Jump to content

Photo

U2360° Tour 2009 - 2011

3617 replies to this topic

#1841 user420

user420

Użytkownik

• Members
  • 5 213 posts

Posted 23 marca 2009 - 22:53

Światło - pojęcie to ma inne znaczenie potoczne i w nauce.
Potocznie nazywa się widzialną część promieniowania elektromagnetycznego, czyli promieniowanie widzialne odbierane przez siatkówkę oka ludzkiego np. światłocień. Precyzyjne ustalenie zakresu długości fal elektromagnetycznych nie jest tutaj możliwe, gdyż wzrok każdego człowieka charakteryzuje się nieco inną wrażliwością, stąd za wartości graniczne przyjmuje się maksymalnie 380-780 nm, choć często podaje się mniejsze zakresy (szczególnie od strony fal najdłuższych) aż do zakresu 400-700 nm.
W nauce pojęcie światła jest jednak szersze (używa się pojęcia promieniowanie optyczne), gdyż nie tylko fale widzialne, ale i sąsiednie zakresy, czyli ultrafiolet i podczerwień można obserwować i mierzyć korzystając z podobnego zestawu przyrządów, a wyniki tych badań można opracowywać korzystając z tych samych praw fizyki.

#1842 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 posts

Posted 23 marca 2009 - 23:01

Hura niech żyje wiki.Chodziło mi o światła że tak powiem koncertowe porównaj koncerty U2 z Pink Floyd czy ze stonsami zrozumiesz.Ciemność widzę............ :lol:

#1843 krewetka

krewetka

Użytkownik

• Members
  • 220 posts

Posted 23 marca 2009 - 23:21

No to będzie bydle.Oby światła jeszcze przewyższały te od stonsów bo jak na razie światła mieli zawsze cienikie

wooow zaszaleli, oby ją tylko dobrze złożyli nie chciałabym zginąć pod taką konstrukcją :P
To nie będzie zwykły koncert... nawet ciężko jest mi to sobie wyobrazić , to będzie MOC jednym słowem.

#1844 Guest_depe_*

Guest_depe_*
  • Guests

Posted 23 marca 2009 - 23:28

Zgadzam się z corbijnem w 100%
Oświetlenie i praca świateł na koncertach U2 wypada blado w porównaniu z show'ami innych band'ów.
Trochę offtop. Sorki.

#1845 MartinTexas

MartinTexas

Użytkownik

• Members
  • 2 595 posts

Posted 24 marca 2009 - 00:13

Dołączona grafika
faktycznie slabe oswietlenie sceny :\\\\

Mrówa, ale popatrz co Pink Floyd'zi robili 10, 15 lat temu!! To jak na razie niedoścignione wzorce. :unsure: Tu U2 ma dużo do nadrobienia. Już nie mówię, że laserów czy innych efektów wcale nie trzeba się bać, a dobrze zaaranżowane mogą tylko polepszyć efekt. ;) Ale zobaczymy co wymyślą.

Dalej te 50 m siedzi mi w głowie i coś nie mogę sobie wyobrazić... jak wysoki jest Śląski?? ;)

#1846 acr

acr

mam tu fajne drzewko

• Moderatorzy
  • 17 742 posts

Posted 24 marca 2009 - 00:19

Tak, Flojdzi, Stołnsi... wszystko i tak wymięka przy jakimkolwiek wybuchu świateł w Streets ;)
A ja to chcę przede wszystkim żeby trasa trzymała jak najlepszy poziom muzyczny, reszta to bonus i bajerka.

Hm. A i ten, mniej wybajerzony koncert sprzyja zmienności setlisty, na której to zmienności też mi zależy.

#1847 maxpio

maxpio

Użytkownik

• Members
  • 92 posts

Posted 24 marca 2009 - 00:54

aby wam z obrazowac wysokość 50 m to jest ok 16 piętrowy wiezowiec mieszkalny :D cos watpie aby tak duża była scena :D z tego co mnie się wydaje to już bedzie potrzebnie czerwone światło przeciw lotnicze :D
No cóż. Interesuje się muzyką U2

#1848 nazim

nazim

Użytkownik

• Members
  • 100 posts

Posted 24 marca 2009 - 08:42

Dalej te 50 m siedzi mi w głowie i coś nie mogę sobie wyobrazić... jak wysoki jest Śląski?? ;)

Pewnie chłyt marketingowy ;) Też nie wierze w scene na 50 metrów choć bardzo bym sie z tego powodu ucieszył, jakby tak było. Mówicie że Pop mart miał 30? To teraz 50?.. hmm ;) kolos

#1849 Guest_madredeus_*

Guest_madredeus_*
  • Guests

Posted 24 marca 2009 - 09:01

Pewnie chłyt marketingowy ;) Też nie wierze w scene na 50 metrów choć bardzo bym sie z tego powodu ucieszył, jakby tak było. Mówicie że Pop mart miał 30? To teraz 50?.. hmm ;) kolos

Nie zapominajcie, że przez środek idzie igła, która pewnie kończy się z 10m wyżej od całej konstrukcji.

#1850 chojny

chojny

Użytkownik

• Members
  • 211 posts

Posted 24 marca 2009 - 09:27

Nie zapominajcie, że przez środek idzie igła, która pewnie kończy się z 10m wyżej od całej konstrukcji.

No własnie - podana wysokośc dotyczy równiez zapewnie wystającego ponad "daszek" anteny/iglicy/bolca (niepotrzebne skreślić ;) )... podobnie jak z wysokościami niektórych budynków - wymiary niekiedy podaje się razem z zamontowanymi tam iglicami...

#1851 corbijn

corbijn

Użytkownik

• Members
  • 337 posts

Posted 24 marca 2009 - 09:52

Na zdjęciu wyraznie jest zaznaczona wysokość bez tej szpicy

#1852 Martita

Martita

party girl

• Members
  • 709 posts

Posted 24 marca 2009 - 12:34

to jeszcze jeden temat dla podgrzania atmosfery ;) dvd - ktoś kojarzy kiedy było wiadomo, że z europejskiego legu VT będzie filmowany Mediolan? chyba jakoś bliżej startu trasy dopiero? osobiście bardziej wierzyłam w drugi Chorzów niż w dvd z Polski, bardziej stawiam na Paryż, a może odnowione Wembley?
an ocean and a rock

#1853 Johnny99

Johnny99

Nothingman

• Members
  • 10 523 posts

Posted 24 marca 2009 - 13:01

Podczas ETour dvd pochodziło z początku trzeciego pełnego miesiąca trasy. Z VTour nakręcono je na początku drugiego pełnego miesiąca. Czyli Chorzów pasowałby idealnie, byłoby to rozwiązanie doskonale analogiczne z poprzednią trasą. Skoro go jednak nie będzie, to obstawiam Wembley.
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Tak uważam.

#1854 aphasia83

aphasia83

Użytkownik

• Members
  • 179 posts

Posted 24 marca 2009 - 15:38

To jaka będzie w końcu ta wysokość?To jest liczone w stopach czy calach?
"I must be an acrobat to talk like this and act like that"

Dołączona grafika

#1855 agrace

agrace

Użytkownik

• Members
  • 682 posts

Posted 24 marca 2009 - 15:39

To jaka będzie w końcu ta wysokość?To jest liczone w stopach czy calach?

W stopach.

#1856 Witas

Witas

Użytkownik

• Members
  • 7 064 posts

Posted 24 marca 2009 - 15:43

W calach to by było nieco ponad 4 m :)

#1857 aphasia83

aphasia83

Użytkownik

• Members
  • 179 posts

Posted 24 marca 2009 - 15:43

To co mi nie pasuje stopa ma dokładnie 30,48 centymetra więc jak to liczyć?
"I must be an acrobat to talk like this and act like that"

Dołączona grafika

#1858 Max

Max

nocny tabaskowicz

• Moderatorzy
  • 9 091 posts

Posted 24 marca 2009 - 15:49

164 x 30.5cm = 5002cm = 50,02m

#1859 //The Fly//

//The Fly//

Użytkownik

• Members
  • 1 013 posts

Posted 24 marca 2009 - 15:58

O ile się nie mylę, to sama wieża miała tylko 29 metrów wyskości.

#1860 gum

gum

Użytkownik

• Members
  • 782 posts

Posted 24 marca 2009 - 16:07

50m? Wolałbym aby zespół nie ulegał gigantomanii, po co pobijać rekordy. Co ma dać przeogromna scena oprócz informacji w mediach odnośnie rozmiarów. Woda na młyn sceptyków zespołu.
słuchacz łan, wertigo i bejbe bejbe

Reply to this topic

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users