Jump to content

Photo

U2forums Band

192 replies to this topic

#61 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 17 maja 2009 - 14:34

nie wiem jak inni sadza (powpisywali sie a siedza cicho) ale mysle ze najlepiej obie wersje ;)

#62 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 posts

Posted 17 maja 2009 - 22:31

Zastanawiam się gdzie są gitmeni & reszta solowego towarzystwa ?
@Yasiu wrzuć swoją partię ! Przecież mieliśmy porównywać, wybierać i poprawiać/doradzać dopóki coś z tego nie wyjdzie. I tak samo reszta forumowych muzyków.

#63 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 18 maja 2009 - 12:17

Eja Eja Ej.

Tak z Patrykiem U2roopa wykminilismy (no ok, on wykminil) ze moze na sam poczatek nagralibysmy jakis cover u2?
Oczywiscie nie musi nas to ograniczac w przyszlosci, ale za pierwszym razem warto by bylo od czegos zaczac, rozlozylibysmy partie po rowno miedzy siebie, kto co nagrywa, na sam koniec wokal, mozna by to przeslac do mnie i bym to zmiksowal.

Bede wdzieczny za jakis odzew, bo chociazby gitarzysci (cactus, pablo) sie powpisywali a teraz cicho siedza :rolleyes:
ja mysle ze drugi raz szkoda gdyby nam ten projekt wymknal sie, dajecie no : )

kiedy bysmy ustalili czy w ogole pasuje wam cos takiego, mozna by wybrac cover, najlepiej na poczatek jakis w miare prosty, i wtedy kazdy moglbym po kolei nadsylac swoje partie : ]

#64 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 posts

Posted 18 maja 2009 - 12:28

Całkiem dobry pomysł.

Chętnie bym w miks się pobawił zwłaszcza, że ostatnio jestem z tym na bieżąco.

Dodatkowo mogę świadczyć usługi w zakresie brzmień syntezatorowych, tudzież akustyka.

Tylko zastanawiam się nad jednym. Otóż - preferujemy klasyczne podejście do covera czy awangardowe, a może pośrednie?
<p><strong><em>.....ale takie dąsy i fochy i smutki to wszystko cena miłości - jak śpiewa ten staruch w świecącej kurtce......</em></strong></p>

#65 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 18 maja 2009 - 12:36

mysle ze na poczatek powinnismy zostac przy tym tradycyjnym modelu nagrywania covera. zwlaszcza ze to bedzie pierwszy raz, w przyszlosci bedzie mozna cos pokminic : ]

aha, ja jesli chodzi o utwor, taki w miare prosty a i fajny do grania, ja bym proponowal ultraviolet. linia basu jest prosta, wokal tez, conr4d moze moglby nas uraczyc syntezatorami i perkusja (chociaz do tego pierwszego widze sie jacek zglaszal :P ), a my, gitarzysci moglibysmy sie jakos podzielic obowiazkami ; )

#66 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 posts

Posted 18 maja 2009 - 12:56

A może Koniki......??

Mógłbym zapodać na akustyku linię basu tak btw ;)
<p><strong><em>.....ale takie dąsy i fochy i smutki to wszystko cena miłości - jak śpiewa ten staruch w świecącej kurtce......</em></strong></p>

#67 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 18 maja 2009 - 13:03

Tez opcja, nawet lepsza z tego co mowisz.

Sluchajcie, w przypadku gdyby nam sie nie udalo nic z normalnym basem zalatwic.
Wychodzi na to ze osob pewnych na obecna chwile jest sztuk 4. Ja, Jacek, Conr4d i U2roopa. gdyby nawet w takiej ilosci udalo nam sie stworzyc cos porzadnego to mysle ze i tak bylby to spory sukces.
Ale z decyzja poczekajmy na Yasia, tak sadze.

Jacek, gdybysmy ci z Conr4dem powysylali oddzielne sciezki, dalbys rade to zmontowac moze, dodac jakies pady z syntezatora i upeknic to basem+akustykiem, hm? : )
Jesli by sie nie udalo wiekszej ekipy zmontowac, to plusem mniejszego przedsiewziecia bylaby kapitalna jak na takie warunki jakosc a i tak mozna by to opatrzyc logiem u2forums.

Panie, Panowie. Co wy na to? ; )
Faktycznie, who's gonna ride your wild horses bylo by swietnym kawalkiem na to

#68 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 posts

Posted 18 maja 2009 - 13:20

Powiem więcej, wydaje mi się, że gdyby Yasiu nie dał rady (trzymamy kciuki żeby jednak dał) to może namówiłbym brata do posadzenia basu ("dźwiękowo" byłoby to nagrane na dobrym poziomie - ashdown EB-15 180W i epiphone thunderbird plus shure sm57).

Co do miksu, akustyka i padów to oki mogę spróbować.

#69 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 posts

Posted 18 maja 2009 - 13:23

To jakby dało radę, to ja chętnie dorzucę głosowo skromne trzy grosze... Przy pomocy Kolegi Jacka jeśli oczywiście się zgodzi.

#70 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 posts

Posted 18 maja 2009 - 13:24

To jakby dało radę, to ja chętnie dorzucę głosowo skromne trzy grosze... Przy pomocy Kolegi Jacka jeśli oczywiście się zgodzi.

Jak najbardziej jestem za.

#71 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 18 maja 2009 - 13:24

Poczekajmy jeszcze na odpowiedz Yasia, ale pomijajac wszelkie niuanse kto z kim i dlaczego:

Ustalmy tempo (w bmp) w jakim kazdy z nas bedzie nagrywac (glownie chodzi mi tu o synchronizacje padow i perkusji). Zrobmy perkusje, pozniej pady. Pozniej mozna dograc basy i gitary. Na sam koniec wokal i miksy, tak bedzie chyba najrozsadniej. Najwazniejsze to aby zsynchronizowac instrumenty vsti (tak Konrad, wiem ze nagrywasz z perki elektronicznej :P )

#72 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 posts

Posted 18 maja 2009 - 13:31

Poczekajmy jeszcze na odpowiedz Yasia, ale pomijajac wszelkie niuanse kto z kim i dlaczego:

Ustalmy tempo (w bmp) w jakim kazdy z nas bedzie nagrywac (glownie chodzi mi tu o synchronizacje padow i perkusji). Zrobmy perkusje, pozniej pady. Pozniej mozna dograc basy i gitary. Na sam koniec wokal i miksy, tak bedzie chyba najrozsadniej. Najwazniejsze to aby zsynchronizowac instrumenty vsti (tak Konrad, wiem ze nagrywasz z perki elektronicznej :P )

Tak, tak słuchajta tego Pana. Najważniejsze jest tempo i tonacja. Ja proponuję kolejność następującą: perka -> bas -> gitary -> wszelkie "wypełniacze syntezatorowe" -> wokal (dwie ostatnie pozycje w sumie można zamiennie nie ma to znaczenia większego) = AMEN.

A i jeszcze jedno - proszę o nagrywanie ścieżek w MONO,no i oczywiście wysyłanie ich w formacie wave(trochę będzie ważyć ale cóż-ma być w miarę pro).

#73 pablo

pablo

od 1997 z U2...

• Members
  • 1 597 posts

Posted 18 maja 2009 - 14:48

Przepraszam, że wprowadziłem niepotrzebne zamieszanie, ale z uwagi na ograniczony dostęp do Internetu oraz inne czynniki nie będę mógł w stanie uczestniczyć w projekcie.

Jednakże, życzę powodzenia i z chęcią wysłucham ostatecznego efektu.

.

1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode

U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent

#74 Cactus

Cactus

Użytkownik

• Members
  • 440 posts

Posted 18 maja 2009 - 15:06

Ja wciąż jestem gotowy wspomóc Was gitarą ;)

Jedynym problemem jest u mnie jakość nagrania, ale może udałoby mi się wprosić jakoś do studia, gdzie ostatnio też coś nagrywałem (tak więc może nie liczcie mnie jako osobę pewną na 100%)

Natomiast zdecydowanie oponuję co do nagrywania Wild Horses. No mam awersję do tego kawałka, no ale trudno :D

A nie odzywałem się, ponieważ nie mogłem uczestniczyć w forum z przyczyn niezależnych (jak to pisała wielebna Pozdrawiam Fanka U2) ;)
Always Look on the Bright Side of Life

#75 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Posted 18 maja 2009 - 15:20

Niestety nie czytalam tego tematu regularnie, dlatego zapytam sie- a jak z vokalem? Kto spiewa?

#76 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 18 maja 2009 - 15:21

Niestety nie czytalam tego tematu regularnie, dlatego zapytam sie- a jak z vokalem? Kto spiewa?

Z tego wychodzi ze...Pat ;)

(z czego ja sie osobiscie ciesze)

#77 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Posted 18 maja 2009 - 17:33

Och, to będzie na pewno cudownie...
Pat wprawę ma dzięki karaoke :P. Poradzi sobie, chłopak ;].

(A dziewczyna do vokalu niet? )

#78 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 posts

Posted 18 maja 2009 - 17:42

Ten no, ja nie uważam wybranie Koników za najlepszy pomysł, tzn. nie leży mi to jakoś. Także gdyby była możliwość zmiany to byłbym wdzięczny, jak nie to z zaciśniętymi zębami zagram ;)
Pytanie do Jacka, .wav perkusji też mam wysyłać w MONO?
Ogólnie mógłbym jakoś liczyć na Twoją pomoc w zakresie masteringu? Bo jestem w tym kompletnie zielony, co najwyżej potrafię się pobawić kompresorami, ale nic poważniejszego. A zwłaszcza zależy mi na tym w sensie uzyskania takiego typowego brzmienia perkusji, a nie takiego jak jest na demku, które tu wstawiłem.

#79 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 18 maja 2009 - 17:44

Ja tam nei chce za Jacka odpowiadac, ale skoro na bebny bedzie jedna sciezka, i beda one w jednym pliku (bo inaczej byloby cholernie niewygodnie dla wszystkich) to powinny byc one w stereo ;)

aha, a co do coveru. to moze jednak to ultraviolet. juz podalem argumenty dlaczego ; )

#80 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 posts

Posted 18 maja 2009 - 18:27

Słuszna uwaga Panowie.

Otóż za góry założyłem, że dostanę perkę w co najmniej 4 ściechach tzn. stopa; werbel; 2x overhead. Dałbyś radę Konrad tak nagrać? Jeżeli nie i wszystko szło by do jednej ściechy to też daj mono bo co do za stereo jak i tak jeden mikrofon i jedna sciecha ;) ?

Napisz mi Konrad proszę na PW jak Ty to widzisz ok(jak będziesz nagrywał) to się pomyśli.

PS. No racja Panie Kolego Mrówo, że do podkładu dla gitarzystów itepe. użylibyśmy mixu bębnów ale później to oczywiście fajnie by było jakby perka na ściechach była rozbita.

PS2. Koniki hmmm ale dlaczego ich nie kochacie :P ?? Acr pomocy........

Reply to this topic

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users