Dokładnie, porównywać można by było różne koncerty, ale w podobnych jakościach. Mnie fragmentami Sheffield powala, ale podejrzewam, że to sprawa jakości. Przykład Crazy przecież to w ogóle inaczej brzmi z konsolety a inaczej z publiki! Raz słychać Larry'ego na "bębenku" raz nie. Raz bas Adama mocniejszy, a raz flaki z olejem.No ale przecież przez gorszy dźwięk te liczące się detale jak dźwięki brzdękania Edka, wokal Bono czy nawet sam klimat, nie są dostrzegalne w takim stopniu, w jakim byłyby jeśli koncert szedłby do radia.
Polecam ściągnąć sobie wersję 3 IEM + AUD z Pasadeny i tego posłuchać. Praktycznie SBD! Kawał dobrej roboty ktoś odwalił. Jest też wersja wideo z YT z podłożonym tym dźwiękiem, od razu inaczej się słucha. A nie tam jakieś pogłosy ;P
Jak dla mnie Sheffield nie nadawał się do kręcenia, z jednego powodu - tam było cholernie jasno na początku koncertu! I przez dłuższy czas jeszcze. Na tej trasie scena jest bardzo ważna. Gra świateł odgrywa dużą rolę - i jak tu Breahe zrobić, aby tylko Larry'ego widać było na początku?? Jeśli już coś ma wyjść na DVD z 360 to wypadałoby aby było ciemno...
Ale sama Pasadena mi się nie podoba. Niestety nie podzielam zachwytów nad stadionem... Rozlazły i tyle.. Jeśli to pod scenę to pytam czemu na płaskim terenie równie dobrze by nie można nagrać???
Wolałem "ciaśniejsze" stadiony, za to takie, na których trybunach było dobrze widać efekty świetlne i bawiącą się publikę. Owszem może i to wina technicznych podczas Pasadeny - np. Crazy - na trybunach było prawie ciągle czerwono podczas refrenów też... A na innych stadionach widzę to dużo lepiej. Czy Streets - światła z iglicy słabiej oświetlały taki rozlazły stadion i efekt też gorszy.
Co do realizacji to brakuje mi więcej szerokokątnych ujęć, ja widzę tylko obrazy z jednej kamery, gdzieś na szczycie stadionu i to takie raczej kiepski, może coś z tym zrobią?? Mnie helikoptera brakowało - z niego ujęcia były by świetne...
Patrzcie na EPK-ę z Barcelony czy Chicago (przy okazji polecam najlepsze wersje, bo obraz całkiem niezły - szkoda, że takie krótkie fragmenty):
http://www.mhp3.com/u2_barcelona/
http://www.mhp3.com/u2_chicago/ (6:05 - polska flaga ; a także przykład jak Crazy może źle brzmieć nawet z SBDu No, ale kto do EPK-i będzie cuda robił...)
http://www.youtube.c...h?v=PHACfAozOqw
ujęcia z helikoptera nieocenione, czemu tu nie było?!? Mam nadzieję, że po prostu nie transmitowali
Co do dodatków...hmmm jak ostatnio dorwałem w ręce 2DVD z Chicago to się lekko załamałem, dno w Bonusach aż huczy, te nieszczęsne spikselowane i kręcone w podczerwieni ujęcia to jakoś ratują, ale to raczej porażka.
Chciałbym też podwójne wydawnictwo z bonusami, ale niech tam do cholery dadzą kilka chociaż utworów z trasy!!! Mają Barcelonę i Chicago całkiem fajnie nagrane Litości czy to problem dać coś fajnego dla fanów. "Zwykłe" Crazy z Barcy II, Party Girl, debiut Electrical Storm, czy nawet słaby YBR z Chicago II, czy Bad, a nawet miejsce dla Pride, by tam było
No i fajnie było by NYD z Chorzowa zobaczyć. W Pasadenie nie grali to tym bardziej w Bonusach mogłoby się znaleźć - nie było by dyblowania utworów. Ale jakoś nie bardzo wierzę...
O ile nie potną jakoś tego koncertu, nie wyrzucą jakiś utworów, czy snnipetów (ciekawe czy Stand By Me się ostanie?), nie dodadzą do SoA, ale dadzą porządną bonusową płytę i na nowo to zmontują to może być OK.
PS Czy chodzi o to, że podczas Elevation z Chicago, słychać pono jak robi uuuuuuu, a widać, że nie śpiewa?? Ciekawe, czy błąd montowania - np. obraz był z jednego dnia, audio z innego. Czy może dźwięk uuuuu z podkładu???
I o co chodzi z tymi kamerami od Milanu?? Bez przesady, mogli jeszcze parę kawałków dodać, a nie 10. Na trailerze (preview) widać nawet fragment Streets (jak dla mnie lepiej brzmi na stadionie niż te z Chicago) fragment Pride i przejście z LAPOE do SBS i to wszystko zmontowane. Nie mówiąc o Vertigo Bis.
Jak dla mnie koncert był zmontowany już cały, ale Chicago już wyszło, później U23D w planach, to walnęli bonusa do kiepskiego U218 Szkoda....
Co ciekawe strona już jest:
http://www.u2livefrompasadena.com/
Czytamy:
Filmed on October 25th, 2009, U2 Live from Pasadena DVD will be released in 2010.
Copyright © 2009 Live from Pasadena Fan Site, All Rights Reserved.
A na deser, prawie niewidoczne:
This fan site is not affiliated with U2
Czyli rozumiem, że fanowski projekt :/