Depeche Mode
Napisano 26 maja 2007 - 13:21
Mysle ze to dobry temat choc tak jak i Max zauwzyłem ze mały ruch był w nim na hehu, myslę jednak ze przyjmie sie tu bo to jednak zespół którego wiekszosc z Nas słucha .
Wiec piszcie co myslicie o ich muzyce jak ich porównujecie wzgledem U2 itd.
Napisano 26 maja 2007 - 14:53
Polowa moich najblizszych znajomych w Szczecinie, to ludzie z tych klimatow.
Jakos trudno w sumie oddzielic muzyke od subkultury/ruchu fanowskiego w przypadku tego zespolu
Do tej pory bylam na dwoch koncertach DM: Sluzewiec 2001 i Katowice - podczas ostatniej trasy - pelna moc na koncertach gdyby finanse pozwolily, to pojechalabym z ogromna checia na wiecej.
Rowniez nieco wiecej na temat zespolu rozpisze sie pozniej
http://www.u2.szczecin.pl
Napisano 26 maja 2007 - 15:04
P.S. Bootlegi DM są mile widziane
Napisano 26 maja 2007 - 15:48
Napisano 26 maja 2007 - 17:01
A najbardziej lubię prehistoryczne opowieści, zaraz po wydaniu "Violatora", jak to niektórzy ortodoksi nie mogli pogodzić się z 'czymś takim', ta płyta nie docierała do ich świadomości, mało tego - na depotekach bojkotowali puszczanie kawałków z tegoż krążka.
Napisano 26 maja 2007 - 18:52
Potem poznałam cały album Songs Of Faith And Devotion i bardzo mi się spodobał. Potem Ultra. I kolejne doznanie. Przez jakiś (dość długi) czas był to mój ulubiony album. Barrel Of A Gun, Home, It's No Good, Useless, Sister Of Night - chłonęłam dosłownie wszystko. W międzyczasie poznawałam kawałki z różnych singli i też je pożerałam... Potem Violator, 101...
Teraz jestem na etapie wracania do DM od czasu do czasu (np. dzisiaj ). Chyba się nasyciłam,ale nadal bardzo bardzo lubię. No i mam sentyment do wielu utworów...
Nigdy nie byłam na ich koncercie, wielka szkoda, żałuję ;] Od dawna chcę się wybrać na imprezę DM. Podobno są rewelacyjne (hm.. chyba Małgosia o tym wspominała niejednokrotnie ) Podejrzewam,że imprezy DM są mniej dziadowate (oż, bardzo być może, że właśnie wywołałam burzę ) niż jutowe . No cóż.. muszę się wybrać i przekonać na własnej skórze.
To tyle.
Napisano 26 maja 2007 - 19:21
Napisano 26 maja 2007 - 19:37
niezapomniane przeżycie, podobnie jak i Chorzów.
Dla mie dM to przede wszystkim lata 80'te na czele z Music for the Masses, płyta wg mnie troche nierowna, ale niedoscigniona pod wzgledem klimatu i soczystego brzmienia syntezatorow. "Never let me down again" to dla mnie jeden z najlepszych utworow w historii muzyki, a jesli nawet nie, to nikt nie zaprzeczy, że to jeden z najwspanialszych utworow kiedykolwiek granych na koncertach. Nastepne płyty to też perełki (choc to juz lata 90): popowy Violator - to istna kopalnia przebojowych melodii, "Songs of faith and devotion" - album równie doskonały co "Achtung Baby", szczytowe ich osiagniecieto, wstyd nie znać. Ostatnia płyta na dłuższa mete troche rozczarowuje, ale i tak jestem przekonany, że zespół stać jeszcze na album, który zwali wszystkich z nóg.
Napisano 26 maja 2007 - 19:42
PS.
Czy to prawda, że na jesień czy początek 2008 roku pojawi się nowa płyta Dave'a ?
Napisano 26 maja 2007 - 19:50
Pozbywam się po mału przeświadczenia że doznałbym może, jedynie gdybym był 15tolatkiem w depresjii i szukałbym czegoś mrocznego czego da się spokojnie słuchać ;]
Nie no, doceniam, pewnie.. może znam za mało, bo trzy albumy tak lepiej i ze dwa przesłuchane po razie jednym, ale za cholere nie słyszę w tym nic niesamowitego i nie rozumiem fenomenu, ot takie synth-popowe coś z zabawą w studiu, ciekawym głosem, paroma fajnymi melodiami i.. i to wszystko. Słucham teraz Songs Of Faith And Devotion i spora część tego albumu brzmi dla mnie bardziej archaicznie niż Devo czy Soft Cell. Dziwne? Dziwne, nie wiem, nie ogarniam. Nie mówię że nie fajne, bo fajne, ale.. co w tym WIELKIEGO?
Niech mi ktoś wytłumaczy, no proszę ja Was..
Napisano 26 maja 2007 - 20:13
może zapodaj se jakimś bootlegiem ???
Ja tak złapałem bakcyla.
Taki mam plan. Chcę poznać dyskografię i posłuchać paru koncertów, ze dwóch, trzech.
Nie tyle że chcę na siłę doznać, ale może ja czegoś jeszcze nie wiem, że nie jestem w stanie zrozumieć tego zjawiska ogólnego uwielbienia DM.
Nadal słucham SoFaD, jakoś po It's No Good straciłem orientacje który leci kawałek, wlecze się jakoś to wszystko, ślimaczy. Ech.
Napisano 26 maja 2007 - 20:19
a słuchałeś koncertówki "101" ??? To takie Rattle & Hum Depechów.
Może Ci podejdzie. Ja tam osobiście wole ich okres ejtisowy.
tutaj na zachętę "behind the wheel" - wersja live z corbijn'owskiego DVD Devotional, kawałek z gęstym mocnym bitem, są też paraliżujące wejścia z gitarką, dość dynamicznie:
http://www.youtube.c...U...ted&search=
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych