Luźny Wąt Muzyczny
Napisano 07 stycznia 2010 - 18:45
Z tego co wiem kilka osób na forum ma ulubionych kompozytorów czy choćby pojedynczych kompozycji.
No pewnie, Chopin skrobnął sporo genialnych melodii, ja chyba najbardziej lubię Etiudę nr 3 op. 10 - polecam to wykonanie, głównie dlatego, że nawet nielubiący muzyki klasycznej panowie mają tu przynajmniej na co popatrzeć
Napisano 07 stycznia 2010 - 18:54
http://www.youtube.c...feature=related
Podoba mi się jeden z komentarzy na youtubie: "She can play at my funeral any day of the week."
Napisano 20 stycznia 2010 - 00:16
The band, along with Peaches and Stardeath and White Dwarfs, played the album in its entirety on the annual New Year's Eve FREAKOUT curated by them in their hometown of Oklahoma City, right after the clocks marked the beginning of 2010.
No i w sumie to całkiem miły zbieg okoliczności, bo można powiedzieć że ja 2010 też przywitałem w taki sposób, słuchając "Ciemnej Strony Księżyca", koncertowej wersji z DVD "Pulse".
Napisano 23 stycznia 2010 - 14:03
http://top80.pl/smie...namiki-p45.html
Dwa ciekawe artykuły. Rzeczywiście wymienione płyty Mccartney'a i Depeche Mode są nagrane mega głośno, zawsze trzeba je przyciszać.
#147 Guest_piotrek85_*
Napisano 23 stycznia 2010 - 14:26
Wszystko dlatego, że przez przez przenośne odtwarzacze mp3, zmienił się sposób słuchania muzyki. Jaki z tego wniosek? Ludzie są coraz bardziej głusi.http://pl.wikipedia....ki/Loudness_war
http://top80.pl/smie...namiki-p45.html
Dwa ciekawe artykuły. Rzeczywiście wymienione płyty Mccartney'a i Depeche Mode są nagrane mega głośno, zawsze trzeba je przyciszać.
Napisano 23 stycznia 2010 - 16:15
Napisano 18 lutego 2010 - 09:52
Ogrom tekstu jest strasznie ciężki do skomentowania, więc powiem tylko tak: mimo że są punkty w których nie do końca bądź całkowicie się nie zgadzam (jest też jeden który większości fanów U2 na pewno się nie spodoba), a autorzy miejscami moim zdaniem nie byli do końca obiektywni (mam też wrażenie że pewne rzeczy pominęli, ale może nadrobią, jeszcze kilka tekstów przed nami) generalnie jest to kawał dobrej roboty. Coś, co naprawdę warto przeczytać, w jakimś sensie przyswoić i poświęcić trochę czasu na zastanowienie się nad tym wszystkim. Narzekałem ostatnimi czasy ostro na ten serwis, w sumie zarzuty nadal stoją, ale za to podsumowanie (jeszcze niedokończone) jednak szacun. Polecam.
Użytkownik acr edytował ten post 18 lutego 2010 - 10:00
Napisano 24 lutego 2010 - 22:53
Z inicjatywą stworzenia tej składanki skupiającej gwiazdy szeroko rozumianej alternatywy i popu wyszły Filter Magazine i firma American Eagle. Udało im się zgromadzić całkiem ciekawe grono muzyków. Na trackliście znajdzie się 17 utworów - obok wersji albumowych niektórych z nich, dostaniemy też covery, remixy i wcześniej niepublikowane przeróbki.
01. Beck - "Volcano" (wersja akustyczna)
02. Snow Patrol - "You Will. You? Will. You? Will. You? Will." (cover Bright Eyes)
03. Keane - "Black Burning Heart" (wersja francuska)
04. Air - "So Light Is Her Footfall" (Breakbot Remix)
05. Charlotte Gainsbourg - "Dandelion"
06. Julian Casablancas - "Long Island Blues"
07. Black Rebel Motorcycle Club - "Am I Only" (ReMix)
08 . The Breeders - "We're Gonna Rise"
09. Vampire Weekend - "Cousinz" (Toy Selectah Mex-More Remix)
10. Noah And The Whale- "Love of An Orchestra" (Chew Fu Fix)
11. Camera Obscura - "The World is Full of Strangers"
12. Minus The Bear - "Broken China"
13. Of Montreal - "Take Me Out" (koncertowy cover Franz Ferdinand)
14. Busdriver - "Running Water"
15. Surfer Blood - "Take It Easy" (Drop the Lime Remix)
16. Grizzly Bear - "Boy From School" (cover Hot Chip)
17. AM - "Endings Are Beginnings" (Piano Mix)
Info by Infomuzyka.pl
Ciekawie się zapowiada, czyż nie? Niby taka składaneczka, a fajny skład dosyć chyba.
Napisano 02 marca 2010 - 03:03
Tymczasem screenagers zakończyło podsumowanie dekady na 10 mega-tekstach i w ramach bonusu dorzucają już rankingi, na razie pierwsza połowa singlowego. Słabawy momentami, tak na pierwszy rzut okiem. Lepiej im te licencjaty z muzyki popularnej idą niż wartościowanie piosenek.
@Yarpen i składanka: no tracklista ciekawa, ma to ktoś już może?
Napisano 02 marca 2010 - 20:24
generalnie ludzie sobie drukują, narzekanie na zajechanie drukarek i braki papieru też było.
ale warto, warto. mi do przeczytania została jeszcze część 9ta (przeskoczyłem sobie rozdział) i mam zamiar nadrobić wkrótce.
zaczęli też podsumowanie płytowe, bardziej mnie cieszy niż singlowe.
wychodzi na to, że nie znam się na hitach, znam się na płytach khe khe.
Napisano 02 marca 2010 - 22:38
No i oczywiście poznać szereg kozackich albumów, o których wcześniej się nie słyszało.
Napisano 03 marca 2010 - 19:40
Przebrnąłem przez całość, fakt - bardzo ciekawe, ale dla mnie mało przejrzyste. Forma tak dużego tekstu powinna być inna, gdy czyta się przy kompie. Oczy szybko wysiadająŚwietne te podsumowania na screeenagers. Można naprawdę wiele się dowiedzieć, m.in. o początkach post rocka, trip - hopu czy rozwoju hip hopu na naszym krajowym podwórku.
No i oczywiście poznać szereg kozackich albumów, o których wcześniej się nie słyszało.
Napisano 04 marca 2010 - 00:27
W ogóle, dziś oficjalnie skończyli pierwszą pięćdziesiątką albumów: http://screenagers.p...ion=show&id=227
Mocno przewidywalna, zwłaszcza po wszystkich tekstach, faktycznie starali się wybrać najważniejsze, no i nie mam pretensji, chciałbym mieć, ale nie mam.
Cieszy mnie bardzo, że na 13ym jedna z moich ulubionych płyt ever, Yankee Hotel Foxtrot czyli, którą nawet chciałem Wam dać do zrecenzowania i w sumie teraz żałuję, że nie dałem, no ale już trudno, może przy następnej kolejce jak dotrwamy. I za tę pozycję im wybaczam też, nawet to, że Post Pavillon jest wyżej od Embryonic (ale historia to jeszcze zweryfikuje i coś mi się wydaje, że zmieni się postrzeganie tematu, która z nich była ważniejsza), naczelny nie przecisnął ostatniej studyjnej Go-Betweens (no dobra, miała minimalne znaczenie dla muzyki dekady, ale miałem cień nadziei że się sentyment odezwie, heh ) a kolejność niektórych pozycji jest mocno wątpliwa. No to jeszcze raz, zachęcam wszystkich do zapoznania się.
Użytkownik acr edytował ten post 04 marca 2010 - 00:31
Napisano 04 marca 2010 - 16:33
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych