Skocz do zawartości

Zdjęcie

Get On Your Boots

1193 replies to this topic

Ankieta: goyb clip survey (146 użytkowników oddało głos)

Na ile oceniasz klip teledysk do Get On Your Boots?

1. 10 (52 głosów [35.62%])

Procent z głosów: 35.62%

2. 9 (27 głosów [18.49%])

Procent z głosów: 18.49%

3. 8 (25 głosów [17.12%])

Procent z głosów: 17.12%

4. 7 (14 głosów [9.59%])

Procent z głosów: 9.59%

5. 6 (8 głosów [5.48%])

Procent z głosów: 5.48%

6. 5 (6 głosów [4.11%])

Procent z głosów: 4.11%

7. 4 (5 głosów [3.42%])

Procent z głosów: 3.42%

8. 3 (4 głosów [2.74%])

Procent z głosów: 2.74%

9. 2 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 1 (5 głosów [3.42%])

Procent z głosów: 3.42%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#461 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:01

Być może do tego samego worka, jeśli chodzi o charakter, ale na pewno nie jakość. GOYB plasuje się wyżej.

Ależ nic takiego nie napisałam :|. Jeśli już mowa o jakości... Jak dla mnie, na chwilę obecną, jeszcze nie plasuje się wyżej.

#462 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:02

Chodzi mi o to, że nie jest jest specjalnie refleksyjny, wzruszający. Tekst nie skupia uwagi. Chodzi noga, wywija czacha, stukają palce, pojawiają się pozytywne wibracje - ale to dobrze, bo taki był przecież cel tej piosenki.

I oto chodzi w rokendrolu :P
Dołączona grafika

#463 aps

aps

Użytkownik

• Members
  • 304 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:15

właśnie rzecz w tym, że w większości przypadków Bonowe teksty - nie zawsze rymowane, nie zawsze składne (często wręcz przeciwni) miały (mają w zasadzie nadal) coś co trafiało mnie od pierwszego usłyszenia, jakąś zbitkę słów, jeden wers tak pełen sensu, że reszta go mieć nie musiałam, tu mnie tylko drażnią sexy bootsy, o 'how beautiful you are' - to właśnie wszystko nie jest nowe - to jak wymieszane teksty z bomby (COBL+L&P+może jeszcze Fast Cars) przemielone i posklejane na nowo, możecie interpretować do woli, ale mnie to już niespecjalnie chyba bawi

dla mnie tym jednym wersem pełnym sensu jest tutaj "future needs a big kiss". proste i bardzo na czasie moim skromnym zdaniem. w tym jednym zdaniu jest imo tyle pozytywnego przekazu, że reszta piosenki mogłaby brzmieć tralalala i mi by wystarczyło ;) jak to słyszę, to od razu jakoś lepiej mi się robi. nadzieja, akceptacja, radość.
Dołączona grafika

#464 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:17

I oto chodzi w rokendrolu :P

Jeszcze niedawno pisałeś, że to POP.

#465 Lmollu

Lmollu

Użytkownik

• Members
  • 1 003 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:22

Kompromisowo: to POP-ROCK. Tak jak Feel.

#466 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:22

Oj Witas zgrywusie :rolleyes: Ja wiem,że tylko udajesz przygłupiego :)
Dołączona grafika

#467 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:26

Ja nigdy niczego nie udaję ;]

#468 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:48

Jak myślicie, jaka będzie okładka? Taka jak na iTunes? Nie chciałbym żeby to było coś takiego :D

Dołączona grafika

#469 gum

gum

Użytkownik

• Members
  • 782 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 21:57

Jeśli to miałaby być okładka to w takim razie na HTDAAB powinien być widoczny McGyver rozbrajający bombę świetlówką.... :P
słuchacz łan, wertigo i bejbe bejbe

#470 JamesB

JamesB

Użytkownik

• Members
  • 17 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:01

Pierwsze wrażenie - o k... Uderzenie ze strony z której się zupełnie nie spodziewałem. Totalne zaskoczenie. Tak jak kiedyś The Fly, czy Discotheque. Po prostu inna kategoria. Aż się ciśnie wcześniejszy tekst Lanois czy Eno, że jest to zupełnie nowa jakość muzyczna, "rock'n'roll XXI wieku". I że zagrali inaczej.

Pewnie, że na siłę można byłoby porównywać, że tutaj fragment z tej piosenki, tamten z innej, a to jest odniesienie do...I analogie można mnożyć do śmierci us...Cieszę się, że ten numer wywołuje takie kontrowersje i emocje - bo o to chodzi w rock'n'rollu.

Przesłuchałem ten kawałek dzisiaj ze 40 razy, i od strony produkcyjnej jest IMVHO wyśmienity. Każdy instrument brzmi świeżo.

Co do analogii do Coldplay, to na Goldenline pojawiła się parę dni temu opinia, że NLOTH może być niezły, bo produkował to ten sam facet co nowego Coldplaya :lol: Nie chciało mi się nawet tłumaczyć, że to trochę na odwrót...Ale wracając do analogii, tak jak Violet Hill był czymś zupełnie nowym dla Coldplay, tak samo GOYB - gdybym nie wiedział, kto to gra, zajęłoby mi chwilę domyślenie się tego. I za tego typu niespodzianki cenię Czwórkę z Dublina.

Tekstowo jestem przyznam rozczarowany (brak ciągu logicznego między wersami), ale...znowu - to coś zupełnie nowego dla Bono.

A czy podoba mi się, czy nie...hmm, parę razy twierdziłem, że coś jest shitem, a potem się do tego przekonywałem - lub odwrotnie, że tym razem pokornie zamilknę... B)

#471 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:03

Okładki singla. Słabizna..

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#472 conr4d

conr4d

Użytkownik

• Members
  • 2 255 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:14

To nie jest słabizna, to jest mega-słabizna.

#473 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:16

No, dramat..

Na u2.com jest już oficjalny tekst.

GET ON YOUR BOOTS

The future needs a big kiss
Winds blows with a twist
Never seen a moon like this
Can you see it too?

Night is falling everywhere
Rockets at the fun fair
Satan loves a bomb scare
But he won’t scare you

Hey, sexy boots
Get on your boots, yeah

You free me from the dark dream
Candy floss ice cream
All our kids are screaming
But the ghosts aren’t real

Here’s where we gotta be
Love and community
Laughter is eternity
If joy is real

You don’t know how beautiful
You don’t know how beautiful you are
You don’t know, and you don’t get it, do you?

That’s someone’s stuff they’re blowing up
We’re into growing up
Women of the future
Hold the big revelations

I got a submarine
You got gasoline
I don’t want to talk about wars between nations

Not right now

Hey sexy boots...
Get on your boots, yeah
Not right now
Bossy boots

You don’t know how beautiful
You don’t know, and you don’t get it, do you?

Hey sexy boots
I don’t want to talk about the wars between the nations
Sexy boots, yeah

Let me in the sound
Let me in the sound
Let me in the sound, sound
Meet me in the sound

Let me in the sound
Let me in the sound, now
God, I’m going down
I don’t wanna drown now
Meet me in the sound

Let me in the sound
Let me in the sound
Meet me in the sound

Get on your boots
Get on your boots
Get on your boots
Yeah hey hey

http://www.u2.com/ne...ll&news_id=2292

#474 Caroli

Caroli

Użytkownik

• Members
  • 577 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:17

Jeszcze nikt nie napisał - jak tu jest GĘSTO! Jak TV On The Radio w najlepszych czasach, AD 2005. Ten przesterowany bas z gitarką, miazga, miazga MIAZGA. I ten 'asynchronizmy' czy jak to cholera okreslić, dziwna melodyka (nie chodzi o arabskie refreny, nie..), feeling lekkiego freak'a, nonszelancja, luz, a potem klasa, you don't know, you don't get it do you-u? (...)

Slucham, slucham i za kazdym razem rozne mysli przychodza do glowy, a im dluzej, tym bardziej slysze w tym utworze nutki starego dobrego U2 zmiksowane z tym czyms nowym, niepodobnym do ich dotychczasowego brzmienia. Dawno nie sluchalam U2, wiec musze sie co nieco "przestawic" na europejskie rytmy.

Jaka to melodia? Hmm, nasuwa mi sie skojarzenie z Tecktonik, znane rowniez jako tck, vertigo :lol: , milky way, taniec electro. Ktos, gdzies probowal mnie wprowadzic w te tajniki, ale chyba jednak to nie dla mnie. Tak, I didn't get it. Ale milo jest popatrzec i posluchac.
"Ancora. Once more."

- Karolina

#475 Cactus

Cactus

Użytkownik

• Members
  • 440 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:18

No niestety, ale z okładką dali dupy. No ale ważniejsze to co w środku i tu już jest zdecydowanie lepiej :)
Always Look on the Bright Side of Life

#476 Cactus

Cactus

Użytkownik

• Members
  • 440 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:25

No, dramat..

Drogi kolego. Bez przesady. Wiadomo, że panowie (tak naprawdę to Bono) przyzwyczaili nas do ambitniejszych tekstów. Ale do tego typu utworu jak GOYB, pasuje to co jest. I już
Always Look on the Bright Side of Life

#477 U2roopa

U2roopa

Użytkownik

• Root Admin
  • 6 527 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:28

Ok, moje kolejne wrażenia po przesłuchaniach. W ciągu dnia zrobiłem sobie przerwę żeby zobaczyć co mi najlepiej utkwi w pamięci, chciałem nabrać jakiegoś dystansu. Generalnie moje główne zastrzeżenie dotyczy fragmentu "sexy boots, get on your boots" - jest słaby i średnio ma się do reszty.

Za to cały dzień nuciłem sobie fragment "i've gotta a submarine you've got gasoline, I don’t want to talk about the wars between the nations", no i riff Edge'a. Ciężko bez tego wytrzymać.

Inne moje zastrzeżenie dotyczy grafiki - jeśli okładka będzie taka, jaka krąży w necie - to jest najsłabsza od lat. Czcionka to masakra.

#478 Małgosia

Małgosia

U2 and 80's addict

• Members
  • 1 106 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:29

Darek, jaki utwor taka okladka :lol: :lol:

Nie no, nie jest tak zle, podwyzszam moja ocene utworu do 6/10 ;)

...sexy boots.. tra la la

http://www.u2.szczecin.pl

#479 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:35

Im bardziej słucham tym lepiej, nowe dźwięki słychać, choć czekam na realny singiel lub album na lepszą jakość. ;)
Ta końcówka po prostu wymiata "Let me in the sound!!!".
Przesłuchałem Vertigo od razu po tym, jest OK, ale brakuje tego zadzioru choćby z Native Son. A co do tekstu, to w Vertigo jest podobnie, tylko tu bardziej "pseudo-rapowo" no i wers "I don’t want to talk about the wars between the nations" wydaje mi się dodany przez Bono, ale nie w pełni szczerze, a raczej że ten utwór o tym nie mówi, czysta zabawa, ale w innych pewnie coś będzie (no i dobrze) :rolleyes: Bo co niby miało znaczyć ostatnio "Palestinian dream" ;)

Bas nadaje na całego, wręcz przesterowany (chyba specjalnie :rolleyes: ), nie podoba mi się tylko to, że w refrenie głos Bono jest zbyt cichy, pewnie specjalnie, ale te instrumenty go przytłaczają, a chórki są wręcz głośniejsze niż główny wokal. ;) Czekam na Live Version.

Pamiętam, że przy "It might get loud" było coś o GOYB, czyli mogło na gitarkę Edga mieć wpływ granie w trio gitarowym :P

A okładki, hmmm..... łADNE. Ich aranżacja ze względu na minimalizm koncepcyjny nie przytłacza perspektywicznej formy całości albumu. -_- -_-

#480 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:41

Drogi kolego. Bez przesady. Wiadomo, że panowie (tak naprawdę to Bono) przyzwyczaili nas do ambitniejszych tekstów. Ale do tego typu utworu jak GOYB, pasuje to co jest. I już

Nie o tekst mi chodziło, a o okładki, drogi kolego.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych