Grinderman, sorry ale IMO trochę popłynąłeś
część osób tutaj i gdzie indziej, ma w sumie spory problem, określając każdą krytykę mianem bólu dupy, a to nigdy nie jest tak czarno białe
Nie chodzi o to, że ludziom nie podoba się ingerencja w ich bibliotekę, tylko o to, w jaki sposób to wyrażają. Np. Skin ze Skunk Anansie wrzuciła na fejsa post w stylu "I like U2 very much, but what the hell, this is MY library" i to jest dla mnie spoko. Ale większość wypowiedzi to jakieś histeryczne biadolenie i to są dla mnie/nas bóle dupy.
A co do spamu, to zwyczajnie nie masz racji, bo cała akcja z iTunes spełnia wszystkie kryteria bycia spamem
Widzę, że ktoś tu przyjął postawę wszechwiedzącego Spam z założenia jest bezwartościowy, to jest muzyczny album - czy tego chcesz czy nie - jednego z najbardziej uznanych zespołów świata, album o wartości 12 EU. Jeśli to jest dla Ciebie spam to jak chcesz. Poza tym w spamie najbardziej przeszkadza jego powtarzalność, w tym przypadku jest to jedna rzecz, jeśli ktoś miał np. 100 albumów w bibliotece z SoI miał 101, KATASTROFA!
Taaa... wkurz kilkaset milionów użytkowników iTunes'a, a potem nazwij ich hejterami.
Piszesz, jakby wkurzenie było intencją U2 i Apple. Widać nawet najlepsi marketingowcy nie przewidzieli, że współczesne społeczeństwo jest w dużym stopniu niewdzięcznymi hipokrytami. Niewdzięcznymi, bo korzystają z BEZPŁATNEGO programu (iTunes), którego prowadzenie itd. kosztuje. Oczywiście, iTunes jest częścią machiny apple i jego darmowość jest przemyślana, ale wciąż, ludzie mają dziwne poczucie, że wszystko im się należy. Hipokrytami, bo głównym argumentem jest powoływanie się na granice prywatności - w czasach, gdy wszyscy udostępniają wszystko (nie chce mi się tego rozwijać). Zwłaszcza Ozzy z żoneczką, którzy w ogóle sprzedali swoją prywatność.
Dla mnie wciąż czasowość obecności w bibliotece jest głównym argumentem, że to ból dupy.
Ja rozumiem, że lepiej dusić potencjalnie złe trendy w zarodku, ale można to robić w bardziej empatyczny sposób. (tylko czy to naprawdę zły trend?)
Apple chciało zrobić PREZENT swoim użytkownikom (i oczywiście mieć dobry PR) i komentarz Jimmego Kimmela (przytoczony parę postów wyżej) jest IMO idealny, nic dodać, nic ująć.