Survivor 9 - War
Napisano 22 listopada 2007 - 22:48
#142 Guest_Mac_*
Napisano 22 listopada 2007 - 22:50
#143 Guest_u2megafan_*
Napisano 22 listopada 2007 - 22:56
Napisano 22 listopada 2007 - 22:59
Argumenty Johnego, że zamysłem był rytm marszowy, średnio do mnie trafiają. Nie jest sztuką wybijać marsza.
Głosuję za brak inwencji twórczej w partii basu, gitary i (w mniejszym stopniu) perkusji.
Plusy w tej piosence widzę w
- pomyśle, żeby w pierwszej zwrotce śpiewał Egde (dla niewprawionego ucha różnica w głosach Bono i Edga jest niezauważalna)
- linia melodyczna wokalu
- pomysł na wstawkę z filmu w środku piosenki (kojarzy mi się to z "Unknown Soldier" Doorsów)
Jednak to za mało, żeby na ten utwór nie głosować.
.
1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode
U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent
Napisano 22 listopada 2007 - 23:46
Napisano 23 listopada 2007 - 06:51
A ja Was upominam:
Nie tykać mi Like a Sąg!!
New Year's Day, oczywiście, oczywiście.
Like A Song
A żebyś wiedział Witoldzie że na to zagłosuje
Napisano 23 listopada 2007 - 07:28
ponieważ nie wiem dlaczego ale nie podoba mi sie ten moment w ktorym by koncza piosenke, a potem graja dalej... nie lubie tego
Napisano 23 listopada 2007 - 07:44
Po raz drugi głosuję na Seconds
Argumenty Johnego, że zamysłem był rytm marszowy, średnio do mnie trafiają. Nie jest sztuką wybijać marsza.
Głosuję za brak inwencji twórczej w partii basu, gitary i (w mniejszym stopniu) perkusji.
Dla mnie Seconds to jeden z ulubionych utworów na płycie. Podczas głosowania na Hehu miałem nawet czelność uznać go za najlepszy na całym albumie. Obecnie plasuje się u mnie na miejscu 3 po absolutach w postaci SBS i NYD. Utwór pasuje bardzo do koncepcji całego albumu. Podobnie jak Johnny uważam, że kawałek stanowi świetne przejście z Sunday. Linia melodyczna i wokal w tym kawałku jak dla mnie są oszałamiające. Nie pojmuję Twojej opinii o braku inwencji twórczej w partii basu, gitary i perkusji. Linia melodyczna doskonale komponuje się z wokalem, nadaje szczególny klimat utworowi. Każdy dzwięk jest idealnie dopasowany do konwencji piosenki, która z założenia jest oparta na jednostajnnym, marszowym rytmie. Nie wiem na czym miałaby polegać ta większa inwencja twórcza. Zdecydowanie Seconds nie można wyrywać z jego albumowego kontekstu. Utwór pod względem tekstowym i muzycznym bardzo pasuje do tematyki i stylistyki WARa. Za idealne również uważam jego umiejscowienie pomiędzy Sunday i NYD. Zresztą moim zdaniem podobnie jak przy wielu innych płytach U2 album trzeba traktować jako pewną całość - słuchanie zaś tylko poszczególnych kawałków pozbawia często ich mocy poprzez pozbawienie albumowego kontekstu.
#149 Guest_Mrówa_*
Napisano 23 listopada 2007 - 09:28
Napisano 23 listopada 2007 - 10:17
Napisano 23 listopada 2007 - 11:01
(Sorry Witas, obiecuję, że jak już się tego pozbędę, przyłączę się do kampanii antyNYD )
Moi sąsiedzi z góry zalali moich sąsiadów z dołu. A mnie wszyscy ignorują..
Napisano 23 listopada 2007 - 11:29
Widać batalia o Like A Song odniosła efekt. Kiedyś to w ogóle było moje Top 10 zespołu. Więc wróciłem do całej War i sobie przypomniałem, że Like A Song to jednak jest coś potężnego.
Stąd 40. Jako closer płyty i koncertów wspaniały.. choć..ja nigdy się specjalnie nie jarałem że jest 40 na koniec, bardziej podoba mi się sama atmosfera i chóralny śpiew, aniżeli sam kawałek, jego wykonanie etc. Ale oceniamy tu płytową. No i. I najlepszy w 40 jest bas. I ogólnie jest bardzo dobrze. Ale to bardzo dobrze to tylko bardzo dobrze, czyli za mało.
Czyli: bo reszta jest lepsza
Napisano 23 listopada 2007 - 11:39
Napisano 23 listopada 2007 - 11:41
40. lub SBS musi wygrać, Like A Song... jest wspaniałym kawałkiem, Drowning Man za wcześnie dotykać, więc zostają Seconds, NYD i Surrender, które jest dla mojego ucha najmniej atrakcyjne
Your signature is more powerful than you think
Napisano 23 listopada 2007 - 11:43
Napisano 23 listopada 2007 - 13:04
Napisano 23 listopada 2007 - 13:40
Napisano 23 listopada 2007 - 14:24
Sam jesteś WitoldA żebyś wiedział Witoldzie że na to zagłosuje
Ale, co by nie mówić, widzę postępy... DWA głosy na NYD
Napisano 23 listopada 2007 - 14:27
Ja jestem pewien tylko jednego - Surrender i 40 to najlepsze kawałki na płycie, więc jedynym powodem, dla którego zostaję w survivorze, będzie ich ratowanie.
Ja od kilku lat próbuję się do tej piosenki przekonać. Podoba mi się jej mroczny klimat. Podoba mi się gitarka slide, ale generalnie jakoś mi nie wchodzi.
.
1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode
U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent
Napisano 23 listopada 2007 - 15:08
Nie to, że nie lubię tej piosenki, ale inne są jeszcze lepsze.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych