Ostatnio nam się spodobało/nie spodobało
Napisano 16 marca 2007 - 22:46
Swego czasu zespół bardzo modny [nawet chyba zagrali koncert w Polsce, ale nie jestem pewna, tylko coś takiego mi świta w głowie]. Grają tango z elementami elektroniki. Na pewno znacie utwór "Santa Maria":
http://youtube.com/watch?v=3zD9W9SZj9w
Gorąco polecam, bo to kawałek bardzo dobrej muzyki, oderwanej od kiczowatego popu i techno, jakie serwują nam stacje muzyczne [telewizyjne i niestety nierzadko radiowe]. Fortepian, akordeon i elektronika - dla mnie bardzo ciekawa mieszanka, miła dla ucha.
Bardzo lubię tę piosenkę, jedna z moich ulubionych. Niestety, jak dorwałam się do kasety "Crazy world", to stwierdziłam, że na dłuższą metę grają dość na jedno kopyto. Ale ballady mają piękne "Born to touch your feelings" duże wrażenie na mnie zrobiło.A mi sie ostatnio spodobał stary zespół a mianowicie Scorpions.Dokładnie to piosenka Always Somewhere,
A tak na marginesie, jak ich słucham, przypomina mi się książka "Psychoza" [tak, to o tym gościu, co kobietę "zaciukał" nożem pod prysznicem...], przy której akurat namiętnie słuchałam Scorpionsów.
Napisano 16 marca 2007 - 23:19
jeśli podoba Ci się zelektronizowane tango to polecam jeszcze Bajofondo Tango Club http://www.bajofondotangoclub.com/
a z innych czilałtów jeszcze - Thivery Corporation, St. Germain, Jazzanova, składanki Hotel Costes, Cafe del Mar, eeech aż mi się wakacji zachciało
przy okazji - ostatnio gdzieś wpadł mi w ucho kawałek Aliplays - 'Do Nothing' nie mogę go nigdzie namierzyć, może ktoś posiada?
Napisano 17 marca 2007 - 07:54
Cała płyta 'La revancha del tango' jest super.
Wielka, zielona, kosmata prawda, którą każdy ma swoją i nieustannie obrabia innym.
Napisano 17 marca 2007 - 12:37
Ostatnio nabyłem w antykwariacie kasetę " One Hot Minute " THE Red Hot Chili Peppers, i taka mnie naszła refleksja - a gdyby tak Dave Navarro nie odszedł ( no i jak na tym wyszedł ? teraz tuła się po jakichś zespolikach, którymi nikt się nie interesuje, a RHCP to gwiazdy pierwszej wielkości.. ) gdyby tak powracający Frusciante po prostu do nich dołączył, gdyby tak grali teraz na dwa wiosła, obsługiwane przez dwóch genialnych wiosłowych - może to nadal byłby fajny zespół ? Już sobie wyobrażam te gitarowe pojedynki.. ależ to byłby czad.
Napisano 17 marca 2007 - 22:33
Ostatnio nabyłem w antykwariacie kasetę " One Hot Minute " THE Red Hot Chili Peppers, i taka mnie naszła refleksja - a gdyby tak Dave Navarro nie odszedł ( no i jak na tym wyszedł ? teraz tuła się po jakichś zespolikach, którymi nikt się nie interesuje, a RHCP to gwiazdy pierwszej wielkości.. ) gdyby tak powracający Frusciante po prostu do nich dołączył, gdyby tak grali teraz na dwa wiosła, obsługiwane przez dwóch genialnych wiosłowych - może to nadal byłby fajny zespół ? Już sobie wyobrażam te gitarowe pojedynki.. ależ to byłby czad.
'Walkabout' miażdży. Życzyłabym sobie w Chorzowie
Wielka, zielona, kosmata prawda, którą każdy ma swoją i nieustannie obrabia innym.
Napisano 18 marca 2007 - 18:34
Dla tych, którzy lubią rap i dla tych, którzy niekoniecznie lubią rap - bez obaw, spodoba się!
Moje faworyty - Ends, Dead Comes Callin', Hot to Dead.
Polecam
Napisano 19 marca 2007 - 22:32
No to: Mono, Helios, Godspeed! You Black Emperor, Pelican (ewentualnie), Mum (bardziej Sigurowo), God Is An Astrounat (bardziej tfu tfu popowo ;] ).Najwięcej właśnie Mogwai, Sigur Ros, Explosions in the Sky
tak na dobry początek.
z szołgejzem zawsze miałem problem, konkretnie z definicją stylu. przykładowo wg. mnie takie Stone Roses podpada jak najbardziej, ale allmusic na ten temat milczy, a przy haśle szołgejz zapodaje nic nie mówiącymi przeciętnemu fanowi muzyki nazwami kapel i właśnie My Bloody Valentine. no to ja już nie wiem co polecać, sory
Napisano 20 marca 2007 - 14:42
z szołgejzem zawsze miałem problem, konkretnie z definicją stylu. przykładowo wg. mnie takie Stone Roses podpada jak najbardziej,
Stone Roses i shoegaze ? Co ma wspólnego jedno z drugim ? SR to britpop ( wynalazcy gatunku zresztą ). Definicja shoegaze z allmusic: " The sound of the music was overwhelmingly loud, with long, droning riffs, waves of distortion, and cascades of feedback. Vocals and melodies disappeared into the walls of guitars, creating a wash of sound where no instrument was distinguishable from the other. " wyjaśnia chyba wszystko, a muzyka Stone Roses pod nią przecież nie podpada. Co do nazw - Jesus And Mary Chain i Cocteau Twins to jednak znane zespoły.. Przy czym za twórców stylu uznaje się tych pierwszych.
Napisano 25 marca 2007 - 01:57
jak wilgoć
w porowatość ziemi.
Spalam ciebie
jak płomień białe ciało świecy.
Wyparuję jak wilgoć.
Zgaśniesz tak jak świeca.
Zsuniemy się w zmęczenie,
jak w głąb wody
kamień.
Gdy zamknę oczy - widzę jaśniej,
bo funkcję wzroku przejął dotyk.
Zanurzam się w twe wrzące wnętrze.
Cały erotyk.
Cały erotyk."
Krzysztof Myszkowski SDM
Napisano 25 marca 2007 - 12:08
To ja jeszcze dorzucę Hammock - Kenotic z 2005 roku. Muzyka zaliczana do rodzaju: post-rock, ambient, shoegaze, instrumental - mi kojarzy się z muzyką filmową, troszkę zbyt melancholijną, ale do poduszki w sam raz kiedy wiesz, że szybko nie zaśniesz ;) HammockNo to: Mono, Helios, Godspeed! You Black Emperor, Pelican (ewentualnie), Mum (bardziej Sigurowo), God Is An Astrounat (bardziej tfu tfu popowo ;] ).
Z takich klimatów polecam również Port Royal - Flares Port Royal
i polski projekt muzyczny Silver Rocket z 2006 roku - Unhappy Songs, tym razem z wokalem, ale symaptycznie jest Silver Rocket
wszystko co genialne jest proste
heartland
szukam sponsora do wystrzelenia mnie w kosmos!..
Napisano 28 marca 2007 - 21:00
Napisano 09 kwietnia 2007 - 17:46
Napisano 09 kwietnia 2007 - 18:31
Marillion - Easter
Dla mnie jest to jedna z najpięknięjszych piosenek tego zespołu.
Teledysk tez mi sie podoba.
1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode
U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent
Napisano 12 kwietnia 2007 - 08:27
Jestem po trzech przesłuchaniach płyty, ale niestety nadal do mnie nie trafia.
Gdzieś przeczytałem, ze trzeba około 10 przesłuchań, by ją docenić, jednak w dzisiejszych czasach gdy można mieć każdy album bez większego wysiłku, nie sądzę, żeby "zwykli, ciekawscy" mieli aż tyle cierpliwości.
Dlatego płyta ta raczej nie powtórzy sukcesu (jak na Marillion) ostatniego albumu Marbles.
Dla mnie płyta "Somewhere Else" to zbiór przeciętnych utworów i naprawdę niewiele jest tu momentów, do których Marillion przyzwyczaiło.
Cieszę się, że chłopcy mówią w wywiadach, że po sukcesie Marbles stanęli na nogi finansowo. Przecież gdyby nie fani , ten zespół by już 10 lat temu nie istniał z braku kasy. Jednak dzięki akcji, gdzie to fani wpłacali zaliczkę na album, sprawiło, że powstał "Anorakophobia", potem Marbles. Obawiam się, że po nowym albumie może nastąpić kolejny kryzys finansowy.
A dla wszystkich, którzy ewentualnie chcieliby poznać Marillion (z Hogarthem) to polecam album "Season's End" lub "Radiot10n" - 2 moje ulubione albumy Marillionu (z Hogarthem). Nie powinniście się rozczarować.
1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode
U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent
Napisano 12 kwietnia 2007 - 08:32
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych