyta AbradAba, współzałożyciela legendarnej grupy Kaliber 44. Po dniach i nocach wyczerpujących nagrań powstało kilkanaście utworów, przywracających czasy świetności hip-hopu. Nowe wydawnictwo nosi tytuł ?Abradabing?.
Podczas tworzenia materiału z AbradAbem współpracował czołowy polski raper i producent - O.S.T.R., który zajął się całością albumu, zarówno w warstwie muzycznej - jako twórca podkładów - jak i w warstwie producenckiej. To zupełna nowość w dotychczasowej twórczości AbradAba, który tak opisuje prace nad płytą: ,,W ten sposób jeszcze nie pracowałem. Osobiście dla mnie to wyjątkowe przeżycie i świetna odskocznia od dotychczasowego stylu pracy. Po raz pierwszy moje wokale zrealizował świetny raper, co daje mi dodatkową pewność brzmienia materiału?
Na płycie daje się wyczuć prawdziwą chemię i doskonałe zgranie między polskimi mistrzami rapu. AbradAb i O.S.T.R wspierani przez DJ FEEL-X?a, odpowiedzialnego za większość skreczy, stworzyli solidny album w stylu trzeciego krążka Kalibra 44. ?Niewiele mogę powiedzieć o tej płycie, nie mam jeszcze do niej dystansu. Myślę, że Ostry i FEEL-X odwalili kawał dobrej roboty, a ja po prostu dałem z siebie wszystko? - wyznaje AbradAb. Nowy materiał w znacznej części opiera się na samplach, co jest odejściem od koncepcji przyjętej w O.P.K., gdzie AbradAb postawił na żywe instrumenty.
Tytuł albumu ? ?Abradabing? ? jest nawiązaniem do dubbingu, czyli tłumaczenia niezrozumiałego filmu na czytelny przekaz. ?Abradabing? to świat zinterpretowany przez AbradAba i wyrażony w mocnych utworach, takich jak ?Mamy królów na banknotach?, ?Czuję się jak?, czy ?Zawalidroga?. Na płycie udzielają się również goście: DJ Haem, Frenchman, Kontrabanda, Gutek, Cadillac.
Na płycie usłyszymy hip-hop w stuprocentowym stężeniu. ?Abradabing? ma spore szanse uczynić wiele pozytywnego zamętu w skostniałym ostatnimi laty hip-hopowym światku, a zatem nie pozostaje nic innego, tylko ? idąc za słowami AbradAba ? ?ściągać portki i czekać, aż Abradabing skopie wam tyłki. Do usłyszenia 4 października.
Tracklist
ON
Usłysz mój głos 2010
Mamy królów na banknotach
Zawalidroga
Dzik - gość. Koniu i Abdul (Kontrabanda)
Choć na słowo
Globalne ocieplenie
Gniew - gość. Frenczman
Czy słyszycie skit?
Czuję się jak - gość. O.S.T.R. i DJ Haem
Śmierć wielu serc
Yo yo
Więc wiedz - gość. Cadillac Dale
Język giętki - gość. Gutek
Spadam
Autro
Napisano 24 września 2010 - 18:50
wywiad nr 1:
na raz
na dwa
na trzy
wywiad nr 2:
hop
siup
Napisano 28 września 2010 - 07:13
Wlasnie sciagam najnowsza plyte Eldo, ktora wsrod moich znajomych zbiera same dobre opinie.
Sluchaliscie juz?
Eldo....hmmm....pamiętam gościa gdzieś z 1997-1998...demo Grammatika....wtedy jeszcze jego Ego nie przyjęło monstrualnych rozmiarów... Dla mnie po wydaniu "Świateł Miasta" Eldo się skończył...
Nie widzę nic specjalnego w nawijaniu i chwaleniu się całemu światu dookoła, że się przeszło na Islam i jako to P. Leszek jest z tego dumny....
Poza tym po 2001 roku i Bitwie freestylowej w Płocku straciłem do niego cały szacunek, po tym jak zezwał publicznie na mic'u matkę Tedego...
Jak się nie potrafi freestyle'ować (a nie czarujmy się...Eldo nie potrafi) to się nie powinno tego robić...
Tyle w temacie.
P.S. Oczywiście Jeżeli Mrówkowi się album LDK podoba tpo OK. Ja nic dpo tego nie mam.
Never, ever, to be forgotten...
The best birthday in my life...
Napisano 29 września 2010 - 15:21
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych