Skocz do zawartości

Coldplay

2069 replies to this topic

#741 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 04 grudnia 2008 - 09:45

Dziś w nocy ogłoszono nominacje do GRAMMY AWARDS 2008 (tzw. Muzyczne Oscary)
COLDPLAY nominowany w 7 kategoriach do największych nagród w przemyśle muzycznym - wszystkie w głównych kategoriach.

Najwięcej nominacji, 8 zdobył rapper Lil Wayne, 7 Coldplay, po 6 Jay-Z, Ne-Yo i Kanye West.
Zważywszy na rangę i prestiż nagród Grammy, 7 nominacji uważam za duży sukces kapeli.

Album of the Year: Viva la Vida or Death and All His Friends
Record of the Year: Viva la Vida
Song of the Year: Viva la Vida
Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocals: Viva la Vida
Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocals: Violet Hill
Best Rock Song: Violet Hill
Best Rock Album: Viva la Vida or Death and All His Friends

Poniżej lista wszystkich nominacji w/w 7 kategoriach:

Record Of The Year
Chasing Pavements - Adele
Viva La Vida - Coldplay
Bleeding Love - Leona Lewis
Paper Planes - M.I.A
Please Read The Letter - Robert Plant & Alison Krauss

Album Of The Year
Viva La Vida - Coldplay
Tha Carter III - Lil Wayne
Year Of The Gentleman - Ne-Yo
Raising Sand - Robert Plant & Alison Krauss
In Rainbows - Radiohead

Song Of The Year
American Boy - William Adams, Keith Harris, Josh Lopez, Caleb Speir, John Stephens, Estelle Swaray & Kanye West, songwriters
Chasing Pavements - Adele Adkins, songwriter
I'm Yours - Jason Mraz, songwriter
Love Song - Sara Bareilles, songwriter
Viva La Vida - Coldplay

Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocals
Rock And Roll Train - AC/DC
Violet Hill - Coldplay
Long Road Out Of Eden - The Eagles
Sex On Fire - Kings of Leon
House of Cards - Radiohead

Best Rock Album
Viva La Vida - Coldplay
Rock n Roll Jesus - Kid Rock
Only By The Night - Kings of Leon
Death Magnetic - Metallica
Consolers of the Lonely - The Raconteurs

Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocals
Viva La Vida- Coldplay
Waiting In The Weeds- Eagles
Going On- Gnarls Barkley
Won't Go Home Without You- Maroon 5
Apologize -OneRepublic

Best Rock Song
Girls In Their Summer Clothes - Bruce Springsteen
House Of Cards - Radiohead
I Will Possess Your Heart - Death Cab For Cutie
Sex On Fire - Kings Of Leon
Violet Hill - Coldplay

Lista wszystkich kategorii:
http://content.gramm..._show/list.aspx

#742 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 05 grudnia 2008 - 14:18

Jako ciekawostka, za Onet.pl:

Zespół Coldplay pozwany przez gitarzystę Joe Satrianiego
Rockowy wirtuoz, Joe Satriani twierdzi, że gitarowy riff w piosence Coldplay "Viva La Vida", jest plagiatem jego instrumentalnego utworu "If You Could Fly", wydanego w 2004 roku na płycie "Is There Love in Space?". Satriani złożył pozew do sądu w Los Angeles.
Joe Satriani domaga się od Coldplay odszkodowania i części zysków. Utwór "Viva La Vida" został podpisany przez wszystkich czterech muzyków Coldplay. Tytuł piosenki pochodzi z twórczości meksykańskiej artystki, Fridy Kahlo.

Coldplay jest jednym z faworytów przyszłorocznej ceremonii rozdania nagród Grammy - został nominowany w siedmiu kategoriach, w tym jako piosenka roku, właśnie za "Viva La Vida".

Dołączona grafika

#743 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 05 grudnia 2008 - 15:02

Było przerabiane na wszelkich forach w lipcu..

http://u2forums.com/...t...ost&p=55863

Did Coldplay copy Joe Satriani?

A tak swoją drogą, to ciekaw jestem dlaczego Joe nie pozwał ich latem, tylko teraz kiedy zgarnęli 7 nominacji do Grammy..???

Money makes the World go round... :)

#744 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 07 grudnia 2008 - 14:46

Ukazała się płytka promo Life In Technicolor II zwiastująca nowy singiel (Luty 2009).
Na krążku:
1. Life In Technicolor II (Radio Edit)
2. Life In Technicolor II (Prospekt's March Version)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#745 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 12:14

O kurde, u Satrianiego szykuje się chyba spory remont. A może ma kredyt do spłacenia ? :D W następnej kolejności proponuję, by Satrianiego pozwała Alizee - jej piosenka ukazała się w 2003 roku :D Jak już wygra, to pozwie z kolei Coldplayów, i w rezultacie zarobi najwięcej :D

@U2megafan: o wartości rankingów, nagród, klasyfikacji itp. już tu dyskutowaliśmy.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#746 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 13:54

Jak to klasyk mawiał, na wutke mu zabrakło, na wutke...

#747 Guest_u2megafan_*

Guest_u2megafan_*
  • Guests

Napisano 08 grudnia 2008 - 18:37

@U2megafan: o wartości rankingów, nagród, klasyfikacji itp. już tu dyskutowaliśmy.

Spox, Spox. Rankingi rankingami, nagrody nagrodami, klasyfikacje klasyfikacjami, wiem do czego zmierzasz, ale "na Jowisza"
dlaczego ma się karcić taki czy owaki ranking z tego względu, że dany zespół, (który lubimy, byliśmy na jego koncercie) jest niżej w tym zestawieniu niż powinien - przynajmniej tak interpretuje wcześniejsze posty pewnych osób - przecież to swoisty paradoksalny banał B)

#748 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 08 grudnia 2008 - 18:53

Spokój Panowie ;]
Nie ma to jak "rzeź" między facetami! Mogą pochwalić się swoją umiejętnością ripostowania i w ogóle ;].

#749 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 09 grudnia 2008 - 11:04

dlaczego ma się karcić taki czy owaki ranking z tego względu, że dany zespół, (który lubimy, byliśmy na jego koncercie) jest niżej w tym zestawieniu niż powinien

No ja " karcę " wszelkie rozdania nagród muzycznych tylko z tego powodu, że nie mają one NIC wspólnego z merytoryczną wartością artystów, tylko są kontynuacją kampanii promocyjnych. Wszelkie nagrody dla U2 są dla mnie tyle samo warte, co nagrody dla Coldplay - czyli nic, i kompletnie niczego nie mówią o poziomie artystycznym. Jest oczywiste, że nowy album U2, o ile osiągnie planowany sukces, też będzie nominowany do przeróżnych nagród, całkowicie niezależnie od jego poziomu.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#750 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 09 grudnia 2008 - 11:27

No ja " karcę " wszelkie rozdania nagród muzycznych tylko z tego powodu, że nie mają one NIC wspólnego z merytoryczną wartością artystów, tylko są kontynuacją kampanii promocyjnych.

Myślę, że NIC to zdecydowanie za dużo powiedziane. Przywołany przez Ciebie przykład U2 nie broni się nawet w stosunku do nich samych. "POP" nie zdobył żadnej prestiżowej nagrody pomimo, że stworzony został przez zespół, którego kolejne albumy podobno tymi nagrodami były promowane. Oczywiście nominacje np. dla nagród Grammy zawsze obracają się w kręgu artystów z potencjałem komercyjnym a nie twórców offowych. Nominacje są jednak przjawem oceny merytorycznej dokonań tych artystów (oczywiście przez nominujących). Nie wierzę w układ i ustalanie nominacji i zwycięzców przez szefów firm fonogrficznych. Zresztą przecież poszczególne firmy konkurują ze sobą. Trudno za komercyjny zabieg uznać też nominację do Grammy dla Radiohead, który to zespół jest w stanie wypiąć się na cały przemysł fonogrficzny.
Dołączona grafika

#751 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 09 grudnia 2008 - 11:32

Dlatego, że Pop po prostu sprzedał się najsłabiej ze wszystkich płyt U2.

Radiohead zaczął dostawać nagrody akurat wtedy, gdy stał się Modny i Popularny. Nie chodzi mi o jakieś układy, tylko o nastawienie mentalne - nagradzamy tych, których się obecnie promuje.

Nominacje są jednak przjawem oceny merytorycznej dokonań tych artystów

Nie są. Po prostu - nie są, i już. Oceny merytorycznej dokonują niektóre portale muzyczne, a nie rozdający nagrody. Wystarczający dowód mieliśmy niedawno - jeżeli można było do tej samej nagrody nominować Tokio Hotel i U2, to znaczy, że nie było tam ŻADNEJ merytorycznej oceny. I dotyczy to wszystkich innych nagród. Nie tylko zresztą muzycznych, podobnie jest ( lub przynajmniej było do niedawna ) z Oscarami itd.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#752 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 09 grudnia 2008 - 12:34

Dlatego, że Pop po prostu sprzedał się najsłabiej ze wszystkich płyt U2.

No ale dlaczego postanowili jej nie nagradzać? Nagrody dla wcześniejszych i późniejszych albumów U2 wskazują przecież, że na siłę tymi nagrodami chciano promować U2. To dalczego odpuścili sobię Popa. Na pewno nie było to związane z krytyczną oceną zawartością tego albumu. Pewnie to była jakaś zawiła taktyka promocyjna - promujemy poprzez niepromowanie. ;)
Dołączona grafika

#753 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 09 grudnia 2008 - 18:48

Nie są. Po prostu - nie są, i już. Oceny merytorycznej dokonują niektóre portale muzyczne, a nie rozdający nagrody.

Oceny merytorycznej dokonują wszyscy odbiorcy produktu (czyt. muzyki).
Wszyscy.
Po prostu, i już.
Każdy na swój sposób.
Każdy ma do tego prawo, każdy fan, nie-fan, anty-fan, portale, gazety i rozdający nagrody też. itp
Jeden za 'wyrocznie' uważa ranking BRAVO i POPCORNA, a inny Q , NME czy RSTONESa
Jego sprawa i jego prawo.
Atomic dał tu doskonały przykład z POPem.. , bo chyba nie było bardziej promowanej i 'wciskanej ludziom' płyty U2 w historii tego zespołu, jakoś kontynuacji tej promocji w rankingach i nagrodach nie było widać.

Czy każdy news o CPL musi przekrztałcać się w tego rodzaju dyskusję?
Chyba zbaczamy z topicu..

#754 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 09 grudnia 2008 - 19:45

Akurat do nagród MTV EMA, podobnie jak pan Johnny99, również podchodzę sceptycznie i z dystansem. Nie są one wiarygodnym miernikiem poziomu artysty i jego dokonań w biznesie muzycznym i w ogóle.
Bo jak może się stać, że w kategorii "najlepszy występ na żywo", gdzie równocześnie nominowani są m.in.: Metallica i Tokio Hotel, wygrywa właśnie TH. No nie uwierzę, że są lepsi, bo tak nie jest... Gówniarze jedni.
Nie dziwię się takiemu werdyktowi, gdyż biorę poprawkę na to, że głosowały prawie same nastolatki, do których gustu muzycznego komentarza nie dodam. Mówi samo za siebie.
Właściwie to cenię sobie jako jedną z niewielu nagrodę Grammy.

#755 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 09 grudnia 2008 - 19:53

Akurat do nagród MTV EMA, podobnie jak pan Johnny99, również podchodzę sceptycznie i z dystansem.

I ja również.

Właściwie to cenię sobie jako jedną z niewielu nagrodę Grammy.

I ja również.

Ale tak jak pisałem wyżej, nie ten topic... please.. To topic o Coldplay, a nie o nagrodach, rankingach, preferencjach .. itp.

#756 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 09 grudnia 2008 - 20:02

Mój drogi Darku :)!
Bez nerwów. Spróbujemy rozpatrzyć pozytywnie Twoją prośbę :).

#757 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 09 grudnia 2008 - 20:05

Droga Agu2siu..
Spróbuj napisać coś o Coldplay... chętnie poczytam.
Bo jakoś nie widziałem nic z Twojej strony na ich temat dotychczas..

#758 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 09 grudnia 2008 - 21:37

Drogi Darku!
Jeśli chodzi o Coldplay... Taak... Jest to zespół, który wzbudza we mnie pozytywne emocje :). Chętnie ich mogę posłuchać. Niestety zdołałam zakupić ich tylko jedną płytę, a mianowicie "X&Y", którą sobie chwalę :) (Wiadomo "Speed of sound", "Talk", "Fix you" itd.). Miałam zamiar kupić i najnowsze ich dzieło, ale, jak już wcześniej pisałam, skusiłam się na płytę Michaela Hutchence'a. A że kobieta zmienną jest, już mi się odechciało Vivy ;]. (Musisz mnie namówić:) ).
Właściwie, jeśli miałabym obierać drugi po U2 zespół, którego wydawnictwa bym kolekcjonowała, to może i byłoby to Coldplay. Pewnie miałoby na to wpływ to, że styl Coldplay uważa się za bliski stylowi U2.
Oglądając LIVE 8 zwracałam uwagę, oprócz U2 oczywiście, na Coldów, gdyż występ ich był dobry i po prostu był to taki chyba podświadomy ciąg ;]. Często mam tak, że po koncercie danego zespołu oglądanego na żywo czy w TV, jestem zainspirowana konkretnym wykonanym utworem. I wtedy myślę nad kupnem płyty. Od dłuższego czasu, odkąd oglądnęłam Coldów na LIVE 8, mam ochotę na "A Rush of Blood to the Head" z 2002r. ( Przez "In my place").
Pomyślimy jak to będzie ;).

#759 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 10 grudnia 2008 - 13:33

Oceny merytorycznej dokonują wszyscy odbiorcy produktu (czyt. muzyki).

Odbiór osobisty to jedna sprawa, a nagrody to druga sprawa.

To dalczego odpuścili sobię Popa. Na pewno nie było to związane z krytyczną oceną zawartością tego albumu. Pewnie to była jakaś zawiła taktyka promocyjna - promujemy poprzez niepromowanie.

Może niejasno się wyraziłem. Napisałem przecież, że nie chodzi mi o żadne " układy ", tylko o nastawienie. Nie chodzi o to, że był układ, że Pop ma dostać nagrodę - chodzi o to, że nie dostał, bo nie odniósł sukcesu, nie stał się Modny i Popularny.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#760 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 10 grudnia 2008 - 18:13

A tym czasem Coldplay ogłosił letnią-stadionową część trasy Viva La Vida Tour, Polski nie ma - było do przewidzenia..

16.08.2009 - MCH Arena, Herning, Denmark
19.08.2009 - Koengen, Bergen, Norway
22.08.2009 - Olympic Stadium, Stockholm, Sweden
25.08.2009 - Hannover Stadium, Hannover, Germany
27.08.2009 - LTU Arena, Dusseldorf, Germany
27.08.2009 - Reitstadion Riem, Munich, Germany
10.09.2009 - Goffertpark, Nijmegen, Holland
14.09.2009 - Phoenix Park, Dublin, Ireland
16.09.2009 - Hampden Park, Glasgow, Scotland - UK
18.09.2009 - Wembley Stadium, London, UK
19.09.2009 - Wembley Stadium, London, UK

Bilety szokująco drogie.. w okolicach 80 EUR... :(
Już się boję jak zaśpiewa sobie U2... przecież nie mogą być gorsi od Zimnograjków..

A Atomic wywołał wilka z lasu.. :)
Na oficjalnej stronie zespołu ukazała się notka pt. 'Joe Satriani':
'With the greatest possible respect to Joe Satriani, we have now unfortunately found it necessary to respond publicly to his allegations. If there are any similarities between our two pieces of music, they are entirely coincidental, and just as surprising to us as to him. Joe Satriani is a great musician, but he did not write or have any influence on the song Viva La Vida. We respectfully ask him to accept our assurances of this and wish him well with all future endeavours. Coldplay.'

Czyli, że z szacuneczkiem i w ogóle ale odcinamy się od wszystkich zarzutów plagiatowych, jeśli istnieje jakiekolwiek podobieństwo pomiędzy tymi dwoma utworami to jest ono całkowicie przypadkowe, itp, itd. Joe jest świetnym muzykiem ale to nie on napisał kawałek pt. Viva La Vida, życzymy mu wszystkiego najlepszego. Coldplay

Czekamy na Alizee.. (??)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych