Jump to content

Photo

U2 w książkach

633 replies to this topic

#61 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:04

Ksiazke napisal jakis pastor z tego co pamietam, mnie sie ona nie podobala za bardzo, autor prawie we wszystkim co robil zespół widzial jakies przeslanie duchowe ;)

Podobnie było w "Conspiracy of hope" a książke dało się przeczytać.
Dołączona grafika

#62 matt

matt

Użytkownik

• Members
  • 996 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:07

,,Walk on'' tez da sie przeczytac ;) ale to nic rewelacyjnego

#63 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 09 lipca 2007 - 21:08

PS
MacPhisto świetny avatar :D

Powiedziałbym raczej "siwiedny" :D

Ksiazke napisal jakis pastor z tego co pamietam, mnie sie ona nie podobala za bardzo, autor prawie we wszystkim co robil zespół widzial jakies przeslanie duchowe ;)

No to podziękował B) Nie lubie książek pisanych przez pastorów, księży itp. Odpuszcze sobie ją juz na pewno, nic nowego sie nie dowiem ;]

#64 Margot

Margot

Użytkownik

• Members
  • 1 132 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:09

Bo duża część tego co robi U2 ma przesłanie duchowe.

Choć rzeczywiście szukanie w Mysterious Ways duchowego przesłania było dla mnie lekką przesadą :huh:

#65 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:10

Nie lubie książek pisanych przez pastorów, księży itp. Odpuszcze sobie ją juz na pewno, nic nowego sie nie dowiem ;]

a dużo czytałeś książek autorstwa pastorów? Wymienisz może jakieś? :rolleyes:

#66 matt

matt

Użytkownik

• Members
  • 996 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:12

Choć rzeczywiście szukanie w Mysterious Ways duchowego przesłania było dla mnie lekką przesadą :huh:

Pamietam cos ;) chodzilo chyba o ukazanie kobiety z piosenki jako Jezusa

#67 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:13

Powiedziałbym raczej "siwiedny" :D
No to podziękował B) Nie lubie książek pisanych przez pastorów, księży itp. Odpuszcze sobie ją juz na pewno, nic nowego sie nie dowiem ;]

W MW to chodziło o aspekt typowo cielesny. Ach ci men in black :D . Nie chcą się przyznać,że celibat im nie służy. oczywiście odnoszę się do katolickich duchownych.
Dołączona grafika

#68 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 09 lipca 2007 - 21:17

a dużo czytałeś książek autorstwa pastorów? Wymienisz może jakieś? :rolleyes:

Pastorów nie, ale widziałem pare książek księży nie pamiętam tytułów bo nie brałem sie za nie i nie czytałem, tylko przeglądałem. Na przykład ostanio widziałem jakąś książke ksiedza o Janie Pawle II i powiem ci że kicha totalna. Rozumiem uważać go za człowieka wspaniałego, ale szukać życiowego przesłania w tym że chodził po górach to dla mnie przesada. Po prostu nie lubie sposobu w jakim ci ludzie(księża,pastorzy) przedstawiają zwykłe życie.Amen ;)

ps. księża nie dużo różnią sie od pastorów nie?? :P :P Chyba tylko tym że pastorzy mają rodzine legalnie, a księża mają rodzien nielegalnie (oczywiście nie wszyscy żeby nie było) :D

#69 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:19

Wiesz nie jestem tam jakimś wybitnym religioznawcą,ale chyba też nie wszyscy pastorzy mogą mieć rodziny. Tak mi się wydaje,bo w kościele reformowanym jest wiele odłamów.
Dołączona grafika

#70 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:24

Pastorów nie, ale widziałem pare książek księży nie pamiętam tytułów bo nie brałem sie za nie i nie czytałem, tylko przeglądałem. Na przykład ostanio widziałem jakąś książke ksiedza o Janie Pawle II i powiem ci że kicha totalna. Rozumiem uważać go za człowieka wspaniałego, ale szukać życiowego przesłania w tym że chodził po górach to dla mnie przesada. Po prostu nie lubie sposobu w jakim ci ludzie(księża,pastorzy) przedstawiają zwykłe życie.Amen ;)

ps. księża nie dużo różnią sie od pastorów nie?? :P :P Chyba tylko tym że pastorzy mają rodzine legalnie, a księża mają rodzien nielegalnie (oczywiście nie wszyscy żeby nie było) :D

Niestety straszne generalizowanie.

#71 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 09 lipca 2007 - 21:27

Niestety straszne generalizowanie.

Kazuistyczne sofizmaty.

#72 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 posts

Posted 09 lipca 2007 - 21:40

brawa.

niestety twój ostatni post jak i post z dość mocno uprzedzonym podejściem do literatury spod ręki księży i pastorów, z którą nie miałeś głębszej styczności jak sam orzekłeś - pod względem intelektualnym wzajemnie kolidują ze sobą. Zalatuje kozactwem i lansem.

#73 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 09 lipca 2007 - 21:59

Nie wiem czym zalatuje mało mnie to obchodzi, masz prawo do swojego zdania szanuje to. Z literaturą księży i pastorów nie miałem do czynienia jak rzekłem, i prawdą to jest. Z twojej wypowiedzi zrozumiałem że mój intelekt mógł wzrosnąć tylko dzięki czytaniu wyżej wymienionych książek. Otóż nie. Czytam dużo, może wyda ci sie to dziwne ale ja to po prostu lubie. Dlatego pare fajnych słów znam takich jak: aberracja, apostata, i bigoteria którą mam nadzieje mi nie zarzucasz. Z resztą nie wiem o co ci chodzi B) pzdr

#74 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 posts

Posted 09 lipca 2007 - 22:22

Z twojej wypowiedzi zrozumiałem że mój intelekt mógł wzrosnąć tylko dzięki czytaniu wyżej wymienionych książek.

Powiem Ci tylko, że błędne rozumienie.
Idę spać, z tego też powodu życzę kolorowych snów Tobie jak i również sobie.
Pozdr i zachęcam do czytania lektury "Walk On Duchowa Podróż".

#75 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 09 lipca 2007 - 22:31

Powiem Ci tylko, że błędne rozumienie.
Idę spać, z tego też powodu życzę kolorowych snów Tobie jak i również sobie.
Pozdr i zachęcam do czytania lektury "Walk On Duchowa Podróż".

Szkoda że błednie zrozumiałem...no ale nic. Tobie również życze dobrej nocy, może kiedyś się wezme za ta książke, może jestem jeszcze za młody żeby to rozumieć, nie wiem. W każdym bądź razie dzięki :)

#76 //biesiada//

//biesiada//

Użytkownik

• Members
  • 293 posts

Posted 10 lipca 2007 - 07:38

Ja jestem w trakcie czytania "Walk on" i muszę przyznać, że na kilka piosenek spojżałem dzięki tej książce inaczej, mimo to uważam, że autor czasem jakby na siłę podciąga niektóre interpretacje tekstów U2 na potwierdzenie nie wiem, wspaniałości czy wyższości chrześcijaństwa. To wygląda trochę jakby mówił: "lubisz U2- uczęszczaj do mojego kościoła, oni spiewają o tym o czym mówię w kazaniach". Takie mam wrażenie.

#77 likavitos

likavitos

Użytkownik

• Members
  • 192 posts

Posted 10 lipca 2007 - 15:27

Tak, ale kosztuje 90 zl : http://www.empik.com...ategory=1030100
Proponuje rozglądać się po allegro, sam kupiłem tam egzemplarz za 50 zl :]
Oczywiście, żeby nie było wątpliwości przez cały czas mam na myśli wersję angielsko językową.

Wiem, wiem, że cena w Empiku jest dobijająca, ale chodziło mi tylko o to, żeby sobie poprzeglądać :P Niestety, ku mojej rozpaczy dzisiaj zobaczyłam, że książka jest zafoliowana <_<
A co do kupna, to też oczywiście przymierzam się do allegro, zreztą jak zawsze B) po co przepłacać? ;)

#78 Guest_MacPhisto18_*

Guest_MacPhisto18_*
  • Guests

Posted 10 lipca 2007 - 15:30

Ja chyba jednak poczekam na polską wersje U2 by U2. Jeżeli będzie wiadomo że jej nie spolszczą to kupie angielską :)

#79 madeinpoland

madeinpoland

Użytkownik

• Members
  • 994 posts

Posted 10 lipca 2007 - 16:46

Ja chyba jednak poczekam na polską wersje U2 by U2. Jeżeli będzie wiadomo że jej nie spolszczą to kupie angielską :)

Gdyby nie kupiono praw to byłby to skandal! Nawet jeśli licencja jest droga,to przecież ta książka cieszyłaby się wielką popularnością,a wydawca zarobiłby na niej kokosy. Wkońcu każdy polski jutowiec chciałby mieć tą książkę. Ciężko mi rozgryźć tok rozumowania polskich wydawnictw...przecież to byłby świetny interes i radość na fanów zespołu.
Dołączona grafika

#80 komandos

komandos

Kawał cholery!

• Members
  • 737 posts

Posted 10 lipca 2007 - 20:14

MacPhisto - strasznie generalizujesz, kierujesz się uprzedzeniami i mówisz, że jesteś 'za młody' - pomimo tego, że nie sięgnąłeś po książkę. Jeśli liczba w Twoim avatarze jest podaniem wieku - uwierz, 'Walk On' czytali młodsi. I uznali książkę za ciekawą, choć momentami autor trochę nadinterpretuje pewne fakty. I nie patrząc na autora ani jego powiązania z Kościołem - kolejne źródło wiedzy nt. zespołu.

Aha, panie MacPhisto 'widzieć' książki, wertować je, a czytać -> trzy różne rzeczy, tak btw.
"U2's music lifts you up. It's big enough to do that. And in this turbulent year - where Hate has hit the headlines and Hope is in the small print - we've really needed it. Needed it all over the world."

Wielka, zielona, kosmata prawda, którą każdy ma swoją i nieustannie obrabia innym.

Reply to this topic

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users