Skocz do zawartości

Nasze wideo....

260 replies to this topic

#121 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 04 stycznia 2009 - 16:36

Ja osobiście też nie przepadam za graniem kostką. Niewygodnie ;). Do tego jednak trzeba nabrać wprawy i wydaje mi się, że warto sięgnąć po nią od początku nauki.

#122 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 10:52

Ja osobiście też nie przepadam za graniem kostką. Niewygodnie ;). Do tego jednak trzeba nabrać wprawy i wydaje mi się, że warto sięgnąć po nią od początku nauki.

Może przy zwykłej gitarze ale na pewno nie przy grze na basie ;)

#123 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 05 stycznia 2009 - 14:21

No właśnie, może przy zwykłej. Ja na takowej nie gram.

#124 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 18:51

No właśnie, może przy zwykłej. Ja na takowej nie gram.

Ano tak !Zapomniałem ! że to cudowny wspaniały Fender Telecaster. Wybacz o największa z wymiataczek gitarowych ! Wybaczysz mi ??? B) Chodziło mi o to, że przy grze na gitarze akustycznej/elektrycznej gra kostką od samego początku jest wręcz niezbędna, natomiast zaczynając grę na basie najlepiej zacząć grać palcami. (Chociaż im więcej technik artykulacyjnych tym lepiej ale powoli, spokojnie nikt nie będzie po pół roku gry wymiatał slapem ala Flea). I powiem ci jeszcze jedno. Twoje przechwałki dotyczące np gitary czy okularów są śmieszne. Masz takie same okulary jak Bonias ok gitke jak Edge i całe mnóstwo gitarzystów też ok ale wiedz że nie jesteś jedyną na świecie, która posiada takie przedmioty i nadmierne podniecanie się tym do niczego nie prowadzi. (Chyba , że masz jakieś kompleksy ? :huh: )Co najwyżej do czegoś innego. Mam nadzieję, że jesteś na tyle inteligentna, że się domyślisz o co kaman. Poza tym jak wspomniałaś jesteś gitarzystką więc nie ucz basistów jak mają grać ! Tyle. ;)
P.S. Mam takie wyrzuty sumienia że nazwałem twoją gitarę "zwykłą". Nie będę mógł teraz zasnąć... :lol: :D :P

#125 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 19:20

Wiesz Kuba, juz pomijajac te wasze osobiste romanse, to ja mam taka koncepcje- ze ile brzmien tyle technik, i na odwrot. Tzn. wydaje mi sie ze do podstaw powinno sie uczyc grac ze wszystkim, nigdy nie wiadomo w jakim kierunku pojdzie NASZA muzyka, a chyba o to chodzi. Takze chyba nie ma reguly czy lepiej grac palcami, czy kostka. Najlepiej jest znac wszystkie techniki, a przynajmniej te podstawowe typu normalnie palcami, slang+klang czyli popping, no i kostkowanie jedno i obustronne, wszystko sie przydaje. Bo niektorych rzeczy nie da sie grac inaczej, jesli mowimy o technice, ale rowniez jesli chodzi o brzmienie, wiec wiesz ;)
wszystko sie przydaje

tak juz nawiasem mowiac, gram w zespole w ktorym mieszaja sie rozne style, ciezko nasza muzyke zdefiniowac ale inspirujemy sie rozna muzyka: radiohead, mogwai, mum, clinic, itp. I ostatnio napisalismy utwor post-rockowy w ktorym okazuje sie ze musze grac samymi palcami, inaczej sie nie da, a ze w domu raczej olewalem te sprawy, to teraz po probie cala prawa reke mialem w bablach i pozdzierana skore. Taka nauczka dla mnie na przyszlosc, i mowie wam. Na samym poczatku uczcie sie podstaw, bo pozniej to sie odbije dla was niekorzystnie ;)

#126 Yasiu

Yasiu

.

• Members
  • 2 675 Postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 19:31

Dobra, żeby nie było. Aktualnie wybrałem takie piosenki, które lepiej brzmią zagrane kostką (moim zdaniem). A tak czy siak wszystkie wrzucone przeze mnie kawałki mogę zagrać zarówno palcami jak i kostką. Piórko ma jeszcze tą przewagę że gra trochę głośniej, a przy mojej kamerce to ważna rzecz (bo i tak gówno słychać). Obiecuję że jak będe nagrywał jakieś inne covery, to już na palcach, żeby nie było że coś tam.
A tak jak mówi Mrówa, trzeba się uczyć wszystkiego po trochu, im więcej umiesz (ale umiesz! bo jak wiadomo ilość nie równa się jakość) tym lepiej dla Ciebie.
Aha, nie zgodzę się z tekstem że granie piórkiem jest niewygodne i bardziej męczące. Mi się np. wygodniej gra piórkiem, w sensie palcami po pewnym czasie mnie łapią skurcze, a kostką już nie. No i dlatego pracuję nad palcami.
Ave

#127 marcin93

marcin93

Użytkownik

• Members
  • 1 570 Postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 20:31

Ano racja, Mrówa - dobrze jest znać każdą technikę, choć nie zawsze w takim samym stopniu wtajemniczenia.
Mam kumpla, który chodzi do muzycznej na klasyka, tam popierdala palcami, wraca do domu, bierze elektryka i jedzie z kostką. ;] Wszystko się może kiedyś przydać.

Heh, przypomniałem sobie jak mnie uczył grać palcami i wciąż mi powtarzał, bym nie ruszał nadgarstkiem tylko samymi palcami... najpierw mówił, a potem mi zapalniczkę przyłożył ;P
Podziałało ;]
...a oto mój fejs, flykr i elitarny lans.efę!

#128 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 05 stycznia 2009 - 21:32

A może Tobie- Kubo się wydaje, że to są "przechwałki", bo jesteś zwyczajnie zazdrosny. I, ku ścisłości- pisząc, że nie gram na zwykłej, miałam na myśli rodzaj, a nie markę. A więc z Twojego toku rozumowania wychodzi, iż to Ty masz kompleksy, nie ja! I naprawdę daruj sobie tę ironię, bo nie mam zamiaru użerać się akurat z Tobą. Nie zapominaj, że w grze na basie Ty też nie pozjadałeś wszystkich rozumów.
Rozumiem, to jest internetowe forum- nikt nikogo na żywo nie widzi. Ale ciekawe, czy byłbyś taki "mocny w gębie", gdybyś musiał wszystkim wytykać, wg Ciebie niesłuszne zdanie, opinie itd., w twarz, na żywo. Myślę, że nie stać by Cię było na to.
Koniec tematu!

#129 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 06 stycznia 2009 - 14:52

A może Tobie- Kubo się wydaje, że to są "przechwałki", bo jesteś zwyczajnie zazdrosny. I, ku ścisłości- pisząc, że nie gram na zwykłej, miałam na myśli rodzaj, a nie markę. A więc z Twojego toku rozumowania wychodzi, iż to Ty masz kompleksy, nie ja! I naprawdę daruj sobie tę ironię, bo nie mam zamiaru użerać się akurat z Tobą. Nie zapominaj, że w grze na basie Ty też nie pozjadałeś wszystkich rozumów.
Rozumiem, to jest internetowe forum- nikt nikogo na żywo nie widzi. Ale ciekawe, czy byłbyś taki "mocny w gębie", gdybyś musiał wszystkim wytykać, wg Ciebie niesłuszne zdanie, opinie itd., w twarz, na żywo. Myślę, że nie stać by Cię było na to.
Koniec tematu!

Mogę cię zapewnić, że nie posiadam takowych. Wyraziłem swoją opinię i wcale nie uważam się za basowego guru. A zazdrościć nie ma czego bo kupuję w lutym Music Mana więc tym bardziej nie będę miał kompleksów na tym punkcie a wręcz przeciwnie. Uważam, że jeśli chodzi o możliwości brzmieniowe MM ma je znacznie większe niż Fender. Poza tym, na szczęście (twoje) nigdy cię nie spotkam bo nie wiem jak bym zareagował i mogłoby ci się zrobić przykro a tego nie chcemy prawda ? No ale już koniec offtopa !

Do Mrówy. Masz zupełną rację ! ale ja powiedziałem żeby najpierw się nauczyć grać palcami czy kostką i potem brać się za inne techniki a nie od razu wszystkoi na raz. Może troche nie zrozumiale przedtem napisałem ale teraz już wyjaśniam ;)

#130 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 06 stycznia 2009 - 15:59

Żałosny jesteś...

#131 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 06 stycznia 2009 - 16:07

ale ja powiedziałem żeby najpierw się nauczyć grać palcami czy kostką i potem brać się za inne techniki a nie od razu wszystkoi na raz.

Nie wiedziałem że są inne techniki niż granie palcami i kostką, zapewne znają je tylko najsilniejsi mnichowie w górach Tybetańskich i nie jest nam dane ich poznać.

#132 Loony

Loony

dziecko

• Members
  • 867 Postów

Napisano 06 stycznia 2009 - 16:09

Smyczkiem jeszcze :P
xD

#133 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 06 stycznia 2009 - 19:29

A są drodzy koledzy są ! m.in tapping czy slap ;)

#134 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 06 stycznia 2009 - 19:32

Myślałem że tapping i slap grany jest palcami, ale chyba się myliłem.

#135 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 06 stycznia 2009 - 20:39

Myślałem że tapping i slap grany jest palcami, ale chyba się myliłem.

Przecież wiem ! Ale ja mówiłem konkretnie o technikach, ale dobra widzę, że nikt nie kuma o co chodzi <_< wiec skończmy temat bo widzę, że każdy na siłę dochodzi jakichś tam swoich racji i nic z tego nie wynika więc skończmy już.

#136 Gringo

Gringo

Użytkownik

• Members
  • 258 Postów

Napisano 07 stycznia 2009 - 21:03

O, w końcu jakiś temat w którym mam pewne pole do popisu^^
Na początek:
"Chop Suey"
Fuck The System

#137 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 07 stycznia 2009 - 21:53

Na początek:

Kurde ludzie, to nie jest temat o drgawkach tylko o:

...możecie tu pochwalić się jak gracie

@Kuba wiem wiem, przekomarzam się tak tylko.

#138 foxon

foxon

Użytkownik

• Members
  • 13 Postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 17:16

http://www.youtube.c...h?v=iHuMSg3fi2c
Nie żebym się usprawiedliwiał:), ale jest to jeden z gorzej zagranych utworów tamtego wieczoru, ale jedyny zarejestrowany audiowizualnie :unsure:

#139 Sara

Sara

hermit

• Members
  • 1 856 Postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 23:14

Ogólnie dla zespołu piąteczka. :)
Bardzo pozytywnie.
Szkoda, że jedyny taki kawałek nagrany.

I A. Ł. się popisał ;)!
"Long hair is an unpardonable offense which should be punishable by death."

#140 eveglider

eveglider

she travels outside of karma

• Moderatorzy
  • 930 Postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 16:45

takie co nieco na basie i perkusji.
jak ktoś zna twórczość the cure to będzie mu się raczej przyjemniej słuchało ;)

http://pl.youtube.co...h?v=ZJu-U53UhQ4

http://pl.youtube.co...h?v=n0N1AQ33R_Y

pozdrawiam!

wszystko co genialne jest proste
heartland
szukam sponsora do wystrzelenia mnie w kosmos!..

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych