Skocz do zawartości

Zdjęcie

Survivor 9 - War

• Please log in to reply
348 replies to this topic

#101 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 08:57

Czasem mam wrażenie, że w tych survivorach niektóre osoby głosują bezmyślnie, na zasadzie: "Aha! "The refugee" odpadło, "Like a song" było na drugim miejscu... więc głosuję na "Like a song"." BEZ SENSU!

"Like a song" to świetna, dynamiczna, nasycona emocjami piosenka z niesamowitą perkusją (nawet z solówką perkusyjną na końcu). Dla mnie ta piosenka (z tych nie-singlowych) jest chyba najlepsza na płycie.

Apeluję o zdrowy rozsądek przy głosowaniu i własne zdanie, a nie strzelanie na ślepo!

Głosuję na "Seconds", jedną z najsłabszych kompozycji na płycie. Jednostajna perkusja, 3-dźwiękowy motyw basowy, który powtarza się przez cały utwór, jednostajna gitara akustyczna i jedyna melodia w wokalu. W "We Will Rock You" grupy Queen takie coś przeszło, tutaj nie!

1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode

U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent

#102 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 12:14

Jednostajna perkusja, 3-dźwiękowy motyw basowy, który powtarza się przez cały utwór, jednostajna gitara akustyczna i jedyna melodia w wokalu.

... i właśnie kontrast między tymi prostymi elementami a wymową tekstu jest najmocniejszym punktem tej genialnej piosenki, obdarzonej w dodatku niezwykle pięknym refrenem.

Nie ma na War utworu słabszego, utworu który " nie przechodzi ", czy w stosunku do którego można byłoby mieć jakieś poważniejsze zastrzeżenia. Kropka.

Nie ma na co głosować.. Two Hearts Beat As One.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#103 matt

matt

Użytkownik

• Members
  • 996 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 13:04

Surrender

#104 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 13:13

... i właśnie kontrast między tymi prostymi elementami a wymową tekstu jest najmocniejszym punktem tej genialnej piosenki, obdarzonej w dodatku niezwykle pięknym refrenem.

Może i tak, ale już Ci kiedyś pisałem na PM, że dla mnie najważniejsza jest muzyka.

.

1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode

U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent

#105 ALICE

ALICE

Boomerang

• Members
  • 744 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 13:24

Surrender

#106 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Napisano 21 listopada 2007 - 13:49

Surrender

#107 Michalrus

Michalrus

Użytkownik

• Members
  • 129 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 14:06

Two Hearts Beat As One

#108 Bananix

Bananix

Użytkownik

• Members
  • 253 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 14:24

Like A Song

Bardzo przymyślane, od początku tak głosuję i mam nadzieję, że teraz to odpadnie!!

:)

#109 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 15:04

Może i tak, ale już Ci kiedyś pisałem na PM, że dla mnie najważniejsza jest muzyka.

A jakie można mieć zastrzeżenia do muzyki w tym numerze ? Cała aranżacja podporządkowana jest idei " marszu ". Gra Larry'ego to w zasadzie kontynuacja Sunday Bloody Sunday, gitara Edge'a strzela tak samo jak w New Year's Day, tyle, że w Seconds jest to gitara akustyczna, co daje bodaj czy nie ciekawszy efekt. Jeśli już porównujemy do We Will Rock You - oba kawałki masakrują właśnie prostotą.
And die behind the wheel

Tak uważam.

#110 One_U2 - fan

One_U2 - fan

Użytkownik

• Members
  • 2 857 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 19:32

Czasem mam wrażenie, że w tych survivorach niektóre osoby głosują bezmyślnie, na zasadzie: "Aha! "The refugee" odpadło, "Like a song" było na drugim miejscu... więc głosuję na "Like a song"." BEZ SENSU!

"Like a song" to świetna, dynamiczna, nasycona emocjami piosenka z niesamowitą perkusją (nawet z solówką perkusyjną na końcu). Dla mnie ta piosenka (z tych nie-singlowych) jest chyba najlepsza na płycie.

Apeluję o zdrowy rozsądek przy głosowaniu i własne zdanie, a nie strzelanie na ślepo!
Głosuję na "Seconds", jedną z najsłabszych kompozycji na płycie. Jednostajna perkusja, 3-dźwiękowy motyw basowy, który powtarza się przez cały utwór, jednostajna gitara akustyczna i jedyna melodia w wokalu. W "We Will Rock You" grupy Queen takie coś przeszło, tutaj nie!

Popieram.

---

Z regulaminu:

6. Staraj się unikać wypowiedzi ograniczających się do "tak", "zgadzam się" itp. Przedstaw własne argumenty.

Następne takie "wypowiedzi" będą kasowane.
Pzdr, acr.

Użytkownik acr edytował ten post 21 listopada 2007 - 19:50

Dołączona grafika

#111 Maya

Maya

aaa <ziew>

• Members
  • 588 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 19:57

Two Hearts Beat As One
..let's see colours that have never been seen
let's go to places no one else has been..

#112 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 20:10

Od zawsze miałem takie wrażenie, ale nigdy nie odważyłem się tak pięknie i klarownie wyłożyć swoich wątpliwości :)
Najbardziej mnie to irytowało, jak swego czasu odpadało Wire. Argh!
Popieram! :D Zwłaszcza, że:

Dla mnie jest najlepsza na War w ogóle ;)
Jako przeciwnik NYD wiem co mówię, jak na razie jeszcze nie spotkało mnie ze strony żadnego fanatyka tejże piosenki nic przykrego :D
Zawsze wychodzę z założenia, że jak mam głosować, to na to, co mi się najmniej podoba. Dlatego też np. inna praktyka polegająca na głosowaniu na A, żeby nie odpadło B, choć tak na prawdę chciałbym zagłosować na C, jest dla mnie równie niezrozumiała ;)

#113 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 20:18

Macie panowie rację, zupełnie to bez sensu podejście.
Ja się staram ułożyć sobie ranking i konsekwentnie głosować na najniższe jego pozycje, które zostały. Chyba że zmienię po drodze zdanie. I to jest dobry sposób moim zdaniem. Polecam :)

Co do NYD - naprawdę, gdyby Bono śpiewał o rewolucji węgierskiej a nie Wałęsie, nic by się w mojej ocenie tegoż tracku nie zmieniło. Tak jak nie lubiłbym jeszcze bardziej One Tree Hill, gdyby wspominany tam Victor Jara był Polakiem a nie Chilijczykiem.
Więc to bla bla jest no :D
I uprzedzając, nie wmawiaj mi też, że to tak samo, jak z Bitlami jest :D

#114 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 20:22

Bitle mają do płyty War nie przymierzając tyle, co proca do czołgu :D
Nawet nie miałem zamiaru :lol:

#115 One_U2 - fan

One_U2 - fan

Użytkownik

• Members
  • 2 857 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 20:22

Like A Song
Dołączona grafika

#116 Madeleine

Madeleine

Użytkownik

• Members
  • 259 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 20:23

Gdzież to Red Light wyrzucić, z tą przepyszną trąbką... (ach, trąbka :rolleyes: ). Doprawdy -_- .
:P

No a ja w takim razie na Two heatrs.... Nie wiem czemu miałam zawsze jakąś taką dziwną awersję do tej pieśni. Ech.

A mam takie małe OT, czy jest przewidziany survivor MDH ewentualnie w przyszłości (czy może czegoś tam kiedys nie doczytałam)?
I drink a lot of coffee before I go to sleep, so I can dream faster.
(...)
People ask me the next day, "What did you dream about?"
I say, "I don't have time. I don't have time to tell you this."

#117 One_U2 - fan

One_U2 - fan

Użytkownik

• Members
  • 2 857 Postów

Napisano 21 listopada 2007 - 20:23

Two heatrs.... dla mnie jeszcze za wcześnie aby na to głosować. ;)
Dołączona grafika

#118 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 11:41

A ja nadal czekam na jakieś uzasadnienie głosów na Like A Song.. co tam jest niby złe ?? Kąsający jak żmija riff jest zły ? Genialnie kontrastujący z całością refren jest zły ? Larry i Edge ostrzeliwujący się z barykad w finale są źli ? Co tam jest nie tak ??
And die behind the wheel

Tak uważam.

#119 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 12:50

Like A Song

Like A Song

Like A Song

Like a song

Like A Song
B)

Like A Song
Bardzo przymyślane, od początku tak głosuję i mam nadzieję, że teraz to odpadnie!!
:)

Like A Song

A ja nadal czekam na jakieś uzasadnienie głosów na Like A Song.. co tam jest niby złe ?? Kąsający jak żmija riff jest zły ? Genialnie kontrastujący z całością refren jest zły ? Larry i Edge ostrzeliwujący się z barykad w finale są źli ? Co tam jest nie tak ??

No właśnie! Ja też chciałbym się dowiedzieć co w tym utworze jest nie tak?!!! :blink: :blink: :blink: :blink:

Postuluję o zmianę regulaminu, by nie liczyć głosów, jeżeli nie ma uzasadnienia typu, gdyż w obecnej formie ta zabawa trochę traci sens, staje się coraz mniej merytoryczna. Myślę, że wiele osób robi tak, że wpada tu na sekundę, patrzy na co głosuje większość i głosuje na to samo.
Wysiłek, by napisać kilka słów uzasadnienia, sprawi, że dana osoba trochę się zastanowi zanim odda głos. Tak jak kiedyś przy nominacjach do Big Brothera. Nominacja i uzasadnienie!
Może to wpłynąć nieco niekorzystnie na frekwencję, ale za to wyniki będą bardziej wiarygodne no i będzie można coś pokomentować, odnieść się do jakiś opinii. Obecnie są tutaj w większości tylko suche tytuły.

.

#120 Atomic_Mario

Atomic_Mario

Użytkownik

• Members2
  • 5 734 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 14:48

Two Hearts Beat As One , bo na tej równej płycie pozostałe kawałki bardziej do mnie trafiają :)

Czy napewno o to chodzi Pablo? Tworzenie takich sztucznych wymogów nie jest celowe. Każdy głosuje jak chce i to mi się podoba. Jeśli nie podobają się typy próbuj przekonać innych do wielkości danego kawałka.
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych