The Edge - ustawienia efektów
Napisano 20 września 2010 - 15:27
Opowiada tam ogolnie o warunkach w trakcie pracy, o swoich obowiazkach czy chociazby o tym ze Explorer na ostatniej trasie to nie ten slynny, kupiony w NY. Na koniec mamy spis sprzetu uzywanego podczasu trasy.
http://www.musicrada...revealed-223342
I w koncu sie dowiedzialem, w jaki sposob zmienialy sie ustawienia efektow, kiedy Edek byl na wybiegu (np. BD, czy Go Crazy)
polecam
Napisano 29 grudnia 2010 - 09:11
Ps. jesli chcecie brzmiec jak taki slynny gitarzysta jazzowy, Marcin Mrowka, to polecam Ernie Ball 9-42
Napisano 29 grudnia 2010 - 10:59
Bez jaj, Panowie, rozumiem, że chcecie brzmieć jak Di Edż, ale do uja pana, szukajcie własnego brzmienia, a nie kopiujecie czyjeś. Rozumiem ustawienia efektów pod konkretne piosenki, rozumiem guitar picki, ale krwa struny??? To już jest paranoja.
Ustawienia efektów to tak samo jak i rodzaj strun. Bo przecież jeśli chcę konkretnie coverować to warto mieć struny też takie same, chociaż może nie zrobi to wielkiej różnicy - ale zawsze coś.
Napisano 29 grudnia 2010 - 11:03
Błąd. Chcemy aby nasze covery brzmiały jak zagrane przez Edge'a. Oczywiście powszechnie wiadomo, że jest to niemożliwe. Sam grałem na różnych od dadario po dr'y ale ernie balle i tak mi najbardziej przypasowały ;]Bez jaj, Panowie, rozumiem, że chcecie brzmieć jak Di Edż, ale do uja pana, szukajcie własnego brzmienia, a nie kopiujecie czyjeś. Rozumiem ustawienia efektów pod konkretne piosenki, rozumiem guitar picki, ale krwa struny??? To już jest paranoja.
Napisano 02 stycznia 2011 - 01:12
YOU AIN'T GOING NOWHERE EVEN CLOSE.
Na pewno nie zrobicie żadnej różnicy in plus takimi samymi strunami jak te Edżowe bo, tak jak napisał słynny gitarzysta jazzowy Marcin Mrówka - struny dopasowuje się wg własnych preferencji, ale głównie pod konkretny model gitary, dopasowane do szerokości/długości gryfu, drewna podstrunicy, akcji strun, siły nacisku palców, siły uderzenia w struny, rodzaju przystawek, warunków atmosferycznych, i uj wie jeszcze czego. Najbardziej prawdopodobne jest, że osiągniecie efekt odwrotny do zamierzonego - nie dość, że struny Edża nie będą brzmiały wystarczająco Edżowo z Waszym młodym drewnem w prawie oryginalnych gitarach, to na dodatek okaże się, że struny zupełnie Wam nie leżą z osobistych powodów.
Powiem tak, i nie będę tego powtarzał, w nadziei, że albo dotrze to do Was, albo jak trochę podrośniecie, to sami to zrozumiecie - takim totalnym wzorowaniem się na jakimś stylu gitarowym robicie sobie tylko i wyłącznie krzywdę - sobie jako muzykom.
Jeśli natomiast uważacie, że jest inaczej niż mówi Mrówa, bo siebie jako kiepski gitarzysta jako przykład nie podaję, to jako ten kiepski gitarzysta powiem Wam - dowiedzcie się, jakie majtki nosi Edż, bo sądzę, że sprawa jego indywidualnego komfortu w gaciach też może mieć wpływ na Wasze edżowe brzmienie.
"gra na gitarze to nie jest pierdolona matematyka".
Dziękuję za uwagę.
Napisano 02 stycznia 2011 - 11:47
Napisano 02 stycznia 2011 - 12:36
Wybacz, ale zbyt dużo zbiegów okoliczności .
A co do tego, że gram na takich strunach jak zapewne jakiś inny gitarzysta - nie sądzę, mam parę wymieszanych kompletów .
Napisano 02 stycznia 2011 - 12:54
http://soundliketheedge.com/ kojarzycie?
Napisano 02 stycznia 2011 - 14:08
A co do mieszanych strun u mnie - ja nie mieszam strun dlatego, żeby nie być posądzonym o klonowanie dźwięku Edża czy kogokolwiek - po prostu je pomieszałem, jak poprzednie pękały pojedynczo - bo nie lubię metalicznego brzmienia nowych kompletów.
A ten link, który dałeś - wow, strona, przynajmniej pod względem technicznym - robi wrażenie!
Napisano 13 stycznia 2011 - 15:58
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych