Survivor Albumowy - All That You Can't Leave Behind (edycja 2)
Napisano 01 września 2010 - 00:15
Napisano 01 września 2010 - 07:48
Napisano 01 września 2010 - 18:27
Napisano 01 września 2010 - 18:33
Napisano 01 września 2010 - 18:44
Ojoj, czemu już teraz? Toż to absolut absolutny jest. Tylko nie na płyciebluźnierczy głos na Kite!
oj wazik, wreszcie dajesz inny głos niż reszta czatowiczów, co to się stało?
New York oczywiście wyrzucony bezprawnie, no ale zaraz potem miażdżąco odpadł Stuck, więc niech wam już będzie, Sinatra wam wybaczy. Z ostatnimi utworami jest trudna sytuacja bo są wybitnie zbliżone do siebie poziomem, ale ostatecznie po długich self-walkach u mnie wygląda to tak:
Walk On 8/10
In A Little While 8.5/10 (wersja 360 Tour jakieś 6...)
When I Look At The World 9/10
Kite 9/10, byłoby wyżej, ale nie mogę przeboleć, że wersja albumowa tak traci wobec tej live.
New York to jakieś 9.2-3/10, no ale to już i tak nieważne.
Jak więc widać sytuacja jest wybitnie trudna - zwłaszcza z takim kawałkiem jak When I Look, który jest wyjątkowo tricky i trudny do doznania. Proponuję jednak wszystkim wam spróbować, przeczytać jeszcze raz lyricsy, które są cudowne i może się uda. Ja się długo opierałem, doznać udało się dopiero niedawno.
Aby wam ułatwić oddanie jedynego słusznego teraz głosu (czyli na Walk On) mam tu niespodziankę. Zapewne nie wiecie, że When I Look nigdy nie zostało zagrane na żywo. Nigdy w całości. Bo pojawiło się jako snippet. Raz. Jeden jedyny. Na Elevation Tour. W Kansas. Jako snippecik Bad. Only once. Abstrahując od samego tego faktu, samo to Bad to jedne z najlepszych Badów jakie słyszałem. Tak, Owłosie, lepsze nawet od albumowego. Co więcej, owo Bad - specjalnie dla Was - udostępniłem, aby każdy mógł przesłuchać, doznać, raz jeszcze zakochać się w tym zespole i obu tych piosenkach. Zważcie też, że snippecik jest wyjątkowo długi i starannie wykonany, nawet jak na standardy Bono (który uwielbia snippetować), więc wersja jest tym większym rarytasem. Tak więc doznawajcie When I Look w jedynej istniejącej wersji live z tego oto linkacza:
http://w937.wrzuta.p...ZXYD1Y/u2_-_bad
Dziękuję też acrowi za uświadomienie mnie o istnieniu tej wersji parę miesięcy temu Oczywiście nie będę miał do nikogo pretensji jeśli nie dozna i nadal nie polubi When I Look. Ale moim zdaniem ta wersja jest tak piękna, że jest to po prostu niemożliwe. "Perła bezwzględna".
Napisano 01 września 2010 - 20:31
Napisano 01 września 2010 - 20:42
Tak, Owłosie, lepsze nawet od albumowego.
Ale akurat w przypadku Bad jestem bardzo liberalny, bo zdaję sobie sprawę, że każdy szuka w tym utworze czegoś innego, czegoś osobistego, czegoś dla siebie. Lubię wersję albumową, bo jest dopracowana, chociaż wciąż niedoskonała (brak snippetów! krótko!). Ale nie znalazłem wykonania live, które na przykład miałoby tak dobrze zagrany bas. Co gorsza, chyba już nie usłyszę takiego Bad doskonałego, bo forma wokalna Bono już nigdy nie będzie wystarczająco dobra na to. No chyba, że założy laserową kurtkę, rogi, buty na złotych wielkich koturnach, bo widać, że te gadżety dają mu pluspunkty do wokalu (altrawajoleeeeeeet). No to tyle w sprawie Bad, więcej rozkmin zapewne przy TUFie.
in search of experience
to taste and to touch
and to feel as much
as a man can
before he repents"
Napisano 01 września 2010 - 21:32
Napisano 01 września 2010 - 21:35
Jak najbardziej. Walk OnWalk On
Podium dla When I Look!
Raczej zmarnowany...bluźnierczy głos na Kite!
Wiemy (przynajmniej ja ). Znaleźć można na bootlegu o tytule (a jakże): "When I Look At The World" - z 2001-11-27.Aby wam ułatwić oddanie jedynego słusznego teraz głosu (czyli na Walk On) mam tu niespodziankę. Zapewne nie wiecie, że When I Look nigdy nie zostało zagrane na żywo. Nigdy w całości. Bo pojawiło się jako snippet. Raz. Jeden jedyny. Na Elevation Tour. W Kansas. Jako snippecik Bad. Only once.
A co ciekawe to zasługa fanów. Notka z info:
The main surprise of the night is the inclusion of When I Look At The World at the
end of Bad. This is the first and only time this is done on the tour. Bono sings
two verses and the choruses - a little longer than most of his adlibs at the end of
Bad. It all comes together because a fan has brought the lyrics to the show - signed
by some 40 people in the GA line (I WAS ONE OF THEM!). The fan hands them to Bono.
Later on, A.J., during Bad, puts a large sheet of paper on the stage near Bono -
containing the words to When I Look At The World. Afterwords, John Sampson seems to
be the one most excited by the fact that the song got played. He later explains he'd
gone to the band's dressing room with the fan's 'petition' and told them the heart
wanted to hear the song. Bono had started singing it on the spot and Edge picked up
a guitar to rehearse. Peace On Earth is a little longer on this night. Bono sings
two verses and the refrain, while Larry plays a quiet drumbeat to the back.
Mogli by to zagrać na 360Tour, zamiast IALW chociażby.
Napisano 01 września 2010 - 21:43
Co gorsza, chyba już nie usłyszę takiego Bad doskonałego, bo forma wokalna Bono już nigdy nie będzie wystarczająco dobra na to.
A no to... to własnie zależy od tego, czego się w tym utworze szuka, bo ja jeszcze widzę szanse - Bad w Amsterdamie na 1st leg 360tki, łamał się i improwizował prawie jak na Elevation Tour, jeszcze tylko pięknego snippetu Wild Horses/When I Look zabrakło do ideału
A co do tej akcji fanów z When I Look At The World - ej, zróbmy taką akcję. Nie, nie z żadnym innym utworem, właśnie z tym. Kto za?
Napisano 01 września 2010 - 21:46
Zapewne nie wiecie, że When I Look nigdy nie zostało zagrane na żywo. Nigdy w całości. Bo pojawiło się jako snippet. Raz. Jeden jedyny. Na Elevation Tour. W Kansas. Jako snippecik Bad. Only once. (...)
http://w937.wrzuta.p...ZXYD1Y/u2_-_bad
No tak, taki sobie mały snippecik. Nie ma co się rozdrabniać, oni po prostu zagrali tą piosenkę. Wprawdzie nie w całości, wprawdzie punktem wyjścia jest motyw gitarowy z Bad, ale jednak to była kolejna piosenka, a nie żaden tam "snippet". O, jest takie mądre słówko jak "medley". Chyba bardziej pasuje w tym przypadku.
Napisano 01 września 2010 - 21:47
A no to... to własnie zależy od tego, czego się w tym utworze szuka, bo ja jeszcze widzę szanse - Bad w Amsterdamie na 1st leg 360tki, łamał się i improwizował prawie jak na Elevation Tour, jeszcze tylko pięknego snippetu Wild Horses/When I Look zabrakło do ideału
A co do tej akcji fanów z When I Look At The World - ej, zróbmy taką akcję. Nie, nie z żadnym innym utworem, właśnie z tym. Kto za?
I jeszcze dopisac 'posdrafiam wshistkih polakoof' ZA
Napisano 01 września 2010 - 23:01
"Later on, A.J., during Bad, puts a large sheet of paper on the stage near Bono"
Kim jest A.J.?
No pomysł fajny tylko pytanie kiedy będzie następna okazja bo Wiedeń właśnie się skończył Poza tym musiałbyś przekonać wszystkich sygnatariuszy, żeby zaśpiewał właśnie When I Look, a nie cokolwiek innego No i zostaje jeszcze kwestia dostania się do dressing roomu bo nie chce mi się wierzyć, że pierwszego lepszego fana z petycją normalnie wpuszczono do garberobyA co do tej akcji fanów z When I Look At The World - ej, zróbmy taką akcję. Nie, nie z żadnym innym utworem, właśnie z tym. Kto za?
Ja osobiście jestem za snippetem Exit
Napisano 01 września 2010 - 23:11
No pomysł fajny tylko pytanie kiedy będzie następna okazja bo Wiedeń właśnie się skończył
Europe 2011, wierzę w to.
Poza tym musiałbyś przekonać wszystkich sygnatariuszy, żeby zaśpiewał właśnie When I Look, a nie cokolwiek innego
Bez problemu <palacz>
No i zostaje jeszcze kwestia dostania się do dressing roomu bo nie chce mi się wierzyć, że pierwszego lepszego fana z petycją normalnie wpuszczono do garberoby
Nazwałbym to kwestią "czy Bono jeszcze jest sponio ziomalem czy już zdziadział", bo np. w Kolonii słynnej zaśpiewał spore fragmenty Hawkmoon i Runninga w Desire po tym jak dostał kartkę z tekstami z publiki, just like that. Ale no, było to Elevation Tour, a teraz...? Kto wie.. jest może cień szansy..
Ja osobiście jestem za snippetem Exit
Też najs, ale nie. Ustaliliśmy już w gronie acr, że walczymy o When I Look At The World i koniec.
Napisano 01 września 2010 - 23:52
Pomysł z rzuceniem kartki z tekstem miałdużo większe powodzenie niż napis, zagraj to, tamto... Bono całego tekstu nie musi pamiętać, więc było mu łatwiej, ale i Bad sprzyjało takiemu snnipetowaniu... Całego utworu, bez prób to oni raczej nie zagrają Ale próbować można.A co do tej akcji fanów z When I Look At The World - ej, zróbmy taką akcję. Nie, nie z żadnym innym utworem, właśnie z tym. Kto za?
Dziwne, że po tym snnipecie nie pomyśleli na poważnie o zagraniu tego na kolejnych koncertach może nawet w pełni, chociaż chyba tych koncertów do końca już wtedy dużo nie zostało.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych