Skocz do zawartości

Zdjęcie

Survivor 9 - War

• Please log in to reply
348 replies to this topic

#121 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 15:13

(...) bo na tej równej płycie pozostałe kawałki bardziej do mnie trafiają :)

I Ty Brutusie...? :D

Jeśli nie podobają się typy próbuj przekonać innych do wielkości danego kawałka.

Jak mogę przekonać, skoro tym osobom nawet nie chce się napisać słowa czemu im się nie podoba. Nie wiem do czego się odnieść.

Poza tym ta zabawa nie polega na tym, żeby agitować jakiś kawałek tylko, żeby skreślać te najsłabsze. Czy popełniam zbrodnie, chcąc dowiedzieć się czemu większości osobom nie podoba się "Like A Song"? Jeśli mnie przekonają swoją argumentacją, uszanuję to. Ale w tej chwili uważam, że skoro milczą, to znaczy, że głosują BEZMYŚLNIE i w następnej rundzie wszyscy chóralnie będą głosować na utwór, który w tej rundzie będzie drugi.

1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode

U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent

#122 Majka

Majka

Użytkownik

• Members
  • 154 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 15:30

Seconds Kiedyś lubiłam ten utwór, ale od jakiegoś czasu mnie potwornie denerwuje :P Problem w tym, że nie wiem dokładnie, CO w nim mnie tak wkurza, lecz faktem jest, że nie działa na mnie zbyt dobrze :rolleyes:

Myślę, że to stwierdzenie jest zbyt subiektywne, żeby z nim polemizować...
O.K. Edge, play the blues!

#123 Yasiu

Yasiu

.

• Members
  • 2 675 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 15:33

Wiesz, pablo, może najlepiej w ogóle nie robić survivorów bo to przeciez nabijanie postów jest... ;/

Poza tym zamiast kopiować posty z osatniej rundy popatrz na wcześniejsze rundy, wiele osób pisało za pierwszym razem dlaczego akurat ten a nie inny utwór, i jeśli on nie odpadał a oni głosowali nań nadal, to po co pisać jeszcze raz? :)

#124 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 15:44

Wiesz, pablo, może najlepiej w ogóle nie robić survivorów bo to przeciez nabijanie postów jest... ;/

Poza tym zamiast kopiować posty z osatniej rundy popatrz na wcześniejsze rundy, wiele osób pisało za pierwszym razem dlaczego akurat ten a nie inny utwór, i jeśli on nie odpadał a oni głosowali nań nadal, to po co pisać jeszcze raz? :)

BZDURA! Jedynie Daniel 84 napisał, ze chłopcy przesadzili z ekspresją. Sam sobie popatrz zamiast pouczać innych!

.

1. U2 * 2. Queen * 3. Metallica * 4. Marillion * 5. Pink Floyd * 6. R.Stones * 7. Iron Maiden * 8. Radiohead * 9. Deep Purple * 10. D.Mode

U2 TOP 10: The Unforgettable Fire, Exit, Luminous Times, All I Want Is You, Ultra Violet, Acrobat, The Ground Beneath Her Feet, Electrical Storm, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Magnificent

#125 grusia

grusia

Użyszkodnik.

• Members
  • 2 254 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 16:15

A na wyborach jak masz? Stawiasz krzyżyk, nie ma rubryki "Uzasadnienie".

#126 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 16:18

BZDURA! Jedynie Daniel 84 napisał, ze chłopcy przesadzili z ekspresją. Sam sobie popatrz zamiast pouczać innych!
.

Ej, ale spokojnie, bez nerwów. I nie pisz tyle na czerwono, wszyscy i tak widzą.
Tyle czepiania się.
Teraz przyznawanie racji. Ludzie często głosują "bo wszyscy tak głosują". Konieczność podawania argumentów byłaby fajna jako podwyższenie poprzeczki, ale zmuszenie do tego nic nie da, bo większość pisać będzie "bo mi się najmniej podoba", "bo wolę inne" i tyle i co pan zrobisz? nic pan nie zrobisz ;]
I jeszcze trochę moderki: jeśli chcesz dyskusji na jakiś temat, to ją zacznij.
Można pisać ZA kawałkiem, nie odnosząc się do czyjegoś PRZECIW. Ja tak broniłem paru kawałków na ATYCLB, tutaj trochę Red Light. I ktoś ze mną rozmawiał na ten temat, czyli widać, da się..:)

#127 Daniel84

Daniel84

• Members
  • 3 657 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 16:21

Co to znaczy głosować bezmyślnie? Formuła takiego wyboru (survivoru)zakłada, że niekiedy bronimy danego utworu głosując na inny, który akurat ma najsłabsze notowania. Chodzi o to, żeby nasz utwór przeżył. Na tym, moim zdaniem, polega ta zabawa. A z Like A Song akurat nie mam problemu, ponieważ to jedyny utwór na płycie, którego nie lubię. Z dystansem w ogóle podchodzę do formuły gniewnych protest-songów, stąd być może cała płyta War plasuje się u mnie nisko w klasyfikacji albumów U2. A oto lista przebojów:

1. Drowning Man
2. Two Hearts Beat As One
3. New Year's Day
4. Surrender
5. SBS
6. Seconds
7. The Refugee
8. 40
9. Red Light
10. Like A Song

#128 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 16:37

Ja tylko staram sie poprawić merytoryczną jakość Survivorów. Nic więcej! Chciałbym też poczytać co Wam się podoba, a co nie i dlaczego. Survivory to jedyna okazja, żeby pogadać o piosenkach...
Nie będę przecież zakładał tematu powiedzmy: With or Without You - opinie o piosence.

Ja prawie zawsze staram się pisać co w danym utworze mi się nie podoba. Choćby jedno zdanie.

Ale cóż... Przepraszam, że chce niektóre osoby zmusić do choćby minimalnego wysiłku intelektualnego, by napisały coś od siebie... W końcu żyjemy w czasach 'Ctrl + C' - 'Ctrl + V', więc czego ja wymagam.

Brakuje mi trochę tych pierwszych Survivor'ów, gdzie czasami były całe debaty od początku do samego finału Survivor'a. :unsure:

#129 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 16:41

Bardzo dobrze że chcesz, no ale cóż. Czasem się nie da, co się chce. Nie można nikogo zmusić.
Mamy za to tematy o płytach, tam można dyskutować o piosenkach na nich zawartych do woli.
Survivor z założenia jest takim zabawo-wyliczanko-rankingiem.

#130 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 16:55

Bardzo dobrze że chcesz, no ale cóż. Czasem się nie da, co się chce. Nie można nikogo zmusić.
Mamy za to tematy o płytach, tam można dyskutować o piosenkach na nich zawartych do woli.
Survivor z założenia jest takim zabawo-wyliczanko-rankingiem.

Ale Twój, Johnego i Witasa przykład pokazuje, że jednak można. I naprawdę fajnych rzeczy można się dowiedzieć, takie na które sam nie zwróciłem uwagi.

.

#131 dagasia

dagasia

Użytkownik

• Members
  • 370 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 17:22

Surrender
powyzszy post depe prosze wykasowac :ph34r:

#132 Guest_Mac_*

Guest_Mac_*
  • Guests

Napisano 22 listopada 2007 - 17:25

Acr dobrze powiedział że do dyskusji o piosenkach i płytach sa inne wątki, tutaj sobie tylko układamy ranking.

Więc niech zostanie taka formuła survivorow, mnie tam pasi.

#133 Guest_u2megafan_*

Guest_u2megafan_*
  • Guests

Napisano 22 listopada 2007 - 19:27

No właśnie! Ja też chciałbym się dowiedzieć co w tym utworze jest nie tak?!!! :blink: :blink: :blink: :blink:

Postuluję o zmianę regulaminu, by nie liczyć głosów, jeżeli nie ma uzasadnienia typu, gdyż w obecnej formie ta zabawa trochę traci sens, staje się coraz mniej merytoryczna. Myślę, że wiele osób robi tak, że wpada tu na sekundę, patrzy na co głosuje większość i głosuje na to samo.
Wysiłek, by napisać kilka słów uzasadnienia, sprawi, że dana osoba trochę się zastanowi zanim odda głos. Tak jak kiedyś przy nominacjach do Big Brothera. Nominacja i uzasadnienie!
Może to wpłynąć nieco niekorzystnie na frekwencję, ale za to wyniki będą bardziej wiarygodne no i będzie można coś pokomentować, odnieść się do jakiś opinii. Obecnie są tutaj w większości tylko suche tytuły.

.

Po pierwsze ja nie płakałem na tyle z powodu szybkiego odpadnięcia Elevation, Stuck..., czy Beautiful Day w survivorze ALYCLB. aby domagać się, błagać o wyjaśnienie dlaczego tak, a nie inaczej. Powinienem się pochlastać po wyniku tego survivoru, czy zakończonego niedawno Violatora, ale jakoś przebolałem te finały.
Chcesz uzasadnienia?, to masz...
Zagłosowałem na Like A Song na tym etapie, gdyż piosenkę tą lubiłem bardziej kiedy byłem młodszy i takie przekonanie mi zostało, że jest to utwór dla szesnastolatków itp. Po prostu na swój sposób z niego wyrosłem i jest dla mnie zbyt zwykły, aby się nim zachwycać.
Płyty U2 są o tyle genialne, że na każdej z nich swoiste bogactwo i ciężko wybrać, co ulubione bardziej, a co mnie.
Kiedys gdzieś wspominałem, że dla mnie nie ma kategorii "najgorszy" jeśli mówimy o U2, a Like A Song po prostu jest u mnie na przedostatnim miejscu na War na ten czas i taki mam gust i wyjeżdżaj mi tu z bezmyślnym głosowaniem, bo ja np nie czepiam się szanownego Witasa, że głosuje na New Year's Day, choć On wyznał dlaczego... B)

#134 Bananix

Bananix

Użytkownik

• Members
  • 253 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 20:46

Like a song.. Dlaczego?
Gdy pierwszy raz słuchałam War'a zakończyłam na tej piosence, rozdrażnia mnie gra Larrego, aż miałam ochotę kogoś zabić, może nie dosłownie... ;) Za każdym razem słuchając jej ma te same wrażenie. W moim rankingu jest na samym dole listy od pierwszej chwili. Ważne, że muzyka budzi jakiekolwiek emocje, nawet negatywne! Złości(agresji czy jakby to nazwać) mam wystarczająco i bez tego i nie muszę jej w sobie dodatkowo rozbudzać.

Poprostu są gusta i guściki i czasem nie idzie tego logicznie wyjaśnić, więc myśle, że gdyby każdy miał podawać powód byłoby to bez sensu.

Mam nadzieję, że moja wypowieć jest zadowalająca i w miarę wyczerpująca! :)

#135 grusia

grusia

Użyszkodnik.

• Members
  • 2 254 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 20:47

Ja tylko staram sie poprawić merytoryczną jakość Survivorów. Nic więcej! Chciałbym też poczytać co Wam się podoba, a co nie i dlaczego. Survivory to jedyna okazja, żeby pogadać o piosenkach...
(...)
Ale cóż... Przepraszam, że chce niektóre osoby zmusić do choćby minimalnego wysiłku intelektualnego, by napisały coś od siebie... W końcu żyjemy w czasach 'Ctrl + C' - 'Ctrl + V', więc czego ja wymagam.

Moim skromnym, WYMAGAĆ [lub wręcz "zmuszać do wysiłku intelektualnego" - sądzę, że to nie jest konieczne] to przesada z Twojej strony. Co najwyżej możesz czegoś oczekiwać od dyskutantów. Acr jednak dobrze zwrócił uwagę: survivor jest z założenia jest grą-wyliczanką, a podyskutować można w oddzielnych tamatach o konkretnych płytach.
"Starasz się poprawić merytoryczną jakość" - no jasne, pewnie, szlachetna misja, ale na siłę? Ja przymus traktuję raczej nieprzychylnie. A skoro mamy możliwość dyskutowania w odpowiednich tematach lub takie zakładać... Pozostawmy survivorom ich specyfikę. Johnny, Acr i Witas mają taką "naturę" [;)] i chęć dyskusji, natomiast nie każdy potrafi czy chce pisać o swoich konkretnych odczuciach czy nawet uczuciach [jak np. moja namiętna miłość do "Stay" ;P] i formuła survivora, jak widzę, pasuje większości i się przyjęła.

#136 Bananix

Bananix

Użytkownik

• Members
  • 253 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 21:03

formuła survivora, jak widzę, pasuje większości i się przyjęła.

Jest to najrozsądniejsza i najodpowiedniesza moim zdaniem forma! Każdy ma swoje typy, ale nie zawsze jest czas, żeby uzasadniać. I to jest dobre, wchodzę do neta , patrzę co odpadło i wychodzę....

#137 novia

novia

Użytkownik

• Members
  • 623 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 22:14

Jako "winna" tej zabawy zabiorę głos

Pablo, ideę survivorów wyjaśnił Ci Daniel84:

Co to znaczy głosować bezmyślnie? Formuła takiego wyboru (survivoru)zakłada, że niekiedy bronimy danego utworu głosując na inny, który akurat ma najsłabsze notowania. Chodzi o to, żeby nasz utwór przeżył. Na tym, moim zdaniem, polega ta zabawa

Słowo pogrubione jest ważne, bo piszesz gdzieś o jakichś przemyślanych decyzjach i wiarygodnych wynikach, jeśli trzeba będzie uzasadnić swój wybór. A tak naprawdę nie ma wiarygodnych wyników. To tylko zabawa, i tak każdy ma inny gust i inaczej by ten ranking poukładał. Najważniejsza w tym survivorze jest piosenka, która go wygrywa, bo to ona idzie dalej i jesli ktoś chce ją ocalić, musi czasem coś poświęcić. Rankingi i opinie możesz wymieniać w innych tematach (chociaż jak dla mnie survivory były przecież często miejscem zagorzałych dyskusji i wymiany argumentów i nikt nie zabrania tu dyskusji na bieżąco). Poza tym miej trochę szacunku do Forumowiczów i nie zakładaj z góry, że większość z nich to głupie roboty używające tylko ctl c ctrl v, bo nie piszą słowa uzasadnienia.

Ważną rzecz napisała też Grusia:

Pozostawmy survivorom ich specyfikę. Johnny, Acr i Witas mają taką "naturę" [;)] i chęć dyskusji, natomiast nie każdy potrafi czy chce pisać o swoich konkretnych odczuciach czy nawet uczuciach [jak np. moja namiętna miłość do "Stay" ;P] i formuła survivora, jak widzę, pasuje większości i się przyjęła.

Ja na przykład nie napiszę czegoś w stylu (pierwszy przykład z brzegu) Kąsający jak żmija riff jest zły ? Genialnie kontrastujący z całością refren jest zły ? Larry i Edge ostrzeliwujący się z barykad w finale są źli ? Co tam jest nie tak ?? , bo nie potrafię i nie będę tak pisać o muzyce. Nie będę poruszać kwestii technicznych, więc jedynie mogę się tłumaczyć emocjami, które wywołuje we mnie sama muzyka i tekst, a i tak nie zawsze wiem jak to ująć.. Ale skoro Tobie "(nie) podoba mi się...." nie wystarcza, to ja już nie wiem... Nie lubię bigosu, nie wiem czemu, lubię kapustę (gitara), grzyby (bas) i kiełbasę (perkusja) osobno, ale na tym talerzu (piosenka), tak doprawione (melodia, tekst, wokal), razem mi nie smakują lub smakują mniej niż inne rzeczy i tyle. Co i jak mam Ci udowodnić?

Postuluję o zmianę regulaminu, by nie liczyć głosów, jeżeli nie ma uzasadnienia typu, gdyż w obecnej formie ta zabawa trochę traci sens, staje się coraz mniej merytoryczna. Myślę, że wiele osób robi tak, że wpada tu na sekundę, patrzy na co głosuje większość i głosuje na to samo. Wysiłek, by napisać kilka słów uzasadnienia, sprawi, że dana osoba trochę się zastanowi zanim odda głos. Tak jak kiedyś przy nominacjach do Big Brothera. Nominacja i uzasadnienie!

Pablo, mamy obecnie dziewiąty survivor. Jak zakładałam pierwszy pytałam się wszystkich, czy ktoś ma jakieś propozycje do regulaminu. Niewielu się odezwało. Teraz żadnych zmian a'la Big Brother czy jakichkolwiek innych w regulaminie nie będzie i tyle. To nie ma sensu, a Twoje postulaty do mnie nie przemawiają. Osobiście zakładam, że każdy ma swój rozum, głosuje zgodnie ze swoimi upodobaniami i nie widzę powodu, dla którego miałby głosować "jak reszta".
Widać jednak, że część osób się "zmobilizowała" i teraz stara się coś pisać, więc jakieś skutki Twoich uwag są :)

Pozdrawiam :)
Eating lemons can help strengthen bones, prevent bad breath and increase energy!

Your signature is more powerful than you think

#138 pablo

pablo

26 lat z U2...

• Members
  • 1 594 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 22:28

No już dobrze! To tylko mała sprzeczka, która mam nadzieje ożywi nieco Survivory.
Jak nie chcecie pisać uzasadnienia to nie.

Jednakże wszystkich do tego serdecznie namawiam. ;)

CMOK!

#139 novia

novia

Użytkownik

• Members
  • 623 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 22:41

Sunday Bloody Sunday
40
Drowning Man

New Year's Day 1
Seconds 2
Surrender 4
Like A Song 7

Odpada Two Hearts Beats As One 9. Koniec głosowania w sobotę o godzinie 23:00 :)

@ Pablo, dzięki ;)
Eating lemons can help strengthen bones, prevent bad breath and increase energy!

Your signature is more powerful than you think

#140 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 Postów

Napisano 22 listopada 2007 - 22:44

A ja Was upominam:
Nie tykać mi Like a Sąg!!
:D

New Year's Day, oczywiście, oczywiście.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4