Z teki forumowego statystyka - na niemal 6.8 tysiąca ocen na iTunes, średnia płyty to grubo ponad 4,5 gwiazdki.
Rozkład głosów:
5 - 4,862;
4 - 707;
3 - 447;
2 - 334;
1 - 447.
Napisano 10 września 2014 - 17:56
Z teki forumowego statystyka - na niemal 6.8 tysiąca ocen na iTunes, średnia płyty to grubo ponad 4,5 gwiazdki.
Rozkład głosów:
5 - 4,862;
4 - 707;
3 - 447;
2 - 334;
1 - 447.
ciuch ciuch!
Napisano 10 września 2014 - 18:12
Atomic_Mario, on 10 Sept 2014 - 05:43, said:
To może być rzeczywiście ich nowe otwarcie. Oby nie zaniechali planu szybkiego wydania albumu. Obawiam się, że jak ruszą w trasę to płyta ta przepadnie (jak SOA). Bezpłatna premiera SOI urealnia jednak możliwość szybkiej, kolejnej premiery. Mając w zanadrzu drugą płytę mogą sobie pozwolić na zwolnienie jednej z nich w taki sposób. Stawiam, że druga płyta zostanie wydana na początku przyszłego roku.
Dokładnie myślę to samo. Ledwo wydali jeden album, mają materiał na drugi, chcą wydać, ale są jakieś wahania - i ostatecznie znów może wszystko rypnąć. Oby drugi album wydali jak najszybciej - jak piszesz przed trasą - ewentualnie w trasie, ale wszystko musiałoby być już dograne wraz z oficjalną datą. Jest jeszcze kwestia singli z SoI - nie mogą raczej wychodzić po wydaniu SoE.
el_f, on 10 Sept 2014 - 09:35, said:
A no właśnie, jeśli to jest War/TUF i powrót do korzeni, to chyba ściągnąłem jakąś inną płytę. To jest największy odwrót U2 od muzyki rockowej od czasów POP, a może i w ogóle.
Co fakt to fakt, rockowo jest tylko momentami (liczę, że na SoE będzie więcej mocy!), ale to nie znaczy, że nie ma tu nic z War/TUF - przecież TUF prawie nie jest rockowe, a na pewno nie rock'n'rollowe - tam jest klimat, ale niekoniecznie rock. Podobnie tu. Lubię U2 rockowe, ale duży ukłon za ten klimat na SoI. Jezeli w SoI jest tak biało, to w SoE bedzie pewnie czarno i oby z tą czernią wróciła też moc.
Słysząc co zostało z Glastonbury -> Volcano nie jestem w 100% zadowolony, bo chociaż zwrotki nie były dopracowane, to intro i refreny dawały czadu, a Volcano to trochę inny utwór.
Łukasz U2, on 10 Sept 2014 - 13:23, said:
Cebulactwo no
Nie mam urządzenia od Apple , a Itunes zainstalowałem do ściągnięcia Invisible , i chodź jestem wierny Androidowi to nie płaczę że muszę wspierać "wroga" (?) Co to wojna ?
Też zainstalowałem iTunes dla Invisible i okazało się to dobrym pomysłem (ciekawe ilu fanów na hurra instalowało iTunes ;P ) - może był to celowy wybieg z Invisible, aby fani byli przygotowani na premierę albumu? (wtedy planowaną na wiosnę).
Łukasz U2, on 10 Sept 2014 - 15:57, said:
Pomijając recenzje , podoba mi się bo szóstym odsłuchu.
EBV super , wole niż tą nijaką wersje z trasy na która nie mieli zadnego pomysłu.
Nie zgodzę się, bo wersja z Helsinek nawet tak minimalistyczna do dziś mnie powala. Brakuje mi tego Oooo pod koniec, ale przyznaję, że brzmi super. Jak dla mnie 2-gi mocny singiel. Trochę Wowy, co fakt też trochę EBYT The Police Ale znając początki tego utworu wiadomo, że nie jest to zamierzona kopia. Mam nadzieję, że na żywo zabrzmi jeszcze lepiej. Malutki minusik za brak choćby krótkiego solo Edga (generalnie stroni od tego na SoI), ale nadrabia resztą riffów.
Napisano 10 września 2014 - 19:10
Napisano 10 września 2014 - 19:14
ma ktoś teksty?
Napisano 10 września 2014 - 19:15
Napisano 10 września 2014 - 19:22
Łukasz U2, on 10 Sept 2014 - 18:15, said:
http://www.atu2.com/...cks.src?VID=221
Tu są wszystkie
Dzięki!
Napisano 10 września 2014 - 19:37
Czyli skrajne oceny , jak zawsze Gusta i guściki.
Napisano 10 września 2014 - 19:46
Nie czytałem recenzji znawców muzyki na temat nowego albumu U2. Przeczytałem tylko kilka Waszych wpisów które świadczą o tym że Bogowie gustu muzycznego (i zapewne nie tylko) wypowiadają się dość krytycznie o nowej płycie. Zapewne po najnowszym albumie U2 spodziewali się że po jego przesłuchaniu doświadczą jakiegoś objawienia. Nasz zespół wydał płytę a mimo to ataki islamistów nie ustały. Rosja nie wycofuje wojsk z Ukrainy a Bono nie dał odpowiedzi na pytanie jak żyć? Dzisiaj można zaistnieć na wiele sposobów. Można odkryć ważną rzecz której jeszcze nikt nie odkrył lub pojechać z kimś kto dla wielu jest autorytetem i tym sposobem znaleźć sie na pierwszych stronach "gazet" czy "ambitnych" portali. Trasy koncertowej POPMart też wielu krytyków (kim wogóle są ci ludzie?) nie zrozumiało ale zapewne wielu z nich w 97 roku nie było na Służewcu. Ja byłem i zrozumiałem o co chodziło w POPie. Doświadczyłem tam czegoś czego nikt mi nie zabierze a tamta noc stała się moją małą własną legendą którą czasami opowiadam mało zainteresowanym osobą Nie przejmujmy się jak byle szmaty piszą że nowy album U2 jest słaby że U2 nie zbawia już świata a Bono jednak nie zostanie drugim Jezusem Chrystusem. Łatwiej zostać krytyczkiem muzycznym niż Bono. Jebać ich wszystkich! Na koncertach i tak urwie nam dupy a mi w sumie został już tylko jedem półdupek bo płyta urwała połowę.
Napisano 10 września 2014 - 19:48
Takie chwile nie pozwalają mi zwątpic, kto jest dla mnie najważniejszym zespołem, parafrazując, U2 never let me down, album mocny, spójny, odważny, szukający czegoś nowego, innego ale nie zatracający swojej tożsamości. To płyta przez którą przechodzi się z dreszczami i łzami w oczach, i która wydaje się lepsza z kolejnym odsłuchaniem. Słychac w niej szczerośc, transgresywnosc, i moze przede wszystkim, duzo milosci. I jak tu nie kochac U2?
Napisano 10 września 2014 - 19:49
See through in the sunlight
Napisano 10 września 2014 - 19:58
El silencio se vuelve melodia
Napisano 10 września 2014 - 19:59
A ja pragnę zauważyć o niespotykanej jak dotąd dyskrecji i ostrożności ze sztabu zespołu. Chyba pierwszy raz zdarzyło się tak (od czasów internetowych rzecz jasna), że nie było nawet najmniejszego przecieczku chociażby o tytule czy okładce, nie mówiąc o ilości utworów, itp.
Napisano 10 września 2014 - 20:02
Max, on 10 Sept 2014 - 18:59, said:
A ja pragnę zauważyć o niespotykanej jak dotąd dyskrecji i ostrożności ze sztabu zespołu. Chyba pierwszy raz zdarzyło się tak (od czasów internetowych rzecz jasna), że nie było nawet najmniejszego przecieczku chociażby o tytule czy okładce, nie mówiąc o ilości utworów, itp.
A fakt. Aż dziw bierze że nic konkretnego nie wypłynęło przed czasem. Ale w sumie to dobrze bo nie ma to jak taki wieczorny strzał w pysk;)
Napisano 10 września 2014 - 20:12
Wielomilionowy deal z Apple to nie w kij dmuchał. Mieli swoje wymagania.
Napisano 10 września 2014 - 20:13
1. sleep like a baby 10/10
2. troubles 8/10
3. every breaking wave / raised by wolves 7/10
tak się przedstawia moja pierwsza liga z albumu
Korzystając z tej wspaniałej okazji jaką będzie oficjalna premiera albumu 13 października, serdecznie zapraszam na U2 party już 25.10 do Szczecina!
Zapraszam wszystkich zainteresowanych! Więcej info wkrótce w odpowiednim dziale na forum
Pozdrawiam Małgosia/Stay
http://www.u2.szczecin.pl
Napisano 10 września 2014 - 20:14
Paul McGuinness udzielił wywiadu w którym stwierdza, że trasa zacznie się latem, stawiam więc, że w marcu/kwietniu możemy dostać Songs of Experience.
Jakiś czas temu padło pytanie o pozycję SoI na liście najchętniej ściąganych płyt. Wśród 100 najczęściej pobieranych jej nie ma, ale pewnie spowodowane jest to tym, że płyta pojawiała się od razu w bibliotekach iTunes użytkowników (stąd fala hejtów na Twitterze). Za to The Joshua Tree jest na 73 miejscu, a U218 na 100.
ciuch ciuch!
Napisano 10 września 2014 - 20:17
Nie do końca, bo tytuł zmieniłsię niewiele od tego co Bono wspominał czyli SoA to prawie SoI , w dodatku już jakiś czas temu była informacja o tym, że będzie 11 utworów - sami chyba to przyznawali i chyba było to jedną z bardziej oczywistych informacji. Potem był "przeciek" o tym, że na płycie Deluxe będą 4 utwory w tym 1 remix - to też poniekąd prawda. A co do okładki to nie mogło być przecieku bo tak na prawdę jej nie ma ;P
Ale co fakt to fakt, aby zrobić taki "surprise" musieli zachować jak najwięcej w tajemnicy. No i sama tracklista jest chyba zaskoczeniem, bo tylko EBW się uchowało.
Napisano 10 września 2014 - 20:18
A całym album - być może już ktoś o tym wspominał, dedykowany Paulowi.
Napisano 10 września 2014 - 20:20
slawku2, on 10 Sept 2014 - 19:02, said:
A fakt. Aż dziw bierze że nic konkretnego nie wypłynęło przed czasem. Ale w sumie to dobrze bo nie ma to jak taki wieczorny strzał w pysk;)
Właśnie fajnie, że się tak udało, chyba najbardziej wiele mówiącym był wpis Daniela Lanoisa, że 9 Września powinniśmy się spodziewać wielkich zapowiedzi. Fajnie to powiedział, niby nic wielkiego sobie nie obiecywaliśmy - a jednak stało się
Porcja z Twittera:
M.J "Brzmi jak odrzuty z sesji nagraniowych Coldplay"
Rafał Hirsch: '' cos w tym stylu. kwestia oczekiwań. jak sie nie oczekuje niczego, to nie takie złe
M.J "Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby"
Rafał Hirsch : ''nie, nie chodzi o to, że za darmo, tylko, że U2 generalnie od lat jest tak słabe, ze nie oczekuje po nich nic dobrego :)''
Polskie Radio USA "nawet starzy punk rockowcy sa pod wrazeniem pierwszych dzwiekow nowego U2!!!!! zachecamy do wysluchania calej...[plyty]"
B.G ''Zglupiam w mojej muzyce na iphonie pokaza mi sie plyta u2 tylko ze ja jej nie sciagalam.... Pytam jak przeciez ja nie lubie u2''
O. "Znajomy ściągnął dla mnie to nowe U2 i moje uszy mają orgazm! Tylko oni tworzą takie dźwięki, że aż mam ciarki!"
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych