Skocz do zawartości

Zdjęcie

Piosenka od której zaczęła się wasza przygoda z U2

226 replies to this topic

#121 Guest_VeRTi-go_*

Guest_VeRTi-go_*
  • Guests

Napisano 06 grudnia 2008 - 17:42

Ja pamiętam, że 5.07.05 na VH1 leciało U2 "Stuck..." i w rogu ekranu była wielka zapowiedź koncertu. A ja nawet na to uwagi nie zwracałam... Ale jakoś w dzień koncertu coś mnie natknęło, oświeciło iiii poczułam ciąg do U2, mimo że wcześniej ich nie słuchałam.
Zaczęłam od płyty "The best of 1980-90". Szczególnie przesłuchiwałam kawałki "Pride" i "Wowy", czyli te, które kojarzyłam. Konkretnie od jakiej piosenki zaczęła się moja "duchowa podróż z U2", to nie mogę powiedzieć, ale wiem, że "All that..." była moją pierwszą płytą.
Najlepsze jest to, że zostałam tak jakby natchniona...

#122 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 Postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 17:52

Najlepsze jest to, że zostałam tak jakby natchniona...

do czego?

#123 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 28 lutego 2009 - 23:33

Ja U2 znałam wcześniej, ale jakoś nie przykładałam wagi...
Fanką zostałam po filmie U2 3D :rolleyes:
Obejrzałam i pomyślałam "O Boże" (oczywiście w sensie pozytywnym).

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#124 Cactus

Cactus

Użytkownik

• Members
  • 440 Postów

Napisano 28 lutego 2009 - 23:35

u mnie to się zaczęło od Joshua Tree... Mothers Of The Disappeared i Bullet- i wtedy ich pokochałem :)
Always Look on the Bright Side of Life

#125 rupak9

rupak9

Użytkownik

• Members
  • 63 Postów

Napisano 01 marca 2009 - 00:18

Jak sobie teraz przypomnę, to zaczęło się od "With Or Without You", które leciało w Rmf Fm.
Oczywiście wtedy nie wiedziałem co to U2, może tyle, że kojarzyłem trochę "I Still Haven't Found What I'm Looking For", ale dalej nie wiedziałem, kto jest wykonawcą tych piosenek. Aż do momentu gdy znowu grali "WOWY" w Rmf, więc pozostało mi wejść na ich stronę internetową i przeczytać kto gra aktualnie.
Potem były teledyski na YouTube, "Beautiful Day" wtedy najbardziej mi się podobał, oglądałem jeden za drugim teledysk, aż doszedłem do "I Will Follow" z którego chciało mi się śmiać. I z piosenki i z teledysku, jak sobie o tym teraz o tym przypomnę to się już tylko z siebie śmieje :P, bo to w końcu jedna z najlepszych piosenek U2 :).
No i tak zaczęła się moja mania U2 :D.

#126 fonzo

fonzo

Użytkownik

• Members
  • 14 Postów

Napisano 01 marca 2009 - 12:05

...Where the streets have no name...
Jest rok 2000, ide na studia, jestem na imprezie pozegnalnej dobrego kolegi, ktory konczac studia wyjezdza do USA do pracy... Jego cala ekipa slucha R.E.M. a potem U2; jak poleciało Where the Streets Have No Name coś sie we mnie poruszylo, a U2 stalo sie moja pasja... kiedy kolega ginie w wypadku w USA 2 lata pozniej, za kazdym razem kiedy slysze ten kawalek mysle o Nim... [']

#127 derka

derka

Lady with the spinning head

• Moderatorzy
  • 5 611 Postów

Napisano 01 marca 2009 - 12:20

Widzę, że troszkę zaktualizowałam temat hih.
Fonzo, wzruszyłam się, szczerze...

There's always a chance as long as one can think
this is music : last

#128 star

star

Użytkownik

• Members
  • 651 Postów

Napisano 01 marca 2009 - 17:05

Hold me thrill me kiss me kill me. Wyszedł film Batman Forever i piosenka U2 zalała radiostacje i stacje muzyczne jak MTV. Kawałek wpadł mi w ucho i zacząłem szukać czegoś więcej tego zespołu (pamiętam, że nazwa zespołu już wtedy była mi znana ;) ). Szybko doszedłem do tego, że kilka piosenek, które podobały mi się już wcześniej śpiewa ten sam zespół kryjący się pod literką "U" i cyfrą "2" :P
It's no secret that the stars are falling from the sky

#129 jabbaco

jabbaco

Użytkownik

• Members
  • 25 Postów

Napisano 02 marca 2009 - 00:26

Też pewnie pierwsze słyszałem klasyki jak WOW, One czy Pride. O ile dobrze pamiętam to ojciec opowiadał, że w młodości słuchał takiego zespołu i poparł zakup 13-latka, którym to zakupem była kaseta magnetofonowa ATYCLB.

I tak to się zaczęło.

#130 CocoJumbo

CocoJumbo

Użytkownik

• Members
  • 104 Postów

Napisano 07 marca 2009 - 19:36

Przyszedłem w 2006 do pierwszej klasy liceum i spotkałem starego kumpla z podstawówki. Któregoś dnia gadaliśmy coś o muzyce i powiedział mi, że mi na następny dzień przyniesie swoje ulubione piosenki. No i dzień później dostałem pendrive z około 30 piosenkami U2. Pamiętam, że przez prawie całą drogę autobusem do domu słuchałem w kółko Vertigo. Muzyka U2 od początku wywarła na mnie ogromne wrażenie, nie mogłem się od niej w ogóle oderwać. No i przy kilku piosenkach było to znane uczucie "przecież gdzieś to już słyszałem" - przy With or Without You, I Still..., Electrical Storm, City of Blinding Lights, One i Stuck in a Moment. Jeszcze Beautiful Day kojarzyłem z występu Kurta Nielsena z World Idol, który bardzo mi się podobał. Po tygodniu naszła mnie myśl "jak ja mogłem przez tyle lat słuchać różnego badziewia, a nie znać takiego cuda". No i tak już do dziś :)

#131 bonio

bonio

Użytkownik

• Members
  • 8 Postów

Napisano 07 marca 2009 - 20:06

"Vertigo" - zobaczyłem teledysk w 30 ton i w miare mi sie nawet spodobało, bo wyróżniał się ten rockowy kawałek wśród innych no i nazwa jakaś znajoma U2 :P no i kolega mi zdarł mp3 (jeszcze neta nie miałem:P) "Vertigo" i sobie słuchałem, a za jakiś czas ściągnąłem (wiem wiem piractffooo :P) całą HTDAAB i w miare mi się spodobało. Później nie słuchałem praktycznie U2 (HTDAAB dość długoi gościła w moim odtwarzaczu), aż do marca 2009 i nowej płytki - no i myśle sobie zarejstruje się na tym forum, bo czytam już od jakiegoś czasu, a mam chęć poznać dokładniej całą dyskografie :) Fanem napewno nie moge się nazwać, po prostu to co znam raczej mi się podoba ;)

#132 Fan

Fan

Użytkownik

• Members
  • 67 Postów

Napisano 08 marca 2009 - 20:41

Zawsze znałam te najpopularniejsze piosenki U2, ale żadna nigdy nie poruszyła mną w taki sposób jak Electrical Storm. Pamiętam, że pierwszy raz usłyszałam ją kilka lat temu na płycie, która kupił mój tata. To była miłość od pierwszego wejrzenia i początek mojej muzycznej drogi właśnie w takim kierunku. Teraz naturalnie inne piosenki podobają mi się bardziej niż wyżej wspomniane Electrical Storm, ale wtedy wydawało mi się, że słucham najlepszego utworu na świecie. :)

#133 hawkmoon

hawkmoon

Użytkownik

• Members
  • 74 Postów

Napisano 08 marca 2009 - 20:45

PRIDE
OK Edge play the blues :)

Dołączona grafika

#134 kade

kade

Użytkownik

• Members
  • 2 826 Postów

Napisano 08 marca 2009 - 21:57

słyszałam wowy w trojce w '87 - nagrałam na szpulowca i... poleciało...
i still, streets, premiera r&h w radiomanniaku, zlot w wawie i r&h widziany pierwszy raz i to na dużym ekranie...
dstałam po głowie od początku, od pierwszego przesłuchania
i tak już są ze mna - praktycznie całe moje świadome życie

#135 star

star

Użytkownik

• Members
  • 651 Postów

Napisano 08 marca 2009 - 22:30

Całe moje świadome życie...to tak jak ja ;) Od 95 roku minęło już prawie 15 lat, skończyłem podstawówkę, liceum studia :P Szkoda, że nie poznałem tego zespołu wcześniej - tak powiedzmy w okolicach AB, no ale nie miałem starszego brata i sam odkrywałem muzykę, tak więc jak na 14-latka to i tak nieźle zacząłem ;)
It's no secret that the stars are falling from the sky

#136 Achtung_Baby

Achtung_Baby

Użytkownik

• Members
  • 33 Postów

Napisano 05 kwietnia 2009 - 16:52

To i ja się wypowiem a raczej opowiem swoją historię :) Rok, w którym zaczynała się muzyczna przygoda czterech kumpli z Dublina był także rokiem moich narodzin :P Tak więc śmiało mogę powiedzieć, że na muzyce U2 się wychowałam i z nią dorastałam. I mam nadzieję, że ta muzyka będzie mi towarzyszyć "until the end of the world" :D Cóż... pierwsze co pamiętam (a moja świadomość muzyczna nie była jeszcze wtedy zbyt rozwinięta ;) ) to: "I will follow", "Seconds" i "New Years Day", "Sunday bloody sunday"... no a dalej, no cóż, nie będę oryginalna i oczywiście "Pride" rzuciła mnie na kolana i trzyma niezmiennie w tej pozycji ;)

Pozdrawiam serdecznie!
"Everything You Know Is Wrong"

#137 Yarpen

Yarpen

Użytkownik

• Members
  • 973 Postów

Napisano 18 maja 2009 - 16:23

Hmmm, będąc jeszcze w podstawówce nuciliśmy sobie intensywnie z kolegą Vertigo znane (nam) z 30 Ton. Od tej pory kojarzyłem, że U2 grają melodyjnego rocka na gitarach :P Później, jakoś 2,5 roku temu dostałem masę mp3 od koleżanki i tam wygrzebałem Hold me i Vertigo właśnie i bardzo mi się spodobało. W wakacje tamtejszego roku kuzyn miał na odtwarzaczu DVDripa ze Slane Castle '01 i mi.... objawił ;) . Najpierw było Elevation i przypomniał mi się teledysk z lat zmierzłych z latającą Larą Croft (no co... :P ) i się zakochałem w tym songu, było to dla mnie prawdziwą rewolucją, ta gitara, 2 chwyty, świetne, zlewające się ze sobą słowa... A najśmieszniejsze jest to, że kuzyn powiedział mi, że bootleg jest z lat 90-80 i myślałem, że B-Day to coverują kogoś :lol: (tzn. siedziało gdzieś w świadomości). Podejrzewam też, że za dużo słyszałem Pride, bo jak leci czasem w radiu, myślę "znowu...." :P
http://sit-and-wonder.blogspot.com/

#138 Fledge

Fledge

Admin

• Members
  • 1 019 Postów

Napisano 18 maja 2009 - 20:47

Beautiful Day - pierwszy wymiatacz.
U2

#139 Chico la verdad

Chico la verdad

Użytkownik

• Members
  • 1 273 Postów

Napisano 18 maja 2009 - 21:04

Hold me thrill me kiss me kill me. Wyszedł film Batman Forever i piosenka U2 zalała radiostacje i stacje muzyczne jak MTV. Kawałek wpadł mi w ucho i zacząłem szukać czegoś więcej tego zespołu (pamiętam, że nazwa zespołu już wtedy była mi znana ;) ). Szybko doszedłem do tego, że kilka piosenek, które podobały mi się już wcześniej śpiewa ten sam zespół kryjący się pod literką "U" i cyfrą "2" :P

Skąd ja to znam...Ach te czasy.

#140 chrapcio

chrapcio

Użytkownik

• Moderatorzy
  • 1 938 Postów

Napisano 25 maja 2009 - 21:21

Nie jest to na temat, ale nie miałem inne pomysłu na wrzucenie tego, a robić oddzielnego topicu nie było sensu.
Sprawdź, czy znasz wszystkie studyjne utwory U2
Jest to gra, na wpisanie 137 tytułów piosenek ze wszystkich 12 albumów jest 15 minut.
Ja zatrzymałem się na 105 :)
Jeśli jest lepsze miejsce na to, proszę modów o przerzucenie tego

ciuch ciuch!

Chrapcio7 on Last.FM

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych