Kilka miesięcy później, BD dostaje nagrodę Grammy. Dziwne rzeczy się pamięta ze szkoły, ja np. pamiętam rozmowę z kolegą właśnie o tej nagrodzie. Wszyscy koledzy jarają się Britney Spears itp., U2 jest jednym z niewielu rockowych zespołów który jest u mnie w gimnazjum w miarę popularny. Oczywiście, jak to w gimnazjum, bycie fanem = jaranie się najnowszą piosenką.
Rok 2001, Elevation, Tomb Raider, Lara Croft, szał. I ten teledysk... Kolejna fajna piosenka, wcześniej jeszcze Stuck (smęty, ale nawet fajne), nie wiem kiedy postanawiam kupić kasetę. Skoro tyle fajnych piosenek, to może na albumie jest ich jeszcze więcej? Pierwszego przesłuchania nie pamiętam, ale jakoś są wakacje, biorę walkmana, tą kasetę (chyba jedyną moją kasetę ever) i jadę. Nawet mój brat się trochę wkręca, "pierwsze trzy piosenki są nawet fajne". Próbuję oświecić wielkością tej płyty jak najwięcej osób, oczywiście nic z tego. Zresztą, chyba sam nie jestem jeszcze do niej do końca przekonany ("poza singlami to nie ma fajnych piosenek"). Ale powoli, powoli się wkręcam. W którejś chwili dociera do mnie Walk On i na długo pozostaje moją ulubioną piosenką.
W międzyczasie jakaś koleżanka mówi mi że U2 to w zasadzie są strasznie słabi, ona to woli Nickelback.
Cały czas wakacje, pierwsza większa zagraniczna (lot samolotem, wow) wycieczka. Ostatnia noc w hotelu, leżę, słucham ATYCLB. To musiał być ten moment kiedy pokochałem całą płytę (Kite!).
Kilka miesięcy później, słyszę Walk On w radiu, w samochodzie. "Ej tato, weź głośniej". To już jakoś zima była chyba. Kolejne dziwne wspomnienie, do dzisiaj pamiętam dokładnie ulicę i miejsce gdzie to się stało.
Potem (a może wcześniej? ale nie, raczej nie) spędzam ferie u babci która ma pół-legalną kablówkę. HBO. Jakiś koncert U2 (Boston chyba, bo co innego?) Najbardziej podoba mi się piosenka w której kolesie stoją i grają na gitarach, a wokół nich są takie białe koła ze świateł. Zaczynam szukać co to mogło być (Bad? Streets?), poznaję kolejne utwory (hiciory znałem wcześniej, wiadomo)...
A dalej już jakoś samo poszło. Ale na początku było
All That You Can't Leave Behind

1. Beautiful Day
2. Stuck In A Moment You Can't Get Out Of
3. Elevation
4. Walk On
5. Kite
6. In A Little While
7. Wild Honey
8. Peace On Earth
9. When I Look At The World
10. New York
11. Grace
Koniec pierwszej rundy: sobota 7 sierpnia, 23.59.
-----------
Na razie wstrzymuję się od głosu.