Skocz do zawartości

THE JOSHUA TREE 20TH ANNIVERSARY EDITION!!!

486 replies to this topic

#401 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 21:11

Przed chwilą dowiedziałem się, że kilka godzin temu zginął górnik w kopalni "Rudna". W kopalni oddalonej o kilkanaście kilometrów od mojego domu rodzinnego w Lubinie. W kopalni w której co dzień na dół zjeżdża mój szwagier i kilku kolegów. Nie wcale nie offtopicuję ;) Red Hill Mining Town zawsze był bliski mojemu sercu ze względu na górniczy kontekst. Po obejrzeniu teledysku do tego kawałka jeszcze bardziej go pokochałem. Wręcz stał się moim małym emocjonalnym hymnem - po części sam mam "górnicze" serce - mój ojciec był górnkiem i miało to olbrzymi wpływ na losy moje i mojej rodziny...
Dołączona grafika

#402 reew

reew

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 00:06

Mam małe pytanie dot. remasteringu - czy z "Where the streets..." usunięto tę trąbkę którą można usłyszeć pod koniec utworu?
Jestem zdjęciorobem. Moje gnioty.
GG: 5241305

#403 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 10:58

Mam małe pytanie dot. remasteringu - czy z "Where the streets..." usunięto tę trąbkę którą można usłyszeć pod koniec utworu?

To tam była jakaś trąbka ??
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#404 reew

reew

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 11:09

To tam była jakaś trąbka ??

Przynajmniej ja to trąbką nazywam - zawsze pod koniec utworu słyszę w tle takie.. ekhm - "tiri, tiri, tiri, tiri" ;) Tym razem tego nie usłyszałem ;)

#405 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 11:40

Przynajmniej ja to trąbką nazywam - zawsze pod koniec utworu słyszę w tle takie.. ekhm - "tiri, tiri, tiri, tiri" wink.gif Tym razem tego nie usłyszałem wink.gif

No to mi zabiłeś klina - dziś posłucham.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#406 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 12:05

A podaj dokładny czas występowania tego zjawiska, bo słucham wersji klasycznej i jakoś nie mogę się dosłuchać o co chodzi.

#407 reew

reew

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 16:56

Z "18 SINGLES", trwa 4:48, można usłyszeć mniej więcej od 3:50, b. głośno jest tak przy 3:55-3:58, trwa to przez cały czas kiedy Bono śpiewa. Z tego co pamiętam, to w filmie o TJT emitowanym na Planete ktoś mówił o tym elemencie utworu, nie pamiętam kto, ale to była scena z podgłaśnianiem i wyciszaniem tego ;) I od tego momentu rozpoznaję ten dźwięk.

#408 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 16:59

Z "18 SINGLES", trwa 4:48, można usłyszeć przez cały czas kiedy Bono śpiewa mniej więcej od 3:50, b. głośno jest tak przy 3:55-3:58. Z tego co pamiętam, to w filmie o TJT emitowanym na Planete ktoś mówił o tym elemencie utworu, nie pamiętam kto, ale to była scena z podgłaśnianiem i wyciszaniem tego ;) I od tego momentu rozpoznaję ten dźwięk.

Aa, aha. Posłucham później i spróbuję to wyłapać, ale generalnie po prostu mówimy o czym innym.
Na U218 o ile się nie mylę (raz tego słuchałem, teraz się kurzy) jest Single Version, która różni się jeszcze paroma detalami od tej oryginalnej albumowej.

#409 reew

reew

Użytkownik

• Members
  • 56 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 17:06

Aa, aha. Posłucham później i spróbuję to wyłapać, ale generalnie po prostu mówimy o czym innym.
Na U218 o ile się nie mylę (raz tego słuchałem, teraz się kurzy) jest Single Version, która różni się jeszcze paroma detalami od tej oryginalnej albumowej.

Możesz powiedzieć czym? :>

#410 Michał

Michał

Edziomaniak

• Members
  • 934 Postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 18:19

To bylo pokazane w filmiku Behind Songs: WTSHNN

Potwierdzam, na zremasterowanej jest trąbka

Posted Image

#411 Look

Look

Użytkownik

• Members
  • 647 Postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 10:22

Temat playbacku w Miracle wałkowany wiele razy jeszcze na heh'u. Przeraza mnie, że skoro fan U2 "NVK" uważa że jest tam playback to co dopiero pomyśli sobie "nie fan"... Wiadomym jest, że żadnego playbacku nie ma

#412 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 12:31

Przeraza mnie, że skoro fan U2 "NVK" uważa że jest tam playback to co dopiero pomyśli sobie "nie fan"...

Będąc fanem U2 nie można nic krytycznego stwierdzić, tudzież po spekulować o playbacku? :blink:

#413 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 12:32

emat playbacku w Miracle wałkowany wiele razy jeszcze na heh'u. Przeraza mnie, że skoro fan U2 "NVK" uważa że jest tam playback to co dopiero pomyśli sobie "nie fan"... Wiadomym jest, że żadnego playbacku nie ma

Eee, ale przecież playback w Miracle Drug jak najbardziej był na VT. Może nie orientuję się, o co dokładnie chodzi.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#414 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 19 grudnia 2007 - 17:02

Po pierwsze nie wiem co ma wspolnego Miracle Drug i VT z Joshuą, a po drugie nawet jakby jakiś pieprzony playback był to czy to takie ważne??
Może Bono nie chce zawieść fanow śpiewem, może nie czuje się już na siłach itp. , a my jako fani powinniśmy go wspierać a nie doszukiwać się dziury w całym.

Żal dupe ściska jak się czyta takie dezyderaty. I nie chodzi mi tylko o ten temat, ale ogolnie.

#415 NvK

NvK

Użytkownik

• Members
  • 287 Postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 21:48

Dodatkowo bardzo proszę osoby nie umiejące czytać, aby nie udzielały się na forum, którego główną zasadą jest CZYTANIE i pisanie. Pomijam już fakt totalnego offtopicu, jak i ten drobny szczegół, że mój post był w zupełnie innym temacie. Proponuję zapoznać się z podstawami funkcjonowania forum, a potem zabierać głos :)

Dla wyjaśnienia sprawy panu niekumatemu: nie mówiłem NIC o playbacku w Miracle Drug. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno to napisałem :blink:

#416 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 22:12

Ja proponuję nie obrażanie się od razu, tylko spokojne tłumaczenie jeśli jest się źle zrozumianym.
Odpowiadanie na te 'zaczepki' będzie kasowane.
I skończmy już offtop może.

#417 Look

Look

Użytkownik

• Members
  • 647 Postów

Napisano 21 grudnia 2007 - 15:16

Sorki,pomyliłem tematy. Już przenoszę się we właściwe miejsce

#418 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 22 grudnia 2007 - 17:54

Nareszcie mogę sobie obejrzeć DVD z Paryża.. na razie wprawdzie tylko fragmenty, ale i tak kilka spostrzeżeń :P

1) dlaczego nikt nie zwrócił uwagi na manipulacje w I Will Follow ?? Zastanawiałem się, jak rozwiążą problem zniszczonej taśmy, i czy mają może " matkę " w całości - no i się okazało, że nie mają, a z zepsutym fragmentem poradzili sobie metodą kleju i nożyczek - w związku z czym raz Larry gra co innego niż widać, raz Bono śpiewa co innego niż widać, z kolei w innym miejscu mamy publikę w zwolnionym tempie itd. Z drugiej strony - wydaje mi się, że częściowo materiał został odzyskany - poczatku " your eyes " na bootlegu sobie nie przypominam, a tu jest. Generalnie - jak się nie dało naprawić, to należało właśnie takie małe oszustewko uskutecznić - ale kurde, nie dało się tego zrobić tak, by nie było niezgodności obrazu z dźwiękiem ?? To już kolejne dvd U2, na którym reżyserzy w ogóle nie przejmują sie tym zagadnieniem ( dobrze, że z wiadomych względów w nagraniu z Paryża ich działalność ograniczyła się do kilku sekund ).
2) obraz u mnie jest lepszy, niż u kolegi - w poczatkowych fragmentach w ogóle problem " zbyt ciemno " nie istnieje. Potem owszem, może i przydałoby sie więcej światła, jednak za to otrzymujemy bardzo " atmosferyczny " film - mi się bardzo podoba. Czerwony Edge na poczatku Unforgettable Fire wygląda po prostu rewelacyjnie.
3) Dźwięk - Bono i Edge brzmią fantastycznie. Basu jest za dużo, ale co za problem - ostatecznie umiem sobie przykręcić gałkę. Natomiast Larry jest miejscami tragiczny - w Unforgettable Fire mamy jakieś trudne do zidentyfikowania popierdywanie w tle, a nie bębny, i nic się z tym nie da zrobić ( nie ma żadnego wyboru opcji dźwięku, a jedyne co mogę zrobić " sprzętowo ", to kręcić przy basie ). Zdecydowanie brakuje też publiki - w samych numerach mamy do czynienia z czystym soundboardem, aplauz pojawia się jedynie pomiędzy nimi. Ale to rozumiem - taki był materiał wyjściowy, trudno. Natomiast jakby się chciało, to można by było sobie z tym poradzić - bierzemy jakiekolwiek nagranie publiki, i po prostu doklejamy, żeby zakryć tą dojmującą ciszę. Owszem, oszustewko - ale co z tego, skoro zdecydowanie poprawiłoby to komfort oglądania ?

Ogólnie, jak się zapewne domyślacie - przewspaniałe video :) Nie mogę sie już doczekać obejrzenia go w całości.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#419 Margot

Margot

Użytkownik

• Members
  • 1 132 Postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 00:34

haha:D chyba wiem co dostane pod choinke :lol: :lol: :lol:

#420 Guest_Panna Anna_*

Guest_Panna Anna_*
  • Guests

Napisano 25 grudnia 2007 - 00:26

Mam! Mam! Mam! Och, cudeńko, na razie tylko obejrzane z każdej strony i wygłaskane moimi plugawymi dłońmi. Jutro będę słuchać i oglądać :) a tera ich gehe schlafen

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych