a moderatorzy tego forum co robią w weekend?moderatorzy mają już weekend i posuwają swe królowe
Ustrzel Konika
Napisano 20 marca 2009 - 22:25
chyba nie mają weekendu, zapewne pilnują Madonny
to i pewnie na U2 zareagują przy dużej liczbie zgłoszeń
co innego jeśli wystawisz aukcje po 23 wtedy ma prawo utrzymać się do rana
Do 23 już niedaleko, a lista coraz dłuższa...
a moderatorzy tego forum co robią w weekend?
Ja obstawiam królowe...
Napisano 21 marca 2009 - 00:27
postudiuj jeszcze to prawo bo firmy mają prawo "zarabiać" na przesyłkach doliczając koszty pośrednie,
zobowiązane są doliczyć nawet podatek VAT czego wiele osób nie potrafi zrozumieć
Nie masz pojęcia, co piszesz, Stary. To nie podchodzi pod żadną działalność gospodarczą, zrozum. To jest wykroczenie. Koniec. Kropka.
Tak orzeka polski prawodawca w Kodeksie wykroczeń. Nikt nie ma prawa kupować w Polsce biletu i odsprzedać za cenę wyższą niż wydrukowana na bilecie.
Niech to do Ciebie dotrze.
Wydaje mi się, że nie potrafisz zrozumieć, że zachowanie, które próbujesz wytłumaczyć, łamie polskie prawo. Wszystko zależy od wykładni prawa. A ta zawarta jest samym przepisie, składającym się z hipotezy, dyspozycji i sankcji, mówiącym wprost:
USTAWA z dnia 20 maja 1971 r., Dziennik Ustaw 2007 Nr 109 poz. 756 - Kodeks wykroczeń, rozdział XV:
Art. 133. § 1. Kto nabywa w celu odprzedaży z zyskiem bilety wstępu na imprezy artystyczne, rozrywkowe lub sportowe albo kto bilety takie sprzedaje z zyskiem,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Usiłowanie oraz podżeganie i pomocnictwo są karalne.
W Wielkiej Brytanii karalne jest nawet odsprzedawanie biletu na mecze piłkarskie w nominalnej cenie!
Podstawa prawna: Criminal Justice and Public Order Act 1994. Artykuł 166., "Konikarstwo".
To dla tych, którzy uważają, że polski odpowiednik tego przepisu jest "idiotycznym archaizmem PRLu". Rozumiem, że w Wielkiej Brytanii, w 1994 roku, kiedy akt został wydany, też był komunizm.
Jeśli dalej do Ciebie nie dociera to jesteś po prostu głupi i żadne słowa Cię nie przekonają, że czarne jest czarne, a białe jest białe. Będziesz niczym Jarosław Kaczyński powtarzał, że jest na odwrót. Pomimo, że masz przed oczami żywy dowód, że jest inaczej, niż mówisz.
Pozdrawiam
PS
"Postudiuję jeszcze to prawo", żebyś wiedział. I możesz mi wierzyć, że w toku studiów będę walczył z ignorancją, jaką nam tutaj wszystkim zaprezentowałeś, wszelkimi znanymi mi merytorycznymi środkami...
PS 2
Wiem, że "the right to be ridiculous is something you hold dear", ale, proszę, nie nadużywajmy tego.
Napisano 21 marca 2009 - 01:58
"przesyłka (szt) + ubezpieczenie (szt) + pakowanie (szt) + dowóz na miejsce przesyłki (15km średnie spalenie auta 7,5L na 100km) - zgodnie z informacjami na bilecie "BILETY są wrażliwe na wysokie temperatury", z tego też powodu, każdy z nich pakowany jest osobno w folię termiczną aluminiową, dodatkowo wzmocniony elastycznym materiałem uniemożliwiającym zgniecenie. Koperta zabezpieczona przed otwarcie na POCZCIE. Przed każdą wysyłką potwierdzam pakowanie zdjęciami. "
Napisano 21 marca 2009 - 08:06
Swoją drogą jestem ciekawy reakcji Allegro i innych serwisów na sprzedaż biletów po cenie nominalnej ale z wysokimi kosztami wysyłki, ciekawie na jak długo wystarczy im determinacji.
Na ebay.pl bilety są dostępne, co prawda u niemieckich i austriackich koni:
niemiecki koń na ebayu
Napisano 21 marca 2009 - 08:31
http://allegro.pl/it...y_na_plyte.html
1125zł za Dublin też niezłą cenką jest !!!
Napisano 21 marca 2009 - 09:02
Zgodzę się z tobą, że zawyżanie cen biletów poprzez koszty wysyłki wymaga walki z takimi osobami. Gdybyś poczytał niektóre aukcje to są tacy, którzy wystawią fakturę jeśli tylko będziesz jej potrzebował. Ktoś tutaj również trafnie zauważył, że pierwszy lepszy adwokat udowodni, że koszt przesyłki może wynieść 200zł. Prawda jest taka, że dopóki taka aukcja nie zostanie sfinalizowana, czyli nie poznasz realnego kosztu przesyłki, na upartego jest legalna lub jak wolisz na pograniczu prawa bo większość doskonale wie, że chodzi o zarobek a nie koszt wysyłki.
Niestety walczysz z wiatrakami dla własnej satysfakcji. Mogę powiedzieć witam w klubie, bo sam zgłaszam w miarę systematycznie takie aukcje ale nowi pojawiają się jak grzyby po deszczu. Wiem, że co najwyżej możemy zniechęcić parę "konikowych płotek" poprzez takie zgłaszanie. Tyle możemy zrobić i róbmy - w miarę możliwości systematycznie. Możemy również nie kupować, bo to też metoda, jednak doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że kupią inni.
O przepisie w Wlk.Brytanii gdzieś słyszałem jednak pytanie podstawowe czy istnieje analogiczny przepis tyczący koncertów? Jeśli nie to dlaczego?
Napisano 21 marca 2009 - 09:21
Bardzo dobrze pozamiatali, mam subskrypcję kategorii biletowej i usunięto prawie 100% aukcji - jedna się ostała, ale jest już zakończona.Widze, ze Allegro pozamiatało nieco;)
Chce teraz widzieć miny tych wszystkich koników. 300 biletów na chacie i marna perspektywa sprzedaży
Napisano 21 marca 2009 - 09:43
http://allegro.pl/it..._u2_gratis.html
Bilety w kwietniu wyślę, w tym czasie pewnie wyhodujemy te palmy.
http://allegro.pl/it...rpnia_2009.html
Napisano 21 marca 2009 - 11:52
hahahaha Aukcja została usunięta przez pracownika Allegro. Chyba w końcu się za nich ostro wzięliJuż pojawiły się następne aukcje pomysłowych sprzedawców:
Napisano 21 marca 2009 - 12:13
Sprzedający mają prawo doliczyć do ceny końcowej przedmiotu następujące opłaty:
koszt przesyłki/transportu w rzeczywistej wielkości, w oparciu o cenniki firm pocztowych i kurierskich (poprzez koszt przesyłki należy rozumieć zarówno podstawowe koszty przesłania przedmiotu, jak i opłaty za opcje dodatkowe oferowane przez pocztę i firmy kurierskie, np. ubezpieczenie przesyłki);
koszty związane z przygotowaniem przedmiotu do wysyłki (opakowanie, obsługa) w rzeczywistej wielkości.
Jednak jest haczyk na koników nie da się ukryc zarobku w cenach biletu... I jeszcze jedno wchodźcie co jakis czas na alegro wpiszcie "U2 Bilety" wejdźcie w "ciekawe" oferty i z boku "zgłoś naruszenie zasad"
Napisano 21 marca 2009 - 12:18
I jeszcze jedno wchodźcie co jakis czas na alegro wpiszcie "U2 Bilety" wejdźcie w "ciekawe" oferty i z boku "zgłoś naruszenie zasad"
Te aukcje znikają bo co jakiś czas ktoś zgłosi naruszenie zasad, allegro samo z siebie aż tak tego zapewne nie monitoruje,ale mogę się mylić.
Napisano 21 marca 2009 - 12:30
Już pojawiły się następne aukcje pomysłowych sprzedawców:
Może mi ktoś opowiedzieć o co chodzi z tymi palmami? Niestety dopiero wstałem, aukcje już ustrzelone a czuję, że ominął mnie głęboki śmiech od rana...
Odnośnie walki z konikami - moim zdaniem najlepszym sposobem byłoby wprowadzenie ograniczenia w samym serwisie odnośnie danej kategorii - wiadomo, że bilet na imprezę nie waży 50kg i nie wymaga wysyłki kurierem w cenie 250zł (chyba, że z Mongolii ). Dlatego też wystawiając przedmiot w tej kategorii sprzedający nie powinien mieć możliwości ustawienia kosztów wysyłki wyższych niż powiedzmy 20zł (komunikat o niedozwolonej kwocie), a już na pewno nie liczby trzycyfrowej, nieważne jak bardzo starannie owija bilety w te sreberka. Myślę, że takie ograniczenie w samym CMSie wystarczyłoby w zupełności - żaden konik nie będzie siedział po nocy dla kilku(nastu) złotych zarobku na bilecie, a co za tym idzie - bilety trafią do prawdziwych zainteresowanych.
Mam dobry humor z rana (może trochę rubaszny) ale proponuję zmienić nazwę tematu z "ustrzel konika" na "wal konia".
Napisano 21 marca 2009 - 12:36
Może mi ktoś opowiedzieć o co chodzi z tymi palmami? Niestety dopiero wstałem, aukcje już ustrzelone a czuję, że ominął mnie głęboki śmiech od rana...
Sprzedawali 10 nasion jakiejś palmy + gratis bilet na koncert.
Napisano 21 marca 2009 - 12:47
"Jest kryzys i wszystko drożeje"
"Poczta szykuje podwyżki"
Z 8PLN na 170PLN ??
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych