Skocz do zawartości

Zdjęcie

Innocence+Experience Tour - wszystko o nowej trasie.

nowa trasa u2 koncert u2 koncerty u2 u2 polska

• Please log in to reply
2065 replies to this topic

#201 Owłos

Owłos

Użytkownik

• Members
  • 5 525 Postów

Napisano 05 lutego 2014 - 18:05

Tylko raczej są to te najbardziej oczywiste, więc raczej MOS odpada, za długie i zbyt ambitne. Pewnie będzie Magni i Buty.

Nie aż takim chyba odległym, skoro soundcheckowali DM w trakcie 360. No i kto się spodziewał, że będą jeszcze kiedykolwiek grać Scarlet czy Your Blue Room? Niespodzianek jestem pewien, nie wiadomo tylko, czy będą to akurat te, których oczekujemy :P

Może być tak jak piszesz, ale jednak czuję, że tak polubili MoS jako zamykacz, że będą kontynuować tradycję. Sprawdza się. Chyba, że na nowej płycie będzie coś z intencją zamykacza. Buty byłyby trzecim bardzo podobnym utworem do grupy Elevation-Vertigo-GOYB i mam nadzieję, że nawet oni stwierdzą, że to za dużo. 

i to właśnie było takie wkurzające - dali powąchać, ale nie dali zjeść tego DM.

"I went out there
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"

#202 NvK

NvK

Użytkownik

• Members
  • 287 Postów

Napisano 05 lutego 2014 - 22:23

Adam mówił, że raczej nie rozstaną się z Moment of Surrender.

#203 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 05 lutego 2014 - 22:27

Adam mówił, że raczej nie rozstaną się z Moment of Surrender.

Szkoda:P

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#204 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 05 lutego 2014 - 23:22

Szkoda:P

Dokładnie, podbijam.

MOS jest piękne, ale bez przesady - całe 2 lata zamykało każdy koncert, wystarczy, jest tyle innych fajnych kawałków, które mogłyby być ,,zamykaczami". Zresztą z MOS jest też ten problem, że trudno sobie je wyobrazić w innym miejscu seta niż jako ostatnia w nim pozycja i to przemawia za tym aby zupełnie je wywalić z programu. Jeśli coś ma ocaleć z Horyzontu to niech to będzie coś z tych kawałków: Breathe, UC (cóż za niedoceniany numer, dla mnie jedna z najlepszych kompozycji U2 w XXI wieku), Magni albo Crazy w studyjnej wersji.    

#205 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 05 lutego 2014 - 23:34

Może być tak jak piszesz, ale jednak czuję, że tak polubili MoS jako zamykacz, że będą kontynuować tradycję.

Z tego co pamiętam, odkąd 40 przestało być dyżurnym zamykaczem, żaden kolejny stały zamykacz nie przetrwał w tym charakterze do kolejnej trasy.

Buty byłyby trzecim bardzo podobnym utworem do grupy Elevation-Vertigo-GOYB i mam nadzieję, że nawet oni stwierdzą, że to za dużo.

Więc pewnie po prostu zrezygnują wreszcie z Elevation (rezygnacja z Vertigo wydaje się nieprawdopodobna, nawet ich ostatnie występy dowiodły, że wprost uwielbiają to grać i pewnie będą to grać do śmierci).

Jeśli coś ma ocaleć z Horyzontu to niech to będzie coś z tych kawałków: Breathe, UC (cóż za niedoceniany numer, dla mnie jedna z najlepszych kompozycji U2 w XXI wieku), Magni albo Crazy w studyjnej wersji.

Tylko że te kawałki nie przetrwały nawet całego 360 Tour..

Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#206 NvK

NvK

Użytkownik

• Members
  • 287 Postów

Napisano 05 lutego 2014 - 23:51

Nie zakładałbym się, że to Elevation wypadnie. Na Elevation na koncertach jest szał. Na Vertigo jest szał. Z Bootami różnie to bywa, nie mają AŻ takiej mocy. A do tego panowie sami przyznają, że to nie był właściwy pierwszy singiel, co moim zdaniem oznacza, żę mają do tego kawałka 'uraz'. Jeśli coś wróci (a wróci), to obstawiam Magnificent / MoS / Crazy.

Fakt, że Moment of Surrender był zamykaczem przez 3(!) lata. Ale jak dla mnie sprawdził się w tej roli. Nie obraziłbym się na powtórkę. Natomiast jest też sposób na to, żeby utwór nie musiał być na końcu stawki. Sposób bardzo lubiany przez U2, choć ja sobie tego nie wyobrażam, szczerze mówiąc. Można zawsze zagrać wykastrowaną wersję akustyczną. Oby nie.

#207 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 00:25

Jeśli potwierdzi się, że trasa będzie miała charakter halowy (chociażby częściowo) to daje większe możliwości na rozmaite rotacje i niespodzianki. Już na 360 Tour było widać, że zespół sporo kombinował i wymyślił sporo perełek. Największym problemem są ograniczenia czasowe i nie sądzę aby doszło do jakiegoś znacznego wydłużenia czasu koncertu. I jak tu stworzyć setlistę, gdy dochodzą kawałki z nowej płyty i jest tyle klasyków, które muszą się zmieścić. Powinni w końcu zdecydować się na co najmniej dwie alternatywne setlisty, które stosowaliby wymiennie - oczywiście z jakimś tak minimalnym sztywnym trzonem i miejscem na okazjonalne niespodzianki  :)

Dołączona grafika

#208 Unknown Caller

Unknown Caller

Użytkownik

• Members
  • 974 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 00:43

Powinni w końcu zdecydować się na co najmniej dwie alternatywne setlisty, które stosowaliby wymiennie - oczywiście z jakimś tak minimalnym sztywnym trzonem i miejscem na okazjonalne niespodzianki  :)

Zwłaszcza jeśli na trasie halowej mieliby grać po kilka koncertów w jednym mieście. W takim wypadku 2 setlisty to absolutne minimum.

See through in the sunlight

#209 U2 fanatic

U2 fanatic

7

• Members
  • 1 510 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 12:47

Dokładnie, podbijam.

MOS jest piękne, ale bez przesady - całe 2 lata zamykało każdy koncert, wystarczy, jest tyle innych fajnych kawałków, które mogłyby być ,,zamykaczami". Zresztą z MOS jest też ten problem, że trudno sobie je wyobrazić w innym miejscu seta niż jako ostatnia w nim pozycja i to przemawia za tym aby zupełnie je wywalić z programu. Jeśli coś ma ocaleć z Horyzontu to niech to będzie coś z tych kawałków: Breathe, UC (cóż za niedoceniany numer, dla mnie jedna z najlepszych kompozycji U2 w XXI wieku), Magni albo Crazy w studyjnej wersji.    

Myślę,że MOS rzeczywiście mogłoby pozostać jako 'zamykacz'.Taka funkcja na kolejnej trasie dodałaby piosence unikatowej formy.

Ale UC równie dobrze też mógłby być zamykaczem.

El silencio se vuelve melodia

#210 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 12:49

Tak w ogóle jeśli chodzi o NLOTH to mogliby pokusić się o zagranie No Line On The Horizon 2 :D To byłby dopiero czad.

#211 U2 fanatic

U2 fanatic

7

• Members
  • 1 510 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 12:52

Dlaczego nie.W ogóle mogliby zaskoczyć i zagrać np.Cedars Of Lebanon,FEZ.

El silencio se vuelve melodia

#212 Rodia

Rodia

Użytkownik

• Members
  • 1 869 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 16:09

No nie do końca mi pasują te plocie o halowej trasie, muszę to przyznać. Z jednej strony tutaj zawsze była dla mnie win-win situation: bo jeśli trasa miałaby być halowa to oznaczałoby, że zobaczę U2 w hali, a zawsze o tym marzyłem i wnioskując po mojej ulubionej U2owej trasie w ogóle - Elevation Tour - koncert U2 w pomieszczeniu to musi być niesamowite przeżycie; a jeśli byłaby stadionowa to oznaczałoby to koncert na Narodowym oddalonym ode mnie o 15 minut drogi tramwajem, co pozwoliłoby mi na ogarnięcie sobie koncertu dosłownie w jaki tylko sposób bym chciał :P Nie wspominając o braku problemu z dojazdem, zakwaterowaniem, wyżywieniem itd...

Z drugiej strony, no jednak bardziej już byłem nastawiony właśnie na Warszawę i się rozmarzyłem jak to by było fajnie być w tak komfortowej sytuacji i nie musieć się martwić o całą logistykę. Łódź lub Kraków jednak plany mi nieco psują, do tego te zabójcze ceny biletów... no ale ale, mam nadzieję, że dane mi będzie za to zasmakować atmosfery Elevation Tour i takich gigów jak ten:

http://www.youtube.com/watch?v=FrrLPGExxpA

Zresztą Bono powiedział w wywiadzie, że chcą w halach grać przynajmniej na początku trasy, więc jeszcze nie wiadomo, jak to będzie wyglądać dalej. Wszystko się jeszcze może zmienić.

Żadne Crazy, żadne Breathe, a już na pewno nie UC, które jest po prostu okropne.

Ja bym nie miał nie przeciw temu, żeby Moment of Surrender pozostało jako closer, bo uwielbiam ten kawałek. Zresztą zdaje się, że sam zespół również ma do tej piosenki specjalny stosunek, bo nagrana została za pierwszym podejściem i pewnie zajmuje wyjątkowe miejsce w ich pamięci. Toteż zupełnie mnie nie dziwi, że Adam zapowiedział, że nie mają zamiaru z niej zrezygnować. Z drugiej strony, pamiętam również o tym, o czym napisał J99: że na każdej trasie closer ich koncertów był inny - to zapewne miało związek z faktem, że U2 jeżdżą w trasy tylko z nowym albumem i każdy kolejny tour jest kształtowany z myślą o eksponowaniu nowego materiału właśnie, a nie klasyków. A że openery i closery są dla ogólnej wizji koncertu kluczowe to i najczęściej oba te sloty były wypełniane przez jakieś nowe piosenki. Wątpię więc by MoS closerem pozostało, ale nie sądzę, że zespół przestanie go grać - pewnie po prostu będzie jakoś w secie, ale bliżej końca. I na pewno nie będzie to wersja akustyczna, weźcie.

Więc pewnie po prostu zrezygnują wreszcie z Elevation (rezygnacja z Vertigo wydaje się nieprawdopodobna, nawet ich ostatnie występy dowiodły, że wprost uwielbiają to grać i pewnie będą to grać do śmierci).

E tam. Ja mam właśnie nadzieję, że Elevation zostawią i oleją Vertigo :P

Cedars of Lebanon bardzo bym chciał, bo to najlepsze lyricsy Bono od wielu lat. Ale nie liczyłbym ani na to ani na inne piosenki z nlotha - U2 postrzegają tę płytę tak jak Pop: jako porażkę, która się nie sprzedała i nie ma sensu jej przypominać ludziom. Pomyślcie, w jaki sposób Pop jest przez nich traktowany na trasach i pomnóżcie to - tak mniej więcej będzie eksponowany nloth :P A nawet gdyby kiedyś chcieli zagrać Cedars to raczej jako snippet/intro/outro/przerywnik jakiejś innej piosenki. Jego wartość muzyczna jest, jednak, mimo wszystko, dość nikła i nie wyobrażam sobie tego. To takie "Grace" z atyclb, którego też nigdy nie zagrali live.

Ogólnie, jak się zastanowię jakie piosenki z nlotha chciałbym usłyszeć na kolejnej trasie to byłyby to Moment of Surrender i moje U2owe guilty pleasure, czyli Magnificent. Może jeszcze kawałek tytułowy czy Cedars właśnie, ale to już niekoniecznie.

PS. A, ja jeszcze lubię Stand Up Comedy, ale chyba jako jedyny na tym forum i nikt mnie nie rozumie :P

#213 Unknown Caller

Unknown Caller

Użytkownik

• Members
  • 974 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 16:45

Z drugiej strony, pamiętam również o tym, o czym napisał J99: że na każdej trasie closer ich koncertów był inny - to zapewne miało związek z faktem, że U2 jeżdżą w trasy tylko z nowym albumem i każdy kolejny tour jest kształtowany z myślą o eksponowaniu nowego materiału właśnie, a nie klasyków. A że openery i closery są dla ogólnej wizji koncertu kluczowe to i najczęściej oba te sloty były wypełniane przez jakieś nowe piosenki.

Przecież 40 przetrwało jako closer 4 kolejne trasy zespołu - War, TUF, Joshua Tree i Lovetown. Wracało też często w tym charakterze później, zwłaszcza na Vertigo Tour.

Z kolei na Popmart i Vertigo Tour nie było jednego zamykacza, a funkcję tę na poszczególnych koncertach pełniło wiele różnych utworów.

See through in the sunlight

#214 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 17:25

PS. A, ja jeszcze lubię Stand Up Comedy, ale chyba jako jedyny na tym forum i nikt mnie nie rozumie :P

A ja też lubię Stand Up ... :D Moim zdaniem o wiele lepszy od Bootsów :P

Ja z kolei z wielką checią usłyszałbym Fez- Being Born z NLOTH :)

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#215 Rodia

Rodia

Użytkownik

• Members
  • 1 869 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 18:02

Przecież 40 przetrwało jako closer 4 kolejne trasy zespołu - War, TUF, Joshua Tree i Lovetown. Wracało też często w tym charakterze później, zwłaszcza na Vertigo Tour.

Z kolei na Popmart i Vertigo Tour nie było jednego zamykacza, a funkcję tę na poszczególnych koncertach pełniło wiele różnych utworów.

Racja. Co do lat 80 - to było dawno i nieprawda :P Zauważ jednak, że na Popmarcie closerem były różne kawałki, bo nie byli zadowoleni z płyty i jej odbioru. A na VT z kolei "40" pojawiało się dlatego, że oni w ogóle w tej trasie postawili na wiele starych kawałków z początku kariery, bo chcieli jakby zacząć wszystko od nowa. "40" było częścią tej wizji. Nie wiem jaka wizja będzie na tę trasę - być może kolejny powrót do korzeni, a więc może "40" powróci w formie closera? Tak czy siak, dzięki, że rozjaśniłeś sytuację, bo w takim razie możemy się spodziewać, że MoS zamykaczem ewentualnie zostanie - przynajmniej na niektórych koncertach.

#216 bono3d

bono3d

Użytkownik

• Members
  • 83 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 18:40

Ostatnie dwie trasy zaczynały się 4 m-ce po wydaniu płyt, a elevation tour nawet 5 m-cy .Jeżeli nowa płyta ukaże się jesienią to raczej będzie to październik lub listopad.  Idąc w/w schematem trasa zacznie się w lutym 2015 i będą to pewnie halówki w USA o ,o których mówi Bono.  W Europie trasa zacznie się  kilka miesięcy później więc wchodzimy w okres letni i będą pewnie stadiony. Coś mi się widzi, iż w Europie nie będzie halówek. Pierwszy singiel w czerwcu ma sens bo będą  MŚ  w Brazyli i chłopaki na otwarcie nie pojadą z pustymi rękami i będą mieli już trzy nowe utworki. Teraz pozostaje pytanie czy chłopaki są w stanie złamać wcześniejsze schematy . Może nas czymś zaskoczą ?

#217 chrapcio

chrapcio

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 1 938 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 19:25

Ponoć U2 zabookowało kilka dat w UK w lutym przyszłego roku:

https://twitter.com/...404764925288448

ciuch ciuch!

Chrapcio7 on Last.FM

#218 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 19:32

Ten sam podmiot informował jakiś czas temu o koncertach w Wielkiej Brytanii w sierpniu tego roku.

Dołączona grafika

#219 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 19:34

Uaaa , jeśli to prawda , i jeśli trasa miała by się rozpocząć w Europie , to jeszcze poczekamy troche ;D

Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#220 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 06 lutego 2014 - 20:14

Tak w ogóle jeśli chodzi o NLOTH to mogliby pokusić się o zagranie No Line On The Horizon 2 :D To byłby dopiero czad.

W sumie to grali, bo wersja Live to tak była po części wersją albumową, a po części "2". ALe wersja stricte "2" tez byłaby ciekawa.

Fez i Being Born byłoby ciekawe. Przesłucham wczoraj całą NLOTH i zostało tam jeszcze dużo do znalezienia ;P A na żywo mogłoby być ciekawie.

Nawet niezbyt lubiane przeze mnie Stand Up Comedy chciałbym usłyszeć w wersji Live, może wypadłoby lepiej niż na płycie.

Hala mogła by być fajna, ale ceny biletów mogą już być gorsze. Do tego jeżeli byłyby 2 koncerty w Polce, a ceny bardzo wysokie, to pewnie bym żałował, że mogę być tylko na 1 :rolleyes: Ale na razie niech płytę wydadzą, bo się to strasznie przeciąga, Ja już się nastawiałem na lato 2014, a tu może być rok spóźnienia.

Co do MOS, to kawałek świetny, fajnie że chłopaki o nim pamiętają, tylko szkoda, że nie wydali na singlu, jak tak bardzo go lubili, to promocję poza koncertami miał słabą :/

Na zakończenie to chyba już się niezbyt nadaje, bo ile można? Ale na koniec głównego setu, przed bisami? Czemu nie? Ja bym grałzamiennie zamiast One, ale wiem, że to raczej nie przejdzie. :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych