Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koncerty

3322 replies to this topic

#121 zewlak

zewlak

Użytkownik

• Members
  • 541 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 16:24

(...) i proszę mi tu nie zaliczać Afro Kolektywu, Fisza Emade, Pana Duje P, Lilu czy innych typków i typówek którzy dają radę, do ogólnego obrazu nędzy i rozpaczy polskiej sceny gatunkowej.

Tyle, ze ja chcę słuchać dobrej muzyki, a nie ziomków, którzy 'dają radę'.

Czyżby jednak Stonesi...?
http://www.iorr.org/tour05/tour07.htm

Those marked RUMOURED may happen, but details are still not confirmed. Also, they may never happen

:)

#122 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 16:54

Ale znasz nową płytę Afro Kolektywu? Albo Fisza i Emade..?

#123 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 16:56

(...) i proszę mi tu nie zaliczać Afro Kolektywu, Fisza Emade, Pana Duje P, Lilu czy innych typków i typówek którzy dają radę, do ogólnego obrazu nędzy i rozpaczy polskiej sceny gatunkowej.

Ale wiesz, Ty po prostu nie lubisz całej tej muzycznej estetyki, nie podoba Ci się, może i jesteś uprzedzony zwyczajnie. Też kiedyś byłem. Bywa.
Ale nie można mówić, że to zła muzyka. Dla mnie i nie tylko dla mnie jest to muzyka bardzo dobra, sformułowanie że dają radę własnie to miało oznaczać. Zmontowanie dobrego beat'u, napisanie świetnego tekstu, zarapowanie go, to też jest pewna sztuka. Nawet umiejętne posługiwanie się samplami [zaznaczam umiejętne, czyli z wyczuciem i w ogóle, nie jak większość tego co nam się w mediach zapodaje] to nie jest rzecz prosta i trzeba mieć łeb i jakiś talent zeby to zrobić porządnie. Np. szacun dla fristajlerów mi się wykrystalizował właśnie jak usłyszałem nawijkę Pana Duje Pe w Radiu BiS, wcześniej na płycie Afro Kolektywu wspomnianego, po prostu mnie gośc rozwalił umiejętnością improwizacji, ciętym językiem, wszystkim. Zaryzykuję stwierdzenie, że na gitarze się może nauczyć grać każdy, ale tak nawijać może raczej mało kto.

Ogólny negatywny stosunek do tej muzy pewnie wynika stąd, że ludzie jej nie znają lepiej, się nie interesują. Zresztą ja się nie dziwie, jak tu się zainteresować jak na Vivie leci Peja a z radia atakuje w najlepszym wypadku jakiś Mezo. Odruch wymiotny, zrozumiały. Tyle że wiesz, to jest tak, jakby całą muzyke rockową oceniać po przesłuchaniu singli The Rasmus i Wilków. Nie chce dyskutować jakie w ramach tych gatunków są proporcje syf - coś wartościowego, w każdym razie, istnieją w rapie/hip hopie rzeczy wartościowe. I moim zdaniem warto się zainteresować. Choćby po to, żeby się przekonać, że nie wszystko musi być takie jak się wydaje. Ja już nie skreślam żadnego gatunku z zasady, póki nie poznam lepiej i nie zweryfikuje czy mnie to bierze czy nie.

Ej, a kawałek ze strony do której link podałem ściągnąłeś czy nie? :)

#124 zewlak

zewlak

Użytkownik

• Members
  • 541 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 17:13

Ej, a kawałek ze strony do której link podałem ściągnąłeś czy nie? :)

Szczerze mówiąc - nie. Ale zrobię to i przesłucham.

Może po prostu mam dość słuchania tego typu muzyki, bo znów usłyszę, że jest źle, że trzeba kitrać się w bramach, żeby palić zioło.

Może to stereotyp, jednak myślę, że w większości piosenek właśnie o tym się śpiewa. Peja, któremu się udało też śpiewa, że dalej jest źle i do dupy. A to niby takie ma być szczere i z serca. Co on teraz może wiedzieć jak to jest być przeciętnym szarakiem?

#125 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 17:58

Może po prostu mam dość słuchania tego typu muzyki, bo znów usłyszę, że jest źle, że trzeba kitrać się w bramach, żeby palić zioło.

http://afrokolektyw....m.pl/teksty.htm
I może na razie koniec tego off topu.

#126 zewlak

zewlak

Użytkownik

• Members
  • 541 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 18:20

Czarno widzę,

On ślinił Lonsdale'e grube, tak dyrektorze,
Szef lubi tytoń z Kuby,

oto badanie, stąd wiem wszystko
sieknę o tym joint 'w łóżku z licealistką'

Mam pięć lat i mam pięć gram. Nie?

To są takie wycinki z ich piosenek i po części miałem rację. Jest źle, będzie gorzej, zielsko itp. A na koniec taki optymistyczny akcent z piosenki 'Dziesięć sekund':

/agrace - to nie jest dobry pomysł, żeby cytować akurat tutaj takie teksty pełne wulgaryzmów - od tego masz PM/

#127 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 18:27

A teraz przeczytaj te teksty raz jeszcze w całości, nie wyrywając z kontekstu paru przypadkowych zdań, a potem spróbuj dostrzec ironię i faktyczny przekaz.

Btw. przed chwilą jeszcze chciałem tu wkleić całą zwrotkę "10 Sekund" coby wskazać subtelną różnicę między tymi "o jaraniu zielska" by Mezo i tymi "o hawudepe" AK. Tak się składa że znam pana Afrojax'a z innego forum, z tego co pisze, a pisze dużo i od dawna, wnioskuję że jest to facet bardzo inteligentny i wie, co mówi. Wydawało mi się oczywiste, że to, że w tekście "10 Sekund" mowi "HWDP" to nie znaczy, że on sam tak twierdzi.

#128 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 18:33

Myślę, że kolega Zewlak po prostu nie czai tych tekstów :) Trochę takie klasyczne stereoptypowe podejście.

Nic nie mam do muzyki i do całej społeczności hip hopowej. Dla mnie ta muzyka ma większą wartość niż "twórczość" wielu popowych "artystów". Ważne, że Ci ludzie chcą coś przekazać. Naturalnym jest, że ten przekaz nie musi trafić do każdego.

Wydawało mi się oczywiste, że to, że w tekście "10 Sekund" mowi "HWDP" to nie znaczy, że on sam tak twierdzi.

Mi też 8)

#129 zewlak

zewlak

Użytkownik

• Members
  • 541 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 19:15

Wydawało mi się oczywiste, że to, że w tekście "10 Sekund" mowi "HWDP" to nie znaczy, że on sam tak twierdzi.

I mnie również, ale mi chodzi o typ przekazania ironii i sarkazmu.

Ironię można przekazać w ładnych, elokwentnych słowach, a nie takich, które moderator na forum musi moderować... ;)

Myślę, że kolega Zewlak po prostu nie czai tych tekstów Smile Trochę takie klasyczne stereoptypowe podejście.

Z Twoich słów wynika, że każdy młody 'ziomuś' czai te teksty, a to nie prawda. Nie zaliczam się do starych, a wśród moich rówieśników (18lat) zaledwie ok. 10% toleruje HH. To coś znaczy.

#130 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 19:28

I mnie również, ale mi chodzi o typ przekazania ironii i sarkazmu.
Ironię można przekazać w ładnych, elokwentnych słowach, a nie takich, które moderator na forum musi moderować... ;)

Taki jest polski język, no cóż, takich zwrotów się na ulicach używa. Jeśli ktoś chce w utworze wejść w rolę młodego ziomka "HWDP Ch w D Wam wszystkim!", to nie ma opcji żeby wyrażał się w inny sposób. I wiesz, zdecydowanie lepiej się tego słucha, niż się to czyta.

Z Twoich słów wynika, że każdy młody 'ziomuś' czai te teksty, a to nie prawda.

Oczywiście że nie prawda, gdyby "każdy młody ziomuś" czaił te teksty byłoby dobrze. To by znaczyło że "każdy młody ziomuś" używa mózgu w trochę większym stopniu niż niezbędny do oplucia brudasa na ulicy i wyciągniecia od starytch hajsu na bibe [tak, celowo używam takiego języka;) ].

Nie zaliczam się do starych, a wśród moich rówieśników (18lat) zaledwie ok. 10% toleruje HH. To coś znaczy.

Ale o co chodzi właściwie? Bo nie rozumiem.
Też jestem w tym wieku, i mi się wydaje, że wśród moich rówieśników muzyką hip hopową toleruje więcej osób niż późnych Beatles'ów, no ale co z tego? Czy to o czymś świadczy niby?

#131 zewlak

zewlak

Użytkownik

• Members
  • 541 Postów

Napisano 30 stycznia 2007 - 20:01

Też jestem w tym wieku, i mi się wydaje, że wśród moich rówieśników muzyką hip hopową toleruje więcej osób niż późnych Beatles'ów, no ale co z tego? Czy to o czymś świadczy niby?

Oznacza to to, że HH jest muzyką mimo wszystko niszową i nie qma jej każdy młody ziomek ;)

A jak każdy młody ziomek by ją qmał tak jak napisałeś, to nasza dysputa wyglądałaby:

K***A JA P*******, MAM RACJĘ I JUŻ!

/agrace - może już wystarczy?/

#132 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Napisano 30 stycznia 2007 - 22:01

niczym, w jednym recytują słowa z podkładem automatu perkusyjnego, a w drugim to samo :wink:  

ble...na samo słowo HH albo rap robi mi sie niedobrze :?

Muzyczny analfabetyzm.

może rozwiniesz to co chciałeś powiedzieć? bo niezbyt się wysiliłeś z wypowiedzią...dla mnie to jest właśnie tak jak napisałem, i zdania nie zmienie :?

#133 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 31 stycznia 2007 - 08:20

Takie stwierdzenia przejawiają muzyczny analfabetyzm, niestety.
Tłumaczyć wydaję mi się, że nie trzeba. Z resztą większa część, nazwijmy to 'wytłumaczenia' została już napisana przez innych użytkowników.

#134 Tyśka

Tyśka

Użytkownik

• Members
  • 311 Postów

Napisano 31 stycznia 2007 - 09:34

[size=18]BJORK NA OPENERZE!!! :lol:

#135 cezar

cezar

Użytkownik

• Members
  • 695 Postów

Napisano 31 stycznia 2007 - 09:35

Björk na Open'er Festival

#136 cezar

cezar

Użytkownik

• Members
  • 695 Postów

Napisano 31 stycznia 2007 - 09:35

[quote=Tyśka][size=18]BJORK NA OPENERZE!!!

widzę trójki słuchamy razem :wink:

#137 zewlak

zewlak

Użytkownik

• Members
  • 541 Postów

Napisano 31 stycznia 2007 - 12:16

Również słuchałem i jak na razie jestem kompletnie zawiedziony... BB i Bjork to nie są moji wykonawcy. Czekam na jakiś Rock alternatywny i indie.

#138 IndieRockGirl

IndieRockGirl

Użytkownik

• Members
  • 17 Postów

Napisano 31 stycznia 2007 - 12:55

Że zacytuje pewnego Polskiego polityka . Jes Jes Jes :wink:
Jak dla mnie to narazie najlepsza wiadomość tego roku :wink:

#139 alien

alien

Użytkownik

• Members