Skocz do zawartości

U2.COM

1196 replies to this topic

#481 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 29 sierpnia 2015 - 16:27

Ja tam uważam, że trzeba racjonalnie podchodzić do sprawy.

Przede wszystkim jak słusznie zauważano pobieranie twórczości aby ,,ją sobie posłuchać" jest w PL legalne, tak więc z punktu widzenia prawnego w ogóle nie ma problemu. Jedyne wątpliwości jakie się pojawiają są natury moralnej. A tu mam takie przemyślenia: chłopcy z U2 są miliarderami i sami siebie nazywają ,,największym zespołem na świecie". Bono osobiście ma tyle kasy, że mógłby bez trudu kupić jakieś średniej wielkości afrykańskie państwo i ogłosić się jego królem (tak swoją drogą czterysta lat temu w Afryce istniało państwo o nazwie Bono, nasz ulubieniec mógłby więc nawiązać do tradycji :P ). Żadna krzywda im się od tego naszego ściągania nie stanie. Poza tym i tak większość z nas już wydała w ramach bieżącej trasy lub wyda w przyszłym roku kupę forsy na bilety koncertowe, a do tego dojdzie jeszcze na pewno zakup DVD z Paryża i inne tego typu rzeczy. Nie można więc powiedzieć, że tylko żerujemy na internetowym piractwie jeśli chodzi o U2.

Co innego oczywiście gdybyśmy mieli do czynienia z jakimś garażowym, lokalnym zespołem którego członkowie muszą brać fuchy po godzinach prób albo występować na otwarciach Lidla, aby jakoś przetrwać. Wtedy faktycznie każdy grosz się liczy i można się zastanawiać czy takie ściąganie jest właściwe i czy nie lepiej wesprzeć takiego zespołu finansowo. Jednak taką dyskusję w przypadku U2 uważam za bezprzedmiotową.

#482 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 29 sierpnia 2015 - 21:26

@nvk - tak, u2 dostało za album ciężką kasę, ale fanom i nie tylko na siłę aż za darmoszkę wcisnęli ;) ja i tak uważam że najlepszym modelem dystrybucji albumu jest model "In Rainbows" Radiohead, już z 2007 roku, szkoda że nie zrobił się bardziej popularny. czy można mieć moralnego kaca za udostępnianie cyfrowej wersji tego co mieli dostać tylko subskrybenci? można.ale można i nie mieć. oni dostaną też piękne winyle itp. a my se tylko posłuchamy lepszej jakości bootlegu z raz czy dwa. swoją drogą - sam dziś skacowanym byłem, dopiero teraz mogę wysyłać misie, sorry że nie wcześniej ale z kacem po spotkaniu z u2forumowiczami, a takie nam spontanicznie wczoraj wypadło, się nie wygra :P

#483 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 Postów

Napisano 30 sierpnia 2015 - 13:41

Wiem, że czasy się zmieniły, wiem, że teraz zarabia się na koncertach. Ale rozumiem, że w takim razie artyście za płytę, utwory i tzw. pracę intelektualną/twórczą nic się nie należy, bo polskie prawo zezwala na ściąganie plików? Ok. Obyś kiedyś coś nagrał/napisał. Poproszę Cię o linka :D

tak się składa, że posiadam zakupioną praktycznie całą dyskografię U2 na CD i systematycznie kupuję płyty innych wykonawców więc płacę im za wygodną dla mnie wersję, także argument słaby, ale jeśli mam wykupywać subskrypcję wartą fortunę bo zespołowi (chociaż jestem świadom, że to nie tylko ich sprawka) nie widzi się wydawanie płyty w postaci CD w normalny sposób, to TO jest właśnie cwaniactwo. Dziękuję postoję, jeśli podoba mi się płyta to ją przesłuchuję, a potem idę do sklepu albo wchodzę na allegro i ją kupuję, w taki sposób oddaję tę KASĘ chłopakom. Nie ma jej na CD albo trzeba wykupić suba? Nie zarobią. 

A co do nagrywania/pisania, okej wyślę Ci linka, przecież o to w tym chodzi, rozpowszechnię swoją twórczość.

EDIT: Widzę, że Jacob ujął to nawet lepiej 

#484 Karule

Karule

Użytkownik

• Members
  • 348 Postów

Napisano 30 sierpnia 2015 - 14:16

Oj, jakby Bonias zobaczył, co wyrabia się w tym temacie, to spojrzałby Wam z pogardą prosto w twarz i splunął!

#485 autek

autek

Użytkownik

• Members
  • 72 Postów

Napisano 30 sierpnia 2015 - 19:56

Kto chce niech pisze ;)

Fajny materiał, pewnie bardziej kolekcjonersko jeśli macie winyle, może muzycznie nie poraża niczym szczególnie jak się znało nagrania z tych czasów ale dobra rzecz, super że bardzo dobra jakość. Podoba mi się. Szkoda że tytułowego utworu zabrakło ;)

Ja również poproszę ... baaardzo :)

#486 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 31 sierpnia 2015 - 23:30

Ano nie grali wtedy, ale U2 nie raz oszukiwali, mogli skądinąd dokleić :P Ale podoba mi się jak poza remasterem samego dźwięku nie poprawiali błędów etc. To moi drodzy znaczy że U2 pierwszy raz w karierze wydało oficjalny bootleg, taka ciekawostka ;)

Nie tak szybko. :D Na u2wanderer.org już toczą się dyskusje, czy Boy/Girl nie jest zlepkiem kilku wykonań :rolleyes: bo wystąpiły jakieś podobieństwa do wersji singla IWF i remastera Boy, a ponoć obie wersje powinny być z różnych dat....

Druga rzecz to wycięcie snnipetu "Send in The Clowns" z The Electric Co. Wprawni słuchacze powinni usłyszeć końcówkę odliczania Bono i krzyki z widowni. W sumie i tak lepiej, że udało im się wyciąć sam głos Bono, a nie wykastrować utwór, jak na Red Rocks DVD :wacko:

Swoją drogą, szkoda, że ta sprawa ciągnie się i ciągnie latami za nimi. Na prawdę nie dałoby się tego po latach załatwić? Chyba nie czekają, aż prawa wygasną? Autor chyba ciągle żyje?

PS A co do wydania super ekstra HQ remastera tylko na winylach i mp3 i to w dodatku niepełnego koncertu! to zespół z lekka wydymał swoich fanów, a zwłaszcza tych co płacą... :rolleyes: Jak wcześniej wspomniano, były lepsze przykłady, jak U22 i The Edge's Picks.

#487 NvK

NvK

Użytkownik

• Members
  • 287 Postów

Napisano 01 września 2015 - 08:24

w dodatku niepełnego koncertu! to zespół z lekka wydymał swoich fanów

Taki urok oficjalnych wydawnictw. Pokaż mi pełny koncert U2 wydany oficjalnie ;) Inni wykonawcy też tak robią, to nic wyjątkowego. Uprzedzając: oczywiście, że są wyjątki od tej reguły, ale U2 nie od dziś idzie taką a nie inną ścieżką.

#488 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 01 września 2015 - 22:49

Taki urok oficjalnych wydawnictw. Pokaż mi pełny koncert U2 wydany oficjalnie ;) Inni wykonawcy też tak robią, to nic wyjątkowego. Uprzedzając: oczywiście, że są wyjątki od tej reguły, ale U2 nie od dziś idzie taką a nie inną ścieżką.

PopMart z Mexico City ;) Chociaż sam nie wiem, czy jednego snnipeta nie wycięli. :P

Tylko wiesz, co innego wydawnictwo "sklepowe", a co innego dla fanów. Powinno, jednak być bardziej dopracowane i kompletne. Rozumiałbym, że to bonus na CD do książki dodawanej przed 2 laty (w sumie to byłoby logiczne), ale jeśli to są osobne wydawnictwa to wymagałbym czegoś więcej. :rolleyes:

#489 NvK

NvK

Użytkownik

• Members
  • 287 Postów

Napisano 01 września 2015 - 23:10

Tylko wiesz, co innego wydawnictwo "sklepowe", a co innego dla fanów. Powinno, jednak być bardziej dopracowane i kompletne

I ja się z Tobą w zasadzie zgadzam. Chociaż im większe dopracowanie, tym więcej kasy, a potem większość i tak to ściągnie :P A PopMart setlistowo jest pełny, ale ogólnie - nieco przycięty z pewnych sytuacji, no i montowany z dwóch koncertów jednak ;)

#490 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 02 września 2015 - 22:40

Jasne, tylko wydaje mi się, że w sam remastering włożono niemało wysiłku, a kwestia setlisty - zamiast wywiadu Bono dajemy 2 utwory więcej, a wywiad spokojnie można dać w mp3 do ściągnięcia, cała filozofia, ale dla nich to za trudne ;P

#491 Mars_2000

Mars_2000

Użytkownik

• Members
  • 804 Postów

Napisano 01 grudnia 2015 - 07:33

Taki news wpadł do skrzynki w nocy...

2015/16 SUBSCRIPTION RENEWAL UPDATE

Dear Marcin,
Towards the end of each calendar year we reveal news of our annual subscription offer.

With details of the 2016 offer set to be launched in January, a little later than usual, we don't want our subscribers disadvantaged in any way.

As a result all subscribers whose current term ends between October 2015 and January 2016, will now have their subscription period automatically extended until Sunday January 31st 2016.

If you've already signed up again for 2016 - with your renewed term ending between October 2016 and January 2017 - you'll also receive an extension. Your renewed term will run until January 31st 2017 and you'll receive the 2016 gift as soon as it's available.

We'll bring you information on the new offer in January, giving you time to decide if you'd like to renew.

You don't need to take any action now in order to keep your subscription active but if you have any questions, check these FAQ's.

Meantime we're looking forward to sharing with you what's in store for 2016...

best wishes
The U2​.​com Team

To raczej oznacza brak newsów nt. kontynuacji trasy I+E po zakończeniu obecnego legu.
Szkoda...

#492 Eva

Eva

Użytkownik

• Members
  • 863 Postów

Napisano 01 grudnia 2015 - 15:56

To się powoli robi nie tyle tajemnicze co na wskroś irytujące. Ja miałam wykupionego suba z terminem do połowy października 2016 to też mi przedłużyli do końca stycznia 2017!. Wygląda to tak jakby nie mieli zamiaru nic ogłaszać przed końcem 2016, bo po co wyciąganie ludzi aż z października?.

"Każdy, kto balansuje na krawędzi przepaści i spojrzy w dół, zobaczy odchłań bez dna. Wiedząc o tym, a mimo wszystko patrząc w dół, zdobywamy odwagę. Wiesz, jakie istnieje ryzyko. Możesz wtedy odwrócić się plecami do przepaści i próbować znaleźć spokój i bezpieczeństwo w swoim klimatyzowanym koszmarze." - Bono

#493 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 08 grudnia 2015 - 23:35

Trochę słabe. Najpier ponad półroczne opóźnienia z dostawa winyli. Teraz przesunięcie subskrybcji. Mam nadzieję, że wynagrodzą to dobrym materiałem audio a najlepiej wideo dla subsktybentów. W sumie materiału na coś w stylu U22 mają dużo, ale nie wiem, czy nie lepiej poczekać do końca trasy, aby wybierać z całości.

Z kolei przez brak SoE pewnie cały materiał studyjny jest blokowany aż do wydania albumu, bo a nuż się przyda...

#494 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 11 grudnia 2015 - 08:20

Przyszło mi do głowy, że ofertą dla subskrybentów miało być DVD z Paryża w wersji HBO i stąd opóźnienie.

Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#495 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 Postów

Napisano 15 grudnia 2015 - 00:26

Przyszło mi do głowy, że ofertą dla subskrybentów miało być DVD z Paryża w wersji HBO i stąd opóźnienie.

Teraz, jak w sieci są materiały HD z 3/4 koncertów z Paryża, to nie jestem pewien, aby DVD było atrakcją, ale, jak potrafili dać książkę nie wspominając o Slane Castle 2CD...... :rolleyes:

DVD mogli by dać, ale albo z jednego z koncertów z USA, albo coś ala U22, tyle, że w wersji wideo z przekroju całej trasu. Nie wiem tylko na ile materiały standardowo rejestrowane podczas koncertów by się nadawały. Chyba potrzebna przynajmniej jedna kamera z obrazem całości, a takich mogło nie być...

#496 Bremo

Bremo

Kaka demona

• Members
  • 1 816 Postów

Napisano 25 stycznia 2016 - 19:23

Zaczął się ostatni tydzień przed 31. stycznia - momentem wygaśnięcie subskrypcji większości członów. Wiadomo coś? Żadnych ploteczek, nic?

#497 Jacob

Jacob

Użytkownik

• U2 FAQ MAKER
  • 3 332 Postów

Napisano 25 stycznia 2016 - 19:35

Jedno jest pewne - w styczniu chłopcy chyba nawet nie spotkali się w czwórkę, nie mówiąc już o nagrywaniu płyty. Bono najpierw siedział w Birmie, potem w Chinach, a teraz jest w Davos. Z kolei Adam cały styczeń smaży się na jakiejś rajskiej wyspie :P Tak więc jeśli lada moment ma wyjść krążek, to jest on już dawno gotowy.

#498 DK-ART

DK-ART

Użytkownik

• Members
  • 561 Postów

Napisano 26 stycznia 2016 - 00:27

Jedno jest pewne - w styczniu chłopcy chyba nawet nie spotkali się w czwórkę, nie mówiąc już o nagrywaniu płyty. Bono najpierw siedział w Birmie, potem w Chinach, a teraz jest w Davos. Z kolei Adam cały styczeń smaży się na jakiejś rajskiej wyspie :P Tak więc jeśli lada moment ma wyjść krążek, to jest on już dawno gotowy.

No, a propos w międzyczasie Bono był jeszcze w Tajlandii, Adam był na jakimś bankiecie w Beverly Hills, a Larry był w Niemczech, natomiast gdzie był Edge - tego nie wiadomo...

#499 The Fly

The Fly

Użytkownik

• Members
  • 2 153 Postów

Napisano 26 stycznia 2016 - 13:42

natomiast gdzie był Edge - tego nie wiadomo...

w piwnicy razem z fenderem i automatem Larry'ego, tworzył drugie Streetsy

#500 Eva

Eva

Użytkownik

• Members
  • 863 Postów

Napisano 30 stycznia 2016 - 19:54

Zaczął się ostatni tydzień przed 31. stycznia - momentem wygaśnięcie subskrypcji większości członów. Wiadomo coś? Żadnych ploteczek, nic?

Oczekujących na jakąkolwiek informacje zawiadamiam, że przed momentem przedłużyli wszystkim subskrypcje do 16 lutego.

Oni chyba mają taki burdel w głowach, że chyba sami nie wiedzą co planują na ten rok pod każdym względem  ;) .

"Każdy, kto balansuje na krawędzi przepaści i spojrzy w dół, zobaczy odchłań bez dna. Wiedząc o tym, a mimo wszystko patrząc w dół, zdobywamy odwagę. Wiesz, jakie istnieje ryzyko. Możesz wtedy odwrócić się plecami do przepaści i próbować znaleźć spokój i bezpieczeństwo w swoim klimatyzowanym koszmarze." - Bono

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych