Skocz do zawartości

Na czym gramy? Jak długo itp...

298 replies to this topic

#121 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 01 września 2008 - 21:50

No patrz pan multiinstrumentalista Ja zacząłem bębnić na razie mam werbel mapex i toma z polmuzy bo musze kupic nowy bass i piec ale jak juz je kupie to moze jakis zestawik podstawowy sie zlozy

mysle ze tutaj jest dobry temat do kontynuowania rozmowy.
Poza gitara oczywista, na ktorej juz gram ponad 2 lata. Od stycznia obslugje sie tez basem ktory kupilem wspolnie z bratem i jest do naszej dyspozycji, jak tylko ktorys z nas chce sobie pograc. spoko, mi taki uklad odpowiada bo i tak nie potrzebuje tego codziennie, a rozwijajacy insturment.
Z pół roku temu znalazlem w domu syntezator (niestety cyfrowy jakis, z 4 oktawami tylko) i ucze sie podstaw gry na 'pianinie' dzieki temu ; ))
mw. w tym samym czasie rozpoczalem nauke gry na perkusji, niestety na razie ogranicza sie to tylko do wynajmowania tak co dwa tygodnie salki z bebnami no ale jakos tam, powoli bo powoli idzie do przodu moja gra.
Przymierzam sie do kupna perkusji i stad przy okazji pytanie do forumowych perkusistow (co prawda pytalem sie juz eve i konrada ale kazde zdanie jest mile widziane, gdyz opinie tych dwojga byly zupelnie rozne):
-kupowac zestaw akustyczny w czesciach, i poszukac lokum do wynajecia (za pewnie calkiem sroga sume)
-czy moze uzbierac troche wiecej pieniedzy i kupic perkusje elektroniczna?

pozdrawiam
marcin

#122 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 02 września 2008 - 10:15

Przymierzam sie do kupna perkusji i stad przy okazji pytanie do forumowych perkusistow (co prawda pytalem sie juz eve i konrada ale kazde zdanie jest mile widziane, gdyz opinie tych dwojga byly zupelnie rozne):
-kupowac zestaw akustyczny w czesciach, i poszukac lokum do wynajecia (za pewnie calkiem sroga sume)
-czy moze uzbierac troche wiecej pieniedzy i kupic perkusje elektroniczna?
pozdrawiam
marcin

Myślę, że należy zacząć od tak banalnego stwierdzenia jak: perkusja akustyczna, a elektryczna to dwa różne światy. Wiadomo, że fajnie jest odrazu zasiąść za zestawem i "napieprzać" z zza ucha ile wlezie ale... na początek - szczególnie, że jak rozumiem nie będzie to Twój instrument "podstawowy" - wystarczy kupić sobie zestaw padów i ćwiczyć w domku różne takie wprawki i np. raz na jakiś czas, jak mówisz w wynajętej salce, przerabiać to "na żywo". Jeżeli o mnie chodzi to radzę Ci wybrać opcję pierwszą.

PS. I kiedy się w końcu odezwiesz na PW??!!?? ;)
<p><strong><em>.....ale takie dąsy i fochy i smutki to wszystko cena miłości - jak śpiewa ten staruch w świecącej kurtce......</em></strong></p>

#123 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 02 września 2008 - 12:48

PS. I kiedy się w końcu odezwiesz na PW??!!?? ;)

Osz, ciagle zapominam. Dzis wieczorem sie odezwe ; ))

A ten, no i dzieki za rady, to juz 2 glosy za perka akustyczna bardziej.

#124 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 02 września 2008 - 16:26

Jeśli mam miejsce do ćwiczeń, kup perkusję akustyczną, do domu kup sobie pada i ćwicz. Jeśli wiesz, że więcej czasu poświęcisz na granie w domu to elektroniczna, z nią też przecież możesz wystąpić na koncercie :)

#125 Fledge

Fledge

Admin

• Members
  • 1 019 Postów

Napisano 04 września 2008 - 22:53

Myślę, że należy zacząć od tak banalnego stwierdzenia jak: perkusja akustyczna, a elektryczna to dwa różne światy.

Na korzyść elektronicznej, czy akustycznej?
U2

#126 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 05 września 2008 - 07:09

Na korzyść elektronicznej, czy akustycznej?

Nie o kwestię "korzyści" tu chodzi, a raczej podejścia do instrumentu. Wiesz - w sumie perkusja to perkusja ale walnąć w toma akustycznego, a w elektonicznego - to różnica :lol: W sumie miałem przyjemność gry tylko na akustyku (gry na elektronicznej w sklepach muzycznych nie liczę) ale sądzę, że np. inaczej uderza się w tradycyjne blachy, tomy itepe. niż w kawał gumy, tudzież innego tworzywa sztucznego.

W żaden sposób nie deprecjonuje tu żadnego instrumentu mówię tylko, że co kto lubi i w sumie dobrze jest poznać oba instrumenty - zaczynąjac oczywiśćie od akustyka... - moje subiektywne zdanie :lol:

PS. Gitarzyści elektryczni na akustykach też grają nie? ;)
<p><strong><em>.....ale takie dąsy i fochy i smutki to wszystko cena miłości - jak śpiewa ten staruch w świecącej kurtce......</em></strong></p>

#127 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 05 września 2008 - 13:12

Gra na perkusji elektronicznej różni się od gry na perkusji akustycznej, to chyba oczywiste. Nie da się ogólnie powiedzieć co jest lepszym wyborem, bo w tej sprawie wszystko zależy od SYTUACJI i POTRZEB.

#128 eveglider

eveglider

she travels outside of karma

• Moderatorzy
  • 930 Postów

Napisano 05 września 2008 - 13:46

Wiesz - w sumie perkusja to perkusja ale walnąć w toma akustycznego, a w elektonicznego - to różnica :lol:

inaczej uderza się w tradycyjne blachy, tomy itepe. niż w kawał gumy, tudzież innego tworzywa sztucznego.

bardzo dobrze powiedziane :) i osobiście też doradzałam Mrówie tradycyjne bębny ;)
Jeśli jednak nastawia się na nagrywanie to przecież z dobrze nastrojoną perkusją akustyczną i mikrofonami można odwalić kawał dobrej roboty - jestem tego świadkiem niejednokrotnie bo mam kumpla, który ma obie perkusje, gra już 18 lat, a jednak ceni bardziej te prawdziwe bębny i blachy. Można zaoszczędzić na elektronicznej a zainwestować w zestaw dobrych mikrofonów na swoje potrzeby, takie jest moje zdanie :)

wszystko co genialne jest proste
heartland
szukam sponsora do wystrzelenia mnie w kosmos!..

#129 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 05 września 2008 - 16:37

Tylko, żeby nagrywać akustyczne bębny trzeba mieć umiejętności, pieniądze, kasę, pomieszczenie. Jasne, że większa satysfakcja i przyjemność płynie z gry na bębnach akustycznych. EmEm, chcesz nagrywać czy tak o sobie pograć z bandem czasem?

#130 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 05 września 2008 - 16:42

Chce po prostu mieć perkusje na domowe- blokowe warunki.

Tzn. moglbym tez wynajmowac jakies pomieszczenie ale to sporo pieniedzy kosztuje :/

#131 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 05 września 2008 - 17:01

Chce po prostu mieć perkusje na domowe- blokowe warunki.

Tzn. moglbym tez wynajmowac jakies pomieszczenie ale to sporo pieniedzy kosztuje :/

Perkusja półprofesjonalna, ok. 2500 zł, blachy profesjonalne ok. 2500 zł, mikrofony 2000 zł, naciągi, pałki, stołki inne duperele. ok 600 zł, płacenie za wynajem pomieszczenia itd. Sam to sobie skalkuluj ;)

#132 Fledge

Fledge

Admin

• Members
  • 1 019 Postów

Napisano 29 września 2008 - 18:38

I Threw brick - co to za werbel na początku?
U2

#133 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 29 września 2008 - 18:41

I Threw brick - co to za werbel na początku?

To tom tomy są normalne ;)

#134 Fledge

Fledge

Admin

• Members
  • 1 019 Postów

Napisano 01 października 2008 - 20:01

Dziaki z odpowiedz. Mój tom tom brzmi jakoś bardziej tłusto:)
U2

#135 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 03 października 2008 - 19:42

Czy ktoryś/aś z forumowiczów/ek ma do sprzedania (lub zna kogoś kto ma) kombo basowe min 100 W do 1600pln ?

#136 Fledge

Fledge

Admin

• Members
  • 1 019 Postów

Napisano 04 października 2008 - 18:47

To tom tomy są normalne

Pewnie, ze normalne. Natomiast ja pomyliłem utwory. Chodziło mi o With A Shout :)
Tak wiec ponawiam pytanie.
U2

#137 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 04 października 2008 - 21:04

Pewnie, ze normalne. Natomiast ja pomyliłem utwory. Chodziło mi o With A Shout :)
Tak wiec ponawiam pytanie.

Te szybkie uderzenia są grane na normalnym werblu, ale bez sprężyn. Poza tym nałożono tam też ścieżkę werbla ze sprężynami :)

#138 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 06 października 2008 - 19:39

postanowilem ze pochwale sie moimi dzisiejszymi nabytkami, takie o to cacka :D:

http://img88.imagesh...rzesteryyp6.jpg

a tu juz wszystko co mam, czyli:
http://img219.images...0/caloscwn8.jpg

-Boss super overdrive
-Boss distortion
-Digitech rp90
-dunlop wah-wah cry baby gcb95

:D

#139 Jacek

Jacek

Użytkownik

• Jacek
  • 2 404 Postów

Napisano 06 października 2008 - 19:57

Piękna sprawa Panie Marcinie!

Ogólnie Boss rządzi, a DigiTech to ten no.... :P

Obczaj jeszcze coś takiego: http://guitarcenter....-m-103-blue-box - ja się na to napaliłem swego czasu.

#140 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 06 października 2008 - 20:01

ech, ja wiem co z tymi digitechami, i ogolnie z multiefektami jest :P
Kupowalem to gdy bylem mlody i nie znajacy sie az tak bardzo:D

w zyciu bym sie na chwile obecna i ogolnie w przyszlosci nie zdecydowal na efekt cyfrowy juz, tymbardziej multiefekt:P.
Analogi rules.

o, ja dzisiaj testowałem to MXR w sklepie, calkiem spoko. ale gralem jeszcze na big muffie electro harmonix i na bluesbreakerze marshalla, a na cos sie zdecydowac musialem. Wiec padlo na 2xBoss ;)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych