Jump to content

Photo

Invisible

super bowl u2 invisible red nowy singiel u2

• Please log in to reply
639 replies to this topic

#361 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:08

Ale o tym ograniczeniu była mowa wcześniej.  Ograniczenie co do zasady jest słuszne. Co by było gdyby no. Chińczycy masowo ściągali kawałek i uzbierałoby się tego z miliard? Swoją drogą świetny sposób na rozwalenie amerykańskiego systemu bankowego...

Zgadzam się jednak, że cała sprawa jest dyskusyjna. Wcześniej nie chciałem niczego pisać, aby nie siać fermentu. Wiercioch piszę o 4 milionów dolarów za reklamę, ale tak naprawdę musiała kosztować 8 milionów, bo 4 miliony to stawka za pół minuty. Jeszcze przed startem akcji (RED) ogłosiło, że Bank Of America przekaże 10 milionów dolarów. Wynika tego, że 8 milionów za koszt reklamy plus 2 miliony za ściągnięte utwory.  Bank zapłacił więc 2 miliony więcej od tego co musiałby zapłacić za samą reklamę. To nie dużo jeśli wziąć pod uwagę promocję "okołoreklamową". Sens takiej reklamy może budzić wątpliwości. No chyba, że z założenia miało ona też promować samą akcję, a nie tyko dać wymierne wpływy. To zaś może mieć znaczenie przy długoterminowej strategii akcji.

Dołączona grafika

#362 pop

pop

Użytkownik

• Members
  • 262 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:21

Z założenia miała pewnie też przypomnieć o zespole, że żyje i że ciągle nagrywa ;)

#363 chrapcio

chrapcio

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 1 938 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:23

Rzeczywiście, ale nawet jeśli to BoA zapłaciło za reklamę, to, jeśli dobrze zrozumiałem, (RED) dostało kolejne $10 milionów od fundacji Billa i Melindy Gatesów, a także po milionie od jakiejś niemieckiej firmy i kogoś jeszcze (nie pamiętam niestety dokładnie), a to, nawet z opłatą za reklamę, daje co najmniej $14 milionów. 

Postaram się znaleźć link do artykułu, w którym to przeczytałem

Edit:
Znalazłem:

But then, a small game of viral giving ensured. The Gates Foundation heard about the plan before the news was released and added its support, matching Bank of America's total $10 million donation, dollar-for dollar. Then German software company SAP  tacked on a million, as did the the Motsepes, a wealthy South African mining family The total amount of the gift now stands at $22 million.

http://www.cnbc.com/id/101358699

A warto zaznaczyć, że jest to artykuł z 23 stycznia, więc dotacji mogło być jeszcze kilka

ciuch ciuch!

Chrapcio7 on Last.FM

#364 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:29

Tak odbijając, sam minutowy zwiastun Invisible zachęcający do pobrania ma już 2,6 mln wyświetleń. Myślę, że jak na zwiastun i na 2 dni (a może ten zwiastun wstawili dopiero wczoraj??) to dobry wynik. 

Przypomnijmy, że OL ma teraz 7 mln. Nowy kawałek przegoni je na sto procent

EDIT: 18 sekundowy teaser zaś ma ponad 4 mln  :D

#365 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:29

Niewątpliwie nie można tego rozumieć tak, że sama fundacja (RED) z przekazanych pieniędzy postanowiła sobie zrobić reklamę. To raczej współpraca 3 podmiotów (RED, U2 Bank of America) z których każdy osiągnął korzyści. Wiadomo, że Bank nie przekazałby 10 milionów dolarów bez zyskania odpowiedniego rozgłosu. Po to jest właśnie reklama i udział w akcji U2.

Dołączona grafika

#366 Unknown Caller

Unknown Caller

Użytkownik

• Members
  • 974 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:36

http://www.cnbc.com/id/101358699
A warto zaznaczyć, że jest to artykuł z 23 stycznia, więc dotacji mogło być jeszcze kilka

Ale te donacje zostały przekazane jeszcze przed reklamą na SB więc nie można mówić, że pieniądze wydane na tę reklamę zachęciły Billa i pozostałych do datków. Zgadzam się jednak, że akcję RED trzeba rozpartywać całościowo, bo bez któregokolwiek z tych elementów, w tym reklamy na SB, nie miałaby ona sensu. Cóż, zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie, po owocach ich poznacie...

See through in the sunlight

#367 OneLazyBastard

OneLazyBastard

Użytkownik

• Members
  • 2 874 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:37

Jeszcze Apple.

#368 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:45

Zresztą całościowo akcja (RED) opiera się na dosyć nowatorskim i nowoczesnym podejściu, który przybiera formę kooperacji biznesowej. Sponsorzy akcji dostają niewątpliwie w zamian świetną promocję.

Dołączona grafika

#369 Unknown Caller

Unknown Caller

Użytkownik

• Members
  • 974 posts

Posted 04 lutego 2014 - 13:52

Zresztą całościowo akcja (RED) opiera się na dosyć nowatorskim i nowoczesnym podejściu, który przybiera formę kooperacji biznesowej. Sponsorzy akcji dostają niewątpliwie w zamian świetną promocję.

Oraz w przypadku BoA okazję do naprawy wizerunku, mocno nadszarpniętego zaangażowaniem w obrót derywatami na ogromną skalę oraz kreatywną księgowością w czasie ostatniego kryzysu finansowego...

#370 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 posts

Posted 04 lutego 2014 - 15:54

Jak nazywają się reżyserzy klipu?

#371 Unknown Caller

Unknown Caller

Użytkownik

• Members
  • 974 posts

Posted 04 lutego 2014 - 15:58

Mark (i) Romanek :D

Facet ma imponujące portfolio muzyczne

http://en.wikipedia....ek#Music_videos

#372 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 posts

Posted 04 lutego 2014 - 17:15

http://www.terazrock...lke-z-AIDS.html

Teraz Rock , o akcji i zbiórce 3 milionów.

Oczywiście ich redakcja jest już PEWNA ( jak wnioskuje z ostatniego zdania) że płyta ukaże się w kwietniu :P

Muszą mieć dobrych informatorów ze środowiska :D

+ Invisible , jest już normalnie do kupienia na ITunes .

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#373 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 04 lutego 2014 - 18:00

To chyba trochę zmienia perspektywę:

In just 36 hours the free download of 'Invisible' raised more than $3m for (RED). Thank you! Now the the song goes on sale - with all proceeds from every download on iTunes going to fight AIDS.

Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#374 chrapcio

chrapcio

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 1 938 posts

Posted 04 lutego 2014 - 18:20

Zebrano $3,138,470, sam klip powinien ukazać się jeszcze w tym tygodniu. 

Za U2.com

ciuch ciuch!

Chrapcio7 on Last.FM

#375 el_f

el_f

Użytkownik

• Members
  • 1 967 posts

Posted 04 lutego 2014 - 18:29

Przepraszam, bo to naprawdę nie jest żadna złośliwość, każdemu zdarza się literówka czy brak przecinka, czysty przypadek. Ale strasznie fajnie to wygląda i nie mogłem się powstrzymać:

U2 Bank of America

:D

#376 Dr Grape

Dr Grape

Użytkownik

• Members
  • 525 posts

Posted 04 lutego 2014 - 18:47

To też wyreżyserował Romanek:

http://www.youtube.com/watch?v=nljs4kzpebU

W końcu u2 będzie miało teledysk, którego nie trzeba będzie się wstydzic (patrz: Crazy tonight). Zapewne najlepszy od czasów Lemon, bo później to słabizna z dwoma wyjątkami.

#377 cezar

cezar

Użytkownik

• Members
  • 695 posts

Posted 04 lutego 2014 - 19:48

Dzięki Ci Święty Antoni, że ten kawałek dopiero dziś powstał. Nie dane by mi było Was poznać! A tak ... chrzanić ... kiedy się w końcu spotykamy?  

#378 SlawasU2

SlawasU2

Użytkownik

• Members
  • 261 posts

Posted 04 lutego 2014 - 20:27

Dziś w trójce przez  cały dzień grany był co godzinę ,

jako utwór dnia ;) POZDRO

#379 padula

padula

Użytkownik

• Members
  • 18 posts

Posted 04 lutego 2014 - 21:37

witam wszystkich

niestety miałkie to bardzo ( tzn. ten nowy singiel ) wiem że to 1/12 czy 1/13 albumu ale brak w tym dawnego żaru 

myślę i obym się mylił że nowa płyta podzieli los poprzedniczek od "all that you .." i w górę -czyli średniactwo

smutne to dla mnie szczególnie bo wychowałem się na brzmieniu tego zespołu ( wiem wiem nic nie stoi w miejscu czas mija a i ja się zmieniam w końcu 4 dychy na grzbiecie i takie tam ) ale coś im się przycieło w tym tworzeniu 

jakaś zapaść to wszystko jakieś bez emocji 

osobiście uważam że brakuje ducha poszukiwań , odwagi i eksperymentu zjadł ich biznes .

dzięki the edge'owi zapragnąłem grać na gitarze (  za co będę mu wdzięczny po wsze czasy ) ale wtedy każda płyta to było coś ... nowe brzmienie,twórcze wykorzystanie deleya, rany to było coś 

teraz pykanie tych samych paru dźwięków od 14 lat 

nie chce narzekać bo nie o to chodzi ale niestety niczym mnie te ostatnie ( 14 !) lata nie zaskoczyły a ja chce w muzyce być zaskakiwany i od kogo mam tego oczekiwać jak nie od NICH..jeżdżą po świecie z tym czymś na 4 nogach ale w tym nic nie ma ciekawego ta oprawa stała się większa od muzyki a kiedyś wystarczył kamieniołom w red rock

mogą mieć każde studio naświecie ,każdego producenta każdy instrument ,wzmacniacz ,mają pieniądze mogą zrobić co tylko dusza zapragnie i co ciągle te same nudne przewidywalne singielki 

śmiem twierdzić że ostatni utwór w którym egzystował dawny duch u2 to "please' w wersji koncertowej potem już nic 

pozdrawiam wszystkich

padula

#380 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 posts

Posted 04 lutego 2014 - 21:48

W końcu u2 będzie miało teledysk, którego nie trzeba będzie się wstydzic (patrz: Crazy tonight). Zapewne najlepszy od czasów Lemon, bo później to słabizna z dwoma wyjątkami.

Oooo zdecydowany sprzeciw. Co z tego ze offtopowy, na takie stwierdzenia trzeba reagować. Moje 3 ulubione teledyski były po Lemon -> The Sweetest Thing, Staring at the Sun i Elevation. A było też kilka niczego sobie - Discoteqhue, Last Night on Earth, Beautiful Day, obie wersje Stuck in a Moment, Electrical Storm...Nawet Buty mi się podobały. 

"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

Also tagged with one or more of these keywords: super bowl, u2, invisible, red, nowy singiel u2

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users