Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy będzie "Trzeci Chorzów" w 2010?

290 replies to this topic

#201 pike

pike

Użytkownik

• Members
  • 28 Postów

Napisano 18 sierpnia 2009 - 16:52

Jeśli chodzi o Poznań nie byłbym takim hurraoptymistą ... Dlaczego? Z powodu bardzo prozaicznego powodu -> wysokości. Jeśli "pajączek" ma być również obecny na trasie w 2010, to poznański stadion może okazać się za niski do ugoszczenia go. Razem z iglicą, scena ma 40,5m wysokości (na livedesign wyczytałem nawet, że ponad 50, ale ten wymiar wydał mi się lekko zawyżony, co zresztą potwierdziło się w Chorzowie). Po drugie - szerokość. Pajączek od nogi do nogi mierzy sobie ok 60m ... więc rozmieszczenie go wszerz odpada. Dużo, dużo przeszkód. Poza tym zwróćcie uwagę na bardzo mały prześwit. Dach na Lechu będzie bardzo masywny, zostanie tylko niewielki kwadracik. O ile na meczach piłkarskich sprawdzi się znakomicie (w końcu po to został zaprojektowany), to już na koncertach z wielkimi scenicznymi konstrukcjami niekoniecznie. Jednakowoż, we will see. Ja tam wierzę, że na 312tys. km2 znajdzie się miejsce na przyjęcie U2 :)

moje rate your music / oceny płyt U2 - https://rateyourmusi...ol/strm_a/U2/1 

#202 reic_diov

reic_diov

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 18 sierpnia 2009 - 19:38

Jeśli chodzi o Poznań nie byłbym takim hurraoptymistą ... Dlaczego? Z powodu bardzo prozaicznego powodu -> wysokości. Jeśli "pajączek" ma być również obecny na trasie w 2010, to poznański stadion może okazać się za niski do ugoszczenia go. Razem z iglicą, scena ma 40,5m wysokości (na livedesign wyczytałem nawet, że ponad 50, ale ten wymiar wydał mi się lekko zawyżony, co zresztą potwierdziło się w Chorzowie). Po drugie - szerokość. Pajączek od nogi do nogi mierzy sobie ok 60m ... więc rozmieszczenie go wszerz odpada. Dużo, dużo przeszkód. Poza tym zwróćcie uwagę na bardzo mały prześwit. Dach na Lechu będzie bardzo masywny, zostanie tylko niewielki kwadracik. O ile na meczach piłkarskich sprawdzi się znakomicie (w końcu po to został zaprojektowany), to już na koncertach z wielkimi scenicznymi konstrukcjami niekoniecznie. Jednakowoż, we will see. Ja tam wierzę, że na 312tys. km2 znajdzie się miejsce na przyjęcie U2 :)

Ale skąd masz wymiary stadionu w Poznaniu, że twierdzisz że się nie zmieści ?? Wg strony http://www.lechpozna...8,bulgarska.htm stadion ma 63 metry szerokości, a camp nou ma 68 i tam ze sporym zapasem się mieściła więc o szerokość bym się nie bał. Dodatkowo ( choć nie znam dokładnym wymiarów ) to zadaszenie stadionu wg wizualizacji znacząco nie nachodzi na płytę boiska tak więc i iglica bez problemu powinna się zmieścić.

... :P

#203 pike

pike

Użytkownik

• Members
  • 28 Postów

Napisano 18 sierpnia 2009 - 19:47

Moje wątpliwości odnośnie wysokości wzięły się stąd, że stare maszty oświetleniowe na Lechu miały 56m i dość wyraźnie górowały nad trybuną za bramką. Ale pogrzebałem i sprawdziłem. Wysokość 56.16 m, czyli scena się zmieści :)

moje rate your music / oceny płyt U2 - https://rateyourmusi...ol/strm_a/U2/1 

#204 verisx

verisx

Użytkownik

• Members
  • 387 Postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 20:35

Z tego co czytałem to scena ma 160 stóp, czyli około 50 metrów, więc raczej ze zmieszczeniem jej nie będzie problemu.

#205 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 21:44

Jak " stadion " w Nicei nie był za niski, to i w Poznaniu na pewno nie będzie ;)

Dołączona grafika

stadion w Sheffield też wydaje mi się cokolwiek " za niski "..

Dołączona grafika

Stadion w Poznaniu po przebudowie będzie aż nadto wystarczający, by gościć U2. A że nieduży, to tylko lepiej - będzie łatwiej wyprzedać koncert..
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#206 reic_diov

reic_diov

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 23:11

Jak " stadion " w Nicei nie był za niski, to i w Poznaniu na pewno nie będzie ;)

///ble tu bylo zdjecie

stadion w Sheffield też wydaje mi się cokolwiek " za niski "..

///ble tu bylo zdjecie

Stadion w Poznaniu po przebudowie będzie aż nadto wystarczający, by gościć U2. A że nieduży, to tylko lepiej - będzie łatwiej wyprzedać koncert..

Ale to nie chodzi o wysokość w tym znaczeniu, stadion w poznaniu ma być zadaszony, przy czym zadaszenie ma w pewnej cześci zakrywać też płytę i o ten aspekt chodziło, ale jak ktoś znalazł wysokość zadaszenia przekracza grubo ponad 50m.
Twoje argumentu raczej zapewniają nas, że nawet jak nie poznan to zawsze i bydgoszcz może wystarczyć :P

#207 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 12:53

Na Onecie pojawiła się informacja, że na sierpień b.r. planowana jest piłkarska inauguracja zmodernizowanego stadionu Lecha Poznań - na stadionie ma zagrać reprezentacja Włoch lub Hiszpanii. Oficjalna strona klubu informuje, że pomimo mrozów nie ma żadnych opóźnień w pracach na stadionie.

Teoretycznie istniałaby możliwość występu U2 w Poznaniu w sierpniu lub we wrześniu. Luki w terminarzu trasy na 2010r. świadczą o tym, że wszystkie miejsca koncertów nie zostały jeszcze ogłoszone. A skoro w internecie krążą podobno wiarygodne plotki, że koncert U2 w Meksyku może odbyć się już 29 maja b.r. to można też pofantazjować, że nie jest jeszcze za późno na zorganizowanie koncertu U2 w Poznaniu w tym roku. ;) Mało realnym jest aby zespół zdecydował się na rozpoczęscie sprzedaży biletów na sdaion który nie jest jeszcze gotowy, ale... Sprzedaż biletów na koncerty w 2009r. ruszyła w lutym 2009r., a pierwszy koncert trasy odbył się po 4 miesiącach. Gdyby zespół chciał u nas wystąpił najpewniej byłoby to w okolicach występu w Moskwie i Wiednia. Nie byłoby więc teoretycznie problemu z rozpoczęciem sprzedaży biletów na Poznań'2010 w maju lub czerwcu tego roku. Wtedy już prace na stadionie powinny być już na ukończeniu. Wszystkim jednak musiałoby się bardzo chcieć... Ale skoro ekipia U2 mogła zorganizować w krótkim terminie koncerty w Glasgow na Elevation Tour...

Tak mam świadomość, że to co piszę jest zupełnie nierealne, tym bardziej że zespół omija w tym roku takie państwa jak Wielka Brytania i Holandia, gdzie o sprzedaż biletów i stadiony nie musieliby się martwić ;)
Dołączona grafika

#208 jadzik

jadzik

Użytkownik

• Members
  • 500 Postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 13:15

to żeś dolał oliwy do ognia, za takim scenariuszem jestem jak najbardziej ZA!

#209 reic_diov

reic_diov

Użytkownik

• Members
  • 625 Postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 16:38

Widzę niestety tylko jeden skromny problem, chyba nie do końca zadowalające zainteresowanie koncertem rok temu, choć można powiedzieć, że koncert był praktycznie wyprzedany to jednak musiały za tym iść spore obniżki cen biletów.
Chciałbym bardzo, żeby tak się stało, miałbym wtedy możliwość powalczyć o jakieś bilety w miarę normalnej cenie, a i sam koszt wyjazdu byłby na tyle skromny, że stać by mnie było na koncert u2 w tym roku :)

#210 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 18:11

Mało realnym jest aby zespół zdecydował się na rozpoczęscie sprzedaży biletów na sdaion który nie jest jeszcze gotowy

Jeden z naszych forumowych kolegów zastanawiał się nad koncertem w NY przy okazji wizyty tamże. Kiedy koncert został ogłoszony, stadionu na którym ma się odbyć ponoć praktycznie nie było ;)

#211 Ceasar_Of_Rome_Forrever

Ceasar_Of_Rome_Forrever

Mr Spock

• Members
  • 3 170 Postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 18:42

ważne żeby zależało im na koncercie u Nas,
miejsce już nie ma znaczenia ale bułgarska mi jak najbardziej leży :)
Posted Image
Max Biaggi Ceasar Trade List

#212 mayday

mayday

Użytkownik

• Members
  • 358 Postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 22:09

Obojętnie gdzie, byle w Polsce. Byłoby cudnie. Przecudne. Ah...

Ale nie podpalajmy się. Jeśli ktoś dowie się czegoś rzeczywiście istotnego albo wpadnie na jakiś wielce konstruktywny wniosek - niech pisze. A jeśli nie, to dajmy sobie spokój i zawczasu apeluję: nie "nakręcajmy" siebie nawzajem.

#213 artur70

artur70

Użytkownik

• Members
  • 39 Postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 16:20

witam,przypominam że w Krakowie powstaje nowy stadion,który swoje planowe otwarcie ma planowane w lipcu.
Kraków czeka na U2

#214 fuqslt

fuqslt

Użytkownik

• Members
  • 7 Postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 16:44

witam,przypominam że w Krakowie powstaje nowy stadion,który swoje planowe otwarcie ma planowane w lipcu.
Kraków czeka na U2

dokladnie, tez z krk jestem, czekamy na U2

#215 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 16:54

Nowy stadion Wisły będzie mieć 33 tys. miejsc. Na płytę wlezie może 10 tys. Czyli mamy 43 tys.
Oczywiście wszystko w założeniu, że mieliby zawitać do nas z 'the claw'.
43 tys. to trochę mało, no chyba, żeby trzasnęli dwie noce pod rząd.

#216 artur70

artur70

Użytkownik

• Members
  • 39 Postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:13

własnie wysłałem maile do klubu -dział marketingu ,zobaczymy czy ico odpowiedzą ???????????

#217 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:20

A co mają odpowiedzieć?

#218 artur70

artur70

Użytkownik

• Members
  • 39 Postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 17:26

właściwie to nic ,ale może właśnie sprzedałem im nowy pomysł.W klubie są duże zmiany personalne a i pan Prezydent Krakowa po ostatnim wybryku może się nad tym zastanowi i czy nie pomoże .Jest sporo czasu i zostawmy to ludzią którzy si e zajmuja promocją miasta iklubu.

#219 bob

bob

Użytkownik

• Members
  • 717 Postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 08:31

Trzeciego Chorzowa nie będzie,ale mam informacje prosto z Irlandii,iż być może będzie Poznań choć i tak 46 tys. widzów na trybunach nie jest wystarczającą liczbą,ale być może się uda :D Larry i Adam są na tak a z pewnością Bono i Edzio także chcieliby zagrać w Polsce...wszystko w rękach managera ;) oby się zgodził...

Więc jeśli chodzi o Kraków to w ogóle taka opcja nie jest brana pod uwagę bo zespół musi mieć gwarancje,że stadion będzie gotowy do czerwca a jedynym takim obiektem będzie wtedy dysponował Poznań.

#220 lookass

lookass

Użytkownik

• Members
  • 1 423 Postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 09:02

Trzeciego Chorzowa nie będzie,ale mam informacje prosto z Irlandii,iż być może będzie Poznań choć i tak 46 tys. widzów na trybunach nie jest wystarczającą liczbą,ale być może się uda :D Larry i Adam są na tak a z pewnością Bono i Edzio także chcieliby zagrać w Polsce...wszystko w rękach managera ;) oby się zgodził...

Więc jeśli chodzi o Kraków to w ogóle taka opcja nie jest brana pod uwagę bo zespół musi mieć gwarancje,że stadion będzie gotowy do czerwca a jedynym takim obiektem będzie wtedy dysponował Poznań.

Ciekawe. A można wiedzieć skąd znasz te szczegóły? :)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych