Wiemy tylko tyle, że nad nowym materiałem z zespołem w kwietniu i maju 2015r. pracowali Andy Barlow i Jolyon Thomas. Później nie było już żadnych przecieków. Pewnie wynikało to z tego, że ruszyli w trasę. W chwili obecnej nie wiemy na jakim są etapie. Można pokusić się o trzy teorie. Pierwsza - zespół od samego początku planował powrót do pracy nad albumem po zakończeniu trasy. Druga - album jest już ukończony i czeka na optymalny moment do premiery. Trzecia - zespół bliski był już finalizacji prac nad albumem, ale znowu nastąpiła zmiana planów. Wydaje się, że z plotek i półoficjalnych wypowiedzi można wnioskować, że zespół miał już zaplanowane koncerty w 2016r. (Bono w rozmowach z fanami z kilku krajów zapewniał, że odwiedzą ich w przyszłym roku). To zaś wskazywałoby, że byli już pewni terminu wydania SOE. Pojawiły się już nawet przecieki o grudniowym terminie wydania nowego albumu.
Oczywiście ja jeszcze liczę na to, że być może jeszcze w tym tygodniu nas zaskoczą i ogłoszą nie tylko kolejne legi trasy w 2016r., ale rychłą premierę SOE