Jump to content

Photo

Survivor 4 - Achtung Baby

• Please log in to reply
591 replies to this topic

#141 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 24 kwietnia 2007 - 09:42

Even Better Than The Real Thing

łapy precz od "who's gonna....." :angry:

#142 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 11:11

mysterious ways

#143 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 24 kwietnia 2007 - 11:15

Who's Gonna Ride Your Wild Horses

#144 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 12:50

Tryin.. to numer 4 na Achtungu ( za One, Acrobat, i Love Is Blindness ).

EVEN BETTER THAN THE REAL THING. Najpierw trzeba to wywalić, potem się zabierzemy za te inne Mysterious Horses.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#145 felis_immanis

felis_immanis

Odkrywca Wszechświata

• Members
  • 814 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 13:07

nie nie, pomyliło Ci sie, Tryin' to numer pięć (Za Acrobat, Love is blindness, Ultraviolet i One) B)

Moi sąsiedzi z góry zalali moich sąsiadów z dołu. A mnie wszyscy ignorują..

Dołączona grafika

#146 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 13:09

nie nie, pomyliło Ci sie, Tryin' to numer pięć (Za Acrobat, Love is blindness, Ultraviolet i One) B)

O nie, Ultraviolet to dolna półka B)
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#147 felis_immanis

felis_immanis

Odkrywca Wszechświata

• Members
  • 814 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 13:12

oh, baby, baby, baby.. jak możesz tak mówic? :rolleyes:

Moi sąsiedzi z góry zalali moich sąsiadów z dołu. A mnie wszyscy ignorują..

Dołączona grafika

#148 waz

waz

"Simona..." ;)

• Members
  • 1 324 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 16:04

Nadal głosuję na: Love Is Blindness

#149 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 16:59

No i przegapiłem potencjalnie arcyciekawą dyskusje któa tak arcyciekawą nie była, bo Johnny nierozumianym jest najczęściej, co dziwne mi się wydaje bardzo, bo wyraża się bardzo precyzyjnie i chyba złej woli trzeba żeby się aż tak czepiać. Anyway, żeby nie było, że znów się na całej linii zgodzę, to będę bronił Ultraviolet. Generalnie refren refrenem, tekst też mocno że tak powiem nastolatkowy i już dawno wyrosłem z achów i ochów jakie to cudnie napisane, no ale udaje mi się nie zwracać na to jakoś uwagi i doznawać fajoskiej strony muzycznej tegoż. Zwłaszcza wersje live mi się podobają (swoją drogą z koncertów ZooTv podobały mi się chyba tylko same końcówki własnie z UV, do niczego innego nie wracam :] ). Achtunga w ogóle nie słucham w całości, już od dawna, przeszkadzają mi niektóre tracki, sory. Są cienkie jak na ten zespół.

Even Beter Than The Real Thing. Wywalmy te oczywiste i zrobi się ciekawiej.

#150 eveglider

eveglider

she travels outside of karma

• Moderatorzy
  • 930 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 17:13

Even better.. mimo, że zagłosowałabym prędzej na Love is blindness, ale trzeba ratować Who's gonna ride your wild horses, taki wyjątek..

wszystko co genialne jest proste
heartland
szukam sponsora do wystrzelenia mnie w kosmos!..

#151 komandos

komandos

Kawał cholery!

• Members
  • 737 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 17:14

pewnie i tak wygra Acrobat, którego ja nie podziwiam <_< :P
"U2's music lifts you up. It's big enough to do that. And in this turbulent year - where Hate has hit the headlines and Hope is in the small print - we've really needed it. Needed it all over the world."

Wielka, zielona, kosmata prawda, którą każdy ma swoją i nieustannie obrabia innym.

#152 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 17:19

pewnie i tak wygra Acrobat, którego ja nie podziwiam <_< :P

Nie wiem, szczerze jakoś wyjątkowo mi na tym nie zależy. A mi chyba powinno najbardziej ;)
Czemu głosujecie na Love Is Blindness?

#153 Yasiu

Yasiu

.

• Members
  • 2 675 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 17:39

Czemu głosujecie na Love Is Blindness?

A czemu ty głosujesz na Even Better?? :) Niech głosują jak chcą, na tym to chyba polega żeby wywalić to co się komuś nie podoba, a że na razie większość głosuje na Even Better [tak jak ja i ty] to chyba tylko lepiej że ludzie mają tutaj podobny gust ;)

Ja Love is Blindness wywalę za jakieś 2-3 piosenki, dla mnie top 5-6 tego albumu :)

#154 evay

evay

an accident waiting to happen

• Moderatorzy
  • 2 213 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 18:50

EVEN BETTER THAN THE REAL THING takie nuuuuudy

Komandosie! Nawet jesli Acrobat przegra to trudno, i tak jest najlepszy *_* ;pp

#155 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 19:25

A czemu ty głosujesz na Even Better?? :) Niech głosują jak chcą, na tym to chyba polega żeby wywalić to co się komuś nie podoba, a że na razie większość głosuje na Even Better [tak jak ja i ty] to chyba tylko lepiej że ludzie mają tutaj podobny gust ;)

Ale ja tylko pytam, dlaczego się nie podoba. Nie lubię gdy wszyscy piszą "nie bo nie" i rzucają hasła o gustach. Wiadomo, nie mówię że to wielce złe, każdy ma do tego prawo, nie jest przecież łatwo tłumaczyć się z gustu i tego, co się słyszy, ale mimo wszystko staram się zawsze wyciągać z ludzi jakieś uzasadnienie czegoś, z czym się nie zgadzam. Na tym moim zdaniem polega forum dyskusyjne :)

Dlaczego Even Better? Ha, dlatego że M.Ways i tak teraz nie odpadnie :D
Ale poważniej mówiąc, nudzi mnie. Nie podoba mi się zupełnie tekst, przy tym nie ma niczego innego (jak Ultraviolet w którym uwielbiam fajoski riff i podoba mi się bardzo brzmienie bębnów.. a na marginesie, czy UV nie jest jakoś cienko wyprodukowany? muszę sprawdzić na lepszym niż komputerowy sprzęcie, ostatnio zwracam na to uwagę w U2) co jest w stanie w nim zainteresować. Nie podoba mi się brak pomysłu na gitarę, poza motywem prowadzącym i slidem w solo.. które to solo też specjalnie nie rusza, na tym samym albumie są solówki genialne, a to jest mocno przeciętne - kompozytorsko, bo brzmieniowo wielce ok. Do tego dziwne wejścia perki przed refrenami (tak, to gra Larry Mullen Jr., ten sam który wprowadza w refreny w Pride - doznajecie różnicy?) i generalnie brzmienie perkusji mi się nie podoba (a potem zagrał nam Until'a i Acrobata powiedzmy, znów mało subtelna różnica po uszach się obija chyba, prawda?). Do tego Adam Clayton gdzieś tu się zgubił, albo wpadł do studia, zagrał co mu pierwsze wyszło i wyszedł po 15stu minutach wyrywać Naomi.
A ogólniej - jest zupełnie nijakie. Możnaby ten kawałek trochę przearanżować, dopracować i wprowadzając zasadę że "b-side'y też gramy live" spokojnie na jakąś stronę be wrzucić. Moim skromnym. Bo nie widzę miejsca dla tracków przeciętnych i niedopracowanych w jakiś sposób (a może nagranych bez pomysłu na dopracowanie do końca?) obok kawałków powalających ze ścisłej czołówki utworów U2. Dlatego też moja opinia na temat całości AB jest tak mocno zbieżna (choć nie identyczna) z osądem Johnny'ego. Ale to na marginesie.

#156 Yasiu

Yasiu

.

• Members
  • 2 675 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 19:45

Cóż, potwierdzę to co mówisz, to że Even jest niedopracowane, podajesz dokładnie te argumenty o których myślałem, ja bym tylko dorzucił momentami, taki pusty, papierowy głos, gdyby porównać z wersję np. z PopMartu a ze studyjną, to różnica jest po prostu ogromna i to na minus [jeśli chodzi o płytę]. Widać, że trochę to niedopracowane, że mogli jeszcze trochę nad tym pomyśleć i trochę z tego wycisnąc bo na płycie wyraźnie brakuje 'tego czegoś'.

Co do AB, to z piosenkami typu Mysterious Ways, Even Better, czy Ultra Violet jest podobna sytuacja jak na Bombie - też to trochę niedporacowane i jakby nie pasujące do pozostałych piosenek, zaś na koncertach są wspaniałe... cóż... MOże taka kolej rzeczy? :)

PS. Ktoś tu pisał na temat banalności, kiczowatości Ultravioletu, że to jeden ze słabszych utworów na płycie... Ja się z tym nie zgodzę. Jest to jedna z niewielu piosenek na AB, na których Larry jest naprawdę słyszalny i wnosi coś do utworu, co w pozostałych piosenkach ze studia z AB jest niezauważalne, np. jakby był jakimś dodatkiem... Poza tym Adaś ma tu jedną z trudniejszych partii basu w karierze :) Znaczy jakieś to bardziej zróżnicowane niż np. WTSHNN czy Running :P
Dodatkowo, słuchając tej piosenki, wreszcie odnoszę wrażenie że Bono śpiewa a nie jęczy i chrypie, z czym było wiele problemów w 91r. miał kłopoty z gardłem. Jesli chrypkę można zaliczyć do elementu wkalkulowanego w album, to już liczne niedociągnięcia z np. Even czy Trying już zaletą nie są. No i Edek gra na Explorerze :)

Dla mnie jest to jedna z najlepszych piosenek na AB, który porównuję do BOMBY, oba są świetnymi albumami, i oba są z jednej strony bardzo wyrównane a z drugiej słychać po wielu piosenkach że nie pasują do koncepcji albumu choć na koncertach są po prostu... super :)

To się rozpisałem :) pozdrawiam

#157 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 24 kwietnia 2007 - 19:53

Co do AB, to z piosenkami typu Mysterious Ways, Even Better, czy Ultra Violet jest podobna sytuacja jak na Bombie - też to trochę niedporacowane i jakby nie pasujące do pozostałych piosenek, zaś na koncertach są wspaniałe... cóż... MOże taka kolej rzeczy? :)

Bomba i AB to płyty podobne pod tym względem, że z różnych powodów i na różnych płaszczyznach niespójne, choć przy Bombie mi to aż tak nie przeszkadza (dlatego że tam moim zdaniem poziom jest bardziej wyrównany mimo wszystko) Czy taka kolej rzeczy? Niekoniecznie, niektóre kawałki są wspaniałe i w wersjach studyjnych i koncertowych. Ale tu niebezpiecznie wchodzimy w inny temat, więc zostawmy to na osobny wąt :)

re PS:

No i wyedytowałeś jak ja odpisywałem to teraz się odniosę dalej.

PS. Ktoś tu pisał na temat banalności, kiczowatości Ultravioletu, że to jeden ze słabszych utworów na płycie... Ja się z tym nie zgodzę. Jest to jedna z niewielu piosenek na AB, na których Larry jest naprawdę słyszalny i wnosi coś do utworu, co w pozostałych piosenkach ze studia z AB jest niezauważalne, np. jakby był jakimś dodatkiem... Poza tym Adaś ma tu jedną z trudniejszych partii basu w karierze Znaczy jakieś to bardziej zróżnicowane niż np. WTSHNN czy Running
Dodatkowo, słuchając tej piosenki, wreszcie odnoszę wrażenie że Bono śpiewa a nie jęczy i chrypie, z czym było wiele problemów w 91r. miał kłopoty z gardłem. Jesli chrypkę można zaliczyć do elementu wkalkulowanego w album, to już liczne niedociągnięcia z np. Even czy Trying już zaletą nie są. No i Edek gra na Explorerze

W punktach odpiszę tym razem, na szybko.

1. Chodziło zapewne o banalność refrenu i poniekąd całego tekstu.
2. Wkład Larry'ego - owszem, to się ceni. Ale na tej samej płycie grał duzo lepiej.
3. Ja uwielbiam i wielce sobie cenię właśnie prostotę, genialną prostotę linii basu. Nie chce drugiego Lesa Claypola, chcę czterech dźwięków na krzyż jak w WOWY. Tu jakby odpieram zasugerowaną tezę że trudniej znaczy lepiej, a nie ze fajny bas jest, bo że fajny, to się zgadzam.
4. Jak na swoje mozliwości w tym czasie Bono faktycznie daje radę nieźle, fakt.
5. Wolę jak Edge gra na Les Paul'u ;)

Dla mnie jest to jedna z najlepszych piosenek na AB, który porównuję do BOMBY, oba są świetnymi albumami, i oba są z jednej strony bardzo wyrównane a z drugiej słychać po wielu piosenkach że nie pasują do koncepcji albumu choć na koncertach są po prostu... super

No i właśnie napisałem równolegle coś przeciwnego. Na Bombie może nie aż tak, ale na Achtungu niespójność (poza tematem: miłość we wszelkich ujęciach) mi się strasznie rzuca w uszy. Bliska ideału jest w tej kwestii dla mnie z kolei płyta z drzewkiem z mojego avataru na okładce. Ale to też już inny temat.

A co do koncertów. Poświęcamy koncepcje płyty żeby zagrać pare fajnych rzeczy na koncertach? No nie wiem, coś mi tu nie pasuje. Na szczęście panowie dojrzeli później, może aż do lekkiej przesady doszli, bo takie Stateless (chyba) czy Ground Beneath Her Feet (raczej na pewno) nie ukazałoby się nigdzie poza stronami Be, gdyby nie projekt MDH, bo niby nie pasowały do reszty tracków. I to też już zupełnie inny temat.

Trzy potencjalne, ciekawe off topy już się krystalizują, nieźle, trza by je jakoś rozwinąć gdzieś ;)

#158 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 24 kwietnia 2007 - 19:58

EVEN BETTER THAN THE REAL THING takie nuuuuudy

Komandosie! Nawet jesli Acrobat przegra to trudno, i tak jest najlepszy *_* ;pp

Z tym pierwszym się wogule nie zgadzam ale za to z tym drugim w 200%

ACROBATA MA TO WYGRAĆ CHOCIAŻ W JEDNYM Z TYCH SURVIVORÓW MUSI WYGRAĆ JAKAŚ NORMALNA PIOSENKA A NIE JAKIEŚ MYSTERIUSY WAJHUSY :)

#159 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 24 kwietnia 2007 - 20:11

Poza tym Adaś ma tu jedną z trudniejszych partii basu w karierze :)

to chyba jakieś żarty.....streets jest jednak bardziej skomplikowane od tego:

zwrotka

G|-----------------------------------------------------------------------------|
D|-----------------------------------------------------------------------------|
A|--------------------------555555-444444---------------------------------|
E|-00000-44444-555555----------------------------------------------------|

refren:
G|-----------------------------------------------------------------------------|
D|----------------------------------------------------------------------------|
A|-16-16-16-16-14-14-14-14-12-12-12-12--4-4-4-4-2-2-2-2-0-0-0-0-|
E|-----------------------------------------------------------------------------|

przejście:

G|---------------------------------------------------------------------------------------|
D|----------------------------------------------------------------------------------------|
A|---------2222222-444444-------------------------------------------------------------|
E|-000000--------------------000000----------------------------------------------------|

#160 Guest_Mrówa_*

Guest_Mrówa_*
  • Guests

Posted 24 kwietnia 2007 - 20:12

coś mi się schrzaniło i dwa razy posta napisałem

ten idzie do wywalenia :P

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users