Skocz do zawartości

Reedycje wszystkich albumów U2

1506 replies to this topic

#881 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 02 listopada 2010 - 23:39

Nie wydaje mi się, aby chcieli pominąć RAH.
Okres kiedy są w trasie i promują nowy materiał nie jest dobrym okresem na wydawanie reedycji. Takie wydawnictwa powinny pojawiać się w okresie "ciszy" w bieżącej działalności. Tak było z TJT i pierwszymi albumami. Wyjątkami są TUF i Achtung - ale tutaj zadecydowały okoliczności jubileuszowe. Myślę więc, że na kolejne reedycje, w tym RAH, przyjdzie czas po zakończeniu trasy ;)

No mam nadzieję, że R&H nie pominą.
Co do jubileuszy - to one niejako obowiązują, gdy chcą wydać Super Deluxe'y. Więc mam nadzieję, że i R&H się takowej wersji doczeka. A najbliższa "pełna" rocznica wypada w 2013.... :rolleyes: więc trzeba jeszcze poczekać.

Też sądzę, że następną reedycją będzie Achtung w okolicach listopada 2011 i będzie to pełny Super Deluxe Box. Potem w 2012-2013 dostaniemy R&H, Zooropę i POP w zwykłych wersjach Deluxe, na modłę reedycji pierwszych czterech albumów. Na koniec serii w 2015 dostaniemy Super Deluxe ATYCLB. Ale to tylko moje przypuszczenia, oficjalnie nic nie wiadomo.

Achtung rzeczywiście może być jesienią, aby nie pokrywać się z trasą - i co ważniejsze albumem na wiosnę.
Co do Super Deluxe'ów to myslę, że Pop też takowego dostanie. No i ciągle licze, że nie zapomną o Passengers :rolleyes:.... 2 CD w sam raz.

Polecam zrobić to samo.
edit: o Marcinie, jaka zintensyfikowana odpowiedź! :P

Że ja? :P Jak już odpowiadam to często zbieram wiele postów na raz i odpowiadam. ;)

Pamietaj, ze to tylko remaster a nie TJT nagrane od nowa wiec cudow sie nie mozna spodziewac, aczkolwiek przyjemnie sie slucha tego remastera. Jednak moim zdaniem zadne poprawiane dzwieku nie bylo tutaj potrzebne, bo wersja oryginalna ma niesamowity klimat i ta delikatna surowosc. Zreszta kiedys spotkalem sie z opinia, ze remastery to nie muzyka. Jest w tym ziarnko prawdy...

...tak, jak jest ziarno pierd****** w tej Twojej wypowiedzi. Zreszta jesli uwazasz ATYCLB za najlepiej wyprodukowany album U2, to spoko, pozdrawiam, ale TUF to Ty chyba nigdy nie slyszales...

Co za bulwers.... :rolleyes: Z tym TUF to nie przesadzajmy, bo trafia się taki utwór jak Elvis, szumiące, niedopracowane demo, czy ISS z dziwnie zbalansowanym stereo (wg mnie). Nie mówiąc, że remaster nie robi cudów i w takim MLK trzaski słychać....

Co do TJT, to płyta wydaje się być lekko przytłumiona. Najgorzej zawsze wg mnie było przy Streets (może to wina znajomości wersji Live :P), ale mając na uwadze to ile mieli provlemów z tym utworem, że mógł w ogóle nie wyjść, i że U2 większość utworów gra dużo lepiej Live nie jest to strasznym problemem.
Remaster wnosi dużo przy Exit i MOD - tu różnica jest znacząca, ale przede wszystkim przez podgłośnienie/normalizację tych utworów.

Na większości albumów U2 można znaleźć jakieś niedopracowane utwory. Wiele nowych albumów ma (nie tylko U2) ma tak podgłośnione utwory, że aż przesterowane. Takiego Crazy w wersji albumowej nie idzie nigdzie dobrze posłuchać, bo bass jest schrzaniony. Wygląda trochę jakby nie przykładali najwyższej wagi do samej produkcji, albo co też prawdopodobne były z nią duże problemy - Streets, Discotheque, czy nawet cały Pop. ;) Trzeba się przyzwyczaić.

#882 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 04 listopada 2010 - 06:30

Achtung rzeczywiście może być jesienią, aby nie pokrywać się z trasą - i co ważniejsze albumem na wiosnę.
Co do Super Deluxe'ów to myslę, że Pop też takowego dostanie. No i ciągle licze, że nie zapomną o Passengers :rolleyes:.... 2 CD w sam raz.

Wydaje mi się, że na samodzielną reedycję Orginal Soundtrack nie ma szans. Rozsądnym i realnym rozwiązaniem byłoby jednak połączenie reedycji tego albumu z Popem. Mogliby wtedy wydać Popa w wersji 3 CD - 1 to byłby oczywiście Pop, 2 to zbiór b-sidów i rarytasów, 3 zaś to byliby właśnie Passengersi. Mam nadzieję, że nie skoczy się tylko na Miss Sarajevie i Your Blue Room na bonusowej płycie. YBR był już wydany jako b-side na singlu Staring At The Sun.
Dołączona grafika

#883 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 05 listopada 2010 - 00:01

Wydaje mi się, że na samodzielną reedycję Orginal Soundtrack nie ma szans. Rozsądnym i realnym rozwiązaniem byłoby jednak połączenie reedycji tego albumu z Popem. Mogliby wtedy wydać Popa w wersji 3 CD - 1 to byłby oczywiście Pop, 2 to zbiór b-sidów i rarytasów, 3 zaś to byliby właśnie Passengersi. Mam nadzieję, że nie skoczy się tylko na Miss Sarajevie i Your Blue Room na bonusowej płycie. YBR był już wydany jako b-side na singlu Staring At The Sun.

Ja mam nadzieję, że nie zapomną o tym albumie i dadzą mu szansę na reedycję. ;)
Na tak przemawia właśnie podciągnięcie pod U2 owych dwóch utworów, oba przeznaczone były na single, tylko MS się udało. Jeśli na Best Of'ie i singlu SATS wydali je pod swoim szyldem to już coś. Poza tym powrót MS na koncerty przy okazji VT i 360 może oznaczać, że pamiętają o tym wydawnictwie.
Z Popemi dodatkowymi płytami CD jest inna ciekawa sytuacja - nie raz Bono wspominał o ponownym nagraniu albumu :P - jak tylko mieli okazję (single i Best Of) to nagrywali nowe wersje, jeśli dogrywają coś do starych utworów, to może i coś pomajstrują nad "nowszymi". Nie liczę na płytę z dosłowną "re-edycją" ale kto ich wie, może będą mieli dużo czasu w 2012.
Co jak co, ale DVD do Popa musi być, a koncert z Sarajewa nadaje się chyba najbardziej.

W sprawie Super Deluxe'ów niepokoi mnie rok właśnie 2013, bo zbiegną się "pełne" rocznice wydań R&H i Zooropy, więc oba mogą polecieć tylko po 2CD, co w przypadku R&H byłoby ze stratą dla koncerty z LoveTown.

#884 Bart.1551

Bart.1551

Użytkownik

• Members
  • 771 Postów

Napisano 05 listopada 2010 - 15:41

Wyobraźmy sobie idealną reedycję ,,Popa"... Czyli :
Digipack z czterema płytami:
Disc 1
U2 ,,Pop:
Disc 2:
,,U2 Pop Mart live from Sarajevo DVD"
Disc 3:
COKOLWIEK: single z popu, piosenki z Pasażerów albo cokolwiek co miałoby sens
Disc 4:
,,U2 Pop Mart live from Warsaw Audio"

#885 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 07 listopada 2010 - 23:19

Wyobraźmy sobie idealną reedycję ,,Popa"... Czyli :
Digipack z czterema płytami:
Disc 1
U2 ,,Pop:
Disc 2:
,,U2 Pop Mart live from Sarajevo DVD"
Disc 3:
COKOLWIEK: single z popu, piosenki z Pasażerów albo cokolwiek co miałoby sens
Disc 4:
,,U2 Pop Mart live from Warsaw Audio"

Nie, nie, nie... Idealna miałaby Warsaw Video DVD ;) (na płycie CD audio całe by się nie zmieściło a i obraz ważny!)

Ale na poważnie, to na hipotetycznej 4. płycie właśnie mógłby być równie hipotetyczny POP2. Ale to już gdybanie do kwadratu, bo jak na razie to oni nie mogą nagrać nowej płyty, a co dopiero poprawiać starą....:rolleyes:
Za to w bonusach DVD co by nie mówić mogło by się znaleźć NYD z Warszawy ;)

#886 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 02 maja 2011 - 22:15

U2 360 TOUR

According to other sites U2 did a photo shoot in Berlin today followed by a visit to Hansa Studios to work on the remastering of Achtung Baby.

Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#887 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 02 maja 2011 - 23:22

Za u2tour.de:

Dołączona grafika

Zespół podobno zagrał w Hansie kilka razy One.
Dołączona grafika

#888 andie

andie

(not) original of the species

• Moderatorzy
  • 5 687 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 08:37

http://www.u2-site.c...w_Berlinie.html

Twitter Edge'a:
Dołączona grafika
:)
Is there an order in all of this disorder
Is it like a tape recorder
Can we rewind it just once more

#889 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 10:46

Wydaje mi się, że wizyta w Berlinie może mieć związek z tym, że zespół planuje uczcić rocznicę Achtunga również na trasie i na Glastonbury. Może więc poczas One na ekranie wyświetlane będą video lub/i zdjęcia z tej wizyty (być może zmiksowane z berlińską wersją teledysku). Jakoś nie wyobrażam sobie, aby mogli kręcić samodzielny teledysk do One. Trochę się już ich bowiem uzbierało. Przy żadnej z poprzednich reedycji nie stosowali też takich form promocji.
Dołączona grafika

#890 Lnx

Lnx

Użyszkodnik

• Members
  • 790 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 13:25

Jakoś nie wyobrażam sobie, aby mogli kręcić samodzielny teledysk do One. Trochę się już ich bowiem uzbierało. Przy żadnej z poprzednich reedycji nie stosowali też takich form promocji.

Niby nie, ale uważam, że naprawdę świetnym pomysłem jest nagranie berlińskiego klipu do One, w tym samym miejscu (Hansa Studio), tyle że 20 lat później. Mam tu oczywiście na myśli jedynie ujęcia zespołu stojącego w "kółeczku" na środku hallu (do tego ewentualnie kilka przejażdżek Trabantami); bez całej reszty przebieranek itp. :P

- Ilu członków U2 potrzeba, by zmienić żarówkę?
- Jednego - Bono trzyma żarówkę, a świat kręci się wokół jego tyłka.

#891 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 14:16

OK, oby tylko nie wpadli na pomysł umieszczenia na Bonusowej płycie "nowej wersji One" jako "nowego utworu" <_< Wolałbym raczej jakieś niepublikowane utwory niż odświeżane wersje :rolleyes:

Ale w sumie ciekawe po co tam pojechali? Przecież pewnie mają masę zdjęć i ujęć z nagrać w Berlinie... :rolleyes:

#892 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 15:01

Back to the Future ;)
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#893 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 15:46

Mi sie natomiast zawsze marzyla taka forma reedycji, ze panowie nagraliby wszystkie utwory od nowa. Po prostu przedstawienie Achtung Baby tak, jak brzmialby ten album dzis.

Oczywiscie jako jednorazowy wyczyn. Nagrywanie calej dyskografii od nowa jest pomyslem absurdalnym, ale jeden album, w szczegolnosci AB, bardzo by sie do tego nadawal.

#894 olekcj111

olekcj111

Użytkownik

• Members
  • 644 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 16:50

Zgadzam się. Po kilkukrotnym odsłuchaniu nowej odsłony Even Better stwierdzam że jest o wiele lepsza niż kiedyś! Podobnie można powiedzieć o The Fly z VT, albo metamorfozie Untila który też przeszedł pare zmian kosmetycznych w ciągu tych 20. lat.

BTW. strasznie się cieszę że będą teraz nawiązania do Achtunga bo to chyba mój ulubiony album, A na samą myśl o ZOO TV już mnie ciarki przechodzą :D
Generalnie 90's były niesamowite...

#895 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 17:02

Dużo jak wiadomo na tej płycie można poprawić, gdyby szaleć z nową wersją to już mamy piękne przykłady jakby mogło być, a nie jest. Gdyby tak nawet poniższe poskładać..

Zoo Station można by nie ruszać, choć to by się mijało z celem, więc powiedzmy niektóre VT-wykony miały więcej kopa
Even Better z 360Tour obowiązkowo
One z Elevation Tour 2nd Leg
Until się wiele nie zmieniał, ale wydłużony bridge jak przy ostatnich wykonaniach, albo trochę więcej 'love love love' jak na pierwszych z VT - jestem za.
Wild Horses z Bostonu VT - szołgejzowa niemal wersja.
So Cruel nie ma odniesienia, ale wiadomo jak jest - Bono, przestał już być emo więc pewnie zabrzmiałoby lepiej.
The Fly - oczywiście Elevation Tour, 1st Leg.
M.Ways najlepsze lata ma za sobą, ale jak się trzymamy ostatniej dekady wykonania z ET, VT a nawet ostatnie, koszą wersję albumową bez trudu.
Tryin to Tryin, tu bym się martwił o nową wersję, ale może jakiś electro-remix?
Ultraviolet wiadomo - dopiero na 360 doczekał się epickości.
Acrobat - było takie intrumentalne nagranie niby to z próby, może to fejk, ale jaka była moc! tak z rok temu się coś pojawiło. Tego to potrzebuje.
Love Is Ślepa Ku.. rczę no, ciężko nawet teoretyzować, wyobrażać sobie nowe aranże. No tu nie mam koncepcji.

więc generalnie tak. Plus - wszystko wyprodukowane tak, jak się to powinno zrobić teraz, świeżo brzmiące.. no to by było dobre.

#896 teka55

teka55

Użytkownik

• Members
  • 2 040 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 17:33

Dołączona grafika
;)
Dołączona grafika
I can Breatheeeee!

lans.efę

#897 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 03 maja 2011 - 17:43

Mi sie natomiast zawsze marzyla taka forma reedycji, ze panowie nagraliby wszystkie utwory od nowa. Po prostu przedstawienie Achtung Baby tak, jak brzmialby ten album dzis.

Sam Bono wspominał o Popie a nawet chyba Boy'u, ale czego to Bono nie mówił. ;) Pomysł ciekawy, chociaż na kilka utworów - ale ważne by wersje jakoś bardziej się różniły niż tylko poprostu zostały odegrane - coś ala New Mix'y z Best Of 1990-2000

Dużo jak wiadomo na tej płycie można poprawić, gdyby szaleć z nową wersją to już mamy piękne przykłady jakby mogło być, a nie jest. Gdyby tak nawet poniższe poskładać..

więc generalnie tak. Plus - wszystko wyprodukowane tak, jak się to powinno zrobić teraz, świeżo brzmiące.. no to by było dobre.

Jak wiadomo - U2 większość utworów chyba gra lepiej na żywo niż były grane na albumach, ale czy potrafili by to odtworzyć w studio to nie wiem.... :unsure:
Zoo Station - Mocne otwarcie! - jak to z dalszych legów VT - Buenos Aires np. :D Wersja dopracowana bardziej niż np taka z Chicago.
EBetter - fakt to jest świeża wersja ta z 360'tki
One - dodać "Hear Me Coming Lord..." i było by super
Until - na żywo dużo się nie zmieniał, ale w porównaniu do wersji albumowej duuużo zyskał, zwłąszcza mocna końcówka, na albumie jest słabo - wersja z ET najlepiej
The Fly - jak najbardziej ET 1 Leg! na VT było nieźle ale nie najlepiej.
MW - Na ZooTV grali to świetnie, na PopMarcie Bono miał gorszy głos, ale grane nadal super - ale acr ma rację każda wersja do teraz (nawet 360) jest lepsza od albumowej ;) Choć poziom z trasy na trasę spadał...
UV - głośniejsze śpiewanie/krzyczenie drugiej zwrotki jak najbardziej zmieniło ten utwór na plus, po 360'tce dziwnie mi się słucha wersji albumowej i tej z ZooTV :rolleyes:, czegoś brakuje.

Co do reedycji to niech wydadzą jakieś fajne dema, rzadkie B-Side'y i pełny koncert na DVD plus jakieś rzadkie teledyski.
Właśnie oglądnąłem sobie Stockholm z 1992 roku.... :P Jak dla mnie bomba - gdyby tylko nie te wstawki z tym chłopakiem co wygrał transmisję byłoby jeszcze lepiej.
Inne intro Bono do Zoo Station, Horses, Trayn', UV, świetne Stand By Me śpiewane w połowie przez Edga, Bad/AIWIY, Desire, I Still, Dancing Queen (z połową ABBY) - ciężko o koncert z większą ilością różnic w stosunku do koncertu z Sydney, który na pewno był nagrywany profesjonalnie. :rolleyes: Ale pewnie wydadzą coś z Outside Broadcast - Waszyngton albo New York.

#898 Stalker

Stalker

Użytkownik

• Members
  • 383 Postów

Napisano 04 maja 2011 - 00:15

Krótki film sprzed studia od u2gigs.

#899 Łukasz U2

Łukasz U2

Użytkownik

• Members
  • 3 501 Postów

Napisano 04 maja 2011 - 14:13

A ja bardzo liczę że wrzucą chociażby jako bonus nową wersję Even Better...
Watch more TV
I have a vision... Television
Please tell a President to watch more TV
President is not avalaible to Me??? (Mirror Ball Man Zootv Washington Dc)
http://forum.u2guitartutorials.com/

#900 Gone

Gone

Użytkownik

• Members
  • 1 101 Postów

Napisano 04 maja 2011 - 18:10

Oj było by pięknie. Co jak co ale ta wersja wprost ocieka mocą. :lol:
"I believe in the Kingdom Come.. Then all the colours will bleed into one, bleed into one.."

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych