Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co nowego w muzyce?

2234 replies to this topic

#521 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 21 września 2008 - 17:43

Chris Martin z kolegami już chyba czują oddech konkurencji na plecach - niedawno Brandon Flowers, lider grupy The Killers powiedział, że jego zespół jest gotowy, by zastąpić U2 ( których czas, wedle wokalisty, już minął ) na rockowym piedestale. Czekamy zatem na amerykańską odpowiedź na Viva La Vida - oby bardziej udaną :D
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#522 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 21 września 2008 - 18:19

Chris Martin z kolegami już chyba czują oddech konkurencji na plecach - niedawno Brandon Flowers, lider grupy The Killers powiedział, że jego zespół jest gotowy, by zastąpić U2 ( których czas, wedle wokalisty, już minął ) na rockowym piedestale. Czekamy zatem na amerykańską odpowiedź na Viva La Vida - oby bardziej udaną :D

Mam przeczucie, że The Killers tym razem wciągną Coldplay nosem :D

#523 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 21 września 2008 - 19:33

Mam przeczucie, że The Killers tym razem wciągną Coldplay nosem :D

Swoją drogą, w sumie to zabawne, oni niech się żrą między sobą kto ma zająć miejsce U2, a U2 po prostu nagra kolejny album i i tak ich skosi, nawet jeśli będzie najsłabszy w ich karierze :D

#524 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 23 września 2008 - 07:31

Polscy fani wybrali utwory na polską edycję " King Of Pop " Michaela Jacksona. Oto ich lista:

CD 1:

1. Billie Jean
2. Black Or White
3. Thriller
4. Earth Song
5. Remember The Time
6. Say Say Say
7. Blood On The Dance Floor
8. Scream
9. Who Is It
10. Blame It On The Boogie
11. Ghosts
12. Rock With You
13. Heal The World
14. Human Nature
15. Liberian Girl
16. Dangerous

CD 2:

1. Smooth Criminal
2. Give In To Me
3. Beat It
4. Man In The Mirror
5. They Don't Care About Us
6. Can You Feel It
7. Dirty Diana
8. You Are Not Alone
9. Wanna Be Startin' Somethin'
10. You Rock My World
11. The Way You Make Me Feel
12. Stranger In Moscow
13. Bad
14. Don't Stop 'Til You Get Enough
15. We Are The World

Nowy singiel The Killers do posłuchania. Oszukali nas ! Tylko udają, że chcą być nowym U2, a tak naprawdę chcą być nowym ELO !

Scott Weiland nagrał nowy album. Nic by mnie to nie obchodziło, gdyby nie to, że współtwórcami pierwszego singla, " Paralysis ", są Tom Dumont, Tony Kanal i Adrian Young ( ten ostatni zagrał w nim na bębnach ) - czyli 3/4 zespołu No Doubt, który podobno miał się zajmować nową płytą.. zapewne kolejne dziecko Gwen wymusiło kolejną przerwę, a coś przecież trzeba robić ( zwłaszcza gdy dobrze płacą ). Utwór do posłuchania w ekskluzywnym streamie magazynu " Spin ".

Pitchforkowi się niespecjalnie podoba nowy Mogwai - ocena 4.5/10.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#525 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 23 września 2008 - 11:04

Nowy singiel The Killers do posłuchania. Oszukali nas ! Tylko udają, że chcą być nowym U2, a tak naprawdę chcą być nowym ELO !

O kurcze, gdybym nie wiedział, że to The Killers, obstawiłbym, że to jakiś numer z lat 80. :D Właściwie to odpowiada mi w ich muzyce obecność syntezatorów, ale ten kawałek jakiś taki bez jaj, jakby się cały czas rozkręcał...

#526 numb

numb

I feel numb!

• Members
  • 1 698 Postów

Napisano 23 września 2008 - 11:49

Tosz to disco(polo) jakieś jest :blink:
I was looking for the Spirit
And I found alcohol
I was looking for The Soul
And I bought some style
I wanted to meet God
And they sold me religion...

I still haven't found what I'm looking for...

#527 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 25 września 2008 - 16:12

Nie wiem czy ktoś już gdzieś tą informację zamieszczał ;) Travis udostępnia do odsłuchu część utworów z nowej płyty:

http://www.myspace.com/travis
Dołączona grafika

#528 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 27 września 2008 - 11:16

Nowy Travis niestety nie rzuca na kolana - jestem świeżo po pierwszym odsłuchaniu. Wleciało jednym uchem, wyleciało drugim. Chyba panowie nie za bardzo mieli pomysł na tę płytę, postanowili więc, że wrócą do czasów młodzieńczych i nagrają materiał bardziej rockowy, łobuzerski. Wolę spokojne, nastrojowe kompozycje Travis, których na "Ode To J. Smith" niestety brak. Posłuchać można, ale "The Boy With No Name" to to nie jest. ;)

#529 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 28 września 2008 - 12:55

Nowe Oasis reprezentuje podobny poziom i konwencję, co "Don't Believe The Truth". Zakochałem się w kawałku "I'm Outta Time" (tym, który Liam napisał w hołdzie dla Johna Lennona). Płyta do połowy głośna, od połowy stonowana. Głos Liama ucieszy jego przeciwników, "warczy" bowiem coraz mniej. Fani wyłącznie wczesnego Oasis mogą być zawiedzeni, ponieważ zespół z britpopem ma już niewiele wspólnego. Mi się "Dig Ot Your Soul" podoba.

Chętni mogą się zgłaszać na PW po Oasis i Travis ;)

#530 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 28 września 2008 - 13:02

a mi ta nowa plyta srednio podchodzi, choc slyszalem tylko pare kawalkow.
Ale to co lmollu napisałeś że fani wylacznie wczesnego oasis moga byc zawiedzieni, to to prawda..niestety

#531 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 28 września 2008 - 13:17

Ale to co lmollu napisałeś że fani wylacznie wczesnego oasis moga byc zawiedzieni, to to prawda..niestety

Cóż, zespół idzie z duchem czasu, ich fani też powinni ;)

#532 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 28 września 2008 - 16:36

Cóż, zespół idzie z duchem czasu, ich fani też powinni ;)

Nie wiem czy to duch czasu, zmiany stylistyki, to po prostu poziom już zdecydowanie nie ten (jeśli mówimy o płytach przed Don't Believe The Truth). Ich pierwsze dwie płyty, zwłaszcza Morning Glory, to kamienie milowe w revival'u brit-popu, sztandarowe pozycje nurtu, zupełnie zresztą zasłużenie, następne już tylko się wpisywały w krajobraz, nie niosąc ze sobą nic wielkiego.

#533 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 28 września 2008 - 18:03

Wiele można powiedzieć o nowej płycie Oasis, ale na pewno nie to, że idą z duchem czasu. Wręcz przeciwnie - coraz bardziej się archaizują, i okopują w bezpiecznym, post-lennonowskim, nieco przybrudzonym rocku.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#534 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 28 września 2008 - 20:43

Wiele można powiedzieć o nowej płycie Oasis, ale na pewno nie to, że idą z duchem czasu. Wręcz przeciwnie - coraz bardziej się archaizują, i okopują w bezpiecznym, post-lennonowskim, nieco przybrudzonym rocku.

Moim zdaniem facetom w wieku 40 lat nie wypada już być głośnymi łobuzami Wielkiej Brytanii, którzy będą nagrywać pełne kakofonii kawałki w stylu "Cigarettes & Alcohol". Że prochu już nie wymyślą to swoją drogą.

#535 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 28 września 2008 - 20:59

Co im wypada a co nie to drugorzędna sprawa, istotne jest to, czy komuś się jeszcze chce słuchać Oasis. Mi coraz mniej. Nowa płyta = zero jakichkolwiek emocji. Może być, ale równie dobrze może jej nie być.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#536 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 28 września 2008 - 21:53

Co im wypada a co nie to drugorzędna sprawa, istotne jest to, czy komuś się jeszcze chce słuchać Oasis. Mi coraz mniej. Nowa płyta = zero jakichkolwiek emocji. Może być, ale równie dobrze może jej nie być.

Najważniejsze, żeby był koncert w Polsce. No i żeby tym razem pojawili się na nim zarówno Noel, jak i Liam.

#537 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 29 września 2008 - 07:16

Tak przy okazji nowego albumu Kings of Leon:

http://muzyka.onet.p...05,wywiady.html

(...)Na nowej płycie ich brzmienie zyskało epicki rozmach oraz przestrzenną, dźwięczącą produkcję przypominającą klasyczny okres U2 – których Followillowie uwielbiają, choć Caleb przyznaje, że prawie nic o nich nie słyszał, zanim Kings nie zostali zaproszeni, by grać jako support irlandzkiej grupy w 2005 roku.

:P
<p><strong><em>.....ale takie dąsy i fochy i smutki to wszystko cena miłości - jak śpiewa ten staruch w świecącej kurtce......</em></strong></p>

#538 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 29 września 2008 - 14:34

'prawie nic'? tak, tak, teraz to wodę leją.. :P

#539 Fledge

Fledge

Admin

• Members
  • 1 019 Postów

Napisano 03 października 2008 - 21:27

Wrzucam jako ciekawostkę:

http://www.youtube.c...h?v=STH3R7tWYTE

Carly Simon
http://www.youtube.c...h?v=AZ_X4DeEcKk
U2

#540 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 04 października 2008 - 08:08

Wrzucam jako ciekawostkę:
http://www.youtube.c...h?v=STH3R7tWYTE

Melodie faktycznie prawie identyczne, problem jest jednak taki, że 1) autorem piosenki nie jest ani Piotr Kupicha ani zespół Feel, tylko Patrycja Kosiarkiewicz, 2) utwór Travis pochodzi z najnowszej płyty tego zespołu, wydanej pod koniec września. " Pokonaj Siebie " zostało wydane w czerwcu.. kto tu więc z kogo zżynał ? Haterzy Feela są tak zajadli, że zatracili wszelkie hamulce :D Co do drugiego utworu - nie ma żadnego plagiatu.

A w ogóle to denerwuje mnie takie doszukiwanie się plagiatów. W gruncie rzeczy obie piosenki są skonstruowane na banalnym schemacie - 1, 2, 3-3-3, 2, 1, 0, to samo trochę niżej, trochę niżej, znowu trochę niżej, i na koniec z powrotem do góry. Nie widzę nic nieprawdopodobnego w tym, że dwóch ludzi niezależnie od siebie wpadło na taki sam pomysł.
And die behind the wheel

Tak uważam.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych