Skocz do zawartości

Zdjęcie

Innocence+Experience Tour - wszystko o nowej trasie.

nowa trasa u2 koncert u2 koncerty u2 u2 polska

• Please log in to reply
2065 replies to this topic

#581 Black G

Black G

Użytkownik

• Members
  • 26 Postów

Napisano 15 listopada 2014 - 01:40

Ciekawią mnie twoje argumenty:)

Chętnie odpowiem. :)

1. Zdaję sobie sprawę z tego, że mogę nie mieć racji. To co napiszę jest tylko moją opinią i też spekulacją. Ale, ale ...

2. Podobnie jak inni enuzjaści koncertów U2 w Polsce, ja również myślałem, że jesteśmy dla U2 wyjątkowym krajem do grania koncertów i dlatego do nas przejeżdżają. Sposób myślenia był mniej więcej taki: acha, trasa U2 w 2014 roku? To na pewno przyjadą do nas. Tak było jeszcze niedawno. Jednak jakiś czas temu przeanalizowałem statystykę ilości koncertów, które dali we Europie Wschodniej w całej swojej historii działalności. Wyniki były dla mnie bardzo zaskakujące, ponieważ nie zdawąłem sobie z nich sprawy. Otóż okazało się, że zespół zagrał, dokładnie nie pamiętam ile, ale nie więcej niż 10 koncertów. To były: 3 w Polsce, 2 w Chorwacji, 1 w Rosji, 1 w Czechach, 1 w B&H. Wniosek, który się nasuwa jako pierwszy: nie jako kraj, ale nawet jako cześć Europy, jesteśmy marginesem ich działalności koncertowej. Wniosek drugi: na tle tych 8 koncertów, aż 3 zorganizowane u nas należy traktować w kategoriach cudu i czegoś niesamowitego. Zatem kolejny koncert może, ale nie musi zdarzyć się w Polsce. Liczby przemówiły do mnie i patrzę na to teraz z dynstansem.

3. Decyduje rynek i jego głębokość. Ile chłopcy zarabiali do tej pory na jednym koncercie stadionowym? Dużo. Czy będą chcieli zarabiać mniej? Pewnie nie. Zatem ceny biletów do hali muszą być wyższe niż na stadion. Czy polski rynek je wytrzyma? Fakt, że na ostatniej trasie bilety na stadion się ledwo sprzedały, i to tylko na jeden występ (Zagrzeb x 2), poddaje w wątpliwość, czy jesteśmy wystarczjąco głebocy. Managerowie mogą pomysleć: Wschodnia Europa? Hmmm. A gdzie tam jest największa hala? W Pradze. Ok. Dawno tam nie byliśmy, to dajmy tam 2 koncerty w cenie 800 PLN/szt (w przeliczeniu). Po badaniach marketingowych Deloitte okaże się, że w takiej cenie bilety sprzedadzą się błyskawicznie.

Tak na marginesie: na ostatniej trasie bilety w takich cenach były sprzedawane w Zachodniej Europie (siedzące bliżej sceny), a u nas cena o połowę niższa (400 PLN) była zaporową.

4. Z tego co wiem, to jest nowy manager U2 i to już widać po sposobie wydania płyty (masa dodatków, co kiedyś było nie do pomyślenia). Zatem co do trasy możemy się chyba też spodziewać, że nas zaskoczy i to bardzo. Tak bardzo, że nawet się tego nie domyślamy. Również dlatego, że rynek muzyczny, a w tym i koncertowy, zmienia się z roku na rok, a 6 lat to już jest przepaść.

5. Na koniec moje marzenie: U2 na Narodowym (akustyka słaba, ale to największy stadion jaki mamy) + może 2 x Arena Kraków z dwoma, różnymi setlistami (tak jak Jack White w Krakowie w ostatnią środę). Nie wiem, czy stać U2 na dwa różne zestawy piosenek, tak jak Jacka, ale od czego są marzenia. :D 

#582 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 15 listopada 2014 - 22:50

Wiadomość z twittera U2Espana:

#Bono confirmed yesterday to a fan in berlin that @U2 tour will be announced before end of November.

Zbliżają się ekscytujące wieści :)

#583 Eva

Eva

Użytkownik

• Members
  • 863 Postów

Napisano 16 listopada 2014 - 16:52

Wertując internet, na profilu facebookowym "U2blog" znalazłam taka oto wypowiedz Wojtka, który spotkał się ostatnio z Bono w Berlinie:

"Polska raczej w 2016 na stadionie ale kto wie. Może w ostatniej chwili coś się wykluje. Ogloszą leg 1 ameryke i prawdopodobnie zaraz po lub jednocześnie leg 2 europe."

Nie ma to jak zaliczyć w sekundzie mega doła :(.

Znowu zaliczamy ogony i jak byliśmy zaściankiem Europy tak jesteśmy dalej.

A w jakąkolwiek miłość zespołu do Polski przestaje wierzyć.

"Każdy, kto balansuje na krawędzi przepaści i spojrzy w dół, zobaczy odchłań bez dna. Wiedząc o tym, a mimo wszystko patrząc w dół, zdobywamy odwagę. Wiesz, jakie istnieje ryzyko. Możesz wtedy odwrócić się plecami do przepaści i próbować znaleźć spokój i bezpieczeństwo w swoim klimatyzowanym koszmarze." - Bono

#584 Bremo

Bremo

Kaka demona

• Members
  • 1 816 Postów

Napisano 16 listopada 2014 - 17:18

Eva, spoko, podbijemy Barcelonę, Mediolan, Berlin, Londyn czy tam Dublin. Chociaż ja wolałbym śródziemnomorską publiczność :P Wiadomo, że dojdzie większy koszt transportu, ale jeśli zaliczymy w ten sposób kilka koncertów, np. 4, to przejazd / jeden koncert może okazać się sensowny. Pojechać forumową ekipą, reprezentować pod sceną nasz piękny kraj flagami i biało-czerwonym makijażem, to też będzie moc ;) Tylko trzeba będzie się szybko zdecydować, zabookować bilety lotnicze i hostele (czy tam coś) póki miejsca będą.

Jeśli chodzi o "miłość" do Polski to ja w nią nie wątpię, ale dla organizatora trasy kasa musi się niestety zgadzać. Zwłaszcza przy pierwszy legu, gdy bogate rynki nie są nasycone. Pamiętacie, jak Larry w brytyjskim radiu wymienił chorzowski koncert jako jedną z najlepszych rzeczy w ich karierze? Miłość, bez wątpienia :P

Póki co trzymajmy kciuki za Kraków i pazerne Live Nation Polska, ja w nich wierzę. Czy pojedziemy do Barcy czy Berlina, w 2015 zaliczamy 4 koncerty halowe, w 2016 - 2 stadionowe na Narodowym! (pewnie niektórzy jeszcze bardziej zaszaleją). Więc 6 koncertów z różnymi setami w ciągu 2 lat, Eva, jaki dół, jaki dół? :P

#585 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 16 listopada 2014 - 17:58

Może nie słyszeli o tym, że my mamy jakieś hale - na szczęście w kontekście infrastruktury wiele się zmieniło na lepsze ostatnimi czasy :P

Bądźmy jednak dobrej myśli do ostatniej chwili pozostańmy przy nadziei, że ten koncert się jednak odbędzie w przyszłym roku na terytorium naszego kraju. 

Ostatnie pogłoski wskazujące, że trasa może zostać ogłoszona jutro u Fallona:

In recent days the rumors have increased that the publication of the tour dates for 2015 apparently unmittbar is imminent. On the edge of the Bambi Awards in Berlin Bono answered the question about the tour dates, that this would be announced by the end of November. From another source is reported, the publication is already planned for next Monday (November 17). The official ticket sale will probably take place later this year. 

Also appear more and more rumors of possible tour cities (Paris and Barcelona in November, Tour starting in Turin in September ...). This is consistent with the previous conjecture (see our news here and here ) that the (Halls) Tour 2015 in North America starts (May / June?) and in the autumn of 2015 is coming to Europe. A continuation of the 2016 Tour stages seems also planned. 
In our forum , will of course discuss the possible expiration of the next tour already excited. 

Despite the euphoria of course we must point out that there is only rumors and still no official data. On this occasion, of course, again to note that, of course, are no tickets on sale now! All may already forehand of cards offers can be regarded as not serious and are sometimes considerably overpriced. Once the official tour dates are announced we inform here on u2tour.de. The same applies to the dates and the expiration of the official ticket sales as well as the details for Presale for u2.com members.

#586 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 16 listopada 2014 - 18:04

Pociągiem do Berlina jest szybciej niż czas przejazdu między większością dużych polskich miast, tak więc tragedii nie będzie jeśli w 2015 nie zawitają nad Wisłę. 

Poza tym patrząc na rozkwitającą formę zespołu w ostatnich legach dwóch poprzednich tras może nawet lepiej, że dopiero w 2016. Poćwiczą materiał z SOI, dojdzie pewnie po drodze SOE, a tak to byłby żal, że się nie słyszało kawałków z tego najnowszego-przyszłego krążka na żywo. Ogólnie więc jakby nie wyszło, wyjdzie ok.  

#587 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 Postów

Napisano 16 listopada 2014 - 18:23

Jeśli oprócz Europy Zachodniej będzie choć jedna lokalizacja zza dawnej Żelaznej Kurtyny i nie będzie to Polska - nic ich nie będzie tłumaczyć. 

"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#588 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 16 listopada 2014 - 23:40

Ciekawa opinia z Atu2.com - Czyżbyśmy mogli się doczekać dzięki wizjonerstwu Bono i rozwiązaniom technicznym udostępnionym przez Live Nation - streamingu live z koncertów zespołu w internecie? Chyba taka możliwość jest technicznie do zorganizowania, mogliśmy oglądać już transmisję na żywo z rose bowl na youtube i streaming audio z Sheffield podczas ostatniej trasy koncertowej. Tam gdzie nie wiadomo do końca o co chodzi, chodzi o pieniądze. Pytanie tylko czy utrzymanie takich możliwości nie będzie komuś generować zbyt dużych kosztów w procesach przygotowania i administrowania takimi rozwiązaniami. Czy to może się opłacać?

It was reported by Advertising Age on Wednesday that Live Nation partnered with Vice to stream live events and music on the Internet, mobile devices and television. Live Nation has already partnered with Yahoo! to offer 365 live-streamed concerts (one a day) on Yahoo Screen’s Live National Channel.

This matches nicely with Bono’s comments at the 2014 Web Summit when he said, “I see streaming services as quite exciting ways to get to people because in the end that’s what you want from your songs. … Anything that gets your songs out there, I think, anything that helps you is a good thing.”

Live Nation and Vice plan to stream concerts and produce music-related feature films and tour-related programming. Given U2’s contract with Live Nation, we should expect some official streaming of the new tour. I would gladly pay a subscription fee for live show content if it were available. (Free is better, but I wouldn’t want the advertising getting in the way of my U2 live music experience.)

#589 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 24 listopada 2014 - 01:04

http://www.u2valenci...our-esta-semana

Niepotwierdzone niusy o info dotyczących trasy za U2Valencia.

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#590 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 24 listopada 2014 - 09:33

Otóż okazało się, że zespół zagrał, dokładnie nie pamiętam ile, ale nie więcej niż 10 koncertów. To były: 3 w Polsce, 2 w Chorwacji, 1 w Rosji, 1 w Czechach, 1 w B&H.

Plus 1 na Węgrzech.

Wniosek drugi: na tle tych 8 koncertów, aż 3 zorganizowane u nas należy traktować w kategoriach cudu i czegoś niesamowitego.

Bez przesady. Jeśli pominąć Rosję (czy tam Ukrainę), jesteśmy największym krajem w regionie, na dodatek U2 jest u nas b. popularne.

Fakt, że na ostatniej trasie bilety na stadion się ledwo sprzedały, i to tylko na jeden występ (Zagrzeb x 2), poddaje w wątpliwość, czy jesteśmy wystarczjąco głębocy.

Na wszystkie się wyprzedały, co najwyżej gdzieniegdzie niewystarczająco szybko.. koncert w Chorzowie też się sprzedał w 100%, zysk przyniósł średni (porównując z innymi pojedynczymi koncertami w Europie, większy niż np. Nicea, Glasgow czy Sheffield, znacznie większy niż Stambuł i Turyn).

Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#591 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 24 listopada 2014 - 10:50

Trzeba mieć jeszcze na uwadze fakt, że koncert w Zagrzebiu jeśli chodzi o liczbę osób w nim uczestniczących był dwa razy mniejszy niż Chorzów. Dlatego też dwa się wyprzedały na pniu. Nie chcę mi się tego sprawdzać, ale wydaje mi się, że coś w okolicach 35-40 tys. wlazło na jeden show w Zagrzebiu.

#592 Caroli

Caroli

Użytkownik

• Members
  • 577 Postów

Napisano 24 listopada 2014 - 15:42

Jeśli oprócz Europy Zachodniej będzie choć jedna lokalizacja zza dawnej Żelaznej Kurtyny i nie będzie to Polska - nic ich nie będzie tłumaczyć. 

Uwazam, ze zagraja w Polsce w 2015 roku. Pytanie jedynie brzmi: czy na stadionie czy w hali? W innym przypadku moderator fejsbukowego fanpejdza Live Nation Polska nie wrzucalby jutowych postow na tej stronie, a poprzez komentarze i polubienia sa w stanie ocenic duze prawdopodobienstwo popularnosci danego zespolu, a takze zapotrzebowanie na koncerty i ich lokalizacje.

Takze ... U2forumsi, trzeba od czasu do czasu podbijac im watki :)

#593 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 24 listopada 2014 - 15:47

Najpierw niech Bonias stanie na nogi , bo idę o zakład , że nawet jeśli go w te 3 miesiące postawią na nogi , to będą kontynuować Promo Tour ;) Z samego oświadczenia wynika że odkładają wizytę u Fallona na inny termin , a mają jeszcze zobowiązania do KROQ. Myślę że będą się starali to odrobić i jeszcze na moment zaistnieć w telewizji/radiu przed rozpoczęciem trasy.

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#594 Redgar

Redgar

Out Of Control

• Members
  • 2 249 Postów

Napisano 24 listopada 2014 - 20:57

Trzeba mieć jeszcze na uwadze fakt, że koncert w Zagrzebiu jeśli chodzi o liczbę osób w nim uczestniczących był dwa razy mniejszy niż Chorzów. Dlatego też dwa się wyprzedały na pniu. Nie chcę mi się tego sprawdzać, ale wydaje mi się, że coś w okolicach 35-40 tys. wlazło na jeden show w Zagrzebiu.

Do Zagrzebia jeden koncert - 62,006 osób 

Chorzów - 75,180 osób 

Tym bardziej, że w Zagrzebiu odbyły się dwa koncerty, więc nie było tak wcale kiepsko :P

Ale Polska 3 koncerty z rzędu na kolejnych tour i fajna akcja fanowska co stawia nas zdecydowanie wyżej na liście oczekujących na koncert. 

#595 chrapcio

chrapcio

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 1 938 Postów

Napisano 24 listopada 2014 - 22:59

Ale Polska 3 koncerty z rzędu na kolejnych tour i fajna akcja fanowska co stawia nas zdecydowanie wyżej na liście oczekujących na koncert. 

Ominęli nas na Elevation Tour, więc 3/4, w tym dwie ostatnie trasy, ale wiem o co cho :P

ciuch ciuch!

Chrapcio7 on Last.FM

#596 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 25 listopada 2014 - 01:08

ja wiem że ten koncert będzie ale boję się tylko że walną nam takie zaporowe ceny że się... że będzie słabo. dwa razy U2 może kosztować więcej niż cały Off Festival spędzając go godnie imprezowo.

#597 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 26 listopada 2014 - 16:46

U2Blog podaje, że na dniach powinniśmy się spodziewać info o trasie. Wskazywałaby na to chociażby nowa oferta subskrypcji, która wczoraj się pojawiła.

#598 Bremo

Bremo

Kaka demona

• Members
  • 1 816 Postów

Napisano 26 listopada 2014 - 17:57

Fajnie, gdyby podawali chociaż przybliżone źródła. Nawet "anonimowa osoba z otoczenia zespołu" by coś mówiła, a tutaj nie wiadomo, czy to ich domysły, czy coś solidnego.. Wszystkie wypowiedzi o ogłoszeniu w listopadzie miały miejsce przed wypadkiem, a U2.com MUSIAŁO wprowadzić nową ofertę, bo zbyt długo minęło już od ostatniej. Fajnie by było, ale ja taki optymistyczny już nie jestem. Oczekiwałbym za to oficjalnego stanowiska, kiedy możemy się czegokolwiek spodziewać.

Ale kciuki trzymam oczywiście.

#599 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 26 listopada 2014 - 19:57

Przypominam, że współtwórca U2Blog w 2005 roku jako pierwszy podał do wiadomości (fanom oczywiście) wiadomość, że 5 lipca zespół zagra w Chorzowie.

Pamiętam jak dziś napis żółtą czcionką na stronie MoFo w stylu: "lipiec będzie bardzo gorącym miesiącem dla fanów U2 w Polsce... :)". Czy coś w tym stylu. Pamięta ktoś oprócz mnie?

#600 chrapcio

chrapcio

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 1 938 Postów

Napisano 26 listopada 2014 - 20:20

Część portali zagranicznych (U2brasil i U2place bodajże) także podawały taką informację, więc może coś jest na rzeczy :)

ciuch ciuch!

Chrapcio7 on Last.FM

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych