Jump to content

Gitara Elektryczna

411 replies to this topic

#121 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 posts

Posted 02 grudnia 2007 - 11:37

jeśli nie słyszałeś późniejszych dokonań fru, oraz płyt z ataxią to chętnie mogę ci podrzucić na pm.

Bardzo proszę.
Jeśli możesz to również posłuchałbym jakichś dobrej jakości bootlegów RHCP i JF z różnych okresów działalności.

#122 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 02 grudnia 2007 - 11:39

Bardzo proszę.
Jeśli możesz to również posłuchałbym jakichś dobrej jakości bootlegów RHCP i JF z różnych okresów działalności.

Jeśli jeszcze linki działają do bootleg JF masz w temacie "inni wykonawcy na żywo". ;)
Jeszcze dziś spróbuję na wieczór kilka płyt podesłać, a jutro jakieś bootlegi rhcp i płyty z ataxią.

#123 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 posts

Posted 02 grudnia 2007 - 12:02

Jeśli jeszcze linki działają do bootleg JF masz w temacie "inni wykonawcy na żywo". ;)
Jeszcze dziś spróbuję na wieczór kilka płyt podesłać, a jutro jakieś bootlegi rhcp i płyty z ataxią.

Z góry dziękuję.

#124 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 02 grudnia 2007 - 12:22

odsyłam np. do multicamu.

Jeśli masz na myśli Bulleta, to solo nie jest tam wirtuozerskie.. bo wtedy musielibyśmy przyjąć, że David Gilmour też jest wirtuozem.. ja przez wirtuozerię rozumiem to, co robi np. Malmsteen albo Vai - a nie to, co robi Edge.. bo on robi zupełnie coś innego. Może używam tego pojęcia niewłaściwie, ale nie wiem, jak to wyrazić inaczej, a np. słowo " shredding " mi się wybitnie nie podoba :P

doskonale wiesz o co mi się rozchodzi. Jesli masz gutiar pro moge ci to w tabach zapisać, jeśli tego nie wychwytujesz z samego utworu.

Nie, nie mam pojęcia, o co Ci się rozchodzi. Nie ma sensu, żebyś mi wysyłał taby, skoro nie wychwytuję tego z utworu. To nie Edge te taby pisał..

ok, możesz stwierdzić że adam zagra wszystko, ale nie wiadomo czy to jest zgodne z prawdą. To co ja mówię też może nie być zgodne z prawdą, ale to tylko moje odczucia, których będę się trzymać.

Cieszę się, że nareszcie przyznałeś mi rację.

1) fru prawie całe swoje życie poświęcił gitarze, i komponowaniu naprawdę niesamowitych dzieł.

Eee, ale co miałoby z tego wynikać ? Adam całe swoje życie poświęcił grze na basie, i współkomponowaniu wspaniałych dzieł zespołu U2..

niestety zmartwię cię, ale komponuje dalej niesamowite utwory,

Straszliwie się zmartwiłem.

wystarczy spojrzeć na jego solowe płyty, płyty z ataxią.

Płyt z Ataxią nie znam. Wyraźnie napisałem, że chodzi mi o dokonania RHCP. Płyt solowych Fru znam kilka, i nie ma tam żadnych " wspaniałych dzieł ", tylko po prostu dobre, choć proste, piosenki.

A jeśli chcesz powiedzieć że SA to jego kompozytorska klapa, to zmartwię cię, ale fru skomponował raptem 5 piosenek na tę płytę (Dani California, Torture me, especially in michigan, wet sand i she's only 18).

Jestem zaskoczony. Z wywiadów wynika, że Fru na każdej z płyt RHCP, które powstały po jego powrocie do zespołu, zrobił większość materiału ! Kto w takim razie skomponował resztę piosenek ?? Kiedis ?? Zresztą, nawet jeśli - zmartwię Cię, ale nigdy nie uda Ci się mnie przekonać, że np. Dani California to " wspaniałe dzieło " - a nie jedna z najbardziej dennych piosenek, jakie w życiu słyszałem.. podobnie pozostałe zresztą..

jest wymiataczem na swój sposób.

W takim razie się zgadzam. Ja pisałem o " wymiataniu " w sensie - przebieraniu paluchami.

Wiesz w ogóle z czego skada się pedal dashboard the edga?

Nie mam zielonego pojęcia.

Ogarnąć te wszystkie delay'e które posiada, oraz inne przestery, chorusy i reverby to naprawde jest coś niesamowitego.

Oczywiście że tak. Pamiętam, jak na jakimś specialu zachwycał się tym faktem Dallas Schoo - jak stwierdził, The Edge jest jedynym znanym mu gitarzystą, który potrafi to wszystko ogarnąć..
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#125 corso

corso

Użytkownik

• Members
  • 3 831 posts

Posted 02 grudnia 2007 - 12:43

http://sjp.pwn.pl/li...?co=wirtuozeria

Myślę ,że i Edge i Gilmour się łapią na tą definicję.

#126 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 02 grudnia 2007 - 12:54

Jeśli masz na myśli Bulleta, to solo nie jest tam wirtuozerskie.. bo wtedy musielibyśmy przyjąć, że David Gilmour też jest wirtuozem..

no bo david gilmour jest wirtuozem.

Nie, nie mam pojęcia, o co Ci się rozchodzi. Nie ma sensu, żebyś mi wysyłał taby, skoro nie wychwytuję tego z utworu. To nie Edge te taby pisał..

chodzi mi o to że on gra te wszystkie dźwięki tak szybko, tłumiąc jednocześnie pozostałe struny, i grając z mocnym przesterem nie wychodzi z tego jedno wielkie szeleszczenie gitary.

Eee, ale co miałoby z tego wynikać ? Adam całe swoje życie poświęcił grze na basie, i współkomponowaniu wspaniałych dzieł zespołu U2..

całe życie grze na basie?
Adam po prostu robi to co do niego należy, a gitara jest dla fruu drugim życiem.
Szkoda że żaden świadek nie zrobił zdjęcia fruu, który wychodził z gitarą z autokaru, i szedł przez kilka ulic katowic z nią do hotelu.
On po prostu się ze swoją gitarą nie rozstaje ani na krok. Cały swój wolny czas, nawet ten, kiedy powinien wyciszyć się przed koncertem, spędza na komponowaniu nowych utworów.

Płyt z Ataxią nie znam. Wyraźnie napisałem, że chodzi mi o dokonania RHCP. Płyt solowych Fru znam kilka, i nie ma tam żadnych " wspaniałych dzieł ", tylko po prostu dobre, choć proste, piosenki.

No więc widzisz, nie możesz ocenić co fruu stworzył na wszystkich płytach, i z ataxią, i z joshem klinghofferem.
Jezeli chodzi o rchp, to nie wiem czym parallel universe jest gorsze od vertigo, a easily od np. when i look at the world.

Jestem zaskoczony. Z wywiadów wynika, że Fru na każdej z płyt RHCP, które powstały po jego powrocie do zespołu, zrobił większość materiału ! Kto w takim razie skomponował resztę piosenek ?? Kiedis ??

Flea i John skomponowali utwory które miały znaleźć się na Stadium arcadium 1 płytowej. Rick rubin pod naciskiem panów z warner bros. podrzucił gotowe projekty red hotom. Tak powstal twór zwany Stadium Arcadium, na ktorym na dwóch płytach- jupiter i mars wymieszano kawałki rubina oraz red hotów.

Zresztą, nawet jeśli - zmartwię Cię, ale nigdy nie uda Ci się mnie przekonać, że np. Dani California to " wspaniałe dzieło " - a nie jedna z najbardziej dennych piosenek, jakie w życiu słyszałem.. podobnie pozostałe zresztą..

Może kiedyś to docenisz.
A na dodatek, jeżeli już wolisz prostotę i klimat w muzyce, to w czym takie don't forget me czy venice queen jest gorsze od utworów u2?

W takim razie się zgadzam. Ja pisałem o " wymiataniu " w sensie - przebieraniu paluchami.

The Edge nie przebiera paluchami a też jest wymiataczem.
Django Reinhardt nie przebierał paluchami, ktorym i tak miał mniej niż innni, a też był wymiataczem.

Nie mam zielonego pojęcia.

20 kanałów, w procesorze efektów, na które składa się ponad 50 różnych brzmień, z czego 3/4 to delay'e.
Opanować to wszystko, jest niesamowice trudno, pozatym gra z delay'em jest naprawde wyzwaniem, moge to potwierdzić na własnym przypadku, ale nawet doświadczeni gitarzyści mają z tym problemy.

Oczywiście że tak. Pamiętam, jak na jakimś specialu zachwycał się tym faktem Dallas Schoo - jak stwierdził, The Edge jest jedynym znanym mu gitarzystą, który potrafi to wszystko ogarnąć..

no, przynajmniej w tym się zgadzamy :D

#127 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 posts

Posted 02 grudnia 2007 - 13:22

Mrówa, cieszę się, że Cię przekonałem :)

On po prostu się ze swoją gitarą nie rozstaje ani na krok. Cały swój wolny czas, nawet ten, kiedy powinien wyciszyć się przed koncertem, spędza na komponowaniu nowych utworów.

Cały czas spędza na komponowaniu, a na SA jest autorem tylko pięciu kawałków? W tym jednego splagiatowanego? :blink:

#128 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 02 grudnia 2007 - 13:29

Mrówa, cieszę się, że Cię przekonałem :)
Cały czas spędza na komponowaniu, a na SA jest autorem tylko pięciu kawałków? W tym jednego splagiatowanego? :blink:

komponuje własne utwory ;)
przecież ich jest cała masa, 6 płyt w 6 miesięcy, ataxia, inside of emptiness, DC EP, oraz projekty nieopublikowane.
John pisze to wszystko dla siebie.

#129 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 02 grudnia 2007 - 14:34

Myślę ,że i Edge i Gilmour się łapią na tą definicję.

No cóż, jeśli chodzi o pierwszą część tej definicji, to Edge z całą pewnością się na nią nie łapie :P Nie wiem jak Gilmour, bo nie zbieram jego bootlegów.. co do drugiej części - co to znaczy " mistrzowskie " ? I jak to pojęcie odnieść do rocka ? Moim zdaniem z tej definicji nie da się wyprowadzić żadnych wniosków przydatnych naszej dyskusji. Dla mnie " wirtuoz " gitary to ktoś taki, kto a) jest perfekcyjny, b ) jest w stanie zagrać wszystko. The Edge kimś takim nie jest.

Szkoda że żaden świadek nie zrobił zdjęcia fruu, który wychodził z gitarą z autokaru, i szedł przez kilka ulic katowic z nią do hotelu. On po prostu się ze swoją gitarą nie rozstaje ani na krok. Cały swój wolny czas, nawet ten, kiedy powinien wyciszyć się przed koncertem, spędza na komponowaniu nowych utworów.

To się staje coraz bardziej wzruszające :D

Jezeli chodzi o rchp, to nie wiem czym parallel universe jest gorsze od vertigo, a easily od np. when i look at the world.

Cholera, czyżbym zapomniał zaznaczyć, że chodzi mi o twórczość po 2000 roku ? ;) Już nie wspominam o tym, że dla mnie nie ma porównania między RHCP a U2 - to jest kilka klas różnicy, na korzyść U2 oczywiście. No ale to moje zdanie.

Rick rubin pod naciskiem panów z warner bros. podrzucił gotowe projekty red hotom. Tak powstal twór zwany Stadium Arcadium, na ktorym na dwóch płytach- jupiter i mars wymieszano kawałki rubina oraz red hotów.

Żartujesz - Rubin pisał piosenki dla Red Hotów ?! Nie no, to jest po prostu cyrk na kółkach :D

Może kiedyś to docenisz.

Jak można docenić coś tak dennego ? Posłuchaj refrenu Dani California - czy w ogóle można wyobrazić sobie coś okropniejszego ? To jest DNO - i nie widzę sensu na ten temat dyskutować.

A na dodatek, jeżeli już wolisz prostotę i klimat w muzyce, to w czym takie don't forget me czy venice queen jest gorsze od utworów u2?

Tym, że utwory U2 są dobre, Venice Queen jest przeciętne, a Don't Forget Me to muzyczny śmieć. Poza tym - U2 to jeden z najwybitniejszych zespołów wszechczasów, natomiast RHCP to *tylko* dobry zespół, z paroma dobrymi płytami, i jedną znakomitą. RHCP nie mają znaczenia. To tylko zwykły zespół, nic więcej. A U2 to legenda, artyzm, moc, dusza. To są dwa światy, których nie można ze sobą zestawiać. Nie ma niczego takiego, w czym RHCP mogliby choćby zbliżyć się do U2. Kiedy grali przed U2 w Slane Castle, Kiedis na pożegnanie powiedział: " dziękujemy U2 za to, że pozwolili nam zagrać ". Jest to wyjątkowo trafne streszczenie tego, jak mają się do siebie te dwa zespoły. Oto moje zdanie. Koniec tematu.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#130 Fledge

Fledge

Admin

• Members
  • 1 019 posts

Posted 02 grudnia 2007 - 15:06

Edge stara sie jak najmniej czasu spędzać z gitara a i tak komponuje ciekawsze kawałki.

Zresztą, nawet jeśli - zmartwię Cię, ale nigdy nie uda Ci się mnie przekonać, że np. Dani California to " wspaniałe dzieło " - a nie jedna z najbardziej dennych piosenek, jakie w życiu słyszałem.. podobnie pozostałe zresztą..

Dani California to zrzynka z Toma Petty'ego. Chociaż pewnie odpowiednie papiery ze sobą podpisali.
U2

#131 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 02 grudnia 2007 - 15:12

Edge stara sie jak najmniej czasu spędzać z gitara

Dokładnie, o to właśnie chodzi w jego filozofii. Jak wyjaśnił, chce za każdym razem, gdy weźmie do ręki gitarę poczuć się, jakby trzymał ją w ręku pierwszy raz w życiu. Odwołując się jeszcze do definicji - gdyby komuś z PWN-u powiedzieć, że należy tytułować wirtuozem muzyka, który z zasady odmawia ćwiczeń, chyba by się nieźle zaśmiał :D
And die behind the wheel

Tak uważam.

#132 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 02 grudnia 2007 - 19:06

Żartujesz - Rubin pisał piosenki dla Red Hotów ?! Nie no, to jest po prostu cyrk na kółkach :D

Nie pisał ale podrzucił projekty takich "hitów" jak np. tell me baby, hard to concentrate czy if.
Ale sam wiesz jakie jest moje zdanie na temat SA.
Jedyny album RHCP którego nie lubie.

A do reszty już mi sie nawet nie chce odpowiadać, bo i tak ciebie nie przekonam do red hotów i johna :P :P :P

#133 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 03 grudnia 2007 - 08:45

A do reszty już mi sie nawet nie chce odpowiadać, bo i tak ciebie nie przekonam do red hotów i johna tongue.gif tongue.gif tongue.gif

N-ty raz powtarzam - nikt mnie nie musi przekonywać ani do Red Hotów, ani do Johna !! :P Tyle, że zespół Red Hot Chili Peppers zakończył dla mnie działalność w 1998 roku. Wszystko, co zrobili później, jest jedną wielką kupą..
And die behind the wheel

Tak uważam.

#134 marcin93

marcin93

Użytkownik

• Members
  • 1 570 posts

Posted 13 grudnia 2007 - 18:01

Zmieniając temat czy ma ktoś może podkłady do improwizacji blues'a?
...a oto mój fejs, flykr i elitarny lans.efę!

#135 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 13 grudnia 2007 - 18:04

O, ja bardzo lubię z takich podkładów do improwizacji korzystać.

prosze:
http://www.guitarbt......at=Jam Tracks

;)

#136 marcin93

marcin93

Użytkownik

• Members
  • 1 570 posts

Posted 13 grudnia 2007 - 18:19

Kurde nie chce ściągać :/ ale dzięki za linka ;)

#137 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 13 grudnia 2007 - 18:21

Kurde nie chce ściągać :/ ale dzięki za linka ;)

spróbuj z tej strony, chociaż tu jest mniej:
http://www.guitarbackingtrack.com/

Będzie pod literką "J"

#138 marcin93

marcin93

Użytkownik

• Members
  • 1 570 posts

Posted 13 grudnia 2007 - 18:30

Dzięki :)

#139 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 posts

Posted 27 grudnia 2007 - 20:17

Przepraszam drodzy gitarzyści, że bassman wkracza na wasze terytorium... ok ok juz bez takich...
Otóż chciałbym zakupić gitare... nie nie nie rezygnuje z basu dodatkowo chciałbym umieć grać na gitarze... i mam do was takie pytanie jakie gitary polecacie ... dokladnie model, firma itp. oczywiscie skaj łeje itp odpadaja

aha i poprosiłbym o malą poradę... od razu elektryk, czy moze akustyk, klasyk (i ktory z nich jest lepszy akust. czy klas.) a moze elektro akustyk ?? Ktora najlepiej wybrac ??

Dzieki za pomoc

bassman KUBA_U2 ;)

#140 marcin93

marcin93

Użytkownik

• Members
  • 1 570 posts

Posted 27 grudnia 2007 - 21:11

Jak chcesz grać akustyku - to akustyk :)
Jak chcesz grać klasyku - to klasyk :)
Jak chcesz grać elektryku - to elektryk :)
Przynajmniej ja tak uważam. Ja chciałem elektryka i od razu od niego zacząłem, sądzę, że jak byś na nim chciał to mógłbyś bez przeszkód. A co do firmy, modelu to zależy od Twojego portfela ;)
Co do pytania który jest lepszy - akustyk czy klasyk - to wszystko zależy od tego co chcesz grać. Na klasyku grasz palcami, na akustyku głównie kostką. Dwie różne techniki gry ;)

Reply to this topic

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users