Jump to content

Photo

SOE - opinie

• Please log in to reply
798 replies to this topic

#561 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 27 listopada 2017 - 20:23

@Johnny99 - kto tak wychwalał NLOTH po premierze? :P Daruj mi scrollowanie :D

Nie powiem :P Ale nie ja w każdym razie  :P Znaczy, ja też wychwalałem, ale nie aż tak  :D

1. Summer of Love jest bliżej mocy Little Things niż Love is All We Have Left. Tak się robi niby-wakacyjną piosenkę a nie jakieś Californie

Ty się odczep od Californii, to po pierwsze <_< Szczerze mówiąc to bronię się ostro przed tym kawałkiem, bo cały czas mi w tyle głowy siedzi ten Ed Sheeran  :P Ale już zaczynam powoli rozumieć, że to jednak jest zbyt mature jak na jakiegoś rudego gówniarza z Wysp  :P Nie żebym go nie lubił, no ale..

2. Kto zauważył odwołanie do EBW w Red Flag Day? :P

Nie, gdzie? Ale może dlatego, że ja nie podzielam tego - funkcjonującego w pewnych określonych kołach tego forum - totalnego orgazmowania się EBW..

I ja też widzę tam trochę War

A ja nadal nie. Muszę się bardzo wysilić, żeby w chórkach coś w tym stylu usłyszeć, ale i tak te dźwiękowe plamy w tle kojarzą mi się bardziej z Axtung Beibi Outtakes. To jest najwcześniejsze skojarzenie, jakie umiem z tym kawałkiem powiązać. Słyszę w nim dużo więcej współczesności, ktoś wyżej wspomniał o Pharrellu - tak, też, i owszem.

War to ja słyszę w Lights Of Home - ten akustyk w połączeniu z tymi suchymi bębnami kojarzy mi się z Seconds, to pianino w refrenie też jakby z tamtych czasów. Poza tym trochę wczesnego U2 jest też w Showman, myślę, że taki kawałek chętnie by grali za gówniarskich czasów, trafnie w którejś recenzji przywoływano Party Girl, choć to też nie jest jakieś bliskie podobieństwo.

BTW nadal jestem wielce oburzony, jak można porównywać refren Showman do Crazy Tonight. Przecież CT to jest cały pasaż dźwięków, to była sztuka tak to skomponować, żeby było chwytliwe, czekałem na coś podobnego, a tymczasem Showman to po prostu taka podśpiewka :P jasne że chwytliwa jak diabli, ale nie na zasadzie wyrafinowania, tylko jak..

.. no właśnie, Showman to przecież Locomotion :D

https://www.youtube.com/watch?v=eKpVQm41f8Y

Little Things jako lead single? Hmmmm, oj no nie wiem, chyba zbyt ciężki kaliber.

Kiedy Phil Collins nagrywał In The Air Tonight miał dokładnie takie same wątpliwości :rolleyes:

Podobieństw do AIWIY i WOWY w Landlady nie stwierdzono

Nie tyle mi - czy innym - chodziło o podobieństwa, co o "pościelowość". U2 nie mają zbyt wielu takich kawałków, a te dwa są po prostu najbliżej takiego klimatu.

Zresztą już się zorientowałem, czym jest Landlady - to po prostu Simple Minds, a fragment z "every to i tamto" to właściwie zrzyna jeden do jednego, na miejscu Kerra i Burchilla już bym dzwonił do prawników B)

Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#562 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 27 listopada 2017 - 20:41

Sorry za wielokrotne edytowanie posta, już skończyłem :D

And die behind the wheel

Tak uważam.

#563 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 posts

Posted 27 listopada 2017 - 20:46

No tak, ale kiedy In the Air Tonight zostało wydane...

Co do Red Flag Day :

I, I can feel your body shaking
I, I will meet you where the waves are breaking

Baby let's get in the water

Taken out by a wave

coś za dużo tej wody i łamiących się fal!!! :P 

A z Edem Sheeranem mam o tyle dobrze, że nie znam w ogóle jego piosenek :D

"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#564 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 27 listopada 2017 - 20:54

A z Edem Sheeranem mam o tyle dobrze, że nie znam w ogóle jego piosenek :D

Tym co nie znają Sheerana powinno się skojarzyć ze Stingiem - i teraz, lepiej to czy nie? :D Stinga też lubię, no ale..

W sumie to co mi szczególnie odpowiada na tej płycie to brzmienie, klimat. Produkcja bynajmniej nie jest wcale taka tight, plastikowa, jak to się może na pierwszy rzut ucha wydawać. Jest dużo echa, przestrzeni, nie znam się na kwestiach audiofilskich, ale nie wydaje mi się, by wszystkie ścieżki były na najwyższym C, nie tylko Showman ostatecznie brzmi retro - Little Things to lata 90-te, nawet JEBTAM w kontekście albumu brzmi trochę jak numer z Ziggiego Stardusta. McCormick napisał nawet, że to jest ich "most old fashioned album" i ja też to coraz wyraźniej słyszę (a nie słyszy się tego od razu). Ewidentnie postarali się od-dangeromouse'ować i bardzo dobrze.

And die behind the wheel

Tak uważam.

#565 Antistar

Antistar

Użytkownik

• Members
  • 409 posts

Posted 27 listopada 2017 - 23:32

Po wysłuchaniu nastu razy albumu stwierdzam ze yebtam to najchujowszy utwor na płycie. Dziękuję za uwagę 

#566 Gone

Gone

Użytkownik

• Members
  • 1 101 posts

Posted 27 listopada 2017 - 23:33

Po wysłuchaniu nastu razy albumu stwierdzam ze yebtam to najchujowszy utwor na płycie. Dziękuję za uwagę 

Te same odczucia. :) Nie jest jakiś mega zły. Ale najnudniejszy.

"I believe in the Kingdom Come.. Then all the colours will bleed into one, bleed into one.."

#567 Antistar

Antistar

Użytkownik

• Members
  • 409 posts

Posted 27 listopada 2017 - 23:34

Dokladnie. Zas pierwszy i ostatni. Kurna mam lzy w oczach 

#568 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 27 listopada 2017 - 23:38

Na razie żadnego nie uznam za zły. Ale Love is Bigger Than My Dick Cośtam trochę zaczęło mierzić ;)

Aha! OL w tym miksie to oczywiście nic nowego, ale pasuje do albumu mocno. Propsy.

#569 Antistar

Antistar

Użytkownik

• Members
  • 409 posts

Posted 28 listopada 2017 - 00:07

Book of wstawiamy tuz przed 13.  WYwalamy love is bigger i mamy taka trackliste ze hoho:). Znowu te parowy umiescily wybitny kawalek na drugim cd. Masakra

#570 DK-ART

DK-ART

Użytkownik

• Members
  • 561 posts

Posted 28 listopada 2017 - 00:43

Book of wstawiamy tuz przed 13. WYwalamy love is bigger i mamy taka trackliste ze hoho:). Znowu te parowy umiescily wybitny kawalek na drugim cd. Masakra

Tym razem wersja deluxe "Songs of Experience" ma być wydana w wersji jednopłytowej, z czterema dodatkowymi utworami (w tym "Book of heart").

#571 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 28 listopada 2017 - 03:32

EBW-The Troubles-Love Is All We Have Left.

Filmowcy i starzy Sienkiewicze lubią trylogie, ja się na filmach znam mniej, raczej na muzyce, ale to mi tak razem dobrze robi. Tak dobrze źle. Suicide trilogy prawie. Try it, fuckers :*'

(ps: jeszcze przed nimi można sobie puścić When I Look At The World a na koniec Stateless, he, he)

#572 JustynaF

JustynaF

Użytkownik

• Members
  • 77 posts

Posted 28 listopada 2017 - 14:14

Mogłabym poprosić o linka do płyty w wiadomości prywatnej? Ktoś będzie taki miły? :D 

Chciałam twardo wytrzymać do pierwszego odsłuchu po premierze i odebraniu płyty, ale z racji tego, że do moich rąk płytka trafi dopiero w połowie grudnia, chyba polegnę i wysłucham wcześniej ;) Tak czytam i czytam te komentarze i ciężko być cierpliwym! 

#573 Antistar

Antistar

Użytkownik

• Members
  • 409 posts

Posted 28 listopada 2017 - 14:19

Wyobraźcie sobie ze trasie graja soi i soe w calosci... Bez zadnych łanow, prajdow i innych sandejow. Ahhh:) 

#574 kade

kade

Użytkownik

• Members
  • 2 826 posts

Posted 28 listopada 2017 - 14:49

I bez jebtamów - muszę to skipować. Dobija mnie to, że jest jeszcze ten mix - trza 2x skipować

#575 Antistar

Antistar

Użytkownik

• Members
  • 409 posts

Posted 28 listopada 2017 - 14:53

Prawda :) 

#576 depe

depe

The Legend

• Members
  • 4 654 posts

Posted 28 listopada 2017 - 15:38

Nieprawda.

#577 star

star

Użytkownik

• Members
  • 651 posts

Posted 28 listopada 2017 - 15:55

Po 2 dniach i kilku przesłuchaniach póki co nie zachwyca się tą płytą. Są zdecydowane highlight jak kawałek otwierający, najlepsze Little things i red flag Day ale reszta na chwilę obecnąocno mi się zlewa i ciężko mi jakiś kawałek wyróżnić. Zobaczymy co z tego będzie za kilka dni ;-)
It's no secret that the stars are falling from the sky

#578 Antistar

Antistar

Użytkownik

• Members
  • 409 posts

Posted 28 listopada 2017 - 16:08

Kraków 13 Wrzesien 2018...Love Is All We Have Left..;po ostatnim wersie, Edge zaczyna Streets...

#579 steve77

steve77

Użytkownik

• Members
  • 11 posts

Posted 28 listopada 2017 - 16:31

Dajcie ktoś linka :mellow:

#580 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 28 listopada 2017 - 17:03

Nieprawda. Kto skipuje cokolwiek? Nie wolno ;)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users