The Edge - ustawienia efektów
Napisano 06 marca 2011 - 08:23
Kupił Fractala, a presety przełącza pokrętłem w Variaxie. Tak przynajmniej zrobiłby każdy inteligentny, zamożny gitarzysta, zamiast pieprzenia się z wieloma kostkami ANALogowego, psujnego ścierwa.
Analogowe, psujne scierwo. No prosze, coraz lepiej Ci idzie
Mrówa, na ilu szołsach 360 byłeś, że rościsz sobie prawo do posiadania jakiegokolwiek zdania w temacie (nie) rządzenia Edge'a na scenie? Przy czym chciałbym zaznaczyć, że nie twierdzę, że nie masz racji - tak tylko pytam, czy wynosisz takie przekonanie z oglądania Edża w czasie jednego występu z obecnej trasy, co nie jest, jak pewnie sam przyznasz, zbyt reprezentatywną próbą?
Chodzi mi o to (i wcale nie potrzeba byc na wielu koncertach 360 tour, aby to zauwazyc. W ogole to postepuje od wielu lat i z kazda trasa [wyjatek ET] jest tylko gorzej) ze to zamiast on rzadzic na scenie, inni ludzie i przedmioty (!) rzadza nim, a on nie ma nad tym zadnej kontroli.
Zapamietaj sobie, ze ja nie jestem przeciwnikiem nowoczesnej technologii w muzyce. Malo tego- jestem zdecydowanie jej zwolennikiem, ale tak dlugo, jak dlugo to muzyk ma nad nia kontrole a nie ona nad nim. (pisze tak w razie czego, jak bys chcial zaraz wyskoczyc z J.Whitem cy J.Greenwoodem)
http://www.youtube.com/watch?v=GZ95o1iQDsY
OLB, a teraz ja zadam pytanie. Na ilu wzmacniaczach lampowych i analogowych przesterach grales, zeby reagowac w taki sposob? Pomijam tutaj np. kwestie efektow typu delay, ktore miedzy analogami i cyfra roznia sie zdecydowanie, ale w zadnym wypadku nie jest to roznica miedzy dobrym i zlym. Po prostu brzmia inaczej- taka ich natura. A ja mowilem akurat o przesterach. Uwazam, ze DM 4 to zabojstwo dla gitarzysty. Po co w takim razie korzystac z lampowych wzmacniaczy, skoro przepuszcza sygnal przez cyfrowe przestery? Dla mnie to jest paranoja. Zreszta ja uwazam, ze na ostatnich trasach jego brzmienie strasznie sie pogorszylo. Kiedys korzystal z Sd-1/tube screamera , od-2 , big-muffa , opcjonalnie fuzza od Lanois i ten czerwony unit J.Hendrixa. Brzmial sto razy lepiej.
Ale oczywiscie lepiej postawic na wygode i konformizm i wszystko umiescic pod jednym przyciskiem wlaczajacym cyfrowe przestery. No tak.
#63 Guest_Grinderman_*
Napisano 06 marca 2011 - 15:12
edycja:
I jeszcze tak dla porównania dwa filmy doskonale obrazujące, że Jack White > The Edge.
http://www.youtube.c...h?v=TpVOPWLgKg4
http://www.youtube.c...h?v=xCFXeChXfcI
Napisano 12 marca 2011 - 14:05
Napisano 13 marca 2011 - 23:22
Ale po prostu HD500 ma wszystko to, co ma M13, i jeszcze więcej - m.in. (podobno) doskonale brzmiące modele klasycznych pieców - przynajmniej na YT "wyglądają" super.
Generalnie - ja bym kupił, gdybym miał kasę. Mrówa by nie kupił. Ale to indywidualna kwestia. Po prostu lubię mieć wszystko pod ręką, nawet za cenę mniej analogowego brzmienia.
Napisano 19 marca 2011 - 18:36
Napisano 19 marca 2011 - 23:14
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych