Skocz do zawartości

Zdjęcie

U2360° Tour 2009 - 2011

3617 replies to this topic

#2581 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 Postów

Napisano 09 lipca 2009 - 18:21

Ciekawe czy Bono dojedzie z Majkelem [Angel of harlem] do Chorzowa :rolleyes:

#2582 star

star

Użytkownik

• Members
  • 651 Postów

Napisano 10 lipca 2009 - 19:20

Mam nadzieję, ze samo angel of harlem nie dojedzie...wolę jakieś milion razy bardziej electrical storm ;)
It's no secret that the stars are falling from the sky

#2583 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 10 lipca 2009 - 19:31

Mam nadzieję, ze samo angel of harlem nie dojedzie...wolę jakieś milion razy bardziej electrical storm ;)

Po dotychczasowych setlistach wnioskować można, że obecność Angel nie wyklucza obecności Electricala :) Na 95 % jestem przekonany, że Angel nadal będzie grane zamiennie z Desire (z jacskonowymi snippetami), zobaczymy na co u nas wypadnie :)
Dołączona grafika

#2584 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 Postów

Napisano 10 lipca 2009 - 19:39

Intro tej że trasy[chodzi mi o ten klimatyczny początek]strasznie mi kojarzy się z utworem Lisy Gerrard[DEAD CAN DANCE]-Speace weaver :rolleyes:

#2585 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 10 lipca 2009 - 19:43

Wlasnie, pewnie dyskutowaliscie juz o tym kiedy mnie nie bylo, a teraz ciezko jest przedzierac sie przez tematy rozniste. Co to jest za intro? i ogolnie jakies informacje na ten temat, jesli mozna prosic ;)

Albo mi sie wydaje, albo ja tam slysze Bono :unsure:

#2586 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 10 lipca 2009 - 19:47

Wlasnie, pewnie dyskutowaliscie juz o tym kiedy mnie nie bylo, a teraz ciezko jest przedzierac sie przez tematy rozniste. Co to jest za intro? i ogolnie jakies informacje na ten temat, jesli mozna prosic ;)
Albo mi sie wydaje, albo ja tam slysze Bono :unsure:

kawałek nazywa się 'Kingom' i trop prowadzi do nowego wydawnictwa Gavin'a Friday'a (swoją drogą, polecam jego płyty). być może Bono gościnnie wystąpił u kolegi.

#2587 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 Postów

Napisano 10 lipca 2009 - 19:52

arc-chodzi ci o tego irlandzkiego aktorzynę :rolleyes:

#2588 jackseg1

jackseg1

Użytkownik

• Members
  • 146 Postów

Napisano 10 lipca 2009 - 23:55

Nie sądzę, aby czynnik związany z DVD miał jakiekolwiek znaczenie. Na pierwszy rzut oka scena z Mediolanu nie różni się od tej z Barcelony.

A jeśli chodzi o DVD...

Jeśli zdecydują się na nagrywanie w Europie (a jest to raczej pewne) to moim zdaniem DVD zostanie nakręcone w Amsterdamie lub Londynie, ze wskazanie na Londyn. Przy charakterze sceny ważnym czynnikiem moim zdaniem myślę, że będzie to jak estetycznie prezentuje się dany stadion (z tego względu raczej niestety nie ma szans na DVD z Zagrzebia). Stawiam na Londyn bo Wembley pasuje mi do rozmachu technicznego trasy :) Na Londyn wskazuje mi również to, że zespół bedzie wtedy już solidnie rozgrzany, jak również "dziwna" zagrywka z wyznaczeniem "drugiego" koncertu w Zagrzebiu na 9 sierpnia, tak jakby zespołowi zależało na większy odstęp czasu pomiędzy wizytą w Chorwacji a Anglii (potrzeba dodatkowych prób przed filmowaniem?). Być może wtedy treningowo kręciliby również Zagrzeb i byłaby szansa na jakieś dodatki, bo mogą tam się dziać wielkie rzeczy :)

Szkoda mi bardzo, że DVD nie zostanie nakręcone we Włoszech, a to uczucie potęguje odsłuchiwanie koncertu z Mediolanu :( Troszkę zostali skrzywdzeni poprzez wydanie częściowego DVD z Vertigo Tour...

A teraz mi się nasunęła myśl, że być może jednak DVD nie zostanie nakręcone w Europie. Raczej jest pewne, że trasa będzie rozciągnięta na dwa lata a w przyszłym roku będą grać też materiał z SOA. W przypadku gdy zdecydują się na tylko 1 DVD to raczej sensowym byłoby jego nakręcenie podczas trasy w przyszłym roku. W tym roku raczej zespół nie planuje wydać DVD z trasy - w październiku czeka nas reedycja TUF, później SOA.

W 100% zgadzam się z Twoją opinią! Jeśli można obstawiać któres miasto to bedzie to Londyn w pierwszej kolejności (o ile nagrają DVD podczas Leg 1). Dla przypomnienia: zarówno FleetCentre (TD Garden) w Bostanie [1995] i United Centre Arena w Chicago [1994] gdzie nagrywano DVD z 2 ostatnich tras są stosunkowo nowymi obiektami, swietnie prezentujacymi się wewnątrz. W przypadku stadionów rozstrzał w stanie technicznym i wyglądzie jest jeszcze większy. Napewno preferowane będą nowe stadiony. Wiec połowę miejsc przez ten warunek mozna skreślić z listy, niestety 
łączając Chorzów (na dodatek tylko 1 koncert!) i Zagrzeb. Kolejna rzecz to publiczność: Hiszpania 5,0 , Irlandia 4,5, UK 4,5 ...  Włochy 3.0 (oni wyglądają takim natęzeniu dość idiotycznie co świetnie widac na urywkach z Vertigo), Niemcy 2.0. Do tego dochodzi jeszcze masa innych warunków o których nie mamy pojęcia dl
tego pewnym nie mozna byc niczego. Jednak jesli U2 nagralo DVD w czasie Leg1 podczas Vertigo i wydali w trakcie Leg 3 dlaczego, nie mogłoby byc tym razem podobnie?

#2589 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 11 lipca 2009 - 08:25

Również obstawiam Londyn, i zgadzam się, że wskazówką jest tu data wyznaczenia drugiego koncertu w Zagrzebiu. Zwłaszcza, że U2 nie mieli jeszcze swojego " Live at Wembley ", a to zawsze brzmi dumnie :P
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2590 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 Postów

Napisano 11 lipca 2009 - 08:43

U2 najstarsze w tym zestawie http://www.youtube.c...re=channel_page :lol:

#2591 pike

pike

Użytkownik

• Members
  • 28 Postów

Napisano 12 lipca 2009 - 19:27

Zapewne i tak 6 sierpnia opadnie mi kopara. Tak jak 4 lata temu będą ahy i ohy. Swiatełka, visuale i cały design wbiją mnie w ziemię. Ale ... nie da się ukryć, że sety tegorocznej trasy są potwornie nudne. Nie widać także zbytniej koncepcji całego show. Jak się ma gigantyczna scena do całości materiału nagranego na No Line? Na poprzednich trasach stage design był odbiciem materiału, który nagrywali na płytach. Pominę już tutaj genialne concept shows ery ZooTV i Popmart, ale zauważcie że nawet ET (wybieg w kształcie serca) czy VT (visuale, słuchawki z okręgami) posiadały motywy związane ze świeżo wydanymi albumami. Tutaj tego nie ma. Wygląd sceny i materiał z płyty to dwie różne bajki, nie ma pomostu łączącego. Dlatego też oglądając filmy na yt widzę pewne pęknięcie. Coś nie gra, nie ma tych emocji, nie ma powera jak na VT. A być może to wina płyty. W mojej opinii po prostu bardzo słabej. Z setlisty pozbył bym się najchętniej Unknown Caller, remixu Crazy, Breathe, skrócił Moment of Surrender i City od Blinding Lights. Wiem, że Irlandczycy promują nowy materiał, ale te piosenki po prostu nie sprawdzają się póki co (choć oczywiście moim źródłem są tylko amatorskie filmy na tubie). Dlaczego akurat te utwory wymieniłem? Odpowiadam:

Breathe - dobra zwrotka, ale fatalny refren, w tej piosence tak naprawdę nie dzieje się za dużo, a umieszczenie jej na intro to po prostu wielka pomyłka; tutaj najbardziej pasuje Magnificent albo Bootsy (zakładając oczywiście że openerem jest utwór z nowego albumu, bo jeśli zrezygnowali by z tego konceptu to mają cały set doskonałych openerów)

remix Crazy - nieporozumienie; miało być Discoteque XXI ? no sorry, luknijcie filmik http://www.youtube.c...h?v=Xo2t23MiCW8 -> między remixem Crazy (które normalnie jest b dobrym kawałkiem) a Disco jest różnica jak między kajakiem a Darem Pomorza; dochodzi tutaj również problem braku spójnej koncepcji show - na Popmarcie wszystko było idealnie wpasowane, a tutaj imprezowy numer pasuje jak pięść do oka

Unknown Caller - piosenka, z której nie pamięta się nic; fakt dobra na stadion z całym ooooo, ale jak już poświęcić na coś 6-7 minut to ja proponuję nieśmiertelne 'Bad'

Moment of Surrender - tak jak piszę - skrócić i broń Boże nie na koniec

COBL - to czysta mechanika, jak już zagrać coś z HTDAAB to lepiej Miracle Drug albo Crumbs

I teraz moja wymarzona setlista na Chorzów (uwzględniając oczywiście, że chodzi o promocję albumu, bez snippetów etc.):

1. Magnificent
2. Get On Your Boots
3. Vertigo / Elevation (żeby podtrzymać 'pierdolnięcie' z Bootsów)
4. Beautiful Day
5. Until the End of the World
6. No Line on the Horizon
7. New Year's Day
8. SBS / Two Hearts Beat as One (żeby zostać w klimatach War)
9. Desire
10. Angel of Harlem
11. Pride
12. The Unforgettable Fire (niewątpliwy plus za to, że grają ten kawałek)
13. Crazy Tonight (po Bożemu)
14. Last Night on Earth
15. Stand Up Comedy (na spróbowanie, może wypadnie lepiej niż na płycie)
16. Moment of Surrender (krócej)
17. Bad

18. I Will Follow / Electric Co.
19. I Still Haven't Found
20. Where the Streets Have no Name

21. Sort of Homecoming
22. One / WOWY (tutaj trudna decyzja, ale życie to sztuka wyboru)
23. Ultaviolet
24. Wake Up Dead Man / 40 (klasycznie)

i z grubsza tyle (oczywiście z chęcią usłyszałbym tak jak w Chorzowie zajebisty encore w postaci Zoo Station / The Fly, ale miejsca nie ma; podobnie jak Mysterious Ways, Miracle Drug, Running to Stand Still, Red Hill Mining Town, October, Seconds, An Cat Dubh., If God ..., Do You Feel Loved, Please i wiele wiele innych; ale szczerze wątpię, czy na trasie zagrają przynajmniej połowę tych kawałków.

Pozdrawiam

moje rate your music / oceny płyt U2 - https://rateyourmusi...ol/strm_a/U2/1 

#2592 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 Postów

Napisano 12 lipca 2009 - 19:48

Kolejna całkiem realistyczna setlista, sporo lepsza od obecnie granej aczkolwiek nijak nie zgadzam się z wywaleniem Crazy Tonight Remixu i Unknown Caller, który właśnie w wersji live znacząco zyskuje.

Mimo wszystko ja jestem skrajnie napalony na Drowning Mana i w zasadzie będę już szczęśliwy, gdy tylko to gdzieś zagrają.

#2593 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 12 lipca 2009 - 20:01

Ja nadal nie rozumiem, gdzie się podziało uderzenie gitarowe w Breathe. Podobnie jak nie rozumiem, co się stało z Edge'ową gitarą w Vertigo. Ale może to bootlegi zniekształcają..
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2594 chrapcio

chrapcio

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 1 938 Postów

Napisano 12 lipca 2009 - 22:50

Gdyby kogoś interesowało -> odświeżone statystyki

ciuch ciuch!

Chrapcio7 on Last.FM

#2595 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 Postów

Napisano 13 lipca 2009 - 16:00

Pytanie do użytkowników JF, którzy byli już na koncertach: czy gitara podczas Breathe, Magnificent czy GOYB rzeczywiście brzmi tak bezpłciowo, jak to słychać na dotychczasowych bootlegach, czy też jest to kwestia jakości nagrań?

#2596 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 13 lipca 2009 - 16:48

Dziś rano uroiłem sobie, że Bullet wróci w Ameryce.. przecież nie mogą tego nie grać w Stanach. Musi być coś ze star spangled bannerem, muszą być jakieś hands that built America - nie da się tak. Z pewnych rzeczy się nie da zrezygnować. Stawiam, że Bullet wejdzie do setu w miejsce Sunday Bloody Sunday. Po Crazy Tonight i arabskim interludium zabrzmi jeszcze mocniej. I tylko przykro będzie, że nie usłyszymy go w Chorzowie.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#2597 Zigy Stardust

Zigy Stardust

senior forumowy

• Members
  • 1 570 Postów

Napisano 13 lipca 2009 - 16:50

Po Crazy Tonight i arabskim interludium zabrzmi jeszcze mocarniej. I tylko przykro będzie, że nie usłyszymy go w Chorzowie.

coś w tym jest....

#2598 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 Postów

Napisano 13 lipca 2009 - 17:05

Pytanie do użytkowników JF, którzy byli już na koncertach: czy gitara podczas Breathe, Magnificent czy GOYB rzeczywiście brzmi tak bezpłciowo, jak to słychać na dotychczasowych bootlegach, czy też jest to kwestia jakości nagrań?

Rzeczywiscie tak brzmi, niestety.

#2599 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 13 lipca 2009 - 19:27

Artykuł o koncertach w Paryżu na stronie Rzeczpospolitej.
Era rocka galaktycznego

Użytkownik conr4d edytował ten post 13 lipca 2009 - 19:27

#2600 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 Postów

Napisano 13 lipca 2009 - 20:01

A ja mam inne pytanie do tych co już widzieli,słyszeli?Jak tam z nagłośnieniem na nowej trasce.Bo na ostatniej były kluchy[moim zdaniem] :rolleyes:

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych