Historia z klipem do Red Hill jawi się jako jedna z największych zagadek w działalności zespołu.
Jakoś żadna ze znanych nam "teorii" zbytnio mnie nie przekonuje. Mimo wszystko bardziej wiarygodnym jest dla mnie jest wersja nieporozumień na linii reżyser - zespół.
Jakoś nie mogę uwierzyć również w to, że zespół miał jakieś zastrzeżenia artystyczne do klipu.
Oto największe osiągnięcia Neila Jordana (za stroną www.film.org.pl):
1984 - "Towarzystwo wilków" - Nagroda London Critic Circle za najlepszy film i dla najlepszego reżysera
1986 - "Mona Lisa" - Złoty Glob dla najlepszego filmu oraz Grand Prix na MFF w Valladolid
1986 - "Mona Lisa" - za kreację aktorską Bob Hoskins otrzymał nagrody na festiwalach
w Cannes i Valladolid, zdobył także nagrodę Brytyjskiej Akademii
Sztuki Filmowej i Telewizyjnej, i został nominowany do Oscara
1992 - "Gra pozorów" - Nagroda New York Critic Circle
1993 - "Gra pozorów" - Oscar dla Jordana za najlepszy scenariusz oryginalny
1993 - "Gra pozorów" - Nagroda Aleksandra Kordy dla najlepszego brytyjskiego filmu
1996 - "Michael Collins" - Złoty Lew na MFF w Wenecji
1997 - "Chłopak rzeźnika" - Srebrny Niedźwiedź dla najlepszego reżysera na MFF w Berlinie
2000 - "Koniec romansu" - Nagroda BAFTA za najlepszą adaptację
2002 - Nagroda Specjalna na Festiwalu Camerimage za szczególną wrażliwość wizualną Oczywiście powyższe świadczyć może jedynie o tym, że Jordan nie jest jakimś tam amatorem. Nie wyklucza natomiast, że jutowy klip mu po prostu nie wyszedł lub minął się z koncepcją zespołu.
A może znowu zastosowanie ma zasada - że jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze? Zrozumieć można jeszcze, że klip nie został upubliczniony w czasie promocji The Joshua Tree. Co jednak stało na przeszkodzie aby pojawił się na video The Best of 1980-1990 lub 18 Videos?
Jako ciekawostkę podam, że Jordan jest autorem scenariusza do musicalu o Spidermanie, do którego przymierzani są również Bono i Edge