The Edge - ustawienia efektów
Napisano 14 stycznia 2011 - 03:14
Ale obstawiałbym, że coś ze sterami jest - i to raczej tymi do multiefektu.
A nie macie w Panelu sterowania dodatkowego panelu specjalnie dla procesora efektów? Bo ja mam np. "Line 6 Audio-MIDI Devices", i tam takie różne opcje dziwne są, których nigdy nie ruszam, może w takim podobnym czymś jest problem?
Ale mimo wszystko - odsyłam na forum EiS, ewentualnie forum gitara.pl.
Powodzenia.
BTW - przypomniałem sobie, że też miałem kiedyś taki problem, ale to było w czasach, kiedy używałem software'owych procesorów efektów, z gitarą wpiętą w Line In, i wynikało to po prostu ze słabości komputera i/lub karty muzycznej.
Napisano 14 stycznia 2011 - 19:30
1) Używamy karty dźwiękowej, tylko w trybie odsłuchu - suwak od głośniości mikrofonu jest wysoko -> przykłądowo gdy mówimy do mikrofonu to słychać nas w głośnikach.
2) Karta dźwiękowa przetwarza dźwięk --> typu jakieś wirtualne efekty, procesory w kompie itp.
Jeśli chodzi wam o przypadek 2'gi to tak, wiele tutaj żależy od jakości karty dźwiękowej. Musi to być już na prawdę dobry sprzęt aby nie było opóźnienia.
Napisano 14 stycznia 2011 - 22:38
Tak, w moim przypadku dokładnie punkt 1. Zarówno moja partia którą gram jak i podkład z komputera lecą przez głośniki. (nie wspomniałem o tym, że głośniki podłączam pod małym jackiem pod multiefekt).Tzn, tutaj trzeba wyróżnić dwie kwestie.
1) Używamy karty dźwiękowej, tylko w trybie odsłuchu - suwak od głośniości mikrofonu jest wysoko -> przykłądowo gdy mówimy do mikrofonu to słychać nas w głośnikach.
2) Karta dźwiękowa przetwarza dźwięk --> typu jakieś wirtualne efekty, procesory w kompie itp.
Jeśli chodzi wam o przypadek 2'gi to tak, wiele tutaj żależy od jakości karty dźwiękowej. Musi to być już na prawdę dobry sprzęt aby nie było opóźnienia.
Napisano 15 stycznia 2011 - 13:36
Wiem, że pękacie ze śmiechy, ale tak to wygląda?
Czy Ty w ogóle pomijasz komputer i podłączasz multi od razu pod głośniki i wtedy powstaje opóźnienie?
Napisano 15 stycznia 2011 - 18:28
Tyle ode mnie - nie jestem dobry w tych budżetowych rozwiązaniach . Robiłem kiedyś podobnie, z wpinaniem gitary w komputer - nie wychodziło z tego nic dobrego. Polecam na przyszłość jednak multiefekt z USB, a jak nie chcesz zmieniać multiefektu, to kup albo wyżej zaproponowaną przez Mrówę kartę dźwiękową, albo te Line6-owe TonePorty, albo po prostu nieduży mikser z interfejsem USB. Mikser wyjdzie chyba najtaniej.
Tone Port to chyba najlepsze rozwiązanie, z tym, że dość drogie:
http://allegro.pl/to...1414491887.html
Jeśli chciałbyś mikser, to proponuję:
http://allegro.pl/be...1414496092.html
Kosztuje dosyć sporo, jak na takie maleństwo, ale ma jedną fajną rzecz, jak na takie maleństwo - phantoma. Kto wie, może w przyszłości będziesz chciał też pośpiewać?
+ do tego koniecznie interfejs USB, np.:
http://allegro.pl/in...1413801506.html
Ewentualnie jakiś inny mikser, bez Phantoma... pewnie do 100 złotych coś niegłupiego da się znaleźć.
A tak w ogóle, to sprzedaj to, co masz, piec też sprzedaj, zostaw tylko gitarę, i dozbieraj do Fractala .
Napisano 16 stycznia 2011 - 15:56
kkingstoun, wyraźnie na początku napisałem, że wpinam multi złączem usb. Bo mam takie złaczę w multi. Nie go tylko kabelkiem od głośników, jak w takim przypadku miałbym coś zarejestrować na komputerze.. Ale wydaje mi się, że to problem sterowników, będę się musiał tym zająć niedługo.
Napisano 05 marca 2011 - 08:03
Wiecie może co się stało z szafą z rackiem Edge'a? Pewnie poszedł do underworldu ale nie jestem pewien. Tak trochę dziwnie się zrobiło i pusto, ale skoro im tak wygodniej...
A co sie mialo stac? Bo obawiam sie, ze jestem nie w temacie
Jesli cos zmienial, to dobrze. Ja uwazam ze tyle sprzetu to jest oczywiscie smiesznosc. Na jego miejscu wywalilbym wszystkie efekty oznaczane jako B (czyli drugie wersje) oraz przestery z DM 4, ew. jakby mu brakowalo dopalki to dolozylbym jeszcze pare kostek.
Na ET mial 4-5 przesterow i bylo w porzadku, ja nie wiem po co mu to cyfrowe scierwo.
Napisano 05 marca 2011 - 17:29
A co sie mialo stac? Bo obawiam sie, ze jestem nie w temacie
A to się stało: http://www.youtube.com/watch?v=JZ35tbbt-sk
W miejsce racku wstawili jakieś dwa głośniki. Podejżewam że rack poszedł do Dallasa na dół - tak im poprostu wygodniej pewnie. Tylko szkoda że już sobie na niego nie popatrzymy
Napisano 05 marca 2011 - 17:32
Napisano 05 marca 2011 - 22:46
Kupił Fractala, a presety przełącza pokrętłem w Variaxie. Tak przynajmniej zrobiłby każdy inteligentny, zamożny gitarzysta, zamiast pieprzenia się z wieloma kostkami ANALogowego, psujnego ścierwa.To teraz jak zawsze czekamy na odzew OLBa .
PS
Mrówa, na ilu szołsach 360 byłeś, że rościsz sobie prawo do posiadania jakiegokolwiek zdania w temacie (nie) rządzenia Edge'a na scenie? Przy czym chciałbym zaznaczyć, że nie twierdzę, że nie masz racji - tak tylko pytam, czy wynosisz takie przekonanie z oglądania Edża w czasie jednego występu z obecnej trasy, co nie jest, jak pewnie sam przyznasz, zbyt reprezentatywną próbą?
A, i właśnie.
ja nie wiem po co mu to cyfrowe scierwo.
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych