Skocz do zawartości

Zdjęcie

Songs Of Innocence

U2 nowy album album u2 u2 płyta nowa płyta u2

• Please log in to reply
7779 replies to this topic

Ankieta: Songs Of Innocence (93 użytkowników oddało głos)

Który utwór/utwory powinny zostać singlami promującymi Songs of Innocence?

1. The Miracle (Of Joey Ramone) (11 głosów [4.04%])

Procent z głosów: 4.04%

2. Every Breaking Wave (53 głosów [19.49%])

Procent z głosów: 19.49%

3. California (There Is No End To Love) (26 głosów [9.56%])

Procent z głosów: 9.56%

4. Song For Someone (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

5. Iris (Hold Me Close) (10 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

6. Volcano (14 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

7. Raised By Wolves (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

8. Cedarwood Road (5 głosów [1.84%])

Procent z głosów: 1.84%

9. Sleep Like a Baby Tonight (22 głosów [8.09%])

Procent z głosów: 8.09%

10. This Is Where You Can Reach Me Now (18 głosów [6.62%])

Procent z głosów: 6.62%

11. The Troubles (35 głosów [12.87%])

Procent z głosów: 12.87%

12. Lucifer's Hands (8 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

13. Crystal Ballroom (45 głosów [16.54%])

Procent z głosów: 16.54%

14. The Troubles (jakaś alt version) (1 głosów [0.37%])

Procent z głosów: 0.37%

15. Sleep Like A Baby Tonight (też jakaś alt version) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

16. The Miracle (Of Joey Ramone) (acoustic) (1 głosów [0.37%])

17. Every Breaking Wave (acoustic) (6 głosów [2.21%])

Procent z głosów: 2.21%

18. Song For Someone (acoustic) (0 głosów [0.00%])

19. California (acoustic) (0 głosów [0.00%])

20. Raised By Wolves (acoustic) (1 głosów [0.37%])

21. Cedarwood Road (acoustic) (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#5741 el_f

el_f

Użytkownik

• Members
  • 1 967 Postów

Napisano 11 września 2014 - 19:45

chrapcio, on 10 Sept 2014 - 16:56, said:

Z teki forumowego statystyka - na niemal 6.8 tysiąca ocen na iTunes, średnia płyty to grubo ponad 4,5 gwiazdki. 

Rozkład głosów:

5 - 4,862;

4 - 707;

3 - 447;

2 - 334;

1 - 447.

Chyba z reguły chętniej ocenia się te rzeczy, których się często słucha, a często słucha się tych, które się podobają. ;) Średnia ocen na portalach typu filmweb też z reguły krąży koło 7-8/10 (a gdyby skala była 5-stopniowa, to pewnie byłoby ponad 4).

MartinTexas, on 10 Sept 2014 - 17:12, said:

Co fakt to fakt, rockowo jest tylko momentami (liczę, że na SoE będzie więcej mocy!), ale to nie znaczy, że nie ma tu nic z War/TUF - przecież TUF prawie nie jest rockowe, a na pewno nie rock'n'rollowe - tam jest klimat, ale niekoniecznie rock. Podobnie tu. Lubię U2 rockowe, ale duży ukłon za ten klimat na SoI. Jezeli w SoI jest tak biało, to w SoE bedzie pewnie czarno i oby z tą czernią wróciła też moc.

Słysząc co zostało z Glastonbury -> Volcano nie jestem w 100% zadowolony, bo chociaż zwrotki nie były dopracowane, to intro i refreny dawały czadu, a Volcano to trochę inny utwór. ;)

To prawda, ale rock to nie tylko moc (i ewentualnie bujanie - wtedy jest rock'n'roll, i tego na SOI akurat trochę jest), ale też pewna surowość, naturalność brzmieniowa - wykorzystanie "prawdziwych" instrumentów, ewentualnie analogowo przetworzonych + pewna swoboda kompozycyjna, takie trochę wyjebanie na to, czy nagranie faktycznie wyszło najlepsze, czy może coś się po drodze spieprzyło (bo who cares?). Tego akurat w twórczości U2 (z pewnymi wyjątkami) nie ma od dawna i nie ma sensu za tym płakać. Choć do TUF-a też czasem ronię łezkę.

Natomiast druga sprawa to taki "feeling", który powoduje, że słysząc piosenkę jesteś w stanie zwizualizować sobie grający na scenie zespół, bo instrumenty grają razem, wchodzą ze sobą w dialog, a nie tylko służą zrealizowaniu takiego brzmienia, jakie wymyślił sobie producent. Na najnowszej płycie tego zupełnie nie słychać, a parę mocniejszych riffów niczego tu nie zmienia (przesterowana gitara pojawia się i w hip-hopie, i w popie, i w ambiencie - a z drugiej strony można grać rocka czy nawet metal bez gitar). I o ile samo brzmienie przeszkadza mi mniej, o tyle brak "zespołowości" (to oczywiście subiektywne uczucie) jest niewybaczalny. A chyba właśnie dzięki temu pokochałem U2 - bo zerwali z chaotycznością muzyki rockowej*, nadal pozostając zespołem rockowym, z całym tym etosem, jasnym podziałem ról na scenie, a do tego potencjałem mitotwórczym. Tu po prostu - spod perfekcyjnej produkcji - tego zespołu nie słyszę. Po prostu jak dla mnie poszli o krok za daleko.

*Nawiasem mówiąc, zastanawiam się, dlaczego tak się stało - chyba po prostu byli zbyt dobrzy, żeby grać nietrzymającego się kupy punk-rocka, ale zbyt słabi na improwizacje, solówki itp. Pewnie po prostu tak wyszło. :P

Marcin.O1977, on 10 Sept 2014 - 20:02, said:

~ Podobno po internecie hula link, który jest opisany jako darmowy album U2. NIE KLIKAJCIE W NIEGO! To darmowy album U2!

To akurat jest wspaniałe, wyborny żart. :D

Redgar, on 10 Sept 2014 - 20:31, said:

Kto stał się ostatnimi czasy fanem Lykke Li. Wywiad z nią: :)

(...)

-Jak nagraliście piosenkę?

Lykke Li: Zrobiliśmy to dwa razy. Pierwszy raz rok temu, a może nawet jeszcze dawniej, może 1.5 roku temu w L.A. A potem zmienili klucz. A potem nagrywaliśmy w Londynie tego lata.

Jeśli dobrze rozumiem ten fragment (klucz = key = tonacja), to chyba miałem rację z tym, że DM kazał im przepisać kawałki trochę wyżej.

Yarpen, on 10 Sept 2014 - 21:40, said:

Anyway, przejmuję się ogólnym wydźwiękiem opinii. Jest dla mnie cholernie smutne czytać jak wszyscy szydzą z chłopaków. I właściwie za nic, bo automatycznie uruchamiają najbardziej prymitywną kliszę poważnego znafcy muzycznego pt. "beka z U2, skończyli się na killem all, a bono zbawia świat". To jest zupełne toczenie beki i nie wiem w ogóle co mogliby zrobić w Irlandii, żeby wzięto ich raz jeszcze na poważnie. U2 automatycznie stali się dinozaurami, dziadkami, którzy próbują poderwać młodą dziewczynę, a przecież jak to można w ich wieku! nie wypada! a prostata też na pewno daje się we znaki... Nawet w ich ukochanym New York(erze) relacja z płyty jest żartem na temat zeszłorocznego suprajzu Beyonce. Taki rzeczy się nie robi, U2 sobie po prostu na to nie zasłużyło, przecież się starają, nie są jak nudny Sting nagrywający znowu to samo noooo!!!! :(

A czy ze Stinga śmieje się cały internet? Raczej nie, co najwyżej z ludzi słuchających Stinga. :D Generalnie chodzi o to, że jeśli U2 wchodzi ludziom z butami do życia, to TRZEBA się pogodzić z falą hejtu. Może taka cena za innowacyjność, może za 10 lat to będzie legendarny chwyt, który zmienił muzykę. Ale dziś to może irytować. Chłopaki sami sobie tę bekę ściągnęli na głowę i niech teraz z tym handlują (chociaż nie mam wątpliwości, że ich to nie obejdzie, tak długo jak hajs się zgadza). Z drugiej strony, możliwe jest też takie rozwiązanie, że wszyscy się z nich śmieją, nawet fani (ktoś pisał o autoparodii), ale kto ma słuchać, ten i tak słucha. W sumie nie takie złe, dystans do siebie też trzeba mieć.

chrapcio, on 11 Sept 2014 - 14:20, said:

Wcale nie jest to żałosne, prawdę mówiąc im się nie dziwię. Gdyby do mojej biblioteki dodał się nowy album Lady Pank też byłbym zirytowany. Promocja promocją, nie mam nic przeciw temu, by album był darmowy, ale uważam, że osoby które chcą go powinny same go sobie ściągnąć.

Komunikat w stylu "Dostępny jest nowy album U2, czy chcesz go ściągnąć za darmo?" też byłby w porządku. Natomiast ingerencja w moją bibliotekę jest po prostu przegięciem. Nie podoba mi się to.

Dziwna sprawa, bo ja musiałem kliknąć "buy" i się zalogować, chyba nie miałem płyty od razu w bibliotece. Ale może to było moje pierwsze zalogowanie czy coś, bo iTunes na telefonie do tej pory nie używałem.

#5742 campeon

campeon

Użytkownik

• Members
  • 592 Postów

Napisano 11 września 2014 - 19:51

Widać, że wtedy też nagraili cover "This is" 

#5743 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 11 września 2014 - 19:59

Anja.S, on 11 Sept 2014 - 18:47, said:

Zapoznaj się z tak zwaną chmurą :) W chmurze masz zdjęcia i masz swoją muzyczkę. Do chmury ktoś Ci coś dorzuca. Trochę to ingerencja.

Wiem, co to chmura i pewnie dlatego z niczego takiego nigdy nie korzystałem. Ta chmura jest własnością Apple i Apple może sobie do niej wrzucać co mu się żywnie podoba, nie pytając nikogo o zdanie. Nawet jeśli wcześniej nie było to całkiem jasne, to teraz właśnie się stało. Myślę, że to, co miało miejsce we wtorek, to wydarzenie historyczne także i w tym sensie. Może parę osób przejrzy na oczy.

Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#5744 Bremo

Bremo

Kaka demona

• Members
  • 1 816 Postów

Napisano 11 września 2014 - 20:00

A Facebook jest moim prywatnym kontem społecznościowym, czemu na tablicy wyświetlają mi się jakieś sponsorowane posty?! Co za skandal, moja prywatna przestrzeń została zgwałcona analnie!

iTunes wybulił kupę kasy na album U2 i potraktował go jako PREZENT (sami opisują go jako "Gift") dla użytkowników. Prezenty się daje. Nie wrzucił go im na złość tylko chciał jak najbardziej uprościć jego pozyskanie, bo jest darmowy i jest tworem jednego z najpopularniejszych zespołów na świecie. Jezu skąd w ludziach tyle jadu..

Jak ktoś następnym razem przyjdzie do mnie do mieszkania i da płytę muzyczną w prezencie i nie będzie mi ona pasowała to powiem "wypieprzaj z tą płyta i nie wchodź mi do mieszkania". Taka straszna ingerencja.

PS gratsy dla Rolling Stone za nie poddanie się owczemu pędowi hejtowania U2, który jest chyba teraz wyznacznikiem bycia cool alternatywnym..

#5745 Eva

Eva

Użytkownik

• Members
  • 863 Postów

Napisano 11 września 2014 - 20:06

el_f, on 11 Sept 2014 - 18:45, said:

Dziwna sprawa, bo ja musiałem kliknąć "buy" i się zalogować, chyba nie miałem płyty od razu w bibliotece. Ale może to było moje pierwsze zalogowanie czy coś, bo iTunes na telefonie do tej pory nie używałem.

Dokładnie miałam tak samo.

"Każdy, kto balansuje na krawędzi przepaści i spojrzy w dół, zobaczy odchłań bez dna. Wiedząc o tym, a mimo wszystko patrząc w dół, zdobywamy odwagę. Wiesz, jakie istnieje ryzyko. Możesz wtedy odwrócić się plecami do przepaści i próbować znaleźć spokój i bezpieczeństwo w swoim klimatyzowanym koszmarze." - Bono

#5746 kade

kade

Użytkownik

• Members
  • 2 826 Postów

Napisano 11 września 2014 - 20:16

Anja.S, on 11 Sept 2014 - 19:04, said:

http://polifonia.blo...ejna-plantacje/

Bartek Chaciński wbija szpilkę ;)

Powiem tak - wbija po części sobie. Bo jednak można sensownie - nawet krytycznie - coś napisać, prawda? Wczorajszy wpis był hejterski. Tyle

#5747 campeon

campeon

Użytkownik

• Members
  • 592 Postów

Napisano 11 września 2014 - 20:57

Przydałaby się jakaś ankieta, żeby móc ocenić płytę

#5748 Unknown Caller

Unknown Caller

Użytkownik

• Members
  • 974 Postów

Napisano 11 września 2014 - 21:12

http://myapple.pl/bl...ple-za-u2-1164/

Tu bardzo rozsądny komentarz na temat oburzonych tym, że album znalazł się w ich bibliotekach bez pytania. A panowie w sumie przewidzieli, że tak może być i najwyraźniej to wkalkulowali ale możliwość dotarcia ze swoją muzyką do ludzi, którzy inaczej nigdy by do niej sami nie dotarli okazała się ważniejsza.

"Part of the DNA of this band has always been the desire to get our music to as many people as possible. In the next 24 hours, over a half a billion people are going to have Songs of Innocence… should they choose to check it out. That is so exciting. People who haven’t heard our music, or weren’t remotely interested, might play us for the first time because we’re in their library. Country fans, hip hop afficionados from east LA, electro poppers from Seoul, Bhangra fans from New Delhi, Highlifers in Accra… might JUST be tempted to check us out, even for a moment. What a mind blowing, head scratching, 21st century situation. Over 500 million people… that’s a billion ears. And for the people out there who have no interest in checking us out, look at it this way… the blood, sweat and tears of some Irish guys are in your junk mail."

http://www.u2.com/ne...tle/remember-us

Sam Bono pisze o junk mailu, nie trzeba do tego Gaby Kulki.

See through in the sunlight

#5749 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 744 Postów

Napisano 11 września 2014 - 21:18

Przepraszam, wystartowaliśmy za wcześnie z ankietą i zrobiłem błąd - nie będę mógł jej przenieść, a chcemy wydzielić nowy wątek z dyskusji od czasu wypłynięcia SoI - ten istnieje od czasów NLOTH jakby ktoś nie zauważył, tylko ze to będzie sporo roboty i z godzinkę nam to zajmie, a teraz nie mogę się tym zająć. Ankieta będzie od jutra, ok?

fejsszit

#5750 Indian Summer

Indian Summer

Użytkownik

• Members
  • 948 Postów

Napisano 11 września 2014 - 21:26

Czyżby szykował się fizyczny singiel?? Hurrraaa!!!

1555446_10152426719931909_79965386721697

So wind blow through to my heart, so wind blow through my soul

#5751 One_U2 - fan 30

One_U2 - fan 30

FLY

• Members
  • 867 Postów

Napisano 11 września 2014 - 21:27

http://www.terazrock...y-album-U2.html

#5752 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 Postów

Napisano 11 września 2014 - 21:53

nieźle rolling stone pocisnął. Poza tym

NME - 4/10

Digital Spy - 5/10

The Independent i The Guardian 6/10

i: http://music.thedigi...d/20693/u2.html

8/10 w digitalu :)

Like any established band this is unmistakably U2. Don’t like 'em? Don’t listen - but this is also the sound of a band that know they’ve lost their way getting in touch with themselves again. If you’ve ever fallen out of love with them, this is the time to give the relationship another go. It won't cost you owt after all. 

#5753 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 11 września 2014 - 22:09

http://kworb.net/itunes/

U2 Numer 1 globalnie , wyprzedzają numer 2 na liście o czołówki świetlne. Wiele poprzednich płyt trafiło na wyprzedaże, zyskują sporo nowych fanów. :P

http://www.youtube.c...h?v=fal-LiKJUxk

W video jakie się pojawiło słyszymy 1:25- 1:40 słyszymy prawdopodobnie nową piosenkę. Pytanie czy to bonusowy track jaki pojawi się na płycie. Czy może nawet to coś z Songs of Experience. Te falsety brzmią cudownie. :D

Widzimy scenerię Electric Lady Studios - gdzie powstał też cover dla Aslan This Is. 

Edek: "Myślę zawsze o artystach zen - spędzają cały swój czas mieszając atrament. I w tych ostatnich momentach te niuanse rejestrują się. Tak powstają wszystkie nasze albumy." 

Bono: "Bierzesz instrumenty, grasz na nich. Wchodzisz za gitarę, chwytasz mikrofon. Ten moment kiedy twoje dzieło jest ograniczone tylko twoją wyobraźnią. To jest piękny moment. "

#5754 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 11 września 2014 - 22:22

Nie no, bez jaj, Sleep Like a Baby Tonight rozwala system. Rozpływam się w zachwycie.

#5755 samtech84

samtech84

Użytkownik

• Members
  • 41 Postów

Napisano 11 września 2014 - 22:27

Jacob, on 11 Sept 2014 - 21:22, said:

Nie no, bez jaj, Sleep Like a Baby Tonight rozwala system. Rozpływam się w zachwycie.

O to to :)

#5756 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 11 września 2014 - 22:30

Lykke Li " Większość rzeczy w życiu przychodzi jako niespodzianki.To jest coś nie z tej ziemi. Nie miałam o wszystkim pojęcia. Głównie pozwalali robić mi moje własne rzeczy, ale próbowaliśmy też innych rzeczy jak wyszeptać to do kogoś czy wykrzyczeć do kogoś, ale w tym wszystkim chodziło o stworzenie intymności. Wyłączyliśmy całą muzykę i śpiewaliśmy tylko do perkusji, więc do dotarło do samego sedna czym muzyka jest. Wspaniale się bawiłam."

Nawet ona nie wie jak będzie wyglądać inna bonusowa wersja The Troubles na płycie.

"Ta piosenka ma w sobie wielką głębie, nie potrzebujesz nawet w pełni rozumieć tekstu by zrozumieć piosenkę w swojej duszy i sercu. To naprawdę wspaniała rzecz być w stanie nastroić siebie do tych emocji."

"Bono raczył mnie pomiędzy kolejnymi podejściami opowieściami drogi i rock&rolla, opowiadał poufne historie, mogę tylko zdradzić , że miały coś wspólnego z Jackiem Nicholsonem i Niną Simonę. Dużo żartował i odnosił się do mnie jako do "małej laleczki vooodo. Mówił, że zmiotłam wszystkich z powierzchni wody. Lubię to. Powiedział, że jego ulubioną moją piosenką jest Never gonna Love Again. Teraz kiedy to się ukazało, jestem podekscytowana dzielić się Troubles z moim tatą. On nie mógł to w uwierzyć. To dość nienaturalna rzecz, że Twoja córka śpiewa z U2. Chociaż mu to wysłałam, nie wiem jeszcze jak mu się spodobało. Jestem tylko backupową wokalistką, ale i to jest świetne. Sądzę, że są jednym z największych zespołów na świecie, i sądze, że skoro Mary. J. Blige mogła to zrobić w One, to i ja mogę".

Do Never Gonna Love Again dałem link w temacie Kawałek na dziś ;) 

#5757 Martyna

Martyna

Użytkownik

• Members
  • 797 Postów

Napisano 11 września 2014 - 22:34

Sleep Like a Baby Tonight rozwala system. Rozpływam się w zachwycie.

Sleep Like a Baby Tonight doznałam już wczoraj, ale z każdym kolejnym przesłuchaniem zachwycam się coraz bardziej. Ma w sobie klimat Zooropy/Popu, w mój gust trafia idealnie. I ten głos Bono, i gitara Edge'a na końcu! Ta piosenka to jeden z najmocniejszych punktów na SOI, u mnie na drugim miejscu za The Troubles, o ile nie awansuje na pierwsze.

#5758 olekcj111

olekcj111

Użytkownik

• Members
  • 644 Postów

Napisano 11 września 2014 - 22:44

O właśnie. Wgl po takim przetrawieniu dochodzę do wniosku że ten album jest epicki. A Sleep like a baby to odlot. Mega zmysłowa nutka z klimatem zooropy <3

#5759 A_U2_F

A_U2_F

Użytkownik

• Members
  • 611 Postów

Napisano 11 września 2014 - 22:54

Wczoraj przesłuchałam tę płytę po raz pierwszy. Na lapku, przy akompaniamencie dziecka. Miałam mocno mieszane uczucia. Wszystko zlewało się w mało wyrazistą papkę. W dwóch słowach - bez wodotrysku. Nie miałam ochoty wracać do krążka. Aż do dzisiejszego wieczoru. Btw. podobnie zareagowałam parę ładnych lat temu na kasetę POP ;p I wiecie co? Znowu im się udało! Nie wiem jak nasze stare dziadki to robią. Po 5 latach przerwy, w czasie gdy kompletnie przewartościowałam swoje życie, a muzyka zeszła na dalszy plan, oni ZNOWU TO K*** ZROBILI! :) Znam ich twórczość jak własną kieszeń, a mimo to przez 15 lat jeszcze ani razu się na nich nie zawiodłam. Niech moja pozytywna wibracja przejdzie teraz na Was. Kochajcie się tej nocy, mili moi. Love & Peace

All that You can't - leave BEHIND...
So
Spoiler
what?!

#5760 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 598 Postów

Napisano 11 września 2014 - 22:58

Redgar, on 11 Sept 2014 - 09:32, said:

Guy Oseary o strategii wypuszczenia płyty:

"Pojawiło się kilka możliwości i superbowl był jedną z nich, byliśmy gotowi by wystartować i chcieliśmy wspomóc kampanię RED. Zespół pracował nad tą płytą przez pięć lat i pomysł zrobienia jeszcze kilku rzeczy dla fanów na początku tego roku by na nowo połączyć się z naszą publicznością to coś o czym pomyśleliśmy. Byliśmy u Jimmego Fallona, wypuściliśmy piosenki, zrobiliśmy soundtracki do filmu o Mandeli i wystąpiliśmy na oscarach, kilka rzeczy by utrzymać chłopaków w ruchu na początku roku. Przez ostatnich kilka miesięcy byliśmy w kontakcie z apple a oni byli bardzo pomocni i trzeźwo myślący i mają bardzo silne relacje z zespołem, to wszystko przyszło razem bardzo naturalnie."

A jednak! No to przespali kilka miesięcy i pogłoski, że album był gotowy przed wakacjami, a tylko przetrzymany do jesieni też były prawdziwe. Ciekawe co ich skłoniło do zmiany planów? To też byłoby ciekawe. Reklama w czasie SUper Bowl - w stylu - właśnie teraz nowy album i to za darmo w waszych telefonach/komputerach. Mieli by więcej czasu na wydanie SoE i edycję 3-4 singli w tym czasie.

Swoją drogą chyba pierwszy raz mamy do czynienia u U2 z sytuacją, że nowy singiel ma premierę w tym samym dniu co album. No chyba, że liczyć te 10 minut wyprzedzenia ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych