Skocz do zawartości

Zdjęcie

Survivor vol. 3.

• Please log in to reply
422 replies to this topic

#101 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 Postów

Napisano 01 października 2014 - 15:21

No tak, racja, taka zmiana miałaby właśnie na celu mocne osłabienie krótkoterminowych frontów obrony (bo i tak by się to tylko opłacało przez jedną rundę) na ewentualne długoterminowe fronty ataku (np. głosujemy na WOWY od początku, żeby nie miało szans w finale). W takim scenariuszu trzeba szukać ekwilibrystycznych sojuszy i patrzeć na cały surwajwor całościowo. 

Redgar - wyniki które tu wkleiłeś nie do końca odpowiadałyby rzeczywistości wykreowanej przez nowe zasady - bo przecież wiele głosów z tej listy mogłoby ulec zmianie ;)

"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#102 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 01 października 2014 - 15:39

W wypadku takiego sumowania głosów nawet jedna osoba hejtująca dany utwór od początku survivora wystarczyłaby, żeby całkiem realnie pozbawić go szans na zwycięstwo. Jak dla mnie to niesprawiedliwe.

If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other

#103 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 Postów

Napisano 01 października 2014 - 15:44

@stokrotka

1. Ale wtedy taki hejter nie miałby wpływu na żadną ze wcześniejszych rund niejako "przenosząc" swoją siłę głosu w przyszłość. 8 rund nie ma wpływu, aby w dziewiątej mieć gigantyczny - czy to aż tak niesprawiedliwe? 

2. Widząc takiego hejtera mogłaby się zawiązać koalicja "antyhejterowa" głosująca na to, co dany hejter chce wynieść na piedestał. Tylko wtedy taka koalicja musi myśleć i o obecnych jak i przyszłych rundach. Więcej strategicznej gimnastyki umysłowej! :P

"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#104 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 01 października 2014 - 16:49

Gimnastyka umysłowa jest jak najbardziej na tak, ale...

1. Ale wtedy taki hejter nie miałby wpływu na żadną ze wcześniejszych rund niejako "przenosząc" swoją siłę głosu w przyszłość. 8 rund nie ma wpływu, aby w dziewiątej mieć gigantyczny - czy to aż tak niesprawiedliwe?

Dopóki ktoś sobie nie robi jaj, to jeszcze można to przeżyć. Przy NLOTH to i tak nie ma jeszcze takiego ciśnienia  :) ale jeśli ktoś sobie "z nudów" będzie głosował od pierwszej rundy na coś, co jest zbyt fajne żeby na to głosować, to ja się nie zgadzam :P

If I'm close to the music and you are close to the music, then we are close to each other

#105 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 01 października 2014 - 18:29

To musiałby być bardzo ortodoksyjny hejt by przez 10 rund głosować na to samo :P

#106 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 01 października 2014 - 18:52

Ortodoksyjny hejt ? Czekam na survivor TUF, już widzę jak co niektórzy będą chcieli zrobić z Pride jesień średniowiecza. :P To był hejt !

#107 andie

andie

(not) original of the species

• Moderatorzy
  • 5 687 Postów

Napisano 01 października 2014 - 18:58

2. Widząc takiego hejtera mogłaby się zawiązać koalicja "antyhejterowa" głosująca na to, co dany hejter chce wynieść na piedestał. Tylko wtedy taka koalicja musi myśleć i o obecnych jak i przyszłych rundach. Więcej strategicznej gimnastyki umysłowej! :P

jeśli wiedziałoby się na czym mu zależy (to nie zawsze takie oczywiste) :P pomysł ciekawy, może jakimś rozwiązaniem byłby taki survivor roboczy/testowy? ;) żeby sprawdzić jak to działa w praktyce. tylko pozostaje kwestia ustalenia albumu, przy którym taki system zostanie zrealizowany.

To musiałby być bardzo ortodoksyjny hejt by przez 10 rund głosować na to samo :P

o ile dobrze pamiętam, ktoś (nie pamiętam nicka) przez cały survivor How To Dismantle An Atomic Bomb głosował na Sometimes You Can't Make It On Your Own - można? można :D

Is there an order in all of this disorder
Is it like a tape recorder
Can we rewind it just once more

#108 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 01 października 2014 - 19:18

Pamiętam też jak ktoś (dawno, oj bardzo, nie przypomnę sobie kto) głosował przez całe AB na Acrobata :)

Jak survivor testowy to może wylosujemy np. 10 dowolnych utworów ? :D

#109 Szczotecz-kal

Szczotecz-kal

FlowerPower

• Moderatorzy
  • 2 544 Postów

Napisano 01 października 2014 - 19:30

Pomysł jest ciekawy, chociaż niezgodny z moim sumieniem :P Wyklucza to kompletnie jakiekolwiek fronty obrony (lub ich utworzenie na jedną rundę), przez co survivory staną się zwykłymi ankietami i stracą (w moim subiektywnym odczuciu) na wartości. Fakt, że jeśli front byłby idealnie zorganizowany, to taktyki mogłyby być super ciekawe (połowa frontu głosuje na to co ma odpaść, druga połowa na to, co będzie potrzebowało głosów w kolejnych rundach), ale takie fronty musiałyby mieć swojego przywódcę, bo te spontaniczne nie mają najmniejszych szans powodzenia (jak choćby ten aktualnie stworzony FO-Crazy, którego bacznie obserwuję i zastanawiam się, jak długo wytrzyma, bez jakiegoś takiego widocznego lidera).
Pomysł jest o tyle ciekawy, że można go jeszcze rozwinąć. Widziałbym coś takiego, że głosy przechodzą do kolejnych rund, ale w mniejszej ilości. Dajmy na przykład taki przykład - do 4 rundy przechodzi 70% głosów z rundy 3; 40% głosów z rundy 2 i 10% głosów z rundy 1. Oczywiście zaczną powstawać wtedy ułamki, co może też mieć swoje dobre strony - pozbędziemy się dogrywek = skrócimy czas trwania survivorów. Taki system pozwoli zbudować jeszcze jakikolwiek front, ale osoby głosujące na dany utwór od pierwszej rundy, też będą mieli trochę łatwiej.

Czekam na survivor TUF, już widzę jak co niektórzy będą chcieli zrobić z Pride jesień średniowiecza. :P To był hejt !

Jeśli mogę zaproponować, to taki system ruszyłbym właśnie w survivorze TUF :D

o ile dobrze pamiętam, ktoś (nie pamiętam nicka) przez cały survivor How To Dismantle An Atomic Bomb głosował na Sometimes You Can't Make It On Your Own - można? można :D

To był oczywiście TomTom.

#110 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 01 października 2014 - 19:47

Jeśli mogę zaproponować, to taki system ruszyłbym właśnie w survivorze TUF :D

Nieeeee no ja wiedziałam że to się tak skończy.

#111 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 01 października 2014 - 19:53

Ułamki, obliczenia procentowe - powstaną nam tu jakieś schematy na miarę bomby atomowej, którą chcieliśmy przecież rozbroić. :P

To Sometimes you can't make it - wygrało bombę? No, no - to plebiscyt poszedł trochę nie pomyśli TomToma to lekko powiedziane.

Ale czy survivor w tej formie nie jest wystarczająco dobry?  Trzeba koniecznie wprowadzać zmiany? 

#112 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 Postów

Napisano 01 października 2014 - 20:12

Ależ nie, nie musi, jest wystarczająco dobry. A taki testowy można by zrobić, owszem, najlepiej na jakiejś płycie NIE U2 ;) To takie luźne, akademickie dywagacje

"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#113 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 01 października 2014 - 20:26

A taki testowy można by zrobić, owszem, najlepiej na jakiejś płycie NIE U2 ;)

Ha, co nie jest płytą U2 a zna to większość? A może coś by trzeba było poznać? Mrau, już myślę co przepchnąć... ;)

#114 stokrotka

stokrotka

can't see or be seen

• Members
  • 2 916 Postów

Napisano 01 października 2014 - 20:44

Może cuś Arcade Fire ? Miło wspominam, że ich poznałam dzięki temu forum :) i myślę, że większość ich zna tutaj. No i są zajebiści.

#115 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 01 października 2014 - 20:51

Kiedyś robiliśmy survivor z 'Funeral' AF, wtedy mało osób się bawiło, no ale w sumie od tego czasu nabrali nieco popularności. Why not.

PS: widzę że w ogóle dobrymi albumami się bawiliśmy: http://u2forums.com/...or-offtopicowy/ i tylko szkoda że idea padła potem. Hm, that gives me idea... ;)

#116 andie

andie

• Moderatorzy
  • 5 687 Postów

Napisano 01 października 2014 - 20:54

To Sometimes you can't make it - wygrało bombę? No, no - to plebiscyt poszedł trochę nie pomyśli TomToma to lekko powiedziane.

wygrało, jak mogłoby być inaczej :D

Może cuś Arcade Fire ? Miło wspominam, że ich poznałam dzięki temu forum :) i myślę, że większość ich zna tutaj. No i są zajebiści.

o, AF dobry pomysł. albo może James, David Bowie, Kate Bush? myślę, że to wykonawcy, których słucha sporo osób na forum.

#117 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 12 października 2014 - 15:24

Hmm... A może by tak survivor najlepszych otwieraczy/zamykaczy płyt?

#118 U2 fanatic

U2 fanatic

7

• Members
  • 1 510 Postów

Napisano 12 października 2014 - 15:28

I to byłby właśnie dobry pomysł na przetestowanie tego nowego systemu.

El silencio se vuelve melodia

#119 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 12 października 2014 - 22:32

@Jacob Świetny pomysł!

#120 andie

andie

• Moderatorzy
  • 5 687 Postów

Napisano 13 października 2014 - 11:45

hm, czy ja wiem.. trochę na siłę wydaje mi się taki pomysł z otwieraczami/zamykaczami, no ale jak tam chcecie. wolałabym jednak niejutowy survivor w ramach przetestowania tego innego systemu liczenia głosów, w końcu chyba nikt nie słucha tylko U2, no ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych