Skocz do zawartości

Zdjęcie

U2360° Tour 2009 - 2011

3617 replies to this topic

#2121 gum

gum

Użytkownik

• Members
  • 782 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 10:46

Te pomarańczowe i żółte koła to do czegoś służą czy tylko psują widok? Nie wiem jaką wizję mieli projektanci ale mam nadzieje, że to tylko jakiś etap pracy, bo na razie to wolałbym same stelaże.
słuchacz łan, wertigo i bejbe bejbe

#2122 Biggerman

Biggerman

Użytkownik

• Members
  • 17 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 10:46

Wysokość stadionu to max 48 metrów, czyli patrząc na zdjęcie scena 50 metrów raczej nie ma.

#2123 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 10:49

nie zapominajcie ze te 50 metrow to jest przeciez z ta mala wiezyczka na gorze, ktorej jeszcze nie zamontowali :]

#2124 Wiercioch

Wiercioch

Użytkownik

• Members
  • 1 027 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 10:51

6!

Według moich obliczeń to monstrum ma około 35m wysokości.Ale to tylko moje takie tam ;)

A kontynuujac moje pol-naukowe wczorajsze podejscie i spekulacje (ze teraz to jakies 25-27m) - jedna z uzywanych tam zwyżek (podnosnikow koszowych) to Genie Z80/60 - maksymalnie mozna z niej robic na jakies 25m wiec nawet jak dodamy wysokiego montera, to sie zrobi 27m... no, chyba ze jeszcze gdzies tam jest jakas inna zwyzka i wyzsi pracownicy:)

najbardziej zajebistym postem tego forum jest inny post Wierciocha

Ktory, ktory, ktory? :P

nie zapominajcie ze te 50 metrow to jest przeciez z ta mala wiezyczka na gorze, ktorej jeszcze nie zamontowali :]

No tak, ale to tak jakbym mowil, ze mam 180cm wzrostu.
Jak stane na palcach - to mam.
Iglica to pierdolka; niczemu raczej nie sluzaca; wiec doliczanie jej wysokosci to sztuka dla sztuki.

pozdro, Wiercioch
"The right to appear ridiculous is something I hold dear"

#2125 gum

gum

Użytkownik

• Members
  • 782 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 10:52

patrząc na zdjęcie scena 50 metrów raczej nie ma.

Wysokość 50m pewnie wzięła się z wysokości sceny łącznie z iglicą. Na zdjęciach z Belgii iglica chyba nie była podniesiona na znamionową wysokość. Scena 27m + iglica ok.27m minus jej mocowanie i pewnie wyciągną te 50m
słuchacz łan, wertigo i bejbe bejbe

#2126 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 10:55

A może ten Genie Z80/60 przeszedł Monster garage :P

#2127 bob

bob

Użytkownik

• Members
  • 717 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 10:59

Z osobistych doświadczeń ze straży pożarnej mogę powiedzieć,że ta scena ze strony 107 ma mniej więcej 30 metrów...na wielu akcjach widziałem drabiny i 25 i 50 metrowe i to będzie właśnie ten mniejszy rozmiar raczej...

#2128 Ceasar_Of_Rome_Forrever

Ceasar_Of_Rome_Forrever

Mr Spock

• Members
  • 3 170 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 11:36

Ktory, ktory, ktory? :P

http://u2forums.com/...1...t=0&start=0
post #1
Posted Image
Max Biaggi Ceasar Trade List

#2129 Olenka

Olenka

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 2 648 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 13:52

http://u2forums.com/...1...t=0&start=0
post #1

heh, ja to chyba jednak w dźwigi pójde:)

już wiecej nie offtopuje:P

#2130 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 18:15

6!
A kontynuujac moje pol-naukowe wczorajsze podejscie i spekulacje (ze teraz to jakies 25-27m) - jedna z uzywanych tam zwyżek (podnosnikow koszowych) to Genie Z80/60 - maksymalnie mozna z niej robic na jakies 25m wiec nawet jak dodamy wysokiego montera, to sie zrobi 27m... no, chyba ze jeszcze gdzies tam jest jakas inna zwyzka i wyzsi pracownicy:)

No tak, ale to tak jakbym mowil, ze mam 180cm wzrostu.
Jak stane na palcach - to mam.
Iglica to pierdolka; niczemu raczej nie sluzaca; wiec doliczanie jej wysokosci to sztuka dla sztuki.
pozdro, Wiercioch

No bez przesady!? jaka pierdółka? A niby jak się liczy wysokość budynków? No z iglicą! Ile to już wyścigów było co iglica decydowała. Nie umniejszajmy jej wartości. Z tego co widziałem (możliwe, ze się mylę :rolleyes: ) to jednak są na niej jakieś światła i będzie służyć właśnie do efektów świetlnych, więc raczej nie do niczego.
Nikt nie musi na nią patrzeć, ale pewnie wszyscy na nią będą zerkać przy wejściu na stadion. :P

Już to gdzieś raz było omawiane, ze wysokość ta maksymalna jest zapewne liczona z wieżyczką, więc pewnie pod 40 parę metrów może sięgnąć. Scena największa jest i już! :lol:

Wysokość 50m pewnie wzięła się z wysokości sceny łącznie z iglicą. Na zdjęciach z Belgii iglica chyba nie była podniesiona na znamionową wysokość. Scena 27m + iglica ok.27m minus jej mocowanie i pewnie wyciągną te 50m

Dokładnie, tam w Belgii chyba tylko na krótko wyciągnięto ją wyżej. :)

Tu jedyne zdjęcie jakie udało mi się na szybkiego znaleźć, gdzieś widziałem też z oddali, ale nie wiem gdzie:
http://community.u2....6132/74615.html

PS Skąd wiadomo czy to jest po nic, cytryna na PopMarcie wyglądała niewinnie, jak ozdoba, a tu...kuku :P

#2131 Wiercioch

Wiercioch

Użytkownik

• Members
  • 1 027 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 18:26

6!

No bez przesady!? jaka pierdółka? A niby jak się liczy wysokość budynków? No z iglicą!

Chodzi mi tylko i wylacznie o slowa, zapowiedzi i ich wydzwiek w mediach.
Scena miala byc 2 razy wieksza niz na Stonesach; tamta miala sie pod 'nasza' schowac, a pewnie ledwo co by sie zmiescila.
Iglica, nawet jesli czemus ma sluzyc, nic do 'wielkosci' nie wnosi; bo to jeden, jedyny element; przystawka, ktorej funkcje (oswietlenie) mozna by bylo pewnie inaczej rozdzielic.
Iglica to sie ja moge jarac, bo ciekawi mnie z zawodowego punktu widzenia, jak ja beda montowac - ale zeby od razu mowic, ze scena jest 2 razy wieksza... gigantomania i przerost formy nad trescia.

Zreszta; o co kruszyc kopie... :)
T-23 dni, and counting...

pozdro, Wiercioch
"The right to appear ridiculous is something I hold dear"

#2132 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 18:26

Skoro scena stoi na 3 tygodnie przed startem trasy, to w sumie spodziewać się możemy serii soundcheck'ów w najbliższym czasie.

#2133 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 07 czerwca 2009 - 18:43

Zdecydowanie tak.
A w okolicach 27-29.06 zapewne Dress Rehearsal :)

#2134 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 19:21

Myślę, że ten długi okres pomiędzy rozstawieniem sceny a pierwszym koncertem na trasie wynika z faktu, że po raz pierwszy od czasów PopMartu zespół zaczyna trasę od występów na stadionach. Wiadomo, że stadionowe koncerty wymagają większych przygotowań techniczno - organizacyjnych. Przy Vertigo Tour zespół gdy zawitał do Europy miał już w większości dopracowane show od strony muzycznej. Teraz będą się musieli jednocześnie skupić na kwestiach muzycznych i organizacyjnych (wizualno - technicznych itp.). Na pewno charakter sceny też wiąże się z koniecznością szerszych przygotowań.

Na u2.com zamieszczono zachętę do wskazywania utworów, które powinny zostać "odkurzone" na trasie przez zespół. Ciekawe czy w jakiś sposób zespół uwzględni głosy fanów :)
Dołączona grafika

#2135 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 19:25

Ja marzę o utworze " Gloria" :rolleyes:

#2136 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 22:14

6!
Chodzi mi tylko i wylacznie o slowa, zapowiedzi i ich wydzwiek w mediach.
Scena miala byc 2 razy wieksza niz na Stonesach; tamta miala sie pod 'nasza' schowac, a pewnie ledwo co by sie zmiescila.

nie napisali "2 razy większa" --> a "2 razy wyższa" (is twice as high as) - więc skąd wiesz? może będzie? :) jak skończą to pewnie się dowiemy.
Nikt też nie pisał, że scena Stonesów "weszłaby" pod tą łatwo tylko, że się pod nią zmieści. Koniec kropka nawet jak tylko 1 mm luzu by został. :)

Iglica, nawet jesli czemus ma sluzyc, nic do 'wielkosci' nie wnosi; bo to jeden, jedyny element; przystawka, ktorej funkcje (oswietlenie) mozna by bylo pewnie inaczej rozdzielic.

Jak to nie wnosi!? :blink: no przecież nie do szerokości ;) Zapewne scenę Stonesów mierzono też w najwyższym punkcie. A PopMart - słomka (ok. 30 m) a nie ekran (16 m) jako najwyższy punkt?
A "dach" w The Claw czy tam górny pierścień to też "jeden, jedyny element" jeśli patrząc na całość, to dlaczego do niego mierzyć, a do iglicy nie?
Według tego toku iglica we Wrocławiu ma zerową wysokość, bo to sama iglica... ;)

Iglica to sie ja moge jarac, bo ciekawi mnie z zawodowego punktu widzenia, jak ja beda montowac - ale zeby od razu mowic, ze scena jest 2 razy wieksza... gigantomania i przerost formy nad trescia.

Zreszta; o co kruszyc kopie... :)
T-23 dni, and counting...
pozdro, Wiercioch

OK, OK :P Spieram się, bo jak dla mnie scena jest duża, jest największa i to sporo, ale to i tak tylko "przykrywka" dla koncertu! :lol: 23, 22, 21...

#2137 AREKAWF

AREKAWF

Użytkownik

• Members
  • 14 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 22:33

Na zdjęciu ze 106 s widać że góra sceny sięga wysokości przedostatniej trybuny. Skoro CAMPNOU ma ok 48 m wysokości wychodzi jakieś 9,6 na trybunę czyli z tegoynikałoby że scena ma ok 39 wysokości (jak do tej pory), Tak sobie tylko dedukuje i staram wyobrazić.....a Wierciocha za posty proponuję zgłosić do nagroda Pulizzera ;) (oczywiście nie ironizuję). Pozdrawiam niemogących zasnąć.
Dołączona grafika

#2138 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 Postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 23:06

Martin Texas:
OK, OK tongue.gif Spieram się, bo jak dla mnie scena jest duża, jest największa i to sporo, ale to i tak tylko "przykrywka" dla koncertu! laugh.gif 23, 22, 21...
Jest największa bo jest porozciągana na wszystkie strony świata[szeroka czy też głęboka] i dlatego sprawia wrażenie takiego monstrum :o Ci co będą pod nią chyba dużo stracą :(

#2139 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 08 czerwca 2009 - 11:10

Fotki z wczoraj:
http://www.u2eastlink.com/noticias/

#2140 Chico la verdad

Chico la verdad

Użytkownik

• Members
  • 1 273 Postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 12:01

Pozazdrościć Hiszpanom Camp Nou, a Włochom San Siro. te dwa stadiony idealnie oddają potęgę 360. Ten czworonożny pajęczak pośród takich trybun wygląda oszałamiająco.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych