Skocz do zawartości

Zdjęcie

Songs Of Innocence

U2 nowy album album u2 u2 płyta nowa płyta u2

• Please log in to reply
7779 replies to this topic

Ankieta: Songs Of Innocence (93 użytkowników oddało głos)

Który utwór/utwory powinny zostać singlami promującymi Songs of Innocence?

1. The Miracle (Of Joey Ramone) (11 głosów [4.04%])

Procent z głosów: 4.04%

2. Every Breaking Wave (53 głosów [19.49%])

Procent z głosów: 19.49%

3. California (There Is No End To Love) (26 głosów [9.56%])

Procent z głosów: 9.56%

4. Song For Someone (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

5. Iris (Hold Me Close) (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

6. Volcano (14 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

7. Raised By Wolves (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

8. Cedarwood Road (5 głosów [1.84%])

Procent z głosów: 1.84%

9. Sleep Like a Baby Tonight (22 głosów [8.09%])

Procent z głosów: 8.09%

10. This Is Where You Can Reach Me Now (18 głosów [6.62%])

Procent z głosów: 6.62%

11. The Troubles (35 głosów [12.87%])

Procent z głosów: 12.87%

12. Lucifer's Hands (8 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

13. Crystal Ballroom (45 głosów [16.54%])

Procent z głosów: 16.54%

14. The Troubles (jakaś alt version) (1 głosów [0.37%])

Procent z głosów: 0.37%

15. Sleep Like A Baby Tonight (też jakaś alt version) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

16. The Miracle (Of Joey Ramone) (acoustic) (1 głosów [0.37%])

17. Every Breaking Wave (acoustic) (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

18. Song For Someone (acoustic) (0 głosów [0.00%])

19. California (acoustic) (0 głosów [0.00%])

20. Raised By Wolves (acoustic) (1 głosów [0.37%])

21. Cedarwood Road (acoustic) (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#7061 U2 fanatic

U2 fanatic

7

• Members
  • 1 510 Postów

Napisano 31 października 2014 - 14:00

One jest 'mocniejsze' jednak. Prędzej Running, The Ground Beneath..., czy nawet Ajstyl. Ale zaraz dostaniemy opie****, że offtopujemy, więc ;)

El silencio se vuelve melodia

#7062 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 31 października 2014 - 14:10

obydwa numery są o rozstaniach, porzuceniu. 

dla mnie to żaden z nich nie jest o tym...

If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other

#7063 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 Postów

Napisano 31 października 2014 - 14:31

w jakimś sensie są o porzuceniu, streets przede wszystkim o porzuceniu ze strony społeczeństwa. Nie wiem też w jaki sposób One jest "mocniejsze" (za sprawą riffu gitarowego?), ale to streets porusza bardziej, nie chodzi nawet o to że One już mam tak oklepane i przeżarte bo ze Streets jest tak samo. Tekstowo też jest w innym stylu.. 

#7064 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 31 października 2014 - 15:00

to streets porusza bardziej

Nigdy nawet nie mogłam zrozumieć fenomenu tego utworu, jak dla mnie jest zwyczajnie przeciętny, i sam w sobie właśnie trochę bez wyrazu (ratuje mi go tylko skojarzenie z filmem, bo ten jest naprawdę poruszający). No a One... nie muszę się chyba zbytnio tłumaczyć, że kocham, no nie tutaj ;) więc pozwolę się (grzecznie ale stanowczo ;) ) nie zgodzić.

Co do tekstów - jakoś chyba odebrałam to 'rozstanie i porzucenie' tak trochę banalnie, ale faktycznie jeśli myśleć tak szeroko, że wykluczenie przez społeczeństwo itd to jak najbardziej.

If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other

#7065 DK-ART

DK-ART

Użytkownik

• Members
  • 561 Postów

Napisano 31 października 2014 - 21:16

"The miracle (of Joey Ramone)" spada z 13. na 21. miejsce na Liście Przebojów Trójki ;(, natomiast na Liście Przebojów Radia Katowice (wreszcie) debiutuje na 20. miejscu... ;)

#7066 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 31 października 2014 - 21:21

Słabo z tą Trójką, szkoda, że słuchacze nie poznali się na tej piosence, która zyskuje z każdym kolejnym odsłuchem i jest doprawdy świetna. No ale zapewne kolejny singiel (EBW albo California) poradzi sobie znacznie lepiej i osiągnie 1. miejsce.

#7067 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 31 października 2014 - 21:40

zapewne kolejny singiel (EBW albo California) poradzi sobie znacznie lepiej i osiągnie 1. miejsce.

chyba że wyprzedzi go jednak nowa Arka Noego, tak jak dziś. ;)

#7068 Fan Fan U2ulipan

Fan Fan U2ulipan

Użytkownik

• Members
  • 23 Postów

Napisano 31 października 2014 - 21:50

Wiadomo inny styl śpiewania i więcej gitary w one, ale wg mnie sekcja rytmiczna obu utworów jest bardzo podobna, - poza tym w tekstach można też znaleźć podobieństwo - obydwa numery są o rozstaniach, porzuceniu. 

Ja również nie widzę najmniejszego podobieństwa, jak by mnie ktoś zapytał do czego jest podobne one, to filadelfia nigdy nie przyszłaby mi na myśl. Skoro ty widzisz w tym jakieś podobieństwo to jest to bardzo subiektywne. Jak dla mnie One jest tylko jedno nic mu nie podskoczy

#7069 Fan Fan U2ulipan

Fan Fan U2ulipan

Użytkownik

• Members
  • 23 Postów

Napisano 31 października 2014 - 21:56

trójka daje dupy po całości z nowym U2. Ja tam się na trójkę obraziłem i chyba przestanę słuchać. Zapanowała tam istna zmowa milczenia nad nowymi krążkami U2. Niech się już tak nie obnażają z tym ewidentnym ignorowaniem, niech wykorzystują czas, kiedy zespół jeszcze istnieje, bo później będą żałowali he he

#7070 VideoDunkey

VideoDunkey

Użytkownik

• Members
  • 316 Postów

Napisano 31 października 2014 - 22:11

A u mnie w pracy na okrągło leci RMF3 (czy coś takiego), i powiem Wam że U2 puszczają hurtowo. :D Nowa płyta jest codziennie, do tego mnostwo innych kawałków - dziennie 5-6 utworów słyszę. Taka radość. :D

<p>To ja Mac, byłem.

#7071 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 31 października 2014 - 22:42

One o porzuceniu i rozstaniu? Może i może być, ale radzę jednak poczytać o tym utworze nieco więcej, intencją Bono było inne znaczenie ;)

Co do Trójki - hej, to lista przebojów, ludzie tam głosują. Nie miejcie pretensji do radia że słuchacze nie pokochali ;)

#7072 Fan Fan U2ulipan

Fan Fan U2ulipan

Użytkownik

• Members
  • 23 Postów

Napisano 31 października 2014 - 22:58

One o porzuceniu i rozstaniu? Może i może być, ale radzę jednak poczytać o tym utworze nieco więcej, intencją Bono było inne znaczenie ;)

Co do Trójki - hej, to lista przebojów, ludzie tam głosują. Nie miejcie pretensji do radia że słuchacze nie pokochali ;)

nie o to chodzi. Lista listą, ja na invisible i ordinary love głosowałem, na miracle nie, bo jakoś mi nie podszedł ten kawałek. Chodzi bardziej o rozmowy o płycie zapodanie np Crystal Ballroom no czy czegoś innego cholerka przecież mają napakowane 2 krążki do wyboru do koloru. Nie chcą i już. Wyszła np nowa płyta Bowiego, to się rajali jak młode pelikany. A przecież to racej wybijajae się dzieo nie było? W jego przypadku również najlepsze już minęło. Albo Pink Floyd. Ładny kawałek, ale co w nim jest, czego jeszcze nie było w Pink Floyd? A chłopaki z U2 udowadniają, że szufladki, w które chciałoby się ich popakować ponownie się rozpadły i trzeba wzywać stolarza po raz 13 :P

#7073 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 31 października 2014 - 23:01

A to z tym to ja się zgadzam, sam o tym pisałem, pisaliśmy nawet dość zbiorowo jakiś czas temu (w tym wątku czy w tym z recenzjami? bez sensu podział jak się okazuje po czasie :P ). No cóż, trzeba się pogodzić że jesteśmy fanami najbardziej hejtowanego zespołu ;)

#7074 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 31 października 2014 - 23:56

Może odróżnijmy "zrzynkę" od ,,inspiracji". Dla mnie ,,zrzynka" jest wtedy kiedy Bono po przesłuchaniu czegoś mówi do Edge'a: ,,O, ten fragment jest dobry, zagramy to na swój sposób, pokręcimy się wokół tego i zrobimy utwór, nikt się nie zorientuje" a inspiracja wtedy kiedy pod wpływem aktualnie słuchanej muzyki proces twórczy w mózgu panów samoistnie nakręca się na muzykę brzmieniowo/gatunkowo zbliżoną do tej słuchanej. To zasadnicza różnica, może i tylko terminologiczna, ale zasadnicza.    

Racja ;) Zrzynka i stwierdzenie, że U2 wszystko prawie zrzynali to dość mylne stwierdzenie. Przywołuje mi to peną audycję puszczaną kilka lat temu (w Trójce?) i na szczęście szybko zakończoną, jak dwóch redaktorów porównywało utwory twierdząc, że są "plagiatami"/kopiami itp. Na prawdę momentami na siłę..... Tym tropem wszystkie utwory są plagiatami, jakichś wcześniejszych utworów.

Trzeba tez pamiętać, jak OL trzymało się dobrze. Myślę, że z EBW, czy The Troubles byłoby dużo lepiej.

nie o to chodzi. Lista listą, ja na invisible i ordinary love głosowałem, na miracle nie, bo jakoś mi nie podszedł ten kawałek. Chodzi bardziej o rozmowy o płycie zapodanie np Crystal Ballroom no czy czegoś innego cholerka przecież mają napakowane 2 krążki do wyboru do koloru. Nie chcą i już. Wyszła np nowa płyta Bowiego, to się rajali jak młode pelikany. A przecież to racej wybijajae się dzieo nie było? W jego przypadku również najlepsze już minęło. Albo Pink Floyd. Ładny kawałek, ale co w nim jest, czego jeszcze nie było w Pink Floyd? A chłopaki z U2 udowadniają, że szufladki, w które chciałoby się ich popakować ponownie się rozpadły i trzeba wzywać stolarza po raz 13 :P

Spokojnie. Też bym chciał więcej, ale patrzymy z perspektywy fana U2. Muzyki teraz wydaje się tak dużo, że ciężko się przebić. A co do Crystal Ballroom to i tak dobrze, że leciał w MiniMaxie chyba, bo bonusowe utwory w radio to teraz rzadkość, nie mamy nawet co liczyć na więcej Crystal Ballroom, chyba, że U2 zdecyduje się na wydanie go jako singla... ;)

Fajna sprawa z tym, że This is Where You Can Reach Me Now miało być pierwszym utworem, a Rised By Wolves dopiero pod koniec prac nad albumem nabrało ostatecznego szlifu. Z chęcią usłyszałbym początkowe wersje...

"I saw the Edge with his head in his hands, and he said, 'It's taken us three years to finish this album, and you're saying we have to do another album in a week?' I said, 'Edge, all the work over the last three years is going to mean that we can do it." He just went 'Ah!'" And he said, 'We can do it in a week. Will we put it out? We don't have to. Let's just try.' It got pretty frenetic at the end."

Nie no ten fragment mnie rozbraja. Edge był lekko podłamany, jak usłyszał, że mają nagrać akustyczny set w tydzień?? :D Dla Edge'a to chyba Mission Impossible. Perfekcjonizm nie daje mu chyba spać po nocach! :P

#7075 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 01 listopada 2014 - 01:17

Ani fani ani krytyka nie dadzą im zasnąć, a oni już nie potrafią za szybko. To może jako fani też odpuśćmy z oczekiwaniami. Dla mnie ta wypowiedź znaczy że Edge był mocno naspawany, to w końcu powiedział prawdę.

#7076 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 01 listopada 2014 - 15:37

Spokojnie. Też bym chciał więcej, ale patrzymy z perspektywy fana U2. Muzyki teraz wydaje się tak dużo, że ciężko się przebić.

To chyba jakiś żart. U2 się "przebijali" 30 lat temu. I nie, nie patrzymy z perspektywy fana U2, tylko z perspektywy fanów wykonawcy/zespołu, który ma taki sam status, jak Bowie czy Pink Floyd i z tego względu powinien budzić analogiczne zainteresowanie - a, jak się okazuje, nie budzi, nie wiadomo dlaczego. Tym bardziej, że obecnie nagrywa rzeczy znacznie ciekawsze, może najciekawsze ze wszystkich obecnie wykonawców o statusie porównywalnym. I mnie akurat nie chodzi konkretnie o Trójkę, bo i tak jej nie cierpię (i to od niepamiętnych czasów), tylko o znacznie szersze zjawisko.

Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#7077 Guest_Grinderman_*

Guest_Grinderman_*
  • Guests

Napisano 01 listopada 2014 - 17:18

To chyba jakiś żart. U2 się "przebijali" 30 lat temu. I nie, nie patrzymy z perspektywy fana U2, tylko z perspektywy fanów wykonawcy/zespołu, który ma taki sam status, jak Bowie czy Pink Floyd i z tego względu powinien budzić analogiczne zainteresowanie - a, jak się okazuje, nie budzi, nie wiadomo dlaczego. Tym bardziej, że obecnie nagrywa rzeczy znacznie ciekawsze, może najciekawsze ze wszystkich obecnie wykonawców o statusie porównywalnym. I mnie akurat nie chodzi konkretnie o Trójkę, bo i tak jej nie cierpię (i to od niepamiętnych czasów), tylko o znacznie szersze zjawisko.

Z ciekawości rzuciłem okiem na statystyki z radioarchiwum.net i stwierdzam, że coś ci się tylko wydaje, bo ilość odtworzeń przeczy temu co piszesz.

#7078 Deep Frozen 43

Deep Frozen 43

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 01 listopada 2014 - 19:57

Słabo z tą Trójką, szkoda, że słuchacze nie poznali się na tej piosence, która zyskuje z każdym kolejnym odsłuchem i jest doprawdy świetna. No ale zapewne kolejny singiel (EBW albo California) poradzi sobie znacznie lepiej i osiągnie 1. miejsce.

Miracle jest słabe jeśli chodzi o promowanie SOI. Na tym akurat w trójce poznali się. Ale zobacz jakie inne nieciekawe rzeczy dzieja sie w dzisiejszych czasach na tej przeraklamowanej obecnie "liście przebojów" od trójki. Mamy na miejscu 1 od 2 tygodni zupełnie nieprzebojowe dorabianie doróbki niedorobionej od Pink Floyd z czasu Division bell, zjadanie ogona Pink Floyd od Pink Floyd, nie mające żadnego znamiona przeboju jest na szczycie w trójce? Wygląda to na ręczne sterowanie. Druga sprawa, omijanie U2 tak zręcznie ostatnio, by zobojętnić słuchaczy trójki do U2. Trzecia sprawa, nie puścili piosenki Kukiza w trójce ostatnio, mętnie sie tłumacząc itp...

A j..ł pies tę trójke ostatnio, to jest coraz większy syf.

#7079 mariusznumb

mariusznumb

Użytkownik

• Members
  • 6 Postów

Napisano 01 listopada 2014 - 21:08

To prawda, Miracle to kiepski pomysł na singiel! Możecie zgdzodzić się lub nie, ale o wiele lepsze byłoby Volcano z jakimś zajebistym clipem... :P a tak na marginesie to super wyszło im live.. https://www.youtube....h?v=PmJp6QWWV4g Co do radiowej Trójki... to faktycznie dziwna cisza jeśli chodzi o U2, tylko w minimaxie we wrześniu puścili: Every Breaking Wave, Raised By Wolves, Iris (Hold Me Close), Cedarwood Road, The Troubles, Sleep Like A Baby Tonight oraz w październiku z deluxe'a: Lucifer's Hand, The Crystal Ballroom, Every Breaking Wave (acoustic) ;)

#7080 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 01 listopada 2014 - 23:04

Usunąłem stąd 10 ostatnich postów bo jednemu z naszych forumowych kolegów się pojechało za mocno i wywołało to zupełnie zbędną rozmowę. W każdym razie - co do Trójki - znów muszę zgodzić się z J99. U2 jako zespół o takim statusie jako jedyny jest przemilczany, leci co musi i ile musi, ale z jaką radością taki Niedźwiedzki zapowiada AC/DC i Pink Floyd na czele listy, a i z jaką satysfakcją że U2 spada. U2 to jest najbardziej hejtowany zespół tych czasów, czemu? A to że w Minimaxie leci - cóż, w Minimaxie leciało i przedostatnie Deep Purple które było zerowe (bo ostatnie jest fajne, serio, dlatego ponoć nie leciało prawie :P ), a teraz mają nowe Pink Floyd do jarania się, też w sam raz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych