Skocz do zawartości

Zdjęcie

Luźny Wąt Muzyczny

592 replies to this topic

#141 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 Postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 17:46

Tak się zastanawiam czy nie założyć wątku about opera/classic music. Z tego co wiem kilka osób na forum ma ulubionych kompozytorów czy choćby pojedynczych kompozycji.

#142 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 17:56

Tak się zastanawiam czy nie założyć

założyć. najwyżej spadnie wobec braku zainteresowania, spróbować w każdym razie można ;)

co do nagrania - niestety nie mam możliwości.

Użytkownik acr edytował ten post 07 stycznia 2010 - 17:59

#143 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 18:45

Z tego co wiem kilka osób na forum ma ulubionych kompozytorów czy choćby pojedynczych kompozycji.

No pewnie, Chopin skrobnął sporo genialnych melodii, ja chyba najbardziej lubię Etiudę nr 3 op. 10 - polecam to wykonanie, głównie dlatego, że nawet nielubiący muzyki klasycznej panowie mają tu przynajmniej na co popatrzeć :D
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#144 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 Postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 18:54

Hehe niektóre utwory potrafią dużo zyskać jeśli odgrywa je taka pani jak np. Anne Sophie Mutter :wub:

http://www.youtube.c...feature=related

Podoba mi się jeden z komentarzy na youtubie: "She can play at my funeral any day of the week." :D

#145 el_f

el_f

Użytkownik

• Members
  • 1 967 Postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 00:16

Tak sobie szukałem czegoś w necie na temat The Flaming Lips, i trafiłem na coś takiego, to w kontekście nagrania przez nich (między innymi) cover-albumu "The Dark Side of the Moon":

The band, along with Peaches and Stardeath and White Dwarfs, played the album in its entirety on the annual New Year's Eve FREAKOUT curated by them in their hometown of Oklahoma City, right after the clocks marked the beginning of 2010.

No i w sumie to całkiem miły zbieg okoliczności, bo można powiedzieć że ja 2010 też przywitałem w taki sposób, słuchając "Ciemnej Strony Księżyca", koncertowej wersji z DVD "Pulse".

#146 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 Postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 14:03

http://pl.wikipedia....ki/Loudness_war
http://top80.pl/smie...namiki-p45.html

Dwa ciekawe artykuły. Rzeczywiście wymienione płyty Mccartney'a i Depeche Mode są nagrane mega głośno, zawsze trzeba je przyciszać.

#147 Guest_piotrek85_*

Guest_piotrek85_*
  • Guests

Napisano 23 stycznia 2010 - 14:26

http://pl.wikipedia....ki/Loudness_war
http://top80.pl/smie...namiki-p45.html

Dwa ciekawe artykuły. Rzeczywiście wymienione płyty Mccartney'a i Depeche Mode są nagrane mega głośno, zawsze trzeba je przyciszać.

Wszystko dlatego, że przez przez przenośne odtwarzacze mp3, zmienił się sposób słuchania muzyki. Jaki z tego wniosek? Ludzie są coraz bardziej głusi. :P

#148 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 Postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 16:15

Akurat mp3 nie ma z tym tematem nic wspólnego. Chodzi o to, żeby dany utwór puszczany w radiu miał powera i jak najbardziej wyróżniał się spośród innych. Konsekwencją takich zabiegów jest zmniejszona dynamika nagrania - spokojniejsze momenty brzmią tak samo jak te szybsze i bardziej żywe. Wszystko się zlewa w jedną kupę i utwory brzmią płasko. Do tych przykładów można dodać jeszcze Magic Springsteena.

#149 timewind

timewind

Użytkownik

• Members
  • 639 Postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 16:07

Dzisiaj rozdanie nagród Grammy! Beyonce ma 10 nominacji, Lady Gaga pięć a Dylan dwie! Przemysł muzyczny jak widać ma się bardzo dobrze. Wspaniale wręcz! :D

#150 TUFKAK_U2

TUFKAK_U2

BejsmenT

• Members
  • 2 607 Postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 16:19

Nawet Prince ma jedną nominację no proszę ! Ostatni potrójny album słaby, a jednak.

U2 mają 3 nominacje z tego co pamiętam tak ?

#151 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 18 lutego 2010 - 09:52

Lektura kolejnych tekstów podsumowania dekady na Screenagers to kilka godzin przypominania faktów i muzyki, rozpatrywania kolejnych akapitów, ogarniania masy informacji, w której mniej niż dobrze zorientowany odbiorca może się łatwo zgubić (sam się miejscami łapałem na zastanawianiu 'o które to tamto im chodzi i czy ja to kojarzę?', lekko nie było), w końcu konfrontowania wynikających z tego wszystkiego tez z własnymi obserwacjami i poglądami. W sam raz na bezsenną noc ;)

Ogrom tekstu jest strasznie ciężki do skomentowania, więc powiem tylko tak: mimo że są punkty w których nie do końca bądź całkowicie się nie zgadzam (jest też jeden który większości fanów U2 na pewno się nie spodoba), a autorzy miejscami moim zdaniem nie byli do końca obiektywni (mam też wrażenie że pewne rzeczy pominęli, ale może nadrobią, jeszcze kilka tekstów przed nami) generalnie jest to kawał dobrej roboty. Coś, co naprawdę warto przeczytać, w jakimś sensie przyswoić i poświęcić trochę czasu na zastanowienie się nad tym wszystkim. Narzekałem ostatnimi czasy ostro na ten serwis, w sumie zarzuty nadal stoją, ale za to podsumowanie (jeszcze niedokończone) jednak szacun. Polecam.

Użytkownik acr edytował ten post 18 lutego 2010 - 10:00

#152 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 18 lutego 2010 - 20:03

oo, już się pojawiło? jak ostatnim razem sprawdzałam, to jeszcze nie było. fajnie. i widzę, że dizajn strony zmienili;p

#153 Yarpen

Yarpen

Użytkownik

• Members
  • 973 Postów

Napisano 24 lutego 2010 - 22:53

Jeszcze w lutym ukaże się kompilacja "Hear To Help", na której usłyszymy m.in. Vampire Weekend, Grizzly Bear, Becka, Charlotte Gainsbourg i Juliana Casablancasa. Dochód z jej sprzedaży zostanie przekazany na pomoc ofiarom trzęsienia ziemi na Haiti.
Z inicjatywą stworzenia tej składanki skupiającej gwiazdy szeroko rozumianej alternatywy i popu wyszły Filter Magazine i firma American Eagle. Udało im się zgromadzić całkiem ciekawe grono muzyków. Na trackliście znajdzie się 17 utworów - obok wersji albumowych niektórych z nich, dostaniemy też covery, remixy i wcześniej niepublikowane przeróbki.

01. Beck - "Volcano" (wersja akustyczna)
02. Snow Patrol - "You Will. You? Will. You? Will. You? Will." (cover Bright Eyes)
03. Keane - "Black Burning Heart" (wersja francuska)
04. Air - "So Light Is Her Footfall" (Breakbot Remix)
05. Charlotte Gainsbourg - "Dandelion"
06. Julian Casablancas - "Long Island Blues"
07. Black Rebel Motorcycle Club - "Am I Only" (ReMix)
08 . The Breeders - "We're Gonna Rise"
09. Vampire Weekend - "Cousinz" (Toy Selectah Mex-More Remix)
10. Noah And The Whale- "Love of An Orchestra" (Chew Fu Fix)
11. Camera Obscura - "The World is Full of Strangers"
12. Minus The Bear - "Broken China"
13. Of Montreal - "Take Me Out" (koncertowy cover Franz Ferdinand)
14. Busdriver - "Running Water"
15. Surfer Blood - "Take It Easy" (Drop the Lime Remix)
16. Grizzly Bear - "Boy From School" (cover Hot Chip)
17. AM - "Endings Are Beginnings" (Piano Mix)
Info by Infomuzyka.pl

Ciekawie się zapowiada, czyż nie? Niby taka składaneczka, a fajny skład dosyć chyba.
http://sit-and-wonder.blogspot.com/

#154 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 02 marca 2010 - 03:03

Myślę że możemy sobie strzelić oddzielny topic o fajnych blogasach muzycznych, bo się ich narobiło niemożliwie dużo i co jakiś czas się trafi jakiś zasługujący na uwagę. To jutro może jakieś wypiszę i wydzielę temat.

Tymczasem screenagers zakończyło podsumowanie dekady na 10 mega-tekstach i w ramach bonusu dorzucają już rankingi, na razie pierwsza połowa singlowego. Słabawy momentami, tak na pierwszy rzut okiem. Lepiej im te licencjaty z muzyki popularnej idą niż wartościowanie piosenek.

@Yarpen i składanka: no tracklista ciekawa, ma to ktoś już może?

#155 Weronika

Weronika

Użytkownik

• Members
  • 2 927 Postów

Napisano 02 marca 2010 - 19:41

nigdy nie skończę czytać tych wszystkich podsumowań na screenagers :D
w ogóle rozważam wydrukowanie i zachowanie dla potomności tak w razie czego;p

#156 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 02 marca 2010 - 20:24

w komciach do jednej z części (2 albo 3) ktoś zaproponował formę książkową.
generalnie ludzie sobie drukują, narzekanie na zajechanie drukarek i braki papieru też było.
ale warto, warto. mi do przeczytania została jeszcze część 9ta (przeskoczyłem sobie rozdział) i mam zamiar nadrobić wkrótce.

zaczęli też podsumowanie płytowe, bardziej mnie cieszy niż singlowe.
wychodzi na to, że nie znam się na hitach, znam się na płytach khe khe.

#157 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 Postów

Napisano 02 marca 2010 - 22:38

Świetne te podsumowania na screeenagers. Można naprawdę wiele się dowiedzieć, m.in. o początkach post rocka, trip - hopu czy rozwoju hip hopu na naszym krajowym podwórku.
No i oczywiście poznać szereg kozackich albumów, o których wcześniej się nie słyszało.

#158 Mirbalman

Mirbalman

Pan Tamburyn

• Members
  • 1 064 Postów

Napisano 03 marca 2010 - 19:40

Świetne te podsumowania na screeenagers. Można naprawdę wiele się dowiedzieć, m.in. o początkach post rocka, trip - hopu czy rozwoju hip hopu na naszym krajowym podwórku.
No i oczywiście poznać szereg kozackich albumów, o których wcześniej się nie słyszało.

Przebrnąłem przez całość, fakt - bardzo ciekawe, ale dla mnie mało przejrzyste. Forma tak dużego tekstu powinna być inna, gdy czyta się przy kompie. Oczy szybko wysiadają

#159 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 04 marca 2010 - 00:27

Przeczytać da radę na luzaku, jak się robi przerwy. Mi się problematyczne wydaje, że chętnie bym podyskutował z pewnymi zdaniami, fragmentami, a nie mogę większości znaleźć, a na bieżąco wynotowywać było bez sensu. Na jakieś kolejne bezsenne noce thread zatem, powtórna lektura i czepianie niuansów.

W ogóle, dziś oficjalnie skończyli pierwszą pięćdziesiątką albumów: http://screenagers.p...ion=show&id=227
Mocno przewidywalna, zwłaszcza po wszystkich tekstach, faktycznie starali się wybrać najważniejsze, no i nie mam pretensji, chciałbym mieć, ale nie mam.
Cieszy mnie bardzo, że na 13ym jedna z moich ulubionych płyt ever, Yankee Hotel Foxtrot czyli, którą nawet chciałem Wam dać do zrecenzowania i w sumie teraz żałuję, że nie dałem, no ale już trudno, może przy następnej kolejce jak dotrwamy. I za tę pozycję im wybaczam też, nawet to, że Post Pavillon jest wyżej od Embryonic (ale historia to jeszcze zweryfikuje i coś mi się wydaje, że zmieni się postrzeganie tematu, która z nich była ważniejsza), naczelny nie przecisnął ostatniej studyjnej Go-Betweens (no dobra, miała minimalne znaczenie dla muzyki dekady, ale miałem cień nadziei że się sentyment odezwie, heh ;) ) a kolejność niektórych pozycji jest mocno wątpliwa. No to jeszcze raz, zachęcam wszystkich do zapoznania się.

Użytkownik acr edytował ten post 04 marca 2010 - 00:31

#160 Mirbalman

Mirbalman

Pan Tamburyn

• Members
  • 1 064 Postów

Napisano 04 marca 2010 - 16:33

Afro Kolektyw - ...rozrywam ostrzem skrwawionym ojczyzny splątane korzenie

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych