Skocz do zawartości

Zdjęcie

Songs Of Innocence

U2 nowy album album u2 u2 płyta nowa płyta u2

• Please log in to reply
7779 replies to this topic

Ankieta: Songs Of Innocence (93 użytkowników oddało głos)

Który utwór/utwory powinny zostać singlami promującymi Songs of Innocence?

1. The Miracle (Of Joey Ramone) (11 głosów [4.04%])

Procent z głosów: 4.04%

2. Every Breaking Wave (53 głosów [19.49%])

Procent z głosów: 19.49%

3. California (There Is No End To Love) (26 głosów [9.56%])

Procent z głosów: 9.56%

4. Song For Someone (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

5. Iris (Hold Me Close) (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

6. Volcano (14 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

7. Raised By Wolves (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

8. Cedarwood Road (5 głosów [1.84%])

Procent z głosów: 1.84%

9. Sleep Like a Baby Tonight (22 głosów [8.09%])

Procent z głosów: 8.09%

10. This Is Where You Can Reach Me Now (18 głosów [6.62%])

Procent z głosów: 6.62%

11. The Troubles (35 głosów [12.87%])

Procent z głosów: 12.87%

12. Lucifer's Hands (8 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

13. Crystal Ballroom (45 głosów [16.54%])

Procent z głosów: 16.54%

14. The Troubles (jakaś alt version) (1 głosów [0.37%])

Procent z głosów: 0.37%

15. Sleep Like A Baby Tonight (też jakaś alt version) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

16. The Miracle (Of Joey Ramone) (acoustic) (1 głosów [0.37%])

17. Every Breaking Wave (acoustic) (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

18. Song For Someone (acoustic) (0 głosów [0.00%])

19. California (acoustic) (0 głosów [0.00%])

20. Raised By Wolves (acoustic) (1 głosów [0.37%])

21. Cedarwood Road (acoustic) (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#7021 OneLazyBastard

OneLazyBastard

Użytkownik

• Members
  • 2 874 Postów

Napisano 29 października 2014 - 19:41

Tak.

Każdy chce widzieć to co pisze, szczególnie moderator z ponad 12 tys. wpisów nieźle się w to wpisuje na tym forum U2, nie patrząc co napisał wcześniej i mając opinie inną za przypadek prawie...

Jeżeli to forum ma się rozwijać na takim poziomie - to przepraszam ale chyba nie skorzystam w dłuższej perspektywie...

Aferki zawsze się zdarzają ;) nie ma się co nimi przejmować, czasem po prostu tutaj tak bywa, ale nikt się na nikogo nie obraża (chyba, że ja), koniec końców wszyscy jesteśmy wielką, jutową rodziną :). Kwestia przymrużenia oka na niektóre rzeczy i przyzwyczajenia ;).

#7022 Deep Frozen 43

Deep Frozen 43

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 29 października 2014 - 20:21

Ja się na nikogo nie obrażam. Ale jeżeli człowiek, mający ponad 12 tys wpisów na tym forum będąc wg siebie moderatorem, do tego pośrednio piszący że jestem wielbłądem , który da się na wszystkie wytłumaczenia od niego objuczyć...

To co mam o takim moderatorze i forum myśleć?

A tak ogólnie to spokój w tym temacie byłby bardzo dobry.

Szczególnie od "moderatorów", którzy wywołują niepokój...

Nie wiesz o czym piszesz, nie czujesz kontekstu - nie pisz.

Tym bardziej że masz ponad 12 tys. tekstów na tym forum i nazywasz sie moderatorem   -  tym bardziej powinieneś wiedzieć co piszesz i mieć odwagę ponoszenia konsekwencji za swoje niezbyt przemyślane teksty...

#7023 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 29 października 2014 - 20:40

Jesteśmy na 357 stronie tego wątku. Na 333, jak podpowiada mi forumowa wyszukiwarka, padło coś o tym, że 'Kaczor nie lubi U Dwa'. W kontekście czysto żartobliwym. C'mon, naprawdę teraz trzeba się o to spinać ?

If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other

#7024 Deep Frozen 43

Deep Frozen 43

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 29 października 2014 - 20:45

Stokrotka - akurat w tym temacie nie ma się co z toba spinać. Masz rację wg mnie.

Ale moderzy TU robią niezłe jazdy...

Ja taki młody jestem na tym forum, i widzę może dlatego co nieco...

A ogólnie to mam już swoje lata, i nie dam się ogłupiać NIGDZIE...

Kiedy wreszcie wróci dyskusja o nowej płycie U2?

#7025 U2 fanatic

U2 fanatic

7

• Members
  • 1 510 Postów

Napisano 29 października 2014 - 21:01

Nowa płyta... Jest dziwna :). Gdy o niej myślę tak sobie po jakimś czasie niesłuchania, od razu stwierdzam, że jest średnia. I na pewno gorsza od NLOTH. Ale gdy już zaczynam słuchać wydaje mi się znakomita, bez niemal słabych punktów. I wówczas myślę, że to ściśły top ich płyt. Dziwne :). Chyba jeszcze jest dla mnie nieodgadniona.

El silencio se vuelve melodia

#7026 Gone

Gone

Użytkownik

• Members
  • 1 101 Postów

Napisano 29 października 2014 - 21:07

Panie i nie Panie, wróćmy zatem do tematu.

Płyta U2 jest świetna.

:lol:

"I believe in the Kingdom Come.. Then all the colours will bleed into one, bleed into one.."

#7027 Deep Frozen 43

Deep Frozen 43

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 29 października 2014 - 21:14

A użytkownik "Gone" jest niesamowicie skończony ze swym tekstem, który wg niego jest świetny...

Coś napisać prawdziwie, i od razu nożyczki się odzywają...

#7028 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 29 października 2014 - 21:25

Do rzeeecczyyyy !

Gdy o niej myślę tak sobie po jakimś czasie niesłuchania, od razu stwierdzam, że jest średnia. (...) Ale gdy już zaczynam słuchać wydaje mi się znakomita, bez niemal słabych punktów. I wówczas myślę, że to ściśły top ich płyt.

He he, w punkt opisałeś moje uczucia do Rattle and Hum :P zawsze tak mam że niby to dla mnie jedna z najsłabszych płyt, ale jak już włączę to nie mogę się uwolnić, i już kocham.

Czasem myślę, że nie ma lepszych/gorszych płyt, są tylko zmienne nastroje :)

Co do SoI to od pierwszego przesłuchania do teraz podoba mi się o wiele bardziej od NLOTH, i od Bomby też. I właściwie odkąd usłyszałam Californię live (nie żeby ta wersja miała coś wspólnego z płytą, ale ja dopiero tej doznałam, a teraz w sumie bardzo lubię tę albumową też) - nie słyszę tu jakiegoś szczególnie słabego momentu.

No i teksty <3

If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other

#7029 Deep Frozen 43

Deep Frozen 43

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 29 października 2014 - 21:57

Fakt, z każdymi dobrymi płytami są  różne nastroje, które każą te płyty różnie oceniać...

Mam tak samo z SOI od U2 w 2014. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale ogólnie nie najgorzej. Natomiast co do porównywania z U2 1987-1997 jest chyba gorzej, choć POP może nie jest lepszy...

#7030 OneLazyBastard

OneLazyBastard

Użytkownik

• Members
  • 2 874 Postów

Napisano 29 października 2014 - 22:05

Przewrotnie, choć NLOTH jest płytą dużo bardziej eksperymentalną od SOI, to jest również płytą dużo nudniejszą. Przeczytałem kiedyś takie fajne stwierdzenie o NLOTH, mianowicie, że była zbyt eksperymentalna, aby jarali się nią fani rocka, i zbyt mało eksperymentalna, aby jarali się nią poszukujący w muzyce eksplorowania nowych, dźwiękowych krain. Była jak nieudany koktajl... warzywny.

SOI jest dużo bardziej piosenkowa, po prostu muzyczna (muzykalna?), zawiera zarówno utwory, które mogłyby być hitami, jak i takie, które mogłyby być klasykami. W tym NLOTH leży, jest tam co najwyżej jakiś niewielki materiał na hit, ale nie znajduję tam nic, co mogłoby być w innych okolicznościach rynkowych "klasykiem". Nie wracam do NLOTH, w ogóle. Inna sprawa, że mało słucham U2, a jeśli się zdarzy, to w zasadzie tylko TUF.

Nie mniej jednak, SOI lubię średnio, choć niesamowicie łatwo wpada w ucho, a niektóre kawałki podrywają tyłek; gdyby znalazło się na niej miejsce dla Invisible, w moim rankingu byłaby na równi z HTDAAB.

Mam nadzieję, że zapowiadany follow up do SOI będzie kopalnią takich "Invisible", a wtedy spokojnie będzie to dla mnie najlepsze, co się Chłopakom przytrafiło od października 2000 roku.

#7031 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 29 października 2014 - 22:07

Strona U2.com jak zwykle na bieżąco ze wszystkim - dzisiaj dopiero wstawili teledysk do Miracle :D

Na moim U2.com teledysk jest od dnia kiedy został oficjalnie opublikowany - był i jest dostępny na głównej stronie, na górze  ;)

Dołączona grafika

#7032 Paul

Paul

Użytkownik

• Members
  • 99 Postów

Napisano 29 października 2014 - 22:54

W moim rankingu 3 ostatnich płyt zespołu sprawa wygląda następująco:
1. SOI

2. NLOTH

3. HTDAAB

#7033 Gone

Gone

Użytkownik

• Members
  • 1 101 Postów

Napisano 29 października 2014 - 23:22

A użytkownik "Gone" jest niesamowicie skończony ze swym tekstem, który wg niego jest świetny...

Coś napisać prawdziwie, i od razu nożyczki się odzywają...

Jak to jest być niesamowicie skończonym? :lol: Dzięki za poprawę humoru w tym jakże ciężkim dla mnie okresie ;)

A, no i Panie, wyraziłem swoją jakżebardzokrótką opinię o albumie byś w końcu się odczepił od dziwacznych tematów i zaczął komentować/opiniować tudzież recenzować swój (jak mniemam) ulubiony zespół. Takie to ciężkie? Nie znasz mnie a już spiny Pan łapiesz. Człowieku.

ONE.

"I believe in the Kingdom Come.. Then all the colours will bleed into one, bleed into one.."

#7034 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 30 października 2014 - 00:19

Zastrzeżenia co do pracy moderacji (i mnie jako takiego) można zgłaszać w dziale Leave It Behind, polecam i pozdrawiam, Krystyna Czubówna.

Co do nowego albumu - i na tym się naprawdę już skupmy - OLB napisał coś co ja sam mówiłem niedługo po premierze NLOTH, nie przypisuję sobie tych słów oczywiście dosłownie ale wiem że miałem dokładnie ten pogląd, że płyta zbyt odważna dla zjadaczy popu, za mało odważna dla wymagających więcej. Myślę że z nowym albumem nadal trochę jest tak samo. To jest album pełen chwytliwych piosenek, motywów i tzw. "bangerów", ale one wcale nie są takie proste i banalne (poza Song For Someone, nie, nie zmienię zdania :P), bo weźmy choćby dream-single Californię, wczoraj zapostowałem ją na fejsie z opisem "Arcade Fire gra nowe No Cars Go i Aferlife na raz w stylu Beach Boys panami z U2. Ale i tak powiecie że słabo i że nawet Blink 189 to już lepsza Kalifornia bo przecież nie wypada lubić U2, czegokolwiek by nie nagrali." - no i właśnie. Pomijając już to że U2 nie wypada, California to prosta fajowa piosenka, ale ile tam inspiracji się nagle słyszy jak się dosłucha nieco bardziej, głębiej. Ktoś mi tu zarzucił że mówię zło że U2 zerżnęło Volvano z Franz Ferdinand, a to wcale nie zło, na SoI jest pełno inspiracji, zrzynek, ale U2 od zawsze to robiło, od zawsze zawsze, przerabiali innych na swoje, tu akurat tylko bardziej bezczelnie, ale to nic złego. W U2 to dobra norma. I jak się dosłuchamy w tej płycie tak wielu wielu wielu (po trzykroć, tak :P ) nawiązań do innych, do wczesnego U2 nawet w konstrukcjach piosenek choćby, w stylu w jakim Edge gra solówki etc. ten album jest bardzo ciekawy. Dużo ciekawszy niż wydaje się słuchany po łebkach (czego Ci OLB znając Cię nie zarzucam oczywiście ale no komą, to więcej niż tylko fajowe piosenki, te piosenki poza tym że są fajowe naprawdę bywają ciekawe tez ;) ).

#7035 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 30 października 2014 - 11:39

12816643_U2400px.jpg

Wywiad z zespołem w najnowszym numerze Hot Press - 

Olaf Tyaransen joins Bono, Edge, Larry and Adam on a two-hour flight, discussing the new album, the iTunes experiment, and everything else concerning the band on everyone’s lips. He finds the four in rare form, eager to discuss a record that many have ranked amongst the best of their long and decorated career.

“It absolutely represents where we are,” says Adam of the album, “As a band that’s been around a long time. I’m always a little bit wary of looking back and trying to rationalize where you came from, but I think, in certain ways, it revitalised some of the things that made us.”

For U2’s thoughts on technology, taxation and plenty more besides, pick up the new issue of Hot Press, on shelves tomorrow!

#7036 OneLazyBastard

OneLazyBastard

Użytkownik

• Members
  • 2 874 Postów

Napisano 30 października 2014 - 11:55

Otóż to, "bywają" ciekawe, ale jako całość nie są w stanie się dla mnie obronić. Nie kręci mnie California, nie lubię Raised by Wolves, przełączam Volcano, nudzą mnie Cedarwood Road i This Is Where You Can Reach Me Now, która z kolei będzie chyba najbardziej zapomnianą przeze mnie piosenką U2 ever. "Bywają ciekawe", ale nic poza tym - tak, jak Breathe, Stand Up Comedy, i kilka innych "ciekawych inaczej" z NLOTH. 

Ale to tylko moja opinia. 

A cycki faktycznie 6/10, choć za staranie się dałbym punkt na zachętę. 

#7037 Unknown Caller

Unknown Caller

Użytkownik

• Members
  • 974 Postów

Napisano 30 października 2014 - 12:23

Ktoś wcześniej pytał o winyla, jak jest u innych bo u niego trzeszczało. Wreszcie udało mi się nabyć, okazało się że Empik ma wyłączność na sprzedaż winyla, stąd to wcześniejsze zamieszanie z zamówieniami na Merlinie. Nie wiem na jak długo Empik ma wyłączność ale niestety trzeba teraz wydać ok. 150 zł bo na Amazonie też nie jest taniej. U mnie winyl gra super, okazjonalne delikatne trzaski się zdarzają ale powiedziałbym że nawet poniżej dzisiejszej normy czyli jest bardzo dobrze. Więc ten trzeszczący winyl to albo konkretny egzemplarz nadaje się do wymiany albo wina gramofonu. Poza tym brzmi naprawdę super, miękko, przyjemnie i dużo lepiej niż mp3 320 kbps ;) Co zresztą w dobie cyfrowych masterów wcale nie jest normą. Ktoś już pisał, że czwarta strona z Crystal Ballroom (12" Mix) jest na 45 obrotów/min? Trochę to kłopotliwe w gramiakach, w których trzeba przekładać pasek (jak u mnie).

See through in the sunlight

#7038 Paweł =

Paweł =

Użytkownik

• Members
  • 1 151 Postów

Napisano 30 października 2014 - 15:36

Ktoś wcześniej pytał o winyla, jak jest u innych bo u niego trzeszczało. Wreszcie udało mi się nabyć, okazało się że Empik ma wyłączność na sprzedaż winyla, stąd to wcześniejsze zamieszanie z zamówieniami na Merlinie. Nie wiem na jak długo Empik ma wyłączność ale niestety trzeba teraz wydać ok. 150 zł bo na Amazonie też nie jest taniej. U mnie winyl gra super, okazjonalne delikatne trzaski się zdarzają ale powiedziałbym że nawet poniżej dzisiejszej normy czyli jest bardzo dobrze. Więc ten trzeszczący winyl to albo konkretny egzemplarz nadaje się do wymiany albo wina gramofonu. Poza tym brzmi naprawdę super, miękko, przyjemnie i dużo lepiej niż mp3 320 kbps ;) Co zresztą w dobie cyfrowych masterów wcale nie jest normą. Ktoś już pisał, że czwarta strona z Crystal Ballroom (12" Mix) jest na 45 obrotów/min? Trochę to kłopotliwe w gramiakach, w których trzeba przekładać pasek (jak u mnie).

Pisałem już o tym wcześniej że winyl dostępny tylko w Empiku.

Ja swojego winyla wymieniłem na drugiego i na drugim też są trzaski.

Jeśli możesz to sprawdź w szczególności Miracle początek, szczególnie kiedy Bono wchodzi z wokalem to towarzyszy temu delikatne charczenie.

Wsłuchaj się i powiedz czy słyszysz u siebie coś takiego.

Drugim takim momentem u mnie jest sam początek Iris, jeszcze zanim wchodzi gitara, co chwilę słychać pyk, pyk.

Jeśli u Ciebie tego nie ma, to być może druga płyta  też jest źle nagrana, lub wina mojej wkładki.

Ale dziwne bo tylko z tym winylem mam taki problem.

Co do Crystal Ballroom to akurat mam gramofon z napędem bezpośrednim, więc tylko przełączam gałką obroty, i delikatnie jeszcze reguluje ręcznie.

Moje Konto Youtube - http://www.youtube.c...iew=0&flow=grid

#7039 Miracle Man

Miracle Man

Użytkownik

• Members
  • 130 Postów

Napisano 30 października 2014 - 16:34

Nowa płyta... Jest dziwna :). Gdy o niej myślę tak sobie po jakimś czasie niesłuchania, od razu stwierdzam, że jest średnia. I na pewno gorsza od NLOTH. Ale gdy już zaczynam słuchać wydaje mi się znakomita, bez niemal słabych punktów. I wówczas myślę, że to ściśły top ich płyt. Dziwne :). Chyba jeszcze jest dla mnie nieodgadniona.

Mam dokładnie to samo wrażenie, kiedy odpaliłem SOI po przerwie w słuchaniu uznałem, że ta płyta jest naprawdę świetna, niezwykle przebojowa. Złapałem się na tym, że każdy kawałek zaczął do mnie trafiać, nawet z tych, które wcześniej uważałem za trochę słabsze. Wnioski mogą być więc różnorodne: albo jest to rzeczywiście świetna pozbawiona słabych punktów płyta, albo nieco rozmyty album, wypełniony po prostu chwytliwymi melodiami. Ciekawe jest to, że kiedy puściłem SOI swojej rodzinie odnieśli identyczne wrażenie jak ja po pierwszym odsłuchu, powiedzieli, że kawałki z pierwszej części płyty zlewają się ze sobą, jakby tworzyły jedną masę. Pozdrawiam.

#7040 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 30 października 2014 - 16:54

W tym tygodniu U2 na 2 miejscu listy OLIS:

http://olis.onyx.pl/...index.asp?lang=

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych