Moment, bo chyba czegoś nie ogarnęłam. Co ma być 2 lutego?
Super Bowl XLVIII
Napisano 22 listopada 2013 - 10:56
Moment, bo chyba czegoś nie ogarnęłam. Co ma być 2 lutego?
Super Bowl XLVIII
Napisano 22 listopada 2013 - 11:28
Napisano 22 listopada 2013 - 12:22
Główny wniosek z normalnej wersji jest taki, że chyba to w Slane Castle nagrywali. Nawet ten fade out na końcu ma służyć temu samemu celowi - utwór ma sprawiać wrażenie, jakby nie miał początku i końca. Nie wiem, czy jest potwierdzone, że produkował to Danger Mouse, ale jeśli tak, to zrobił imitację Enoisa lepszą od aktualnego oryginału (starczy porównać choćby z podobnym Magnificent). Jednocześnie jednak brzmi to świeżo, zachowuje standardy obowiązujące we współczesnym koldplej-poprocku. Owszem, partie Edge'a są wykastrowane, ale to też problem nienowy - znowu można przywołać Magnificent, który w wersji znanej z Eze miał dłuższe, kompletniejsze solo, zaś na album trafiła wersja ucięta, nie wiadomo dlaczego. Ciekawe, czy teraz też wycieknie jakieś demo, z którego dopiero się dowiemy, jak to MOGŁO brzmieć.. ogólnie nie obrażę się, jeśli to - w jakiejś dłuższej wersji - trafi na album (raczej jest to wątpliwe, niech mnie ktoś poprawi, ale nie przypominam sobie przypadku, by kawałek U2 wykorzystany w filmie trafił następnie na album - oczywiście, pomijam sytuacje typu Ground Beneath Her Feet na brytyjskiej edycji ATYCLB itp.), pod warunkiem, że nie zabraknie na nim znacznie lepszych kawałków
Napisano 22 listopada 2013 - 12:35
nie przypominam sobie przypadku, by kawałek U2 wykorzystany w filmie trafił następnie na album - oczywiście, pomijam sytuacje typu Ground Beneath Her Feet na brytyjskiej edycji ATYCLB itp.), pod warunkiem, że nie zabraknie na nim znacznie lepszych kawałków
Na pewno tak było z Until the End Of the World. Film Wendersa miał premierę przed wydaniem Achtung Baby. Z tego co pamiętam był to jednak odstęp kilkumiesięczny. Soundtrack zostać zaś wydany już po premierze Achtunga
Napisano 22 listopada 2013 - 12:54
Piosenka niby średnia, niby nic oryginalnego, ale fajny groove w refrenie (no i tekst <3) powoduje, że wkręciła się lepiej niż cokolwiek od dawnego czasu. Klawisze też wcale nie takie banalne, jakieś synkopy tam się chyba zdarzają, nie jest tragicznie. Poza tym - z jednej strony melodia refrenu "przykrywa" całą piosenkę, z drugiej - jest tu parę fajnych smaczków, niesłyszalnych za pierwszym razem. Jak główna linia melodyczna się znudzi, to może i tak będzie do czego wracać. Mimo kilku-kilkunastu przesłuchań łapię się na tym, że jakiegoś fragmentu w ogóle nie pamiętam. No i pamiętajmy, że to piosenka do filmu, którą wiele osób usłyszy raz w życiu. Musi wpadać w ucho i być trochę patetyczna, i to się chyba udało. Zwracam też honor Boniowi, widocznie to była kestia jakości nagrania.
Napisano 22 listopada 2013 - 12:59
No i Until nie był wcześniej oficjalnie wydany. Stąd też np. w haśle na Wikipedii dotyczącym soundtracku do filmu nie jest on zaliczany do "original contributions".
Co do klipu - rzeczywiście świetny, jest on zresztą jakby podsumowaniem zjawiska widocznego od jakiegoś czasu. "Lyric videos", z początku będące jedynie radosną twórczością youtube'owiczów, przerodziły się w osobny gatunek teledysku, z coraz większą ochotą wykorzystywany przez samych wykonawców. Ordinary Love jest już tak "profesjonalne", że parę osób zdążyło uznać to video za normalny teledysk do piosenki.
Napisano 22 listopada 2013 - 14:08
Tak sobie na szybko wynotowałem po przesłuchaniu. Na plus:
dobra forma wokalna Bono
świetny teledysk
bardzo dobry, dojrzały i wyjątkowo trafiający do mnie tekst
bardzo fajna linia basu, która prowadzi ten kawałek
fajne chórki
Na minus:
kiczowate pianinko
prosta i mocno schowana w miksie linia gitary
bardzo prosta, automatyczna perka
Ogólnie dobra jutowa średnia, a jak na kawałek do filmu jest nawet bardzo dobrze bo wpada w ucho, jest odpowiednio chwytliwy i podniosły a przy tym mocno popowy. Trudno było liczyć na coś lepszego do filmu, a teraz czekamy na album, na którym mam nadzieję, że takich kawałków w stylu OL będzie nie więcej niż 1-2 żeby ruszyć sprzedaż a pozostała 10 będzie zupełnie inna i dużo mocniejsza muzycznie. Jaram się
See through in the sunlight
Napisano 22 listopada 2013 - 14:18
14:15 - OL w trójeczce ... premiera w stacjach radiowych polskich?
Everything You Know Is Wrong
Napisano 22 listopada 2013 - 14:44
recenzja:
http://www.americans...-ordinary-love/
cytat:
"like most of U2’s non-album singles, this is a pleasant-but-inessential track"
Napisano 22 listopada 2013 - 15:11
Music can change the world, because it can change people.
Napisano 22 listopada 2013 - 16:36
Ordinary Love jest już w zestawie do głosowania Listy Trójkowej!
Proszę Państwa do roboty!
So wind blow through to my heart, so wind blow through my soul
Napisano 22 listopada 2013 - 17:07
Zagłosowane ... ciekawe jaki debiucik bedzie Zadka pewnie nie urwie bo zaprezentowany niedawno a notowanie juz dzis ... ale kto wie kto wie. Masówka (wpadajaca w ucho) wiec powinno sciagnac niedzielnych fanow ;]
Everything You Know Is Wrong
Napisano 22 listopada 2013 - 17:20
Zagłosowane ... ciekawe jaki debiucik bedzie Zadka pewnie nie urwie bo zaprezentowany niedawno a notowanie juz dzis ... ale kto wie kto wie. Masówka (wpadajaca w ucho) wiec powinno sciagnac niedzielnych fanow ;]
dziś o 12 zaczęło się głosowanie na kolejne notowanie, nie dzisiejsze. jak zawsze.
Napisano 22 listopada 2013 - 17:57
Jest dobrze. [...] Najbardziej podoba mi się gitara Edka, której nie mozna z niczym pomylić. Jest U2-owo.
To fakt, jedyna w swoim rodzaju, szkoda, że trochę w tle.
[...]Solowy moment Edża jest po prostu biedny, banalny, skomponowany jakby od niechcenia. Nie mówię, że chciałbym solówki jak z Unknown Caller, ale coś kreatywniejszego niż wykastrowane Mercy z 360.
[...]
A to jest właśnie jedyny moment gitarowy z całego utworu, który jest dość słaby. JUż chyba byłoby lepiej solo na pianinie zrobić niż takie jak mamy.
Super Bowl XLVIII
Szczerze, to jakoś nie widzę w tym krótkim występie (o ile U2 w ogóle tam zagrają) miejsca na OL. Prędzej wydadzą w okolicy występu jakiś nowy singiel z albumu i to by było coś!
ale nie przypominam sobie przypadku, by kawałek U2 wykorzystany w filmie trafił następnie na album - oczywiście, pomijam sytuacje typu Ground Beneath Her Feet na brytyjskiej edycji ATYCLB itp.), pod warunkiem, że nie zabraknie na nim znacznie lepszych kawałków
Atomic wspominał już o Untilu, ale rzeczywiście samo wydanie na soundtracku było później. Bardziej widzę tu koncepcję w trakcie tworzenia albumu, aby jeden z utworów z wyprzedzeniem przeznaczyć na soundtrack. Podobnie było w przypadku Winter/WaS.
Owszem, partie Edge'a są wykastrowane, ale to też problem nienowy - znowu można przywołać Magnificent, który w wersji znanej z Eze miał dłuższe, kompletniejsze solo, zaś na album trafiła wersja ucięta, nie wiadomo dlaczego.
Nie wiem, czy to ta sama wersja - ale jest taki urywek intro (chyba dodatek do NLOTH na iTunes) z nagrywania w Fezie - gdzie grają z lokalnymi muzykami i utwór niesamowicie się rozkręca, aż dziw, że nie wydali NIGDZIE tej wersji........
http://www.youtube.com/watch?v=0Ns45lVwjfQ
Magia - dla tej wersji już dziś mogę kupić reedycję NLOTH
Napisano 22 listopada 2013 - 19:33
Szczerze, to jakoś nie widzę w tym krótkim występie (o ile U2 w ogóle tam zagrają) miejsca na OL. Prędzej wydadzą w okolicy występu jakiś nowy singiel z albumu i to by było coś!
Na razie plotki głoszą tylko o oficjalnej zapowiedzi premiery albumu/singla w przerwie reklamowej w trakcie finału. Co do występu też były co prawda jakieś pogłoski w wakacje ale od tamtej pory cisza.
EDIT
A jednak przepadło, Bruno Mars wystąpi w halftime show.
Napisano 22 listopada 2013 - 19:59
14:15 - OL w trójeczce ... premiera w stacjach radiowych polskich?
W Antyradiu było koło 12:30
U2 nie ma zagrać na SuperBowl; w trakcie przerwy reklamowej ma się pojawić zapowiedź albumu.
Napisano 22 listopada 2013 - 20:27
Piosenka fajna, wpada w ucho, tekst bardzo ładny, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że dużo lepiej brzmiałaby w wersji akustycznej...
Napisano 22 listopada 2013 - 21:03
Napisano 22 listopada 2013 - 21:40
O właśnie, właśnie, głosować na Poplistę także. W sumie Ordinary ma większe szanse zrobić karierę tam, niźli na LP3.
Napisano 22 listopada 2013 - 21:47
Głosować głosować, z chęcią posłucham jak to U2 wychodzi na górę komercyjnie w tym momencie. Trzeba ich "ożywić" dla ludzi!
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych