Skocz do zawartości

Coldplay

2069 replies to this topic

#761 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 11:26

Czekamy na dalszy festiwal procesów, jeśli sąd będzie na tyle głupi, by przyznać Satrianiemu rację. Już widzę, jak tysiące twórców pop oskarżają się nawzajem o kradzież kilku standardowych akordów czy motywów.. ludzie, może wypadałoby nareszcie zrozumieć, że motywy i akordy w muzyce pop powtarzać się będą zawsze i do końca świata, ponieważ właśnie dlatego muzyka pop jest muzyką pop, że tzw. szeroka publika akceptuje pewien ograniczony zestaw motywów i akordów określanych wspólnym mianem " wpadających w ucho ". Naprawdę nie każda melodia " wpada w ucho " ( a więc może być wykorzystana w muzyce pop ), co jestem w stanie udowodnić każdemu, kto zechce, za pomocą mojej gitary ( ostrzegam, że może to być traumatyczne doświadczenie, zwłaszcza dla uzębienia ) - wpadają w ucho tylko te melodie, które respektują pewne podstawowe zasady harmonii, których to zasad nie jest nieskończenie wiele ( choć dużo ). Zatem o plagiacie możemy mówić tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z ewidentną i ordynarną zżyną, przy niezaznaczeniu faktu zacytowania ( np. kiedy ktoś w oparciu o akordy C, d, F i C, zbliżoną do oryginału rytmikę i tempo, podobnie " skandowaną " melodykę zrobi refren ze słowami " one love, one blood, one life you've got to do what you should ", i napisze, że to on to wymyślił ). Tak, to będzie plagiat. Ale nie jest do cholery plagiatem to, że Coldplay zrobił piosenkę opartą na podobnych akordach, co fragment jednej z piosenek Satrianiego ! To jest czysty absurd i głupota. I coraz bardziej mnie to irytuje.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#762 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 Postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 11:37

Zatem o plagiacie możemy mówić tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z ewidentną i ordynarną zżyną, przy niezaznaczeniu faktu zacytowania ( np. kiedy ktoś w oparciu o akordy C, d, F i C, zbliżoną do oryginału rytmikę i tempo, podobnie " skandowaną " melodykę zrobi refren ze słowami " one love, one blood, one life you've got to do what you should ", i napisze, że to on to wymyślił ). Tak, to będzie plagiat. Ale nie jest do cholery plagiatem to, że Coldplay zrobił piosenkę opartą na podobnych akordach, co fragment jednej z piosenek Satrianiego ! To jest czysty absurd i głupota. I coraz bardziej mnie to irytuje.

Całkowicie się zgadzam. Najpewniej te procesy napędzają jednak marketing i tu jest pies pogrzebany. Może wielkiemu Satrianiemu zaczyna się walić sprzedaż?

#763 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 11:47

No to może lepiej tak jak w jazzie - nie podpisywać sie jako autor, tylko uznać, że gramy standardy, melodie tradycyjne.
I wtedy wykonawca wnosi swój sposób interpretacji, nadaje piosence indywidualny styl itp
Ale nie mieni sie kompozytorem.

#764 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 17:01

Ależ to tylko kwestia terminologii. Andrzej Sikorowski powiedział kiedyś, że nie jest kompozytorem, tylko twórcą piosenek - kompozytorami to byli Mozart czy Chopin. Proszę bardzo.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#765 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 12 grudnia 2008 - 10:45

Magazyn Rolling Stone opublikował listy najlepszych, ich zdaniem, albumów i singli za rok 2008.
W kategorii Best Albums Coldplay zajął 7 miejsce, a w kategorii Best Singles 9te za singiel Viva La Vida.

Albums Of The Year 2008
01. TV on the Radio: Dear Science
02. Bob Dylan: Tell Tale Signs — The Bootleg Series Vol. 8
03. Lil Wayne: Tha Carter III
04. My Morning Jacket: Evil Urges
05. John Mellencamp: Life, Death, Love and Freedom
06. Santogold: Santogold
07. Coldplay: Viva la Vida or Death and All His Friends
08. Beck: Modern Guilt
09. Metallica: Death Magnetic
10. Vampire Weekend: Vampire Weekend
Pierwsza 50tka: http://www.rollingst..._of_the_year/31

Singles Of The Year 2008
01. Beyoncé — "Single Ladies (Put a Ring on It)"
02. Santogold — "LES Artistes"
03. MGMT — "Time to Pretend"
04. Blitzen Trapper — "Furr"
05. Lil Wayne — "Lollipop"
06. Beck — "Gamma Ray"
07. Estelle feat. Kanye West — "American Boy"
08. My Morning Jacket — "I'm Amazed"
09. Coldplay — "Viva la Vida"
10. T.I. — "No Matter What"
Pierwsza 100tka: http://www.rollingst..._of_the_year/26

#766 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 12 grudnia 2008 - 12:46

Prospekt's March słucha się lepiej niż VLV. Proste piosenki, bez tego nadęcia i kombinowania. Wersja wokalna Life In Technicolor może mogłaby być bardziej wyszukana wokalnie, ale i tak to jeden z najlepszych utworów tego roku ( niemniej zbrodnią jest wycięcie wstępu ! ). Jako że nikt pewnie samodzielnie nie nagra Joshua Tree XXI wieku ( bo mało kto dziś potrafi - albo mało komu się chce - napisać 11 dobrych, a zarazem klasycznych, pop-rockowych piosenek za jednym razem - a co dopiero mówić o jakichś Absolutach.. od dawna mówi się, że czasy Wielkich Zespołów, mających w swoim dorobku 4-5 wybitnych w całości płyt - takich np. jak U2 - już się skończyły ), musimy ją sobie składać sami z repertuaru różnych wykonawców. Jak dla mnie, dwa fragmenty już mamy.. ( drugim jest " Human " The Killers ).
And die behind the wheel

Tak uważam.

#767 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 12 grudnia 2008 - 18:54

Jako że nikt pewnie samodzielnie nie nagra Joshua Tree XXI wieku (...)Jak dla mnie, dwa fragmenty już mamy.. ( drugim jest " Human " The Killers ).

To ja już nie chcę Joshua Tree XXI wieku jak ma być takie.
No sory, może to i faktycznie świetne jest, ale gdzie temu do?

#768 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 12:32

Drogi Acrze, nic nie poradzimy na to, że już nigdy nie będziemy mieć 13 lat :D trzeba brać co jest..
And die behind the wheel

Tak uważam.

#769 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 12:48

Drogi Acrze, nic nie poradzimy na to, że już nigdy nie będziemy mieć 13 lat :D trzeba brać co jest..

jak miałem 13 lat, byłem fanem Achtunga akurat :P

e tam brać co jest. może na tym tracę, ale nie zadowalają mnie Joshuowe półprodukty, choćby świetnymi były :P

#770 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 13:04

Błędy młodości też są piękne :P

Wiadomo, że z Joshuą porównuję tylko na zasadzie, by tak powiedzieć, formalnej, ogólnych założeń twórczych - ma być melodyjnie, przebojowo, stadionowo, z mocną podbudową basowo-rytmiczną, z klawiszami, przestrzennymi gitarami itd. No i mają to byc dobre melodie, i są. Absolutu Joshuy nikomu nie każę osiągać, bo z mojego punktu widzenia to i tak niemożliwe - te czasy, kiedy się Joshuę zabierało jako jedyną kasetę na tygodniowy wyjazd w góry, i przez tydzień słuchało bez przerwy, " im są starsze tym jaskrawsze ", ale już nie wrócą..
And die behind the wheel

Tak uważam.

#771 Cris

Cris

Użytkownik

• Members
  • 24 Postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 14:43

Widzę , że Coldplay cieszy się na forum dużą popularnością...

zapraszam was na Polskie forum Coldplay

www.coldplay.nmj.pl
Dołączona grafika

#772 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 19 grudnia 2008 - 21:43

Ech, jak mogłem to przeoczyć...

9/10 w TR .. nie dziwię się, że Jaśko99 'zapomniał' o tym wspomieć choćby słówkiem.. :D

http://terazrock.pl/cd.php?CdId=3283

#773 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 21:51

Oczywiście że wspomniałem o stosunku TR do VLV, i nawet ironicznie skomentowałem: " Tymczasem najzabawniejszy cytat z terazrockowej wkładki: " [utwór] Viva La Vida brzmi jak piosenkowe odczytanie twórczości.. Mozarta ! ". Kurde, patrzcie, nawet Alizee inspirowała się Mozartem Czego to ludzie nie wymyślą.. " - post z 5 sierpnia br. :D Podejrzewam, że " normalną " recenzję też przyuważyłem, ale już mi się nie chce szukać :D
And die behind the wheel

Tak uważam.

#774 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 19 grudnia 2008 - 22:06

No to, sorry Jaśku, musiało mi to jakoś 'umknąć'..

#775 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 20 grudnia 2008 - 18:00

Coldplay feat. Kylie Minogue, "Lhuna"
autor: Jan Błaszczak

Słuchając tej nużącej pościelówy, nie zapomnijcie o prezerwatywach. Inaczej możecie zrobić Bono nieśmieszny kawał. Nigdy nie wiadomo.

porcys.com
Jakże zabawny wstęp do recki.

#776 mssunflower

mssunflower

jestę słonecznikię

• Members
  • 505 Postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 00:47

wspaniała lista portalu wp.pl :D

http://muzyka.wp.pl/...,2,galeria.html

#777 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 23 grudnia 2008 - 00:55

Recenzja poniżej jakiejkolwiek krytyki, porównania CPL do Feel'a.. no po prostu brak słów..
Rozumiem, że Pan Autor za wszelką cenę chciałbyć kontrowersyjny.. chyba mu się udało.. wszystkie 46 osoby swoimi komentarzami wdeptały go w ziemię..

#778 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 01:05

Przecież zawsze powtarzasz, że liczy się sprzedaż.. :rolleyes:

#779 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 23 grudnia 2008 - 01:10

Autorowi, który nawet nie miał odwagi podpisać się po swoimi wypocinami chodziło raczej o podobieństwa muzyczne niż o wyniki sprzedaży.
A sprzedaż? Oczywiście, że jest istotna, nikt za darmo nie pisze, nagrywa, wydaje..

#780 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 01:12

Feelowe dźwięki=feelowa sprzedaż, wszystko się zgadza :D

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych